Jump to content
Billy the Kid

Ciemne słody - jak używać?

Recommended Posts

Jak w temacie, zawsze mam problem i nie do końca wiem, jak używać ciemnych słodów - palonych, czekoladowych.

Jutro będę robić Alta, w przepisie jest słód czekoladowy 0,04 kg, chcę dodać Château Czekoladowy (900 EBC) Castle Malting - tylko kiedy, do zacierania, czy po zacieraniu tuż przed podniesieniem temp. do 78 stopni przed filtrację?

Share this post


Link to post
Share on other sites

czemu zawsze?

o,o4 kg ja bym wrzucił od razu, to mała ilość, jak wrzucam 0,4 kg to wrzucam przy podgrzewaniu do 78 (wcześniej namoczone w zimnej wodzie)

można też przed samą filtracją wrzucić, każde da inny efekt.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Witam

 

Według wiki

 

Słody te najlepiej jest dodawać w ostatnich minutach zacierania lub też wcześniej słód umieścić w worku ekstrakcyjnym i ekstrahować chłodną wodą, którą później możemy użyć jako wody zaciernej (korzystnie wpływa na obniżenie pH) lub też dodawać ją później w czasie gotowania do uzyskania pożądanej barwy brzeczki w większych ilościach i źle zastosowane mogą wnosić do piwa posmak spalenizny

Share this post


Link to post
Share on other sites

Zawsze taka zasada, czy są wyjątki, zależne od rodzaju piwa?

 

Ja wrzucam zwykle około 70° C (tak, żeby z 15, 20 min się pomoczyły), ale ja nie robię próby jodowej. Jeśli wrzucisz przed próbą, to już jej nie wykonasz poprawnie, brzeczka będzie ciemna i nie będzie widać czy skrobia zabarwia próbkę czy nie.

Ale jeśli chcesz, aby mocniej było czuć paloność w piwie, to możesz wrzucić od razu.

Edited by vojtol

Share this post


Link to post
Share on other sites

Przy ilościach czekoladowego rzędu 40-60 gram "paloności" czuć nie będzie (raczej pogłębia słodowość), nie wpływa też na próbę jodową.

Osobiście używam takich ilości od razu z innymi słodami

Edited by mimazy

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ten pomysł z barwieniem ALTa za pomocą 40 g słodu barwiącego pojawia się w wielu miejscach, chociaż ja podchodzę do niego sceptycznie. Niby tak mała ilość nie da paloności a podbije tylko kolor, jednak zamiast tego proponuję użycie 150 g ciemnego karmelowego ze strzegomia (720 EBC), wpływ na kolor będzie ten sam, a nie będziesz się musiał martwić o aromaty palone. To jest akurat moje prywatne zdanie, być może niepoprawne - mój Alt w grudniu w Katowicach opisany został po tym zabiegu jako "zbyt karmelowy".

 

Co do innych "sztuczek" ze słodami "barwiącymi", można na podniesienie samej barwy, bez aromatów palonych użyć słodów z rodziny " carafa special", moczonych w woreczku przez parę godzin (np przez noc) w ciepłej wodzie, która potem dodajemy do zacieru, już bez samego słodu.

Share this post


Link to post
Share on other sites

40g czekoladowego nie daje palonych posmaków. Kto był w Strzegomiu i pił mojego milda może potwierdzić, że posmaków palonych nie daje nawet 200g słodu czekoladowego wrzuconego na ostatnie 15 minut zacierania - a piwo było wyjątkowo lekkie (~9.5°Blg).

Edited by zgoda

Share this post


Link to post
Share on other sites

Używam wszystkich od razu razem z resztą słodów.

witam,

 

jest to stary post, ale chciałem się dowiedzieć ile używasz słodów palonych do piwa typu stout.

 

Ja obecnie mam na burzliwej AMERICAN STOUT'a i dodałem 0,3 pszenicznego czekoladowego i 0,3 barwiącego od początku zacierania i 0,25 prażonego jęczmienia na 40min. (przerwa dekstrynująca).

 

Dodam, że cały zasyp wynosi 5,55 kg, czyli ciemne słody stanowią jakieś 15 % zasypu.

- pale ale 4,1kg

- płatki jęczmienne 0,3 kg

- płatki pszeniczne 0,3 kg

- słód pszeniczny czekoladowy 0,3 kg

- słód barwiący       0,3 kg

- jęczmień prażony 0,25 kg

 

jak Myślisz, jakiego efektu się mogę spodziewać??

Share this post


Link to post
Share on other sites

Próba jodowa i próba jodowa... ludzie, kto robi próbę jodową przy normalnym piwie zacieranym godzinę (albo i dłużej)!?!? Potem tylko są problemy i pytania - a mi próba nie wyszła, a u mnie wskaźnik zepsuty.... Tylko przy piwach z dużym udziałem dodatków niesłodowanych ma to sens. A 40g palonego słodu można dać kiedy się chce - niewyczuwalny. 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...

×
×
  • Create New...