Jump to content
Sign in to follow this  
boldo

Ciekawa wiadomość z branży

Recommended Posts

Najlepsza informacja to ilość słodu potrzebna na 1hl piwa. Wysoka poprzeczka dla szukających oszczędności ;)

Przytoczę ten fragment

W Chinach ilość słodu potrzebna do wyprodukowania 1 hl piwa spadła do 7,75 kg, podczas gdy w Europie używa się średnio 13 kg.

Co daje nam ~1,5kg na warkę 20L i to jest wyzwanie, a nie przerzucanie się cyferkami, czy ktoś ma wydajność 70 czy 73%. ;)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Albo warzą naprawde lekkie piwa, albo oszczędzają na maxa. Napój piwopodobny z 60-70% zasypem ryżu... to jest coś ;)

 

Heh ciekawe jak to smakuje!

Edited by Makaron

Share this post


Link to post
Share on other sites
Albo warzą naprawde lekkie piwa, albo oszczędzają na maxa. Napój piwopodobny z 60-70% zasypem ryżu... to jest coś ;)

 

Heh ciekawe jak to smakuje!

Teraz trochę popłyne...

Jak to samkuje...??? Jak Lech,Tyskie,Harnaś itp... ;)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Kiedyś czytało sie że wode zmienione w wino, chińczycy widać wina nie lubią to z wody i garstki słodu zrobili piwo.

 

Mnie na studiach zaskoczyło ile z 1 kostki rosołowej i 1 słoiczka przecieru można zrobić zupy pomidorowej.

Edited by boldo

Share this post


Link to post
Share on other sites
Ciekwe czemu u nas nie używa się ziemniaków ;) tanie źródło skrobi. To byłoby cos ;) Ziemniaczane Tyskie.

Bo by wyszedł bimberol ;)

Share this post


Link to post
Share on other sites
Albo warzą naprawde lekkie piwa' date=' albo oszczędzają na maxa. Napój piwopodobny z 60-70% zasypem ryżu... to jest coś ;)

 

Heh ciekawe jak to smakuje![/quote']

Teraz trochę popłyne...

Jak to samkuje...??? Jak Lech,Tyskie,Harnaś itp... ;)

Teraz już wiem dlaczego nie lubię tyskiego. JK

Share this post


Link to post
Share on other sites

Hola hola hola... w końcu to Chiny kraj ryżem płynący, to niby z czego mieliby robić piwo z jęczmienia? ;) Słód jęczmienny o przyprawa do piwa.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Skoro na 1hl używa się UE średnio 13 kg słody, to na 20 litrów jest to 0,26 kg słodu :o

Europejskie browary muszą kumulacją cudów całego świata, skoro było o rozmnożeniu chleba i ryb, to czemu nie słody???

Share this post


Link to post
Share on other sites
Skoro na 1hl używa się UE średnio 13 kg słody, to na 20 litrów jest to 0,26 kg słodu yikes

Coś chyba masz problemy z liczeniem ;) 13/5=2,6

A tak w ogóle to już teraz wiem dlaczego na przemysłowych jest napisane "Zawiera słód jęczmienny" ;)

Edited by Jejski

Share this post


Link to post
Share on other sites
A tak w ogóle to już teraz wiem dlaczego na przemysłowych jest napisane "Zawiera słód jęczmienny" ;)

Tak masz racje powinno być

 

"uwaga produkt może zawierać śladowe ilości słodu jęczmiennego i chmielu"

 

;);):)

Share this post


Link to post
Share on other sites
Coś chyba masz problemy z liczeniem :D 13/5=2' date='6 ...[/quote']

Dobrze jest, 1hl to 1000 l, a 20 l z tego to jest 0,5, czyli 0,5 z 13 kg, to jest 0,26 kg słodu :)

Oj kolego winorobek, podstawówka się kłania. :)

Jeśli hekto to wg Ciebie 1000, to ile to jest kilo np. 1 kilogram, to ile gramów? :D

Także trochę wstyd, zwłaszcza jak się jeszcze przy tym upierasz.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Studia ogłupiają człowieka... :)

Nooo spewnośćom spewnośćom :cool2:

 

A na marginesie czy HEKTOR to 100R ? :)

 

 

pozdr

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.