Jump to content

Drożdże


Hasintus
 Share

Recommended Posts

Mam propozycję, aby utworzyć nowy dział w dziale opracowania, w którym można by zamieszczać charakterystykę poszczególnych szczepów drożdży.

Często jest tak że, do zrobienia piwa w danym stylu mamy do wyboru kilka szczepów drożdży i do końca nie potrafimy się zdecydować, które wybrać. Chodzi o zbudowanie działu opisującego dany szczep. Warto by było najpierw przytoczyć charaktrystykę podaną przez producenta czy sprzedawcę a następnie opinię tych którzy używali danych drożdży.

Pozwoli to na ułatwienie wyboru tym którzy z nich nie korzystali.

Link to comment
Share on other sites

Może na pierwszy ogień dam opis ze strony producenta na drożdże płynne Wyeast 3068 Weihenstephan Weizen:

 

Niemieckie drożdże pszeniczne, najczęściej używane przez niemieckie browary niż inne tego rodzaju. Przodująca produkcja estrów bananowych, fenoli, posmaków goździkowych. Bardzo dobrze odfermentowujące, co powoduje cierpki i orzeźwiający posmak na końcu. Drożdże te pozostają w zawiesinie wraz z substancjami białkowymi pochodzącymi ze słodu pszenicznego. Niekiedy używane razem z drożdżami lagerowymi, aby poprawić ogólną wytrawność piwa. Wysoki poziom CO2 w piwie, typowo 2,7 ? 3,2 objętości pożądany jest dla dobrej ekspozycji cech tych drożdży. Ten szczep jest szczepem typowo górnej fermentacji i wymaga zapewnienia 33% miejsca nad brzeczką w fermentorze na ewentualną pianę. W miarę Pozyskiwania tej samej gęstwy do następnych Warek będzie malała produkcja estrów.

Flokulacja: niska

Odfermentowanie: 73-77%

Zakres temperatur: 64-75° F (18-24° C)

Tolerancja alkoholu: w przybliżeniu 10% ABV

Style:

Dunkelweizen

Fruit Beer

Hefe-Weizen

Roggenbier (German Rye Beer)

Weizen/Weissbier

Weizenbock

Link to comment
Share on other sites

Jeden szczep = jeden wątek, koniecznie. Bardzo dobry pomysł.

Co do Weihenstephanerów chętnie się wypowiem, bo ich dużo używam, ale poczekam na te osobne wątki, a ten trzeba chyba potraktować jako organizacyjny - bo się potem wyszukiwarka pogubi;-)

Link to comment
Share on other sites

Może na pierwszy ogień dam opis ze strony producenta na drożdże płynne Wyeast 3068 Weihenstephan Weizen:

Bardzo dobry pomysł. Proponuję żeby przy każdym tłumaczeniu dodać link do oryginalnego tekstu ze strony Wyeast. Bo pewnie głównie będzie to baza drożdży Wyeast. ;)

 

Niekiedy używane razem z drożdżami lagerowymi, aby poprawić ogólną wytrawność piwa.

O... ciekawostka... Tzn do 3068 dodać trochę drożdży lagerowych?? Robił ktoś tak?

Link to comment
Share on other sites

Jeden szczep = jeden wątek, koniecznie. Bardzo dobry pomysł.

Co do Weihenstephanerów chętnie się wypowiem, bo ich dużo używam, ale poczekam na te osobne wątki, a ten trzeba chyba potraktować jako organizacyjny - bo się potem wyszukiwarka pogubi;-)

Właśnie na to liczę. No to poczekajmy aż się wypowie ADM.

Link to comment
Share on other sites

Jeden szczep = jeden wątek' date=' koniecznie. Bardzo dobry pomysł.

Co do Weihenstephanerów chętnie się wypowiem, bo ich dużo używam, ale poczekam na te osobne wątki, a ten trzeba chyba potraktować jako organizacyjny - bo się potem wyszukiwarka pogubi;-)[/quote']

Właśnie na to liczę. No to poczekajmy aż się wypowie ADM.

Tak zrobimy, już rano zastanawiałem się, jak to technicznie wykonać. Czy jako subforum w dziale artykuły (wolałbym szczerze mówiąc nie, z pewnych powodów technicznych), czy też jako kategoria, tak jak to było z BJCP

Można to połączyć zresztą jako kategoria pt. "Tłumaczenia tekstów anglojęzycznych" lub coś w tym stylu.

 

Napiszcie proszę, jak będzie wygodniej :D

Link to comment
Share on other sites

Można to połączyć zresztą jako kategoria pt. "Tłumaczenia tekstów anglojęzycznych" lub coś w tym stylu.

 

Napiszcie proszę, jak będzie wygodniej :D

Według mnie najważniejsze nie jest tłumaczenie tego co podaje producent ale praktyczne opinie użytkowników na temat danych drożdży. Więc czytelniej byłoby gdyby powstał osobny poddział drożdże, jeżeli to mozliwe.

Link to comment
Share on other sites

IMO powinniśmy połączyć tłumaczenia producenta z opiniami użytkowników.

Tak jest, Baronie, też jestem tego zdania. W końcu trzeba się do czegoś odnieść, a do czego, jak nie do opisu producenta:)

 

Hasintusowi pewnie chodziło o to, że opis producenta każdy może sobie znaleźć, tylko po co szukać, skoro będziemy te drożdże "obgadywać" tutaj:)

Link to comment
Share on other sites

Hasintusowi pewnie chodziło o to, że opis producenta każdy może sobie znaleźć, tylko po co szukać, skoro będziemy te drożdże "obgadywać" tutaj:)

Mi chodzi dokładnie o to samo co Wam.

Najpierw tłumaczenie opisu producenta (nie wszyscy znają angielski/francuski/niemiecki...) następnie opinie i wypowiedzi na temat.

Link to comment
Share on other sites

Aby opis się zgadzał - opracowanie będzie dotyczyło Wyeast, prawda?

Ja wiem - po co zawężać, ja jestem ciekawa komentarzy do drożdży suchych, bo nie używam. Nie wystarczy "Drożdże piwowarskie"?

Link to comment
Share on other sites

Aby opis się zgadzał - opracowanie będzie dotyczyło Wyeast' date=' prawda?[/quote']

Ja wiem - po co zawężać, ja jestem ciekawa komentarzy do drożdży suchych, bo nie używam. Nie wystarczy "Drożdże piwowarskie"?

Poza tym jeszcze niedawno były dostępne płynne WLP (nie wiem dlaczego w takim stopniu zostały wyparte przez Wyeast, cena?). Jeśli powrócą to będą godne opinii w tym wątku.

Link to comment
Share on other sites

Dokładnie. Dział Drożdże, może być z podziałem na suche i płynne lub górne i dolne, ale nie musi.

Warto byłoby też opracować jakiś schemat tytułowania wątków.

Link to comment
Share on other sites

Tylko wyeast to za mało, niekiedy jest możliwość kupienia z zagranicy WLP i wtedy takie opracowanie może być przydatne w wyborze (tu jest szansa ze użytkownicy z poza kraju coś napiszą). Albo suche danstar, nigdy z nich nie korzystałem i nic o nich nie wiem, a są dostępne w Polsce.

Link to comment
Share on other sites

Tylko wyeast to za mało, niekiedy jest możliwość kupienia z zagranicy WLP i wtedy takie opracowanie może być przydatne w wyborze (tu jest szansa ze użytkownicy z poza kraju coś napiszą). Albo suche danstar, nigdy z nich nie korzystałem i nic o nich nie wiem, a są dostępne w Polsce.

Podobnie jak Fermentis czy Brewferm. Nie ma się co sztucznie oganiczać.

Link to comment
Share on other sites

Jeśli więc chodzi o systematykę postów, proponuję proste nazewnictwo

 

Nazwa producenta, nr katalogowy, nazwa handlowa

ewetualnie w nawiasie na końcu [ale], [lager] [wheat]

 

Jak uważacie ?

Po przemyśleniu, sadzę, że nie trzeba tego dodatku w nawiasie, ani podziału na suche czy płynne. Każdy średnio inteligenty użytkownik zrozumie z dyskusji o czym jest mowa.

Link to comment
Share on other sites

Po przemyśleniu, sadzę, że nie trzeba tego dodatku w nawiasie, ani podziału na suche czy płynne. Każdy średnio inteligenty użytkownik zrozumie z dyskusji o czym jest mowa.

Racja..bo i każdy będzie przeszukiwał to co np. już ma w domu, lub na oku :D Oki - w takim razie, za parę chwil postaram się zmodyfikować ten dział, gdzie teraz jest min. BJCP i dodamy forum w temacie drożdży.

Link to comment
Share on other sites

suche danstar, nigdy z nich nie korzystałem i nic o nich nie wiem, a są dostępne w Polsce.

No właśnie poszukuję ich na potrzeby sklepowe. To ciekawy szczep i chciałbym mieć je w ofercie. Widziałeś gdzieś dostępne ?:D

Link to comment
Share on other sites

suche danstar' date=' nigdy z nich nie korzystałem i nic o nich nie wiem, a są dostępne w Polsce.[/quote']

No właśnie poszukuję ich na potrzeby sklepowe. To ciekawy szczep i chciałbym mieć je w ofercie. Widziałeś gdzieś dostępne ?:D

Ja widziałem je tutaj http://piwowar.com.pl/sklep/index.php?main_page=index&cPath=17_5

 

pozdr

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.