Skocz do zawartości
Qbarus

Garnek do pasteryzacji 27 L

Rekomendowane odpowiedzi

Co sądzicie o czymś takim, wychodzi taniej niż komplet emalia + taboret. A plusem jest to, że można używać w bloku. Bał bym się butlę z gazem trzymać w kuchni. Jedyna obawa to mała pojemność. Wydaje mi się, że te 27 L to będzie tak prawie na styk.

 

A tutaj link do aukcji

http://allegro.pl/ga...2969377822.html

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Wez pod uwagę że musisz modyfikacji w tym garnku poczynić żeby był zdatny do zacierania

 

Wysyłane z mojego LG-P760 za pomocą Tapatalk 2

 

 

 

Edytowane przez raczek84

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Pytanie, czy można w nim gotować. Bo jak będziesz chmielić?

Niby jest tam napisane, że można ustawiać temperaturę, ale czy aż do temperatury wrzenia, tego nie widzę.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Wez pod uwagę że musisz modyfikacji w tym garnku poczynić żeby był zdatny do zacierania

 

Wysyłane z mojego LG-P760 za pomocą Tapatalk 2

 

Jakie modyfikacje? Taki się nie nadaje?

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Rozumiem, że czujnik w tym nie jest dokładny. Dodatkowo doczytałem, że na chmielenie będę potrzebował jeszcze grzałkę. Ale i tak zestaw taki, wydaje się mieć więcej zalet. Będzie to moja pierwsza warka z zacieraniem. Kuchenkę gazową mam tak niefortunnie ułożoną, że garnek emaliowany raczej nie wchodzi w rachubę. Z czasem myślę, że wymiana elektroniki + ewentualny regulator temperatury wydawały by się dobrym rozwiązaniem. Czy taki garnek ma jakieś minusy, o których nie doczytałem ? Może coś oczywistego na co nie wpadłem sam.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Rozumiem, że czujnik w tym nie jest dokładny. Dodatkowo doczytałem, że na chmielenie będę potrzebował jeszcze grzałkę. Ale i tak zestaw taki, wydaje się mieć więcej zalet. Będzie to moja pierwsza warka z zacieraniem. Kuchenkę gazową mam tak niefortunnie ułożoną, że garnek emaliowany raczej nie wchodzi w rachubę. Z czasem myślę, że wymiana elektroniki + ewentualny regulator temperatury wydawały by się dobrym rozwiązaniem. Czy taki garnek ma jakieś minusy, o których nie doczytałem ? Może coś oczywistego na co nie wpadłem sam.

 

wymiana kranika na jakiś bardziej porządny z zaworem kulowym to podstawa. Sam doświadczyłem przyjęcia na udo gorącej brzeczki tuż po chmieleniu przez ten plastikowy kranik.

Oczywiście sterownik temp. plus odłączenie termostatu (podobno lubi wywalać korki).

Ja osobiście stosuje taki garnek tylko do zacierania, do gotowania jednak emalia.

 

A co do minusów to chyba max. zasyp to ok 7kg więcej raczej nie zmieścisz

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Ten garnek nie ma kranika, więc wymiana odpada. Poza tym służy do pasteryzacji, więc teoretycznie powinien móc osiągać temperaturę 100 st. C

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Rozumiem, że czujnik w tym nie jest dokładny.

tak jest - potrzebny będzie dokładny termometr

Dodatkowo doczytałem, że na chmielenie będę potrzebował jeszcze grzałkę.

masz na myśli gotowanie? w zależności od wielkości warki, ale ja gotuję i bez dodatkowej grzałki

upewnij się jeszcze, czy te

lekkie zarysowania

nie są zbyt duże w środku.... ;)

Edytowane przez amap

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Ten garnek nie ma kranika, więc wymiana odpada. Poza tym służy do pasteryzacji, więc teoretycznie powinien móc osiągać temperaturę 100 st. C

 

Kranik nie jest niezbędny, ja np. w ogóle z niego niekorzystałem.

Te granki osiągają 100°C (po przesunięciu czujnika) ale mają zabezpieczenie przed przegrzewaniem stąd czasem grzałka i tak może się wyłączyć na chwilę - warto więc mieć grzałkę zanurzeniową na wszelki wypadek (grzałki takie kupisz w Rzeszowie np. na Dąbrowskiego w sklepie AGD), koszt niewielki (około ~30 zł za grzałkę 1400W).

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Zamówiłem ten garnek. Cena nie powala więc ryzyko chyba niewielkie.

Co do zabezpieczenia to do zacierania trzeba chyba je wyłączyć (zmostkować).

Termostatowi to nie wierzę, ale sprawdzę jak to jest w rzeczywistości może jednak jest jakoś powtarzalny.

Grzałka faktycznie trochę słaba więc może trzeba będzie się wspomagać jakąś dodatkową, ale to też wyjdzie "w praniu".

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Sam doświadczyłem przyjęcia na udo gorącej brzeczki tuż po chmieleniu przez ten plastikowy kranik.

Ale Ty pamiętliwy jesteś...

Shooter proponował "znieczulenie".

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Sam doświadczyłem przyjęcia na udo gorącej brzeczki tuż po chmieleniu przez ten plastikowy kranik.

Ale Ty pamiętliwy jesteś...

Shooter proponował "znieczulenie".

 

Chodzi o przestrogę a nie pamietliwosc. Brzeczka mająca ok 80st. Nie jest niczym przyjemnym.

 

Wysyłane z mojego LG-P760 za pomocą Tapatalk 2

 

 

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Rzeczony garnek doszedł do mnie ekspresowo. Wygląda na nie tknięty zębem czasu. Jedynie karton podniszczony.

W wolnej chwili zrobię testowe gotowanie i zmierzę faktyczną moc grzałki. Faktyczny wymiar wew. to 34,5 cm średnicy i 29 cm głębokości czyli niby ma te 27l, ale tak po brzeg. termostat jest do 90 st. i ostatnia poz. to max. (nie wiadomo ile).

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Też mam taki garnek,dorobiłem do niego kranik-było to mozolne i zbędne ale jest.Co do grzania tylko poniżej 90st C

-tam jest zabezpieczenie w postaci triaka-zamontowałem dodatkowy przycisk na obudowie(zwykły włącznik natynkowy)

i kablem obszedłem triaka,także jak chcę grzać samą wodę non stop włączam turbo-obejście triaka i grzeje non stop

na maxa,trzeba jednak wyłączać to obejście jak się np grzeje słód z wodą .Dodam ,że samo odsunięcie triaka od grzałki u mnie nie skutkowało,triak nadal wyłączał co jakiś czas grzanie,czego efektem był fakt ,ż enie mogłem osiągnąć 100st C

podczas chmielenia.Montuję termometr na drucie (taki okratowany w plastiku z BA)-i na jego podstawie prowadzę zacieranie

-termostat w garnku jest zbyt mało dokładny i mierzy tylko temp przy dnie.Ten garnek jest barzdo uniwersalny i przydatny

do wielu celów,mimo,że mój jest już bardzo zdezolowany,zewnętrznie-wewnątrz nie ma uszkodzeń.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Pytanie, czy można w nim gotować. Bo jak będziesz chmielić?

Niby jest tam napisane, że można ustawiać temperaturę, ale czy aż do temperatury wrzenia, tego nie widzę.

Wspomaga się dodatkową grzałką

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się

×