Skocz do zawartości
Usiu

Black IPA (Cascadian IPA)

Rekomendowane odpowiedzi

Chciałbym uwarzyć czarne IPA, na forum znalazłem tylko recepturę Scoobiego na BIPA

http://www.piwo.org/topic/3877-darth-vader-black-ipa-cascadian-dark-ale/

http://www.piwo.org/topic/3022-cascadian-dark-ale-cda-powstaje-nowy-styl/

 

Macie jakieś sprawdzone receptury na tego typu piwo?

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

znalazłem tylko recepturę Scoobiego

Nie tylko sprawdzona receptura ale też chyba jedna z najbardziej popularna z moich receptur tutaj w Stanach a także bardzo udana moim nieskromnym zdaniem. ]

 

BTW, jakby "liczyć" mój browar jako polski, to było pierwsze Black IPA uwarzone w polskim browarze :)

Edytowane przez scooby_brew

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

ciekawy przepis ,muszę się zastanowić nad uwarzeniem podobnej wareczki ;)

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Chciałbym uwarzyć czarne IPA, na forum znalazłem tylko recepturę Scoobiego na BIPA

 

Ja warzyłem coś takiego: http://browar.vojtol.pl/warki/007_Carbon

Palony jęczmień można pominąć, choć mi Carbon bardzo smakuje... :)

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Na koniec przy podnoszeniu temperatury do mash out.

Edytowane przez Fidel

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Jedno i drugie będzie dobre. Jak się nie możesz zdecydować to daj oba po 30 g. Będzie najlepiej ;)

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Planowałem dać koło 30g.

 

Spokojnie możesz dać w sumie 100 g chmieli, a nawet więcej, np. w trzech ratach.

Edytowane przez vojtol

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Dałem 24 g Citry i 20g Chinooka, żeby opróżnić woreczek z nimi ;)

 

edit: miałem dać Cascade zamiast Chinooka, ale nie ten woreczek wyciągnąłem ;)

Edytowane przez Usiu

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Ja tez sie szykuje na to piwo

 

Wysyłane z mojego LG-P760 za pomocą Tapatalk 2

 

 

 

Edytowane przez raczek84

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Tez miałem okazję spróbowac Black Hope z alebrowaru i zaskoczony jestem jak fajnie sie komponuja te smaki. Myslalem sobie dotychczas ze palone slody i IPA to niebardzo połączenie. A tu sie okazuje ze jest swietne piwko. Scooby ja tez "lajkuje" twoj przepis ;)

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

to jest taki troche bardziej hamerykansky styl wiec raczej wyzsze niz nizsze. Mysle ze 2,5 jest rozsadnie tez tak planuje.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Czy możliwe jest uwarzenie Cascadian IPA na słodach strzegomskich? Brakuje mi słodu carafa bez łuski. Można to jakoś zamienić aby uniknąć nut palonych przy czarnej barwie? Pale ale, czekoladowy ciemny, karmelowy ciemny, pszenica prażona - to chodzi mi po głowie, ale nie wiem jakich proporcji dokonać, nie wiem czego się spodziewać. Proszę o porady i odpowiedź na pytanie czy można uwarzyć dobre czarne IPA na słodach ze Strzegomia.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się

×