Jump to content
Sign in to follow this  
underoak

Korekcja barwy piwa podczas fermentacji

Recommended Posts

Cześć!

Macie jakieś doświadczenia z korygowaniem barwy piwa już po uwarzeniu? Moja IRA, którą przelewałem na cichą pare dni temu ma taką barwę: post-4781-0-17499300-1359471273_thumb.jpg

 

Zasyp to zmodyfikowana receptura http://www.wiki.piwo.org/Irish_Red_Ale_(Czerwony_top%C3%B3r),_Krzysztof_Fidler_(Infam) mianowicie:

 

pilzneński 5kg

monachijski 1kg

carared 1kg

caraamber 100g

caramunich II 50g

aroma 300g

karmelowy strzegom 100g

 

Zastanawiam się nad dodatkiem jęczmienia palonego, a właściwie wyparzeniu go we wrzątku i dodaniu do fermentora przed rozlewem.

Stosowaliście kiedyś takie zabiegi? Mają one sens, czy lepiej nie kombinować?

Pozdrawiam, Kuba

Share this post


Link to post
Share on other sites

Według mnie ma bardzo ładną jasno-rubinową barwę . Weź pod uwagę , że piwo to jeszcze będzie dojrzewać i trochę ściemni swoją barwę .

Share this post


Link to post
Share on other sites

Podczas fermentacji, barwić można doskonale cukrem trzcinowym dark muscovado (nim właśnie barwiono legendarne brytyjskie Amber Two Penny Ale, co potwierdzają receptury).

Share this post


Link to post
Share on other sites

Tyle że dodatek cukru sprawi, że drożdże będą chciały go przefermentować, co może skutkować przeciągającą się cichą, albo późniejszymi granatami ;)..

Wydaje mi się, że dodatek wywaru ze słodu barwiącego nie powinien piwu zaszkodzić, nie?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Podczas fermentacji dlatego się go daje, rozpuszcza się bardzo szybko i przerabiany jest przez drożdże też w miarę szybko. Do cichej, po cichej bym go nie dawał, bo nie zabarwi-nie będzie się miał jak rozpuścić, ale dodatek wywaru ze słodu powinien swoją rolę odegrać.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ile w takim razie tego słodu użyć? Celować w takie same ilości jakich użyłbym przy zacieraniu?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Z ciekawości sprawdziłem jak zabarwią zimną wodę słody, po wrzuciłem po 10g na każde 100ml, efekt jest taki:

post-4781-0-78967000-1359490990_thumb.jpg

Od lewej do prawej: jęczmień palony, pszeniczny czekoladowy, słód brown

Ja użyję jęczmienia palonego, zastanowię się tylko czy zalać go wrzątkiem, czy wymoczę w zimnej wodzie i zagotuje potem :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

W BA jest dostępny wywar z Carafy o nazwie Sinamar, można go dodawać przy rozlewie.

 

Ew. można samemu zrobić taki wywar z jakiegoś słodu barwiącego przez namoczenie w wodzie.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Albo jeszcze łatwiej, przy sporządzaniu syropu przy rozlewie, dać łyżkę ekstraktu płynnego barwiącego (jak się taki posiada oczywiście), delikatnie zmniejszając ilość cukru. Robiłem już tak wiele razy, a efekty są wysoce zadowalające ;) Jak nie, to tak jak pisze @coder.

Share this post


Link to post
Share on other sites

wszystkie powyższe wpisy odnosza się do przyciemniania - a czy ktos ma sposób na rozjaśnienie piwa bez rozcieńczania?

:D

Share this post


Link to post
Share on other sites

dolać wody :P (no tak, bez rozcieńczania, pośpieszyłem się). Jak Ci bardzo, bardzo zależy, to możesz zatrzeć np. sam pilzneński, czy zrobić taką mini-warkę, ale zabawy jest z tym sporo...

Edited by kolomar

Share this post


Link to post
Share on other sites

wszystkie powyższe wpisy odnosza się do przyciemniania - a czy ktos ma sposób na rozjaśnienie piwa bez rozcieńczania?

:D

Jedyne zjawisko, w jakim widziałem żeby ciecz stawała się jaśniejsza bez rozcieńczania, to moment kiedy dodaję cytrynę do herbaty :D...

Share this post


Link to post
Share on other sites

wszystkie powyższe wpisy odnosza się do przyciemniania - a czy ktos ma sposób na rozjaśnienie piwa bez rozcieńczania?

:D

Dodatek alkoholu spowoduje, że płyn się rozjaśni, ale nie będzie wodnisty. Z tym że trzeba będzie poczekać dłużej zanim to piwo się ułoży smakowo-alkohol i piwo bardzo się gryzą*, kiedyś jak była afera, że pewien browar rzeczywiście dolewa spirytusu i stąd to piwo jest naprawdę mocne, bo dla pewnej grupy docelowej (skojarzenie "Komandosi z Nawarony"), zrobiliśmy eksperyment polegający na rozłożeniu tego piwa na czynniki pierwsze i okazało się, że niestety ale spirytus wyszedł w całej rozciągłości, ale dopiero przy odpowiedniej temperaturze; jeśli chrzci się piwo wodą czy czymś innym, to i tak temperatura jest tak przygotowana, że konia z rzędem temu, kto jest w stanie to wyczuć. A nas wtedy naszło na zabawy chemiczne i potwierdziło się, że piwo dla...Komandosów z Nawarony jest piwem niestety oszukanym. Winowajca zresztą znalazł się za miedzą, bo pochodził z Ukrainy.

 

*z alkoholi najszybciej piwo się zaprzyjaźni z rumem albo likierem (zielone piwo irlandzkie było bardzo modne kiedyś, a tam szedł tylko niebieski curacao i jakiekolwiek piwo; wycwanili się później i nauczyli, że można dać syrop identycznego koloru i smaku, dobrze schłodzić i klient zapłaci 10zł za sikacza z syropem).

Share this post


Link to post
Share on other sites

wszystkie powyższe wpisy odnosza się do przyciemniania - a czy ktos ma sposób na rozjaśnienie piwa bez rozcieńczania?

:D

Jedyne zjawisko, w jakim widziałem żeby ciecz stawała się jaśniejsza bez rozcieńczania, to moment kiedy dodaję cytrynę do herbaty :D...

 

A to dlatego, że obniżasz pH/zakwaszasz. To samo się robi z brzeczką podczas warzenia, jak się obniży pH przy zacieraniu. Tyle, że po fermentacji to już jest po ptokach.

Share this post


Link to post
Share on other sites

odatek alkoholu spowoduje, że płyn się rozjaśni, ale nie będzie wodnisty.

 

Tyle, że aby rozjaśnić, choć trochę np 20 l piwa, dodatek spirytusu musiałby być znaczący.

Taka ilość spirytusu czy nawet przeźroczystego rumu "zepsuje" najpewniej piwo i powstanie coś co piwem już nie będzie.

Edited by skybert

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jest jeden browar w Anglii co daje rum do piwa, ale ciemny, a poza tym jest tak jak mówisz, albo trzeba długo czekać na ułożenie albo wyjdzie nam powtórka z piwa tylko dla Komandosów z Nawarony.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.