Skocz do zawartości
Ravnov

tydzień od zamknięcia fermentora

Rekomendowane odpowiedzi

Jak w tytule, dziś wieczorem mija tydzień od zamknięcia fermentora z pszenicznym na bazie ekstraktów WES. Piwo pracowało jak szalone, aż mi wieko od fermentora powyginało. Fakt, że od wtorku już nie bulga, lecz w środku ciśnienie niczym wokół ustawy o związakach partnerskich. wystarczy lekko dotknąć wieko fermentora a bulga jak szalone.

 

W związku ztym że już ten wspomniany tydzień mija, myślę że wypadałoby zbadać BLG, na starcie było 13-14 i tu pytanie do Was. Do ilu powinno zejść BLG abym mógł zabutelkować? Nie chcę przelewać na cichą, czy dłużej potrzymać w tym fermentorze?

 

 

PS: takie spostrzeżenie, po przelaniu wszystkiego do fermentora zapach piwa był ażmdląco słodki, później z dnia na dzień ta słodycz malała, a od dwóch dni piękny zapach jak po otwarciu świeżego piwa :) - wiem że to piwo z puchy, ale biorąc pod uwagę że pierwsze, to uśmiech od ucha do ucha :)

Edytowane przez Ravnov

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Pierwsze pytanie:

Jakie drożdże? Ja się akurat nie znam, ale myślę, że bez tej informacji bardziej doświadczeni piwowarzy nie udzielą ci stosownej odpowiedzi.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Blg ma spaść do tylu, żeby się zakończyła fermentacja. :)

 

Przyjmuje się odfermentowanie do 1/3-1/4 początkowego ekstraktu, oraz taki sam poziom Blg w przeciągu trzech kolejnych dni za prawidłowe.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Pewnie nalałeś dużo wody do rurki fermentacyjnej? potrzeba większego ciśnienia by gaz uciekł, i stąd wybrzuszanie wieka.

 

Pszeniczne może być bez cichej (długa burzliwa) , ale to twoja wola

Edytowane przez slawek1k

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Drożdże WB-06. Z wodą w rurce to mogę się zgodzić. Nalałem od serca :)

WB-ki mocno odfermentowują, a ekstrakty jeszcze mocniej, także spodziewaj się Blg poniżej 2.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Poczekam jeszcze do niedzieli i sprawdzę BLG, następnie we wtorek ponownie, jak się nic nie zmieni to do butelek i do piwnicy a klucz w depozyt żeby szybko nie otwierać.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

a ja bym Ci proponował zostawić na kolejne 7 dni w spokoju.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

pszenica nie powinna być klarowna.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

a ja bym Ci proponował zostawić na kolejne 7 dni w spokoju.

pszenica nie powinna być klarowna.

 

w takim razie jaki cel pozostawienia na kolejny tydzień? Chodzi o pewność zejścia BLG do minimum?

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

będziesz miał pewność, że Ci odfermentowało. Później w butle.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

cytuję:

 

"Wersja filtrowana Krystal nie zawiera drożdży i jest bardzo klarowna."

 

"Wysoki poziom białek pochodzących z pszenicy wpływa na klarowność w niefiltrowanych piwach..."

 

koniec cytatów :P

Edytowane przez lolo

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
Piwo “mit hefe” jest również nieprzejrzyste ze względu na osad drożdżowy (który powinien być podniesiony przed wypiciem). Wersja filtrowana Krystal nie zawiera drożdży i jest bardzo klarowna.

może być i tak, i tak :P

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

zgodzę się, że może być tak i tak :)

Ale wątpię, że kolega Ravnov będzie je filtrował :) a więc tak czy tak będzie mętne ;)

Edytowane przez lolo

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

To jest pierwsze piwo, więc za wcześnie aby się w purystębawić. Ma byćsmaczne, a jeśli chodzi o mentność to właśnie mętne pszenice mi bardzo smakują.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

będzie smaczne. po 2 tygodniach od zabutelkowania możesz już smakować swojego browarka.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Dopiero teraz mam czas na relację, w środę zabutelkowałem swoje pszeniczne. sprawdziłem BLG i zeszło do 1. Jedną butelkę udało mi się skrócić o szyjkę - greta ścięła niczym gilotyna, no ale na szczęście to tylko jedna butelka. To było pierwsze butelkowanie i zauważyłem że są butelki które kapslownica lubi bardziej, a są takie które lubi mniej i nie dociska (trzeba obracać i poprawiać), a bączki po noteckim albo po gniewoszu dociska zawodowo. Jutro rano wynoszę zapas do piwnicy i zapominam na dwa tygodnie. Dziś wstawiam India Pale Ale z coopersa. Rozkręcam się :)

Edytowane przez Ravnov

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
Dopiero teraz mam czas na relację, w środę zabutelkowałem swoje pszeniczne. sprawdziłem BLG i zeszło do 1. Jedną butelkę udało mi się skrócić o szyjkę - greta ścięła niczym gilotyna, no ale na szczęście to tylko jedna butelka. To było pierwsze butelkowanie i zauważyłem że są butelki które kapslownica lubi bardziej, a są takie które lubi mniej i nie dociska (trzeba obracać i poprawiać), a bączki po noteckim albo po gniewoszu dociska zawodowo. Jutro rano wynoszę zapas do piwnicy i zapominam na dwa tygodnie. Dziś wstawiam India Pale Ale z coopersa. Rozkręcam się :)

 

Zaczniesz zacierać to dopiero zobaczysz jak to wciaga

 

Wysyłane z mojego LG-P760 za pomocą Tapatalk 2

 

 

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się

×