coder 397 Posted February 3, 2013 Aromat: rześki, owocowy (czerwona porzeczka) - podejrzewam aldehyd octowy, ale może to jakiś dziwny chmiel. Nieco słodowy. Nutki miodowe (utlenienie). Ogólnie przyjemny. Piana: niska, gęsta, trwała Barwa: słabej herbaty, mętne Smak: złożony słodowy, nutki figowe, przyjemna chmielowość, spora owocowość, jakby świeżego grejfruta (aldehyd?). Goryczka: średnia, krótka, przyjemna Odczucie w ustach: pełne, gładkie Ogólne wrażenie: Bardzo dobre piwo, ładnie zbalansowane, wysoka pijalność. Quote Share this post Link to post Share on other sites
coelian 39 1 Items Posted February 3, 2013 Witam, chmiele to: 60min Challenger 30g na 15min Fuggles 15g na 5 min mech na 1 min Fuggles 15g Z całą pewnością warka będzie powtarzana ze środkami zaradczymi w celu zapobiegania powstaniu aldehydu. Uważam to piwo za moje do tej pory najlepsze. Jest może bardziej ekstraktywne niż receptura przewidywała - kilka litrów wyparowało w czasie chmielenia - gotowałem bez przykrywki Była to moja pierwsza warka ze słodów. Dziękuję za wszystkie oceny! Quote Share this post Link to post Share on other sites
JacekKocurek 177 1 Items Posted February 3, 2013 Aromat: rześki, owocowy (czerwona porzeczka) - podejrzewam aldehyd octowy, Smak: złożony słodowy, nutki figowe, przyjemna chmielowość, spora owocowość, jakby świeżego grejfruta (aldehyd?). Młode było to piwo? Aldehyd octowy to wada przemijająca (no chyba, że się piwo spasteryzuje ) Quote Share this post Link to post Share on other sites
coder 397 Posted February 3, 2013 Najprostsza rada na aldehyd to rezygnacja z fermentacji cichej. Quote Share this post Link to post Share on other sites
JacekKocurek 177 1 Items Posted February 4, 2013 W sensie wydłużenia fermentacji głównej. Quote Share this post Link to post Share on other sites
coelian 39 1 Items Posted February 4, 2013 Aromat: rześki, owocowy (czerwona porzeczka) - podejrzewam aldehyd octowy, Smak: złożony słodowy, nutki figowe, przyjemna chmielowość, spora owocowość, jakby świeżego grejfruta (aldehyd?). Młode było to piwo? Aldehyd octowy to wada przemijająca (no chyba, że się piwo spasteryzuje ) DATA WARZENIA: 04.02.2012 DATA BUTELKOWANIA: 24.02.2012 i właśnie z cichą... człowiek się cały czas uczy Quote Share this post Link to post Share on other sites