Skocz do zawartości
Makaron

Belgijskie drożdże z Brewlab.

Rekomendowane odpowiedzi

Niebawem do mnie dojdą następujące szczepy drożdży Ardennes, De dolle i Abby.Czy ktoś mógłby mi pomóc i powiedzieć jakich profili smaku mogę się spodziewać to tych szczepach?

Niestety nie są one ogólno dostępne więc nie ma dokumentacji do nich, więc nie wiem czego się po nich spodziewać.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Nie wiem czy chodzi ci o porównanie z innymi producentami? Ardennes z Wyeast to jedne z lepszych i uniwersalnych na rynku.

Dają korzenne nuty. Robię na nich od Wita do DSA

 

edit

Abbey to też uniwersalne drożdże ale nie stosuje ich zbyt często bo wg mnie na pierwszym planie wybijają się alkoholowe nuty, da dalsze tło spychając owocowo przyprawowe doznania, co przy bardzo mocnych piwach nie każdy lubi. Abbey II jeszcze bardziej tą różnicę uwydatnia.

Edytowane przez josefik

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Nie wiem czy chodzi ci o porównanie z innymi producentami? Ardennes z Wyeast to jedne z lepszych i uniwersalnych na rynku.

Dają korzenne nuty. Robię na nich od Wita do DSA

 

edit

Abbey to też uniwersalne drożdże ale nie stosuje ich zbyt często bo wg mnie na pierwszym planie wybijają się alkoholowe nuty, da dalsze tło spychając owocowo przyprawowe doznania, co przy bardzo mocnych piwach nie każdy lubi. Abbey II jeszcze bardziej tą różnicę uwydatnia.

 

Dzięki.

 

Cokolwiek, porównania z innymi drożdżami bądz nawet przypuszczenia mile widziane.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się

×