Skocz do zawartości

Jaki procent zakażonych warek?


dabeer

Rekomendowane odpowiedzi

No to podsumujmy dotychczasowe wypowiedzi: tylko 16 na 617 warek, czyli nieco ponad 2,5 %, było niepijalnych.

 

Szacunek dla wszystkich, którym udało się do tej pory warzyć bez zakażeń. Szczególnie tym, którzy mają na koncie więcej niż ok. 40 warek, bo po tylu właśnie statystycznie zakażenie powinno wystąpić.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

wydaje się, że 0%. Ostatnio zrobiłem eksperyment i pół wita fermentowałem w nieodkażonym pojemniku. Rozlew też z nieodkażanego wiadra. Niby spoko ale jednak smakuje trochę inaczej niż druga połowa robiona zgodnie ze sztuką.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

No ja bardzo słabo w tej statystyce wypadam. 1 piwo na 23 warki było zupełnie nie pijalne, kilka butelek przemęczyłem, ale reszta poszła w kanał. Tu zawiniły leniwe drożdże, które przez ponad 2 dni budziły się do życia. Oprócz tego było 1 piwo które całe wypiłem, ale miało wyraźne oznaki infekcji (waliło rozpuszczalnikiem jak ze sklepu z farbami, też wina drożdży - prawdopodobnie zakażona gęstwa) i około 5 które miało jakieś tam oznaki infekcji (błonka), ale i tak były pyszne :)

 

Trzeba jednak przyznać, że warzenie i fermentacja w moim przypadku bardzo często zachodziła w mega partyzanckich, studenckich warunkach, np w akademiku gdzie cholera wie co i kto mogło się dostać do fermentora :P

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.