Skocz do zawartości

stabilność smaku i aromatu piwa


yemu

Rekomendowane odpowiedzi

taka ciekawostka w temacie:

 

w odcinku Brew Strong nt. napowietrzania gorącej brzeczki: http://thebrewingnetwork.com/templates/TBN-DoubleColumn/images/download.png jako główny komponent odpowiedzialny za "kartonowy" zapach starego piwa wskazany jest 2-nonenol.

 

co ciekawe w badaniu z obszaru dermatologii eksperymentalnej wykazano, ze ilość kwasów omega-7 (które są utleniane to 2-nonenolu) na skórze ludzkiej zwiększa się wraz z wiekiem, co prawdopodobnie prowadzi do tego, że starzy ludzie nieprzyjemnie pachną:

 

tutaj abstrakt: http://www.nature.com/jid/journal/v116/n4/abs/5601027a.html

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.