Jump to content

Recommended Posts

Witam Serdecznie!

 

Jestem jeszcze dość początkujący nawet bardzo bym rzekł :P

 

Chociaż wiem, że ten temat był setki razy poruszany i praktycznie troszkę wyczerpany, to jakoś nie mogę się powstrzymać żeby opublikować to co samemu udało mi się stworzyć...

 

Mam nadzieję, że komuś okaże się to przydatne a bardziej doświadczonych piwowarów i piwowarki proszę o rady i opinie

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ps

Przepraszam za jakość zdjęć, robione zapalniczką :smilies:

Edited by elroy
poprawiony ort. w tytule.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Piwo było ważone 02.02.2013 r.

 

Do pierwszego warzenia użyłem:

 

Brewkita firmy "Brewmaker" - Export bitter

Ekstraktu słodowego Jasnego w syropie

Drożdże chociaż kupiłem osobno (Safale - 04), postanowiłem użyć te dołączone do puchy i nie wiem czy to była dobra decyzja ale o tym później:P

Do refermentacji zostawiłem ekstrakt słodowy jasny sproszkowany 0,2 kg

Do dezynfekcji użyłem preparatu OXI

 

I takie małe zdjęcie całości :roll:

post-5758-0-46185200-1359885174_thumb.jpg

post-5758-0-46665200-1359885230_thumb.jpg

Share this post


Link to post
Share on other sites

Po dezynfekcji fermentora i reszty sprzętu przystąpiłem do warzenia.

 

Najpierw zagotowałem około 5 litrów wody w garnku a dodatkowo obok w drugim "rozpuszczałem" puszkę z brewkitem

 

Po wlaniu Brewkita zalałem go wrzątkiem z garnka i dodałem ekstrakt słodowy

 

Po wymieszaniu tych dwóch składników uzupełniłem fermentor zimną wodą do objętości około 23 L

post-5758-0-96737000-1359885949_thumb.jpg

post-5758-0-18804500-1359886006_thumb.jpg

Share this post


Link to post
Share on other sites
Proponuje założenie swojego wątku w dziale "zapiski piwowarów domowych" tam będziesz mógł się pochwalić sprzętem, a przede wszystkim dokonaniami piwnymi ;)

 

Dzięki za radę myślałem, że w dobrym miejscu publikuję całość;P

 

Chyba bym musiał poprosić o to moderatora bo sam chyba nie przeniosę wątku...

Share this post


Link to post
Share on other sites

Po sprawdzeniu BLG sprawdziłem jak wyglądają drożdże, no i tak jak do tej pory wszystko szło gładko to niestety troszkę się zdziwiłem, fakt że z rehydratacją się troszkę spóźniłem, bo już podczas mieszania ekstraktu i Brewkita w fermentorze, to mimo tego że temperatura w szklance była mniej więcej na poziomie 23 stopni C drożdże nie chciały się nawet w całości zanurzyć we wodzie... :( i takie nie dokońca rozpuszczone zadałem do brzeczki

 

Stąd moje pytanie czy aby drożdże były dobre (użyłem tych dołączonych do brewkita) i czy dobrze, że zadałem je nie czekając do fermentora??

 

A drugie pytanie dotyczy smaku brzeczki, bo po spróbowaniu roztworu z menzurki odniosłem wrażenie, że piwo ma bardzo mocno karmelowy smak, i torszkę wodnisty, Chociaż sam brew kit raczej tak nie pachniał...

 

Na zdjęciu szklanka z drożdżami

post-5758-0-59476900-1359889411_thumb.jpg

post-5758-0-67920300-1359889466_thumb.jpg

Share this post


Link to post
Share on other sites

Lusterko87 napisał:

 

Jak widzisz zespół forum przeniósł Twój wątek do odpowiedniego działu ;)

Zmień tylko nazwę wątku na nazwę Twojego browaru i będzie git ;)

 

A tak na marginesie to witamy na forum ;]

 

Póki co jestem na etapie tworzenia nazwy i loga browaru i myślę, że jeszcze troszkę czasu mi to zajmie:P

 

Ja również witam wszystkich na forum:D

Share this post


Link to post
Share on other sites

Po zadaniu tych drożdży pełen wątpliwości zamknąłem fermentor pokrywką i zaniosłem na piętro.

 

Wsadziłem rurkę fermentacyjną i czekałem aż coś zacznie "bulgać" :cool:

Niestety ku mojemu zdziwieniu nic się nie zaczęło dziać, zupełnie nic przez całą noc :(

 

Jednak następnego dnia rano zauważyłem osad na na fermentorze (narazie go nie otwierałem) ale wygląda na osad po drożdżach (foto), dodam że temp. w pomieszczeniu utrzymuje się między 19 a 20 stopni C, starczy?

 

No i znowu ciśnie mi się na język pytanie bo w pomieszczeniu w którym stoi fermentor strasznie czuć zapach wygazowanego piwa taki bardziej duszący, czy to znaczy że pokrywa od fermentora jest nieszczelna i CO2 nawet się nie wydostaje przez rurkę fermentacyjną??

post-5758-0-39882200-1359890338_thumb.jpg

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jak nie bulka to nic się nie przejmuj (http://www.browar.biz/sonda.php). Może pokrywa rzeczywiście jest nieszczelna. Zostaw fermentor na 2 tygodnie w spokoju ( nie otwieraj,nie zaglądaj, nie przeszkadzaj drożdżakom).

Osad na zdjęciu wskazuje że w nocy ładnie fermenciło.

Czasem Co nie wychodzi przez rurkę z tego względu iż może nalałeś zbyt dużo wody i ciśnienie jest małe i nie wypycha przez rurkę, tylko szczelinami w pokrywie - nic się nie przejmuj !

Edited by Lusterko87

Share this post


Link to post
Share on other sites

A drugie pytanie dotyczy smaku brzeczki, bo po spróbowaniu roztworu z menzurki odniosłem wrażenie, że piwo ma bardzo mocno karmelowy smak, i torszkę wodnisty, Chociaż sam brew kit raczej tak nie pachniał...

 

A wiesz, że jeszcze długa droga do ułożenia tej konserwy w butelkach. Wszystko się zmieni.

Oby na lepsze.

Share this post


Link to post
Share on other sites

A co z cichą, bo chciałem za tydzień przelewać na cichą...

W przypadku konserwy nie ma potrzeby robienia "osobnej" cichej. Wystarczy przedłużona "burzliwa" - czyli rzeczone 2 tygodnie.

Zwolenników cichej i przeciwników jest na forum stosunek 50 do 50% uzytkowników.

Polecam lektury postów : http://www.piwo.org/...sc-czy-dodatek/

http://www.piwo.org/...mentacja-cicha/

Edited by Lusterko87

Share this post


Link to post
Share on other sites

Lusterko87 bardzo dziękuję za pomoc:)

 

Zobaczymy co z tego wyjdzie, póki to tak czy siak będę musiał jeszcze jeden fermentor zakupić...

 

bo niestety posiadam 2 jeden z kranikiem a drugi bez

Share this post


Link to post
Share on other sites

Lusterko87 bardzo dziękuję za pomoc:)

 

Zobaczymy co z tego wyjdzie, póki to tak czy siak będę musiał jeszcze jeden fermentor zakupić...

 

bo niestety posiadam 2 jeden z kranikiem a drugi bez

Jeśli byś potrzebował na szybko możesz podlecieć do Wolsztyna

Share this post


Link to post
Share on other sites

Lusterko87 bardzo dziękuję za pomoc:)

 

Zobaczymy co z tego wyjdzie, póki to tak czy siak będę musiał jeszcze jeden fermentor zakupić...

 

bo niestety posiadam 2 jeden z kranikiem a drugi bez

Jeśli byś potrzebował na szybko możesz podlecieć do Wolsztyna

 

 

No byłem tam w Sobotę, muszę przyznać że bardzo miła obsługa i generalnie wrażenia mam bardzo pozytywne:P

 

Już minęły 2 dni fermentor w takiej samej kondycji jak w Niedzielę... Czyli bez zmian, jednak osad na ściankach wewnętrznych coraz bardziej widoczny jest ciemniejszy... Czy to oznacza, że piana zaczyna opadać a drożdże gorzej pracować?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...

×
×
  • Create New...