Skocz do zawartości
tomasznet

Słabe odfermentowanie WitBier-a

Rekomendowane odpowiedzi

Proszę o doradzenie co mam zrobić z poniższą sytuacją:

 

Witbier po 8 dniach fermentacji burzliwej został zlany na fermentację cichą, na cichej jest już 3 dni, nie widać aby pracował,dzisiaj mierzyłem gęstość i okazało się że ma 8 Blg. podczas zlewania na cichą miał tyle samo. Czy mogę zadać ponownie drożdże, mam na zbyciu Wb-06 ( Na wiki widziałem przepis na wita któremu zadano inne drożdże na burzliwej a inne na cichej)

 

 

Skład zestawu który warzyłem:

 

słód pilzneński – 2.20 kg

słód pszeniczny – 1.40 kg

słód Aroma – 0.11 kg

kasza manna - 0.50 kg

kuskus – 0.22 kg

płatki owsiane górskie – 0.4 kg

płatki owsiane błyskawiczne – 0.13 kg

 

Kasze i płatki zostały wcześniej skleikowane

 

 

Zacieranie

50 st - 15 '

67 st - 90 '

72 st - 15 '

próba jodowa

filtracja

 

Końcowa gęstość 14,5 Blg

Edytowane przez tomasznet

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Czy temperatura stabilna? Te drożdże strasznie chimeryczne, dałbym jeśli są możliwości na maxa do 24C

 

edit

Witbier po 8 dniach fermentacji burzliwej został zlany na fermentację cichą, na cichej jest już 3 dni, nie widać aby pracował,dzisiaj mierzyłem gęstość i okazało się że ma 8 Blg. podczas zlewania na cichą miał tyle samo.

teraz dopiero doczytałem,

Za szybko zlałeś na cichą, tam raczej już nic się nie wydarzy na korzyść odfermentowania.

Edytowane przez josefik

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

A więc co radzisz ? Podnieść temperaturę czy też spróbować z zadaniem Fermentis Safbrew S-33

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się

×