Jump to content
Sign in to follow this  
chackman

witbier częściowo z puszki

Recommended Posts

Witajcie,

 

jestem troszkę zmieszany, póki zrobiłem 3 rodzaje piwa używając kitów, ekstraktów itp., tym razem chciałbym przygotować wita mając do dyspozycji ponownie niechmielone ekstrakty (jasny + pszeniczny)+ płatki pszenne i owsiane i przyprawy. Nie wiem jeszcze, jak to logistycznie zrobić. Widzę to tak (proszę mnie poprawiać): kleikuję płatki pszenne i owsiane (ewentualnie kutia + płatki owsiane)- odcedzam (nie wiem jak bardzo będzie to wymagało filtracji bo nie mam nic do filtrowania), potem do tego "kiślu" dodaję ekstrakty + woda, gotuję z chmielem i przyprawami w woreczkach muślinowych, studzę i zadaję drożdżami.

 

Jeśli ktoś robił witka w takich troszkę polowych warunkach, proszę o radę. A może lepiej nie zabierać się za ten rodzaj piwa nie mając porządnych słodów, filtratora i innych?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Nie bardzo to widzę. Nie ma żadnych enzymów, które rozłożą chociażby częściowo skrobie z płatków.

 

Możesz zrobić na samych ekstraktach oraz przyprawić skórkami cytrusów i ewentualnie kolendrą, jednak nie do końca będzie to wit.

 

Tu masz dokładnie opisane jak przygotować i przyprawić wita.

Share this post


Link to post
Share on other sites

twój plan niestety nie ma szans powodzenia, tak jak już wspomniał Celdur brak jakichkolwiek enzymów do rozłożenia skrobi z płatków. Witbier to właśnie taka kombinacja słodów i dodatków niesłodowanych w stosunku 1:1 - słody są niezbędne właśnie z powodu enzymów - pomijając smak który wnoszą i którego nie da się uzyskać z dodatków niesłodowanych.

Jeżeli chcesz poeksperymentować, to będziesz potrzebował tego ale wydaje mi się, że mija się to z celem.

 

[edit]

widzę, że jesteś z Wrocławia i tak prawdę mówiąc nie ogarniasz tematu. Możemy się gdzieś umówić na piwo, to Ci powiem co i jak :D

Edited by leszcz007

Share this post


Link to post
Share on other sites

Póki co idę na łatwiznę używając tylko puszek, bo nie mam możliwości zacierać. Jak już opuszczę gniazdo i będę mieć kąt do zacierania, będę to robić oraz się kształcić ;) Dziękuję za odpowiedzi. Pomyślałem z kolei o takim czymś: Mam jedną puchę z ekstraktem pszenicznym wes, drugą puchę z ekstraktem jasnym wes, do tego przygotowuję sobie oddzielnie wodny ekstrakt ze skórek cytrusów i przypraw i potem łączę to wszystko w fermentorze i dodaję drożdże do wita. Co wy na to? Ostatecznie zostaje mi do zrobienia zwykły weizen z puszki, który już robiłem i był wyśmienity, a mam jeszcze kupę drożdży wyeast weihenstephan weizen 3068, które dały pyszne bananki! :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ja dawno temu, na przełomie 2009/2010 próbowałem czegoś takiego i zrobiłem bląd używając puszki jęczmiennej - ekstrakt wes pszeniczny jest już mieszanką pszenicy i jeczmienia (jak w weizenie) więc do namiastki wita użyj dwóch puszek WES pszeniczny, dodaj chmiel, kolendrę i skórki pomarańczy, zadaj odpowiednimi drożdżami (raczej nie weizen) i coś z tego będzie.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Gdzie chmiel i gotowanie? :P

chmiel może pochodzić z jednej małej puszeczki nachmielonego ekstraktu? ;) (profanacja pomyślicie, co nie?)

Ja dawno temu, na przełomie 2009/2010 próbowałem czegoś takiego i zrobiłem bląd używając puszki jęczmiennej - ekstrakt wes pszeniczny jest już mieszanką pszenicy i jeczmienia (jak w weizenie) więc do namiastki wita użyj dwóch puszek WES pszeniczny, dodaj chmiel, kolendrę i skórki pomarańczy, zadaj odpowiednimi drożdżami (raczej nie weizen) i coś z tego będzie.

jasne jasne, drożdże do weizena trzymam do weizena, a do wita bym dodał http://www.browar.bi...m_blanche_12_gr

wes pszeniczny ma bodajże tylko 20% ekstraktu jęczmiennego, a do wita chyba trzeba około 50?

 

Pozdrówki!

Share this post


Link to post
Share on other sites

Dokładnie, zrób jak pisze yapko

 

propozycja dla Cienie:

2 puszki pszenicznego WES'a

20g citry

skórka z 3-5 pomarańczy (80-100g)

7-15g kolendry

 

przynajmniej jedną puszkę rozcieńczasz i gotujesz 60minut

citra 10g 60min

kolendra 15min

citra 10g 10min

1/2 skórki 10min

1/2 skórki 5min

 

wlewasz do fermentatora, dodajesz drugą puszkę (chyba, że masz jak zagotować obje), rozcieńczasz. Jak temperatura spadnie do 25C zadajesz drożdże. Do wita mogę Ci dać gęstwę Wyeast 3463 Forbidden Fruit, jak tylko swojego rozleję do butelek.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...