Skocz do zawartości

dwie warki i taki garnek ...


zbynieks

Rekomendowane odpowiedzi

Ja mam za to taki patent , filtrator z oplotu mam naciąnegnięty na rurkę miedzianą ( ze względu na to, że było to jedyne usztywnienie jakie miałem akurat pod ręką ). Na końcówkę rurki jest nałożony wężyk , ma około 1,5 metra. Po zacieraniu filtrator po prostu wkładam na dno , wężyk jest przerzucony przez rant gara w którym zacieram , i zaciągając ustami filtruję i wysładzam. Na końcu wężyka ( po stronie gara w którym chmielę zakładam kranik ,którym reguluje szybkość przepływu. Od kąd mam taki filtrator , wydajność wzrosła zdecydowanie i mam pewność ,że filtrator się ani nie pozagina ani nie zgniecie.

 

W taki sposób można pominąć przelewanie zacieru do nowego pojemika celem filtracji i wysładzania.

Edytowane przez pepek84
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Ja mam za to taki patent , filtrator z oplotu mam naciąnegnięty na rurkę miedzianą ( ze względu na to, że było to jedyne usztywnienie jakie miałem akurat pod ręką ). Na końcówkę rurki jest nałożony wężyk , ma około 1,5 metra. Po zacieraniu filtrator po prostu wkładam na dno , wężyk jest przerzucony przez rant gara w którym zacieram , i zaciągając ustami filtruję i wysładzam. Na końcu wężyka ( po stronie gara w którym chmielę zakładam kranik ,którym reguluje szybkość przepływu. Od kąd mam taki filtrator , wydajność wzrosła zdecydowanie i mam pewność ,że filtrator się ani nie pozagina ani nie zgniecie.

 

W taki sposób można pominąć przelewanie zacieru do nowego pojemika celem filtracji i wysładzania.

Możesz dołączyć jakąś 'dokumentację zdjęciową' patentu ;)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

W taki sposób można pominąć przelewanie zacieru do nowego pojemika celem filtracji i wysładzania.

 

Ale trzeba mieć w czym chmielić, więc ziarna i młóta trzeba się i tak jakoś pozbyć, a to chyba wymaga tak czy inaczej użycia innego pojemnika.

Niemniej jednak pomysł fajny :beer:

Edytowane przez Slonx
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.