Jump to content
Wesoly

Warzelnia 1,5hl na kotle parowym

Recommended Posts

W prośbę forumowiczów umieszczam zdjęcia i opis nowej warzelni.

 

Podstawa warzelni jest kocioł zacierno-warzelny o pojemności 150l.

Urządzenie ma wbudowaną wytwornice pary z grzałkami 9x2kW w 3 sekcjach po 6kW. Ciśnienie w płaszczu wynosi max 0,5Bara

 

Zdjęcia kotła (jeszcze przed remontem):

 

 

 

 

Aktualnie wszystko jest w budowie.

Na kotle ugotowałem 2 warki, zacieranie przebiega szybko i sprawnie, a warzenie burzliwie.

Koszty energii elektrycznej niższe niż przy grzaniu na taboretach gazowych.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Kocioł 2 lata temu kosztował 1200zł.

Do wymiany było kilka grzałek i parę drobnych spraw do naprawy.

Pobór prądu 18kW na pełnej mocy. Do intensywnego gotowania 130l wystarcza 6kW.

W "domu" spokojnie mogę podpiąć 50-80kW :)

Share this post


Link to post
Share on other sites
Kocioł 2 lata temu kosztował 1200zł.

Identycznie wyglądający, tylko zasilany gazem, na złomie stał za 600 zł (czerwiec 2012). Zwinęli mi sprzed nosa. Do tej pory mnie telepie :/

Share this post


Link to post
Share on other sites
Kocioł 2 lata temu kosztował 1200zł.

Identycznie wyglądający, tylko zasilany gazem, na złomie stał za 600 zł (czerwiec 2012). Zwinęli mi sprzed nosa. Do tej pory mnie telepie :/

 

Z wytwornica pary? Kocioł tego typu jest dość skomplikowany....

Share this post


Link to post
Share on other sites
Z wytwornica pary? Kocioł tego typu jest dość skomplikowany....

Palnik był pod kotłem. Nie miałem okazji wnikliwie się przyjrzeć, ale wydaje mi się, że tak.

edit: prawdopodobnie był to kociołek tego typu

Edited by Swiaderny

Share this post


Link to post
Share on other sites

Dzisiaj na kotle ugotowałem Pilsa 1,2hl.

Cały proces zajął 6h od momentu wejścia do pełnego klaru.

Pierwszy raz zacierałem na wodzie z odwróconej osmozy (75% osmoza 25% kranówka)

Na efekty będzie trzeba chwilę poczekać.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Powoli ruszają prace nad poskładaniem całości.

W galerii nowe foty :)

Wstępny schemat instalacji można obejrzeć tutaj:

http://www.piwo.org/files/file/37-schemat-nowej-warzelni/

 

Zakupiony został i przetestowany filtr odrwóconej osmozy. Pierwsze efekty bardzo obiecujące.

Są już rozbieralne zawory ze stali kwasoodpornej oraz pompa również nierdzewna.

Kadź filtracyjna ma pojemność 150l, posiada izolację i zewnętrzny płaszcze z ALU.

Share this post


Link to post
Share on other sites

We wtorek ugotowana została dziewicza warka na kompletnym sprzęcie.

Wszystko poszło szybko i sprawnie. Nowa kadź filtracyjna wymaga jeszcze dopracowania mocowania sita filtracyjnego.

Rozwiązanie filtracji z "łabędzią szyją" oraz wskaźnikiem ciśnienia na poziomi sita okazało się strzałem w dziesiątkę.

Filtracja i wysładzanie szło bardzo sprawnie, brzeczka klarowna.

 

Wysładzanie odbyło się z bojlera 80l. Niestety woda w termie nie osiągnęła wymaganej temperatury i konieczny był mały tuning ;)

 

Kolejne etapy w warzelni to mieszadło, sterowanie grzałkami na SSR-ach oraz automatyka do zacierania.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Czyli jednak :beer:

Będziesz robił upgrade bojlera czy wcześniej grzał wodę?

 

Bojler już po tuningu... Trzeba wcześniej załączyć tylko nie wiem czy się wyłączy...

 

Ps. Fotki z warzenia w galerii.

Share this post


Link to post
Share on other sites

W pokrywie kotła jest komin z regulacją, następnie para rurą elastyczną ALU odprowadzana jest w pobliże wentylatora okapu.

Rozważam wstawienie skraplacza. Zrobię fotki podczas warzenia.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jaki jest czas filtrowania ? na fotkach widzę że masz filtrator z oplotu.

kto wesoły? jaki oplot, on ma FD, a co do czasu filtracji, to sam się musi wypowiedzieć.

 

[edit]

ja mam oplot i 100l idzie w jakieś 45'

Edited by leszcz007

Share this post


Link to post
Share on other sites

Filtrowanie odbywa się na laserowo ciętym sicie

 

Czas filtracji warki z 25-27kg słodu 1-2h w zależności od zasypu (ciemne idą znacznie dłużej)

 

Więcej zdjęć z warzenia w mojej galerii.

 

gallery_98_215_570418.jpg

Share this post


Link to post
Share on other sites

Przejrzałem Twoja galerię i trafiłem na zdjęcie z opisem: "

Spływ filtratu odbywa się przez tzw. "łabędzią szyję". Rozwiązanie to zapobiega zbijaniu się warstwy filtracyjnej." Czy możesz objaśnić zjawisko? Dlaczego filtrat się nie zbija przy zastosowaniu łabędziej szyi?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Górny punkt łabędziej szyi powinien być na poziomie dna filtracyjnego. Rozwiązanie takie zapobiega powstawaniu podciśnienia przy filtracji, tym samym zasysu i zbijaniu warstwy filtracyjnej. Czym delikatniej i wolniej filtrujemy (oczywiście bez przesady) tym warstwa filtracyjna mniej się zbija. Jest to robione na wzór systemów filtracyjnych ze starych warzelni. Dodatkowym rozwiązaniem w warzelni jest płynowskaz, a raczej wskaźnik ciśnienia na poziomie dna filtracyjnego. Spływ filtratu należy tak regulować aby poziom cieczy był zawsze nad sitem.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Nie będę zakładał nowego wątku, więc dopiszę tutaj bo kocioł prawie identyczny

Zdjęcie można obejrzeć u mnie http://www.piwo.org/...y-waliszowski/

Dostęp do browaru niestety ograniczony tylko na weekendy i to nie wszystkie, a że pić się chce trzeba było delikatnie zwiększyć wybicie ;)

Wiadomo że każdy chwali swoje, ale jeśli ktoś ma możliwość/i to szczerze polecam, grzeje świetnie jak na taką ilość brzeczki, spadku temperatury podczas zacierania praktycznie brak, gotowanie brzeczki też nie sprawia trudności, chłodzenie poprzez wymiennik- podane pompą Grundfos z nierdzewnym korpusem.

 

Pozdrawiam

D.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.