Dziajl 1 Posted February 3, 2013 02.02.2013 - Uwarzyłem swoje pierwsze piwo. A było to tak: Piwo z koncentratu Coopersa o nazwie Draught. Wszystkie czynności wykonywane zgodnie z instrukcją dołączoną do puszki. Fermentacja prowadzona w balonie o poj.34l. Skład: - woda kranowa przegotowana(w sumie): 22l - puszka z koncentratem Coopers -Draught - 1kg cukru białego 7blg przed dodaniem drożdży. Drożdże przed dodatnie rehydryzowane. Quote Share this post Link to post Share on other sites
leszcz007 242 1 Items Posted February 3, 2013 7blg przed dodaniem drożdży coś chyba pomieszałeś? przy tym co podałeś brzeczka powinna mieć w okolicach 11-12blg a nie 7blg. Możesz masz coś skopane z areometrem? Quote Share this post Link to post Share on other sites
Dziajl 1 Posted February 3, 2013 (edited) 7blg przed dodaniem drożdży coś chyba pomieszałeś? przy tym co podałeś brzeczka powinna mieć w okolicach 11-12blg a nie 7blg. Możesz masz coś skopane z areometrem? Właśnie też wydaje mi się że 7blg to trochę mało - a aerometr na pewno jest dobry - zawsze używam go do wina i jest ok. W wodzie pokazuje 0. W sumie w nastawiem mam 22l wody, puszkę coopersa i 1 kg cukru = 7blg W sumie powinno się zgadzać te 7blg gdyż wg. moich obliczeń: 23.2l nastawu(woda+cukier+puszka = 100% x = 7%(blg) x = (23.2*7)/100 = 1.62 l cukru (1 kg cukru + cukier zawarty w puszcze.) Czy coś źle obliczyłem? Co proponujesz dodać więcej cukru czy coś innego jeszcze można z tym zrobić? Edited February 3, 2013 by Dziajl Quote Share this post Link to post Share on other sites
leszcz007 242 1 Items Posted February 3, 2013 nic nie rób, zdziwiłem się tylko, dawno już puszek nie nastawiałem, ale jeżeli nic się nie zmieniło, to trochę dziwnie. Z tego co pamiętam, to puszki mają po 1,7kg ekstraktu płynnego co przy założeniu, że 1kg cukru = 1,25kg ekstraktu, to masz tam 1,36kg cukru. Dodałeś tam jeszcze 1kg cukru (2,36 w sumie) i rozcieńczyłeś do 22l co daje 10,73% czyli prawie 11blg dla tego nie rozumiem może nie ta temperatura pomiaru. Quote Share this post Link to post Share on other sites
Dr2 546 Posted February 3, 2013 (edited) hmm ... wywal ten aerometr bo "na pewno" to tylko każdy musi umrzeć. z prostej arytmetyki wynika, że chyba powinieneś mieć trochę więcej tych blg, no chyba, że w tej puszce to jakąś wodę miałeś z arytmetyką to mnie już leszcz007 wyprzedził Edited February 3, 2013 by Dr2 Quote Share this post Link to post Share on other sites
Dziajl 1 Posted February 3, 2013 (edited) Mam jeszcze pytanie - znajomy poradził mi, aby piwo po ustaniu fermentacji burzliwej - gdy przestanie się wydobywać CO2 i blg będzie ok 1 stopnia. przelać znad osadu i zostawić jeszcze na kilka dni (a nawet około 3 tygodni!!!) na fermentację cichą - aby później mieć mniej osadu w butelkach. Czy ma to sens przy brewkicie coopersa? - w instrukcji jest napisane, aby od razu po ustaniu fermentacji burzliwej jak najszybciej warkę zakapslować. Co lepsze? Edited February 3, 2013 by Dziajl Quote Share this post Link to post Share on other sites
Dr2 546 Posted February 3, 2013 Na mój gust, piwa z brewkitu możesz nie przelewać na cichą. Jednak zabutelkowanie "zaraz po burzliwej" to chyba prosta droga do produkcji granatów. Jak skończy się burzliwa to poczekaj jeszcze z tydzień i dopiero wtedy butelkuj. Quote Share this post Link to post Share on other sites
Dziajl 1 Posted February 3, 2013 (edited) Dobrze, więc ten tydzień który mam odczekać to piwo ma stać w tym balonie w którym stoi czy może jednak go zlać z nad osadu drożdży? Ps. Dlaczego w instrukcji nic nie piszą o tej fermentacji cichej? Edited February 3, 2013 by Dziajl Quote Share this post Link to post Share on other sites
Dr2 546 Posted February 3, 2013 Twój wybór, piwa z brewkitu nie koniecznie trzeba zlewać wcześniej z nad osadu. Quote Share this post Link to post Share on other sites
Dziajl 1 Posted February 3, 2013 To moja pierwsza warka więc wolę zapytać bardziej doświadczonych co by nie popełnić jakiegoś głupiego błędu lub nie zepsuć tej warki. Quote Share this post Link to post Share on other sites
Dr2 546 Posted February 3, 2013 Ja tam "bardziej doświadczony" może nie jestem, ale wierz mi, że czytając to forum i wiki znajdziesz bez problemu odpowiedzi na wiele pytań, które na początku (i nie tylko) przychodzą do głowy. Quote Share this post Link to post Share on other sites
Von Lurtz 1 1 Items Posted February 3, 2013 Ja też robiłem z puchy to BLG mi wyszło w okolicach 12 BLG Quote Share this post Link to post Share on other sites
pershi 14 1 Items Posted February 3, 2013 "zaraz po burzliwej" to chyba prosta droga do produkcji granatów. No może bez przesady. Zmierzyć gęstość w 5 dniu i powtórzyć pomiar za 2 dni. Jeżeli wskazanie się nie zmienia, można butelkować. Puszka powinna zjechać do 1 stopnia BLG. Quote Share this post Link to post Share on other sites
Dziajl 1 Posted July 23, 2013 Piwo zrobione. Wyszło ok. W smaku lekko kwaskowe, bardzo klarowne, na dnie butelek jedno-milimetrowy osad zwartych drożdży. Quote Share this post Link to post Share on other sites
Dr2 546 Posted July 23, 2013 Gratulacje , ciesz się i nastawiaj następne bo jak to na początku bywa, piwko szybko się kończy, a do koncernowych żal wracać. Quote Share this post Link to post Share on other sites
Dziajl 1 Posted July 24, 2013 Po drodze też nastawiłem Full Aroma Hopsa - zostało kilka butelek - za niedługo opiszę tutaj recepturę. No i kolejna puszka European Lagera jest w trakcie fermentacji. Quote Share this post Link to post Share on other sites
Dziajl 1 Posted August 3, 2013 (edited) Całego european Lagera muszę wylać - niestety chyba mi się coś nie udało - myślę że to wina temperatury zbyt wysoka. Mam pytanie czy dunkelweizena mogę zlewać do butelek? Dokładnie minął tydzień od dodania drożdży. Blg początkowe prawie 13 a końcowe 2 blg od 3 dni się utrzymuje. Czy to piwko mogę butelkować czy jeszcze przelać na cichą? Edited August 3, 2013 by Dziajl Quote Share this post Link to post Share on other sites
Marian7 1 Posted August 3, 2013 Jeśli Blg utrzymuje się na takim samym poziomie od 3 dni, to myślę, że można. Ale lepiej poczekaj aż wypowie się ktoś bardziej doświadczony. Quote Share this post Link to post Share on other sites
dori 304 1 Items Posted August 3, 2013 Myślę, że spokojnie możesz butelkować Co jest nie tak z tym European Lager? Quote Share this post Link to post Share on other sites
Dziajl 1 Posted August 3, 2013 http://www.piwo.org/topic/5086-ostry-dyzur-watek-dla-potrzebujacych-pilnej-pomocy/page__st__2640?do=findComment&comment=219946 ostatnie posty. Quote Share this post Link to post Share on other sites
dori 304 1 Items Posted August 3, 2013 Wylać zawsze zdążysz Ciężko wyrokować na odległość. Żółtą błonką na powierzchni piwa to bym się bardzo nie przejmowała, Nie wiem na ile odpychający jest zapach, ale ja pewnie i tak bym zabutelkowała i oceniła po 3-4 tygodniach. Quote Share this post Link to post Share on other sites
Dziajl 1 Posted December 9, 2013 Niestety żadne zabiegi nie pomogły, trzeba było wylać. Quote Share this post Link to post Share on other sites