Jump to content
Dziajl

dziajl - notes piwowarski

Recommended Posts

02.02.2013 - Uwarzyłem swoje pierwsze piwo. A było to tak:

 

Piwo z koncentratu Coopersa o nazwie Draught.

Wszystkie czynności wykonywane zgodnie z instrukcją dołączoną do puszki.

Fermentacja prowadzona w balonie o poj.34l.

 

Skład:

- woda kranowa przegotowana(w sumie): 22l

- puszka z koncentratem Coopers -Draught

- 1kg cukru białego

 

7blg przed dodaniem drożdży. Drożdże przed dodatnie rehydryzowane.

Share this post


Link to post
Share on other sites

7blg przed dodaniem drożdży

coś chyba pomieszałeś? przy tym co podałeś brzeczka powinna mieć w okolicach 11-12blg a nie 7blg. Możesz masz coś skopane z areometrem?

Share this post


Link to post
Share on other sites

7blg przed dodaniem drożdży

coś chyba pomieszałeś? przy tym co podałeś brzeczka powinna mieć w okolicach 11-12blg a nie 7blg. Możesz masz coś skopane z areometrem?

 

Właśnie też wydaje mi się że 7blg to trochę mało - a aerometr na pewno jest dobry - zawsze używam go do wina i jest ok. W wodzie pokazuje 0.

 

W sumie w nastawiem mam 22l wody, puszkę coopersa i 1 kg cukru = 7blg

 

W sumie powinno się zgadzać te 7blg gdyż wg. moich obliczeń:

 

23.2l nastawu(woda+cukier+puszka = 100%

x = 7%(blg)

 

x = (23.2*7)/100 = 1.62 l cukru (1 kg cukru + cukier zawarty w puszcze.)

 

Czy coś źle obliczyłem?

Co proponujesz dodać więcej cukru czy coś innego jeszcze można z tym zrobić?

Edited by Dziajl

Share this post


Link to post
Share on other sites

nic nie rób, zdziwiłem się tylko, dawno już puszek nie nastawiałem, ale jeżeli nic się nie zmieniło, to trochę dziwnie. Z tego co pamiętam, to puszki mają po 1,7kg ekstraktu płynnego co przy założeniu, że 1kg cukru = 1,25kg ekstraktu, to masz tam 1,36kg cukru. Dodałeś tam jeszcze 1kg cukru (2,36 w sumie) i rozcieńczyłeś do 22l co daje 10,73% czyli prawie 11blg dla tego nie rozumiem :) może nie ta temperatura pomiaru.

Share this post


Link to post
Share on other sites

hmm ... wywal ten aerometr bo "na pewno" to tylko każdy musi umrzeć.

z prostej arytmetyki wynika, że chyba powinieneś mieć trochę więcej tych blg, no chyba, że w tej puszce to jakąś wodę miałeś ;)

 

z arytmetyką to mnie już leszcz007 wyprzedził :)

Edited by Dr2

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mam jeszcze pytanie - znajomy poradził mi, aby piwo po ustaniu fermentacji burzliwej - gdy przestanie się wydobywać CO2 i blg będzie ok 1 stopnia. przelać znad osadu i zostawić jeszcze na kilka dni (a nawet około 3 tygodni!!!) na fermentację cichą - aby później mieć mniej osadu w butelkach. Czy ma to sens przy brewkicie coopersa? - w instrukcji jest napisane, aby od razu po ustaniu fermentacji burzliwej jak najszybciej warkę zakapslować. Co lepsze?

Edited by Dziajl

Share this post


Link to post
Share on other sites

Na mój gust, piwa z brewkitu możesz nie przelewać na cichą. Jednak zabutelkowanie "zaraz po burzliwej" to chyba prosta droga do produkcji granatów.

Jak skończy się burzliwa to poczekaj jeszcze z tydzień i dopiero wtedy butelkuj.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Dobrze, więc ten tydzień który mam odczekać to piwo ma stać w tym balonie w którym stoi czy może jednak go zlać z nad osadu drożdży?

 

Ps. Dlaczego w instrukcji nic nie piszą o tej fermentacji cichej?

Edited by Dziajl

Share this post


Link to post
Share on other sites

Twój wybór, piwa z brewkitu nie koniecznie trzeba zlewać wcześniej z nad osadu.

Share this post


Link to post
Share on other sites

To moja pierwsza warka więc wolę zapytać bardziej doświadczonych co by nie popełnić jakiegoś głupiego błędu lub nie zepsuć tej warki.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ja tam "bardziej doświadczony" może nie jestem, ale wierz mi, że czytając to forum i wiki znajdziesz bez problemu odpowiedzi na wiele pytań, które na początku (i nie tylko) przychodzą do głowy.

Share this post


Link to post
Share on other sites

"zaraz po burzliwej" to chyba prosta droga do produkcji granatów.

No może bez przesady. Zmierzyć gęstość w 5 dniu i powtórzyć pomiar za 2 dni. Jeżeli wskazanie się nie zmienia, można butelkować. Puszka powinna zjechać do 1 stopnia BLG.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Piwo zrobione. Wyszło ok. W smaku lekko kwaskowe, bardzo klarowne, na dnie butelek jedno-milimetrowy osad zwartych drożdży.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Gratulacje :), ciesz się i nastawiaj następne bo jak to na początku bywa, piwko szybko się kończy, a do koncernowych żal wracać.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Po drodze też nastawiłem Full Aroma Hopsa - zostało kilka butelek - za niedługo opiszę tutaj recepturę.

No i kolejna puszka European Lagera jest w trakcie fermentacji.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Całego european Lagera muszę wylać - niestety chyba mi się coś nie udało - myślę że to wina temperatury zbyt wysoka.

 

Mam pytanie czy dunkelweizena mogę zlewać do butelek? Dokładnie minął tydzień od dodania drożdży. Blg początkowe prawie 13 a końcowe 2 blg od 3 dni się utrzymuje. Czy to piwko mogę butelkować czy jeszcze przelać na cichą?

Edited by Dziajl

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jeśli Blg utrzymuje się na takim samym poziomie od 3 dni, to myślę, że można. Ale lepiej poczekaj aż wypowie się ktoś bardziej doświadczony.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Wylać zawsze zdążysz ;) Ciężko wyrokować na odległość. Żółtą błonką na powierzchni piwa to bym się bardzo nie przejmowała, Nie wiem na ile odpychający jest zapach, ale ja pewnie i tak bym zabutelkowała i oceniła po 3-4 tygodniach.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Niestety żadne zabiegi nie pomogły, trzeba było wylać.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.