Jump to content
Sign in to follow this  
tomasznet

przeterminowane suche drożdże

Recommended Posts

Jutro planuje zacierać marcowe z wykorzystaniem drożdży suchych s-23, niestety drożdże mam delikatnie przeterminowane ok 2 mies. Postanowiłem dzisiaj zrobić z nich starter na mieszadle magnetycznym, na wcześniej przygotowaną brzeczkę ok 100 ml - 8 Blg - temp 20 st wsypałem drożdże po 2 godz pokazała się piana, natomiast po 7 godz piany nie ma. Jak można sprawdzić czy drożdże nadają się do zadania.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Czy odstawić aż osiądą na dno i zlać przefermentowaną brzeczkę i wtedy dać "świeżą" brzeczkę do ponownej fermentacji. Czy po prostu dolać "świeżej " brzeczki

Share this post


Link to post
Share on other sites

Piwo zostało uwarzone, moje marcowe wyszło 11 Blg, drożdże zadałem ok 8 godz temu w temp 20 st, w chwili obecnej brzeczka nie pracuje nie widać piany, brzeczka na razie jest w temp 22 st. Jak mam sprawdzić czy drożdże faktycznie pracują, kiedy mam odstawić fermentator do temp 11 st.

W razie problemów mam jeszcze ok 30 ml gęstwy Wyeast Urquell Lager na starter

 

Nie mam doświadczenia jeśli chodzi o drożdże dolnej fermentacji stąd moje obawy.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Tak ogólnie, dolniaki długo startują, bądź cierpliwy. Ja bym nie czekał tylko już wstawił do 11°C. Trochę z za wysokiej temperatury startujesz, zanim zejdzie do 11°C może być już po głównej fermentacji.

Edited by WiHuRa

Share this post


Link to post
Share on other sites

Brzeczka wstawiona do 11 st. Czy przy dolniakach widać jakieś objawy fermentacji np. piana czy też bąbelki powietrza ?. Jak mam sprawdzić czy drożdże faktycznie wystartowały, sprawdzić Blg ?

Edited by tomasznet

Share this post


Link to post
Share on other sites

Daj im dzień na start, objawy, takie same jak dla górnych: krążek piany, bulkanie lub inny odgłos z rurki ferm.

Cierpliwości,

Share this post


Link to post
Share on other sites

Piana jest taka sama jak w górniakach, tylko trochę mniejsza, poczekaj 48h. Jeśli nie ruszą daj znać, wtedy będziemy coś radzić.

Edited by WiHuRa

Share this post


Link to post
Share on other sites

siema

 

w weekend planuję warkę, mam drożdże Mauribrew Weiss z datą ważności do czerwca br. jak myślicie wystartują? od dnia zakupu leżą w lodówce.

Share this post


Link to post
Share on other sites

 

 

mam drożdże Mauribrew Weiss z datą ważności do czerwca br. jak myślicie wystartują?

Gwarancji nie ma :( ale wielokrotnie sprawdzone z bardzo dobrymi efektami :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

 

 

Postanowiłem dzisiaj zrobić z nich starter na mieszadle magnetycznym, na wcześniej przygotowaną brzeczkę ok 100 ml - 8 Blg - temp 20 st wsypałem drożdże po 2 godz pokazała się piana, natomiast po 7 godz piany nie ma.

czy po tych 7 godzinach o ktorych pisze tomasznet zdrozdze zjadly caly cukier? czy tylko w tym okresie drozdze sie namnazaja czy po zjedzeniu calego cukru tez?

Czy jeseli chcemy namnozyc duzo drozdzy to mozemy dosypywac ekstraktu/ dolewac brzeczki ?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...