Jump to content
Sign in to follow this  
AndrzejKu

Drożdze Urquell Lager i temp. 37

Recommended Posts

Mam następujący problem. Pils na drożdżach Urquell Lager 2 tyg w lodówce temperatura fermentacji ok 11 st postanowiłem podnieś temp by zrobić przerwę diacetylową i tu zaczyna się problem. Sprawdzam dziś temperature a tu 37,5 st. Najprawdopodobniej zawiesił się sterownik który włączał przewód grzewczy w lodówce. I tu pytania. Jak to wpłynie na smak piwa i co z drożdżami? Czy gęstwa nadaje się do ponownego wykorzystania czy dodać świeżych do refermentacji?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jak to wpłynie na smak piwa nie mam pojęcia, musisz spróbować :P ale drożdże powinny przeżyć, 37C to żadna tragedia, ale na pewno się zdziwiły :D. Trochę uogólniając, średnia rozrzut temperatur dla drożdży to 10-37C, optimum do rozmnażania to około 30C, a temperatura "śmierci" to około 50C. Wszystko powinno być dobrze z drożdżami, na pewno będą "zszokowane" - trochę potrwa, zanim zmieni się ich metabolizm :D

 

[edit]

ort

Edited by leszcz007

Share this post


Link to post
Share on other sites

a temperatura "śmieci" to około 50C

Chyba "śmierci" to około 50°C ;)

tak oczywiście, że chodzi, o śmierć. Nie zmienia to faktu, że są już w tedy tylko śmieciami :P

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.