Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Witam Serdecznie!

 

Jestem jeszcze dość początkujący nawet bardzo bym rzekł :P

 

Chociaż wiem, że ten temat był setki razy poruszany i praktycznie troszkę wyczerpany, to jakoś nie mogę się powstrzymać żeby opublikować to co samemu udało mi się stworzyć...

 

Mam nadzieję, że komuś okaże się to przydatne a bardziej doświadczonych piwowarów i piwowarki proszę o rady i opinie

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ps

Przepraszam za jakość zdjęć, robione zapalniczką :smilies:

Edytowane przez elroy
poprawiony ort. w tytule.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Chyba foto nie doszło...

Nim napiszesz nowy temat spróbuj podpiąć się pod podobny Piaskownica jest pełna cudownych zdarzeń;)

Edytowane przez Lusterko87

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Piwo było ważone 02.02.2013 r.

 

Do pierwszego warzenia użyłem:

 

Brewkita firmy "Brewmaker" - Export bitter

Ekstraktu słodowego Jasnego w syropie

Drożdże chociaż kupiłem osobno (Safale - 04), postanowiłem użyć te dołączone do puchy i nie wiem czy to była dobra decyzja ale o tym później:P

Do refermentacji zostawiłem ekstrakt słodowy jasny sproszkowany 0,2 kg

Do dezynfekcji użyłem preparatu OXI

 

I takie małe zdjęcie całości :roll:

post-5758-0-46185200-1359885174_thumb.jpg

post-5758-0-46665200-1359885230_thumb.jpg

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Proponuje założenie swojego wątku w dziale "zapiski piwowarów domowych" tam będziesz mógł się pochwalić sprzętem, a przede wszystkim dokonaniami piwnymi ;)

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Po dezynfekcji fermentora i reszty sprzętu przystąpiłem do warzenia.

 

Najpierw zagotowałem około 5 litrów wody w garnku a dodatkowo obok w drugim "rozpuszczałem" puszkę z brewkitem

 

Po wlaniu Brewkita zalałem go wrzątkiem z garnka i dodałem ekstrakt słodowy

 

Po wymieszaniu tych dwóch składników uzupełniłem fermentor zimną wodą do objętości około 23 L

post-5758-0-96737000-1359885949_thumb.jpg

post-5758-0-18804500-1359886006_thumb.jpg

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
Proponuje założenie swojego wątku w dziale "zapiski piwowarów domowych" tam będziesz mógł się pochwalić sprzętem, a przede wszystkim dokonaniami piwnymi ;)

 

Dzięki za radę myślałem, że w dobrym miejscu publikuję całość;P

 

Chyba bym musiał poprosić o to moderatora bo sam chyba nie przeniosę wątku...

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Przed zadaniem drożdży sprawdziłem balling, w tym celu do menzurki przelałem troszkę brzeczki i wyszło jak dla mnie zadowalające 12 BLG

post-5758-0-76373100-1359888608_thumb.jpg

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Jak widzisz zespół forum przeniósł Twój wątek do odpowiedniego działu ;)

Zmień tylko nazwę wątku na nazwę Twojego browaru i będzie git ;)

A tak na marginesie to witamy na forum ;]

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Po sprawdzeniu BLG sprawdziłem jak wyglądają drożdże, no i tak jak do tej pory wszystko szło gładko to niestety troszkę się zdziwiłem, fakt że z rehydratacją się troszkę spóźniłem, bo już podczas mieszania ekstraktu i Brewkita w fermentorze, to mimo tego że temperatura w szklance była mniej więcej na poziomie 23 stopni C drożdże nie chciały się nawet w całości zanurzyć we wodzie... :( i takie nie dokońca rozpuszczone zadałem do brzeczki

 

Stąd moje pytanie czy aby drożdże były dobre (użyłem tych dołączonych do brewkita) i czy dobrze, że zadałem je nie czekając do fermentora??

 

A drugie pytanie dotyczy smaku brzeczki, bo po spróbowaniu roztworu z menzurki odniosłem wrażenie, że piwo ma bardzo mocno karmelowy smak, i torszkę wodnisty, Chociaż sam brew kit raczej tak nie pachniał...

 

Na zdjęciu szklanka z drożdżami

post-5758-0-59476900-1359889411_thumb.jpg

post-5758-0-67920300-1359889466_thumb.jpg

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Lusterko87 napisał:

 

Jak widzisz zespół forum przeniósł Twój wątek do odpowiedniego działu ;)

Zmień tylko nazwę wątku na nazwę Twojego browaru i będzie git ;)

 

A tak na marginesie to witamy na forum ;]

 

Póki co jestem na etapie tworzenia nazwy i loga browaru i myślę, że jeszcze troszkę czasu mi to zajmie:P

 

Ja również witam wszystkich na forum:D

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Po zadaniu tych drożdży pełen wątpliwości zamknąłem fermentor pokrywką i zaniosłem na piętro.

 

Wsadziłem rurkę fermentacyjną i czekałem aż coś zacznie "bulgać" :cool:

Niestety ku mojemu zdziwieniu nic się nie zaczęło dziać, zupełnie nic przez całą noc :(

 

Jednak następnego dnia rano zauważyłem osad na na fermentorze (narazie go nie otwierałem) ale wygląda na osad po drożdżach (foto), dodam że temp. w pomieszczeniu utrzymuje się między 19 a 20 stopni C, starczy?

 

No i znowu ciśnie mi się na język pytanie bo w pomieszczeniu w którym stoi fermentor strasznie czuć zapach wygazowanego piwa taki bardziej duszący, czy to znaczy że pokrywa od fermentora jest nieszczelna i CO2 nawet się nie wydostaje przez rurkę fermentacyjną??

post-5758-0-39882200-1359890338_thumb.jpg

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Jak nie bulka to nic się nie przejmuj (http://www.browar.biz/sonda.php). Może pokrywa rzeczywiście jest nieszczelna. Zostaw fermentor na 2 tygodnie w spokoju ( nie otwieraj,nie zaglądaj, nie przeszkadzaj drożdżakom).

Osad na zdjęciu wskazuje że w nocy ładnie fermenciło.

Czasem Co nie wychodzi przez rurkę z tego względu iż może nalałeś zbyt dużo wody i ciśnienie jest małe i nie wypycha przez rurkę, tylko szczelinami w pokrywie - nic się nie przejmuj !

Edytowane przez Lusterko87

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

A drugie pytanie dotyczy smaku brzeczki, bo po spróbowaniu roztworu z menzurki odniosłem wrażenie, że piwo ma bardzo mocno karmelowy smak, i torszkę wodnisty, Chociaż sam brew kit raczej tak nie pachniał...

 

A wiesz, że jeszcze długa droga do ułożenia tej konserwy w butelkach. Wszystko się zmieni.

Oby na lepsze.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

A co z cichą, bo chciałem za tydzień przelewać na cichą...

W przypadku konserwy nie ma potrzeby robienia "osobnej" cichej. Wystarczy przedłużona "burzliwa" - czyli rzeczone 2 tygodnie.

Zwolenników cichej i przeciwników jest na forum stosunek 50 do 50% uzytkowników.

Polecam lektury postów : http://www.piwo.org/...sc-czy-dodatek/

http://www.piwo.org/...mentacja-cicha/

Edytowane przez Lusterko87

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Lusterko87 bardzo dziękuję za pomoc:)

 

Zobaczymy co z tego wyjdzie, póki to tak czy siak będę musiał jeszcze jeden fermentor zakupić...

 

bo niestety posiadam 2 jeden z kranikiem a drugi bez

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Widze ,ze wszystko sie udalo - tak trzymac ! :beer:

 

Ps. Mam nadzieje, ze pomoglem z odczytem Balingu ;)

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Lusterko87 bardzo dziękuję za pomoc:)

 

Zobaczymy co z tego wyjdzie, póki to tak czy siak będę musiał jeszcze jeden fermentor zakupić...

 

bo niestety posiadam 2 jeden z kranikiem a drugi bez

Jeśli byś potrzebował na szybko możesz podlecieć do Wolsztyna

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Lusterko87 bardzo dziękuję za pomoc:)

 

Zobaczymy co z tego wyjdzie, póki to tak czy siak będę musiał jeszcze jeden fermentor zakupić...

 

bo niestety posiadam 2 jeden z kranikiem a drugi bez

Jeśli byś potrzebował na szybko możesz podlecieć do Wolsztyna

 

 

No byłem tam w Sobotę, muszę przyznać że bardzo miła obsługa i generalnie wrażenia mam bardzo pozytywne:P

 

Już minęły 2 dni fermentor w takiej samej kondycji jak w Niedzielę... Czyli bez zmian, jednak osad na ściankach wewnętrznych coraz bardziej widoczny jest ciemniejszy... Czy to oznacza, że piana zaczyna opadać a drożdże gorzej pracować?

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Myślę, że koło Piątku/Soboty będę rozlewał piwo ( burzliwa trwa już 11 dni) póki co dość mocno widoczny stał się osad na dole fermentora,

post-5758-0-09644500-1360784631_thumb.jpg

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Piwo rozlane co mnie niepokoi to to, że BLG końcowe wskazywało aż 4 BLG. No ale najważniejsze że nie nabawiłem się żadnej infekcji i fermentacja przebiegła raczej prawidłowo... :smilies:

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się

×