Skocz do zawartości
Billy the Kid

Ciemne słody - jak używać?

Rekomendowane odpowiedzi

Jak w temacie, zawsze mam problem i nie do końca wiem, jak używać ciemnych słodów - palonych, czekoladowych.

Jutro będę robić Alta, w przepisie jest słód czekoladowy 0,04 kg, chcę dodać Château Czekoladowy (900 EBC) Castle Malting - tylko kiedy, do zacierania, czy po zacieraniu tuż przed podniesieniem temp. do 78 stopni przed filtrację?

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Witam

 

Zawsze po negatywnej próbie jodowej

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

czemu zawsze?

o,o4 kg ja bym wrzucił od razu, to mała ilość, jak wrzucam 0,4 kg to wrzucam przy podgrzewaniu do 78 (wcześniej namoczone w zimnej wodzie)

można też przed samą filtracją wrzucić, każde da inny efekt.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Witam

 

Według wiki

 

Słody te najlepiej jest dodawać w ostatnich minutach zacierania lub też wcześniej słód umieścić w worku ekstrakcyjnym i ekstrahować chłodną wodą, którą później możemy użyć jako wody zaciernej (korzystnie wpływa na obniżenie pH) lub też dodawać ją później w czasie gotowania do uzyskania pożądanej barwy brzeczki w większych ilościach i źle zastosowane mogą wnosić do piwa posmak spalenizny

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Zawsze taka zasada, czy są wyjątki, zależne od rodzaju piwa?

 

Ja wrzucam zwykle około 70° C (tak, żeby z 15, 20 min się pomoczyły), ale ja nie robię próby jodowej. Jeśli wrzucisz przed próbą, to już jej nie wykonasz poprawnie, brzeczka będzie ciemna i nie będzie widać czy skrobia zabarwia próbkę czy nie.

Ale jeśli chcesz, aby mocniej było czuć paloność w piwie, to możesz wrzucić od razu.

Edytowane przez vojtol

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Przy ilościach czekoladowego rzędu 40-60 gram "paloności" czuć nie będzie (raczej pogłębia słodowość), nie wpływa też na próbę jodową.

Osobiście używam takich ilości od razu z innymi słodami

Edytowane przez mimazy

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Ten pomysł z barwieniem ALTa za pomocą 40 g słodu barwiącego pojawia się w wielu miejscach, chociaż ja podchodzę do niego sceptycznie. Niby tak mała ilość nie da paloności a podbije tylko kolor, jednak zamiast tego proponuję użycie 150 g ciemnego karmelowego ze strzegomia (720 EBC), wpływ na kolor będzie ten sam, a nie będziesz się musiał martwić o aromaty palone. To jest akurat moje prywatne zdanie, być może niepoprawne - mój Alt w grudniu w Katowicach opisany został po tym zabiegu jako "zbyt karmelowy".

 

Co do innych "sztuczek" ze słodami "barwiącymi", można na podniesienie samej barwy, bez aromatów palonych użyć słodów z rodziny " carafa special", moczonych w woreczku przez parę godzin (np przez noc) w ciepłej wodzie, która potem dodajemy do zacieru, już bez samego słodu.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

40g czekoladowego nie daje palonych posmaków. Kto był w Strzegomiu i pił mojego milda może potwierdzić, że posmaków palonych nie daje nawet 200g słodu czekoladowego wrzuconego na ostatnie 15 minut zacierania - a piwo było wyjątkowo lekkie (~9.5°Blg).

Edytowane przez zgoda

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Dałem 70g przed podgrzaniem do 78 stopni, podgrzewałem 15 min., na razie kolor OK, ciekaw jestem jaki będzie po fermentacji

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

właśnie skończyłem Altbier`a, słód barwiący Strzegom 30g poszedł na 10 min. 78°C

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Używam wszystkich od razu razem z resztą słodów.

witam,

 

jest to stary post, ale chciałem się dowiedzieć ile używasz słodów palonych do piwa typu stout.

 

Ja obecnie mam na burzliwej AMERICAN STOUT'a i dodałem 0,3 pszenicznego czekoladowego i 0,3 barwiącego od początku zacierania i 0,25 prażonego jęczmienia na 40min. (przerwa dekstrynująca).

 

Dodam, że cały zasyp wynosi 5,55 kg, czyli ciemne słody stanowią jakieś 15 % zasypu.

- pale ale 4,1kg

- płatki jęczmienne 0,3 kg

- płatki pszeniczne 0,3 kg

- słód pszeniczny czekoladowy 0,3 kg

- słód barwiący       0,3 kg

- jęczmień prażony 0,25 kg

 

jak Myślisz, jakiego efektu się mogę spodziewać??

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Ostatnio jak robiłem użyłem 10%. Twoje 15% wygląda jeszcze dosyć sensownie. Dokładnego efektu nie przewidzę, na pewno będzie palone ;) Przefermentuje to się przekonasz.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Próba jodowa i próba jodowa... ludzie, kto robi próbę jodową przy normalnym piwie zacieranym godzinę (albo i dłużej)!?!? Potem tylko są problemy i pytania - a mi próba nie wyszła, a u mnie wskaźnik zepsuty.... Tylko przy piwach z dużym udziałem dodatków niesłodowanych ma to sens. A 40g palonego słodu można dać kiedy się chce - niewyczuwalny. 

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Z tym czy niewyczuwalny można dyskutować. 60g palonego jęczmienia w Irish Red Ale daje wyraźny efekt nadający typowego charakteru temu piwu. A co do próby jodowej to 100% zgody.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się

×