Skocz do zawartości
tomasznet

przeterminowane suche drożdże

Rekomendowane odpowiedzi

Jutro planuje zacierać marcowe z wykorzystaniem drożdży suchych s-23, niestety drożdże mam delikatnie przeterminowane ok 2 mies. Postanowiłem dzisiaj zrobić z nich starter na mieszadle magnetycznym, na wcześniej przygotowaną brzeczkę ok 100 ml - 8 Blg - temp 20 st wsypałem drożdże po 2 godz pokazała się piana, natomiast po 7 godz piany nie ma. Jak można sprawdzić czy drożdże nadają się do zadania.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

wsypałem drożdże po 2 godz pokazała się piana, natomiast po 7 godz piany nie ma

Daj im jeszcze papu to będziesz mieć pianę :)

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Czy odstawić aż osiądą na dno i zlać przefermentowaną brzeczkę i wtedy dać "świeżą" brzeczkę do ponownej fermentacji. Czy po prostu dolać "świeżej " brzeczki

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

WB-06 przeterminowane dwa lata,zadziałaly po uwodnieniu.Fermentacja przebiegła prawidłowo i piwko jest pijalne.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Piwo zostało uwarzone, moje marcowe wyszło 11 Blg, drożdże zadałem ok 8 godz temu w temp 20 st, w chwili obecnej brzeczka nie pracuje nie widać piany, brzeczka na razie jest w temp 22 st. Jak mam sprawdzić czy drożdże faktycznie pracują, kiedy mam odstawić fermentator do temp 11 st.

W razie problemów mam jeszcze ok 30 ml gęstwy Wyeast Urquell Lager na starter

 

Nie mam doświadczenia jeśli chodzi o drożdże dolnej fermentacji stąd moje obawy.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Tak ogólnie, dolniaki długo startują, bądź cierpliwy. Ja bym nie czekał tylko już wstawił do 11°C. Trochę z za wysokiej temperatury startujesz, zanim zejdzie do 11°C może być już po głównej fermentacji.

Edytowane przez WiHuRa

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Brzeczka wstawiona do 11 st. Czy przy dolniakach widać jakieś objawy fermentacji np. piana czy też bąbelki powietrza ?. Jak mam sprawdzić czy drożdże faktycznie wystartowały, sprawdzić Blg ?

Edytowane przez tomasznet

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Daj im dzień na start, objawy, takie same jak dla górnych: krążek piany, bulkanie lub inny odgłos z rurki ferm.

Cierpliwości,

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Piana jest taka sama jak w górniakach, tylko trochę mniejsza, poczekaj 48h. Jeśli nie ruszą daj znać, wtedy będziemy coś radzić.

Edytowane przez WiHuRa

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

siema

 

w weekend planuję warkę, mam drożdże Mauribrew Weiss z datą ważności do czerwca br. jak myślicie wystartują? od dnia zakupu leżą w lodówce.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

 

 

mam drożdże Mauribrew Weiss z datą ważności do czerwca br. jak myślicie wystartują?

Gwarancji nie ma :( ale wielokrotnie sprawdzone z bardzo dobrymi efektami :)

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

sprawdzone że startowały przeterminowane? czy te dobre efekty po prostu od kangurów? :naughty:

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

 

 

sprawdzone że startowały przeterminowane? czy te dobre efekty po prostu od kangurów?

i jedno i drugie :D

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

 

 

Postanowiłem dzisiaj zrobić z nich starter na mieszadle magnetycznym, na wcześniej przygotowaną brzeczkę ok 100 ml - 8 Blg - temp 20 st wsypałem drożdże po 2 godz pokazała się piana, natomiast po 7 godz piany nie ma.

czy po tych 7 godzinach o ktorych pisze tomasznet zdrozdze zjadly caly cukier? czy tylko w tym okresie drozdze sie namnazaja czy po zjedzeniu calego cukru tez?

Czy jeseli chcemy namnozyc duzo drozdzy to mozemy dosypywac ekstraktu/ dolewac brzeczki ?

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się

×