Makaron 262 1 Items Posted January 29, 2013 Niebawem do mnie dojdą następujące szczepy drożdży Ardennes, De dolle i Abby.Czy ktoś mógłby mi pomóc i powiedzieć jakich profili smaku mogę się spodziewać to tych szczepach? Niestety nie są one ogólno dostępne więc nie ma dokumentacji do nich, więc nie wiem czego się po nich spodziewać. Quote Share this post Link to post Share on other sites
josefik 269 1 Items Posted January 29, 2013 Panie, u nas tego nie ma Quote Share this post Link to post Share on other sites
Makaron 262 1 Items Posted January 29, 2013 Panie, u nas tego nie ma Nigdzie nie ma, ale może coś da się wydedukować po nazwach? Quote Share this post Link to post Share on other sites
josefik 269 1 Items Posted January 29, 2013 (edited) Nie wiem czy chodzi ci o porównanie z innymi producentami? Ardennes z Wyeast to jedne z lepszych i uniwersalnych na rynku. Dają korzenne nuty. Robię na nich od Wita do DSA edit Abbey to też uniwersalne drożdże ale nie stosuje ich zbyt często bo wg mnie na pierwszym planie wybijają się alkoholowe nuty, da dalsze tło spychając owocowo przyprawowe doznania, co przy bardzo mocnych piwach nie każdy lubi. Abbey II jeszcze bardziej tą różnicę uwydatnia. Edited January 29, 2013 by josefik 1 Makaron reacted to this Quote Share this post Link to post Share on other sites
Makaron 262 1 Items Posted January 29, 2013 Nie wiem czy chodzi ci o porównanie z innymi producentami? Ardennes z Wyeast to jedne z lepszych i uniwersalnych na rynku. Dają korzenne nuty. Robię na nich od Wita do DSA edit Abbey to też uniwersalne drożdże ale nie stosuje ich zbyt często bo wg mnie na pierwszym planie wybijają się alkoholowe nuty, da dalsze tło spychając owocowo przyprawowe doznania, co przy bardzo mocnych piwach nie każdy lubi. Abbey II jeszcze bardziej tą różnicę uwydatnia. Dzięki. Cokolwiek, porównania z innymi drożdżami bądz nawet przypuszczenia mile widziane. Quote Share this post Link to post Share on other sites