Skocz do zawartości
underoak

Korekcja barwy piwa podczas fermentacji

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć!

Macie jakieś doświadczenia z korygowaniem barwy piwa już po uwarzeniu? Moja IRA, którą przelewałem na cichą pare dni temu ma taką barwę: post-4781-0-17499300-1359471273_thumb.jpg

 

Zasyp to zmodyfikowana receptura http://www.wiki.piwo.org/Irish_Red_Ale_(Czerwony_top%C3%B3r),_Krzysztof_Fidler_(Infam) mianowicie:

 

pilzneński 5kg

monachijski 1kg

carared 1kg

caraamber 100g

caramunich II 50g

aroma 300g

karmelowy strzegom 100g

 

Zastanawiam się nad dodatkiem jęczmienia palonego, a właściwie wyparzeniu go we wrzątku i dodaniu do fermentora przed rozlewem.

Stosowaliście kiedyś takie zabiegi? Mają one sens, czy lepiej nie kombinować?

Pozdrawiam, Kuba

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Według mnie ma bardzo ładną jasno-rubinową barwę . Weź pod uwagę , że piwo to jeszcze będzie dojrzewać i trochę ściemni swoją barwę .

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Podczas fermentacji, barwić można doskonale cukrem trzcinowym dark muscovado (nim właśnie barwiono legendarne brytyjskie Amber Two Penny Ale, co potwierdzają receptury).

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Tyle że dodatek cukru sprawi, że drożdże będą chciały go przefermentować, co może skutkować przeciągającą się cichą, albo późniejszymi granatami ;)..

Wydaje mi się, że dodatek wywaru ze słodu barwiącego nie powinien piwu zaszkodzić, nie?

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Podczas fermentacji dlatego się go daje, rozpuszcza się bardzo szybko i przerabiany jest przez drożdże też w miarę szybko. Do cichej, po cichej bym go nie dawał, bo nie zabarwi-nie będzie się miał jak rozpuścić, ale dodatek wywaru ze słodu powinien swoją rolę odegrać.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Ile w takim razie tego słodu użyć? Celować w takie same ilości jakich użyłbym przy zacieraniu?

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Z ciekawości sprawdziłem jak zabarwią zimną wodę słody, po wrzuciłem po 10g na każde 100ml, efekt jest taki:

post-4781-0-78967000-1359490990_thumb.jpg

Od lewej do prawej: jęczmień palony, pszeniczny czekoladowy, słód brown

Ja użyję jęczmienia palonego, zastanowię się tylko czy zalać go wrzątkiem, czy wymoczę w zimnej wodzie i zagotuje potem :)

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

W BA jest dostępny wywar z Carafy o nazwie Sinamar, można go dodawać przy rozlewie.

 

Ew. można samemu zrobić taki wywar z jakiegoś słodu barwiącego przez namoczenie w wodzie.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Albo jeszcze łatwiej, przy sporządzaniu syropu przy rozlewie, dać łyżkę ekstraktu płynnego barwiącego (jak się taki posiada oczywiście), delikatnie zmniejszając ilość cukru. Robiłem już tak wiele razy, a efekty są wysoce zadowalające ;) Jak nie, to tak jak pisze @coder.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

wszystkie powyższe wpisy odnosza się do przyciemniania - a czy ktos ma sposób na rozjaśnienie piwa bez rozcieńczania?

:D

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

dolać wody :P (no tak, bez rozcieńczania, pośpieszyłem się). Jak Ci bardzo, bardzo zależy, to możesz zatrzeć np. sam pilzneński, czy zrobić taką mini-warkę, ale zabawy jest z tym sporo...

Edytowane przez kolomar

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

wszystkie powyższe wpisy odnosza się do przyciemniania - a czy ktos ma sposób na rozjaśnienie piwa bez rozcieńczania?

:D

Jedyne zjawisko, w jakim widziałem żeby ciecz stawała się jaśniejsza bez rozcieńczania, to moment kiedy dodaję cytrynę do herbaty :D...

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

wszystkie powyższe wpisy odnosza się do przyciemniania - a czy ktos ma sposób na rozjaśnienie piwa bez rozcieńczania?

:D

Dodatek alkoholu spowoduje, że płyn się rozjaśni, ale nie będzie wodnisty. Z tym że trzeba będzie poczekać dłużej zanim to piwo się ułoży smakowo-alkohol i piwo bardzo się gryzą*, kiedyś jak była afera, że pewien browar rzeczywiście dolewa spirytusu i stąd to piwo jest naprawdę mocne, bo dla pewnej grupy docelowej (skojarzenie "Komandosi z Nawarony"), zrobiliśmy eksperyment polegający na rozłożeniu tego piwa na czynniki pierwsze i okazało się, że niestety ale spirytus wyszedł w całej rozciągłości, ale dopiero przy odpowiedniej temperaturze; jeśli chrzci się piwo wodą czy czymś innym, to i tak temperatura jest tak przygotowana, że konia z rzędem temu, kto jest w stanie to wyczuć. A nas wtedy naszło na zabawy chemiczne i potwierdziło się, że piwo dla...Komandosów z Nawarony jest piwem niestety oszukanym. Winowajca zresztą znalazł się za miedzą, bo pochodził z Ukrainy.

 

*z alkoholi najszybciej piwo się zaprzyjaźni z rumem albo likierem (zielone piwo irlandzkie było bardzo modne kiedyś, a tam szedł tylko niebieski curacao i jakiekolwiek piwo; wycwanili się później i nauczyli, że można dać syrop identycznego koloru i smaku, dobrze schłodzić i klient zapłaci 10zł za sikacza z syropem).

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

wszystkie powyższe wpisy odnosza się do przyciemniania - a czy ktos ma sposób na rozjaśnienie piwa bez rozcieńczania?

:D

Jedyne zjawisko, w jakim widziałem żeby ciecz stawała się jaśniejsza bez rozcieńczania, to moment kiedy dodaję cytrynę do herbaty :D...

 

A to dlatego, że obniżasz pH/zakwaszasz. To samo się robi z brzeczką podczas warzenia, jak się obniży pH przy zacieraniu. Tyle, że po fermentacji to już jest po ptokach.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

odatek alkoholu spowoduje, że płyn się rozjaśni, ale nie będzie wodnisty.

 

Tyle, że aby rozjaśnić, choć trochę np 20 l piwa, dodatek spirytusu musiałby być znaczący.

Taka ilość spirytusu czy nawet przeźroczystego rumu "zepsuje" najpewniej piwo i powstanie coś co piwem już nie będzie.

Edytowane przez skybert

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Jest jeden browar w Anglii co daje rum do piwa, ale ciemny, a poza tym jest tak jak mówisz, albo trzeba długo czekać na ułożenie albo wyjdzie nam powtórka z piwa tylko dla Komandosów z Nawarony.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się

×