Jump to content
Usiu

Black IPA (Cascadian IPA)

Recommended Posts

Chciałbym uwarzyć czarne IPA, na forum znalazłem tylko recepturę Scoobiego na BIPA

http://www.piwo.org/topic/3877-darth-vader-black-ipa-cascadian-dark-ale/

http://www.piwo.org/topic/3022-cascadian-dark-ale-cda-powstaje-nowy-styl/

 

Macie jakieś sprawdzone receptury na tego typu piwo?

Share this post


Link to post
Share on other sites

znalazłem tylko recepturę Scoobiego

Nie tylko sprawdzona receptura ale też chyba jedna z najbardziej popularna z moich receptur tutaj w Stanach a także bardzo udana moim nieskromnym zdaniem. ]

 

BTW, jakby "liczyć" mój browar jako polski, to było pierwsze Black IPA uwarzone w polskim browarze :)

Edited by scooby_brew

Share this post


Link to post
Share on other sites

ciekawy przepis ,muszę się zastanowić nad uwarzeniem podobnej wareczki ;)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Planowałem dać koło 30g.

 

Spokojnie możesz dać w sumie 100 g chmieli, a nawet więcej, np. w trzech ratach.

Edited by vojtol

Share this post


Link to post
Share on other sites

Dałem 24 g Citry i 20g Chinooka, żeby opróżnić woreczek z nimi ;)

 

edit: miałem dać Cascade zamiast Chinooka, ale nie ten woreczek wyciągnąłem ;)

Edited by Usiu

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ja tez sie szykuje na to piwo

 

Wysyłane z mojego LG-P760 za pomocą Tapatalk 2

 

 

 

Edited by raczek84

Share this post


Link to post
Share on other sites

Tez miałem okazję spróbowac Black Hope z alebrowaru i zaskoczony jestem jak fajnie sie komponuja te smaki. Myslalem sobie dotychczas ze palone slody i IPA to niebardzo połączenie. A tu sie okazuje ze jest swietne piwko. Scooby ja tez "lajkuje" twoj przepis ;)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Czy możliwe jest uwarzenie Cascadian IPA na słodach strzegomskich? Brakuje mi słodu carafa bez łuski. Można to jakoś zamienić aby uniknąć nut palonych przy czarnej barwie? Pale ale, czekoladowy ciemny, karmelowy ciemny, pszenica prażona - to chodzi mi po głowie, ale nie wiem jakich proporcji dokonać, nie wiem czego się spodziewać. Proszę o porady i odpowiedź na pytanie czy można uwarzyć dobre czarne IPA na słodach ze Strzegomia.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.