Skocz do zawartości
AndrzejKu

Drożdze Urquell Lager i temp. 37

Rekomendowane odpowiedzi

Mam następujący problem. Pils na drożdżach Urquell Lager 2 tyg w lodówce temperatura fermentacji ok 11 st postanowiłem podnieś temp by zrobić przerwę diacetylową i tu zaczyna się problem. Sprawdzam dziś temperature a tu 37,5 st. Najprawdopodobniej zawiesił się sterownik który włączał przewód grzewczy w lodówce. I tu pytania. Jak to wpłynie na smak piwa i co z drożdżami? Czy gęstwa nadaje się do ponownego wykorzystania czy dodać świeżych do refermentacji?

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Jak to wpłynie na smak piwa nie mam pojęcia, musisz spróbować :P ale drożdże powinny przeżyć, 37C to żadna tragedia, ale na pewno się zdziwiły :D. Trochę uogólniając, średnia rozrzut temperatur dla drożdży to 10-37C, optimum do rozmnażania to około 30C, a temperatura "śmierci" to około 50C. Wszystko powinno być dobrze z drożdżami, na pewno będą "zszokowane" - trochę potrwa, zanim zmieni się ich metabolizm :D

 

[edit]

ort

Edytowane przez leszcz007

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

a temperatura "śmieci" to około 50C

Chyba "śmierci" to około 50°C ;)

tak oczywiście, że chodzi, o śmierć. Nie zmienia to faktu, że są już w tedy tylko śmieciami :P

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się

×