Wesoly 46 1 Items Posted February 4, 2013 W prośbę forumowiczów umieszczam zdjęcia i opis nowej warzelni. Podstawa warzelni jest kocioł zacierno-warzelny o pojemności 150l. Urządzenie ma wbudowaną wytwornice pary z grzałkami 9x2kW w 3 sekcjach po 6kW. Ciśnienie w płaszczu wynosi max 0,5Bara Zdjęcia kotła (jeszcze przed remontem): Aktualnie wszystko jest w budowie. Na kotle ugotowałem 2 warki, zacieranie przebiega szybko i sprawnie, a warzenie burzliwie. Koszty energii elektrycznej niższe niż przy grzaniu na taboretach gazowych. 1 br.an.tr reacted to this Quote Share this post Link to post Share on other sites
pavulonek 14 1 Items Posted February 5, 2013 Producent kotła miał (ma?) siedzibę przy ul.Wareckiej, to dobry znak Gdzie dorwałeś taki kocioł i za ile? Quote Share this post Link to post Share on other sites
coder 397 Posted February 5, 2013 Czyli pobór mocy jest 18kW? Masz taką instalację w domu? Quote Share this post Link to post Share on other sites
jacer 300 1 Items Posted February 5, 2013 W domu ma Quote Share this post Link to post Share on other sites
Wesoly 46 1 Items Posted February 5, 2013 Kocioł 2 lata temu kosztował 1200zł. Do wymiany było kilka grzałek i parę drobnych spraw do naprawy. Pobór prądu 18kW na pełnej mocy. Do intensywnego gotowania 130l wystarcza 6kW. W "domu" spokojnie mogę podpiąć 50-80kW Quote Share this post Link to post Share on other sites
Swiaderny 77 1 Items Posted February 5, 2013 Kocioł 2 lata temu kosztował 1200zł. Identycznie wyglądający, tylko zasilany gazem, na złomie stał za 600 zł (czerwiec 2012). Zwinęli mi sprzed nosa. Do tej pory mnie telepie Quote Share this post Link to post Share on other sites
Wesoly 46 1 Items Posted February 5, 2013 Kocioł 2 lata temu kosztował 1200zł. Identycznie wyglądający, tylko zasilany gazem, na złomie stał za 600 zł (czerwiec 2012). Zwinęli mi sprzed nosa. Do tej pory mnie telepie Z wytwornica pary? Kocioł tego typu jest dość skomplikowany.... Quote Share this post Link to post Share on other sites
Swiaderny 77 1 Items Posted February 5, 2013 (edited) Z wytwornica pary? Kocioł tego typu jest dość skomplikowany.... Palnik był pod kotłem. Nie miałem okazji wnikliwie się przyjrzeć, ale wydaje mi się, że tak. edit: prawdopodobnie był to kociołek tego typu Edited February 5, 2013 by Swiaderny Quote Share this post Link to post Share on other sites
Wesoly 46 1 Items Posted February 6, 2013 Dzisiaj na kotle ugotowałem Pilsa 1,2hl. Cały proces zajął 6h od momentu wejścia do pełnego klaru. Pierwszy raz zacierałem na wodzie z odwróconej osmozy (75% osmoza 25% kranówka) Na efekty będzie trzeba chwilę poczekać. Quote Share this post Link to post Share on other sites
Wesoly 46 1 Items Posted February 15, 2013 Powoli ruszają prace nad poskładaniem całości. W galerii nowe foty Wstępny schemat instalacji można obejrzeć tutaj: http://www.piwo.org/files/file/37-schemat-nowej-warzelni/ Zakupiony został i przetestowany filtr odrwóconej osmozy. Pierwsze efekty bardzo obiecujące. Są już rozbieralne zawory ze stali kwasoodpornej oraz pompa również nierdzewna. Kadź filtracyjna ma pojemność 150l, posiada izolację i zewnętrzny płaszcze z ALU. Quote Share this post Link to post Share on other sites
Wesoly 46 1 Items Posted October 31, 2013 We wtorek ugotowana została dziewicza warka na kompletnym sprzęcie. Wszystko poszło szybko i sprawnie. Nowa kadź filtracyjna wymaga jeszcze dopracowania mocowania sita filtracyjnego. Rozwiązanie filtracji z "łabędzią szyją" oraz wskaźnikiem ciśnienia na poziomi sita okazało się strzałem w dziesiątkę. Filtracja i wysładzanie szło bardzo sprawnie, brzeczka klarowna. Wysładzanie odbyło się z bojlera 80l. Niestety woda w termie nie osiągnęła wymaganej temperatury i konieczny był mały tuning Kolejne etapy w warzelni to mieszadło, sterowanie grzałkami na SSR-ach oraz automatyka do zacierania. Quote Share this post Link to post Share on other sites
leszcz007 242 1 Items Posted October 31, 2013 We wtorek ugotowana została dziewicza warka na kompletnym sprzęcie. no w końcu Quote Share this post Link to post Share on other sites
danielson83 8 1 Items Posted October 31, 2013 Czyli jednak Będziesz robił upgrade bojlera czy wcześniej grzał wodę? Quote Share this post Link to post Share on other sites
Wesoly 46 1 Items Posted October 31, 2013 Czyli jednak Będziesz robił upgrade bojlera czy wcześniej grzał wodę? Bojler już po tuningu... Trzeba wcześniej załączyć tylko nie wiem czy się wyłączy... Ps. Fotki z warzenia w galerii. Quote Share this post Link to post Share on other sites
br.an.tr 26 1 Items Posted October 31, 2013 niezłe. a jak masz zrobione pochłaniacz pary podczas chmielenia ?? Quote Share this post Link to post Share on other sites
Wesoly 46 1 Items Posted November 1, 2013 W pokrywie kotła jest komin z regulacją, następnie para rurą elastyczną ALU odprowadzana jest w pobliże wentylatora okapu. Rozważam wstawienie skraplacza. Zrobię fotki podczas warzenia. Quote Share this post Link to post Share on other sites
morzedzungli 0 Posted December 2, 2013 Jaki jest czas filtrowania ? na fotkach widzę że masz filtrator z oplotu. Quote Share this post Link to post Share on other sites
leszcz007 242 1 Items Posted December 2, 2013 (edited) Jaki jest czas filtrowania ? na fotkach widzę że masz filtrator z oplotu. kto wesoły? jaki oplot, on ma FD, a co do czasu filtracji, to sam się musi wypowiedzieć. [edit] ja mam oplot i 100l idzie w jakieś 45' Edited December 2, 2013 by leszcz007 Quote Share this post Link to post Share on other sites
Mariusz_CH 193 2 Items Posted December 2, 2013 (edited) Tam jest coś ala oplot ale do filtrowania po chmieleniu Edited December 2, 2013 by Mariusz_CH Quote Share this post Link to post Share on other sites
Wesoly 46 1 Items Posted December 3, 2013 Filtrowanie odbywa się na laserowo ciętym sicie Czas filtracji warki z 25-27kg słodu 1-2h w zależności od zasypu (ciemne idą znacznie dłużej) Więcej zdjęć z warzenia w mojej galerii. Quote Share this post Link to post Share on other sites
pszemas 34 1 Items Posted December 3, 2013 Przejrzałem Twoja galerię i trafiłem na zdjęcie z opisem: " Spływ filtratu odbywa się przez tzw. "łabędzią szyję". Rozwiązanie to zapobiega zbijaniu się warstwy filtracyjnej." Czy możesz objaśnić zjawisko? Dlaczego filtrat się nie zbija przy zastosowaniu łabędziej szyi? Quote Share this post Link to post Share on other sites
Wesoly 46 1 Items Posted December 3, 2013 Górny punkt łabędziej szyi powinien być na poziomie dna filtracyjnego. Rozwiązanie takie zapobiega powstawaniu podciśnienia przy filtracji, tym samym zasysu i zbijaniu warstwy filtracyjnej. Czym delikatniej i wolniej filtrujemy (oczywiście bez przesady) tym warstwa filtracyjna mniej się zbija. Jest to robione na wzór systemów filtracyjnych ze starych warzelni. Dodatkowym rozwiązaniem w warzelni jest płynowskaz, a raczej wskaźnik ciśnienia na poziomie dna filtracyjnego. Spływ filtratu należy tak regulować aby poziom cieczy był zawsze nad sitem. Quote Share this post Link to post Share on other sites
danielson83 8 1 Items Posted February 28, 2014 Nie będę zakładał nowego wątku, więc dopiszę tutaj bo kocioł prawie identyczny Zdjęcie można obejrzeć u mnie http://www.piwo.org/...y-waliszowski/ Dostęp do browaru niestety ograniczony tylko na weekendy i to nie wszystkie, a że pić się chce trzeba było delikatnie zwiększyć wybicie Wiadomo że każdy chwali swoje, ale jeśli ktoś ma możliwość/i to szczerze polecam, grzeje świetnie jak na taką ilość brzeczki, spadku temperatury podczas zacierania praktycznie brak, gotowanie brzeczki też nie sprawia trudności, chłodzenie poprzez wymiennik- podane pompą Grundfos z nierdzewnym korpusem. Pozdrawiam D. 1 leech reacted to this Quote Share this post Link to post Share on other sites