Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Do tej pory na browar.biz`ie od piętnastej warki na piwo.org`u. Po ostatniej warce ubiegłego roku - Munich Helles - stwierdziłem, że robienie dolniaków w domu jest obecnie dla mnie nie możliwe. W planach miałem jeszcze min. Munich Dunkel, zamiast tego zdecydowałem się na Saison mocno przyciemnione :) Zatem:

48% Strzegom Pilzneński - 2,5kg

38% Strzegom Monachijski Typ II - 2kg

10% Strzegom Pszeniczny - 0,5kg

4% Strzegom Karmelowy 300 - 0,2kg

 

Zacieranie:

Ferulikowa - 15min,

Maltozowa - 40min,

Dekstrynująca - 20min.

 

Filtracja i wysładzanie jak zwykle u mnie tragiczne. O ile poradziłem sobie z zatykaniem się filtrowania za pomocą złożenia filtru z rurek od C.O. O tyle wysładzanie, a zatem wydajność są na poziomie ~50% Zauważyłem że całe młóto układa się w słup, który nie przylega do ścian, zatem woda przepływa w głównej mierze bokiem. Może przy okazji ktoś zdradzi mi dlaczego tak się dzieje?

 

Chmielenie, wyłącznie marynką:

0 min - 10g

30 min - 15g

45 min - 10g

 

Ponadto:

40 min - skórka pomarańczy - 145g

40 min - skórka cytryny - 85g

40 min - kolendra - 10g

45 min - mech irlandzki.

 

W sumie wyszło ~ 16 litrów 15,5* Blg.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Witaj,

A to zdjęcie z galerii to podczas wysładzania ?

http://www.piwo.org/...e__tab__images#

 

Jeśli chodzi o zatykanie filtracji:

- załóż wężyk na kranik, min z 50cm

- podnieś wyżej wiadro, słup cieczy i wysokość zrobią odpowiednie ciśnienie.

 

Co do układanie się młóta i wysładzania:

- przejdź na wysładzanie na raty (bardziej czasochłonne ale mniej podatne na błędy)

- lub też po dolewaniu wody mieszaj górną wartwę młóta tak aby woda szukała co chwilę innej drogi - oczywiście na tyle delikatnie żeby nie zruszyć dolnej cześci złoża filtracyjnego

- być może filtrat leci zbyt szybko, stąd woda szybko spływa bokami, zmiejsz przepływ ale wcześniej załóż wspomnainy wyżej wężyk, być może zbyt wolny przepływ na samym kraniku nie będzie miał odpowiedniego ciśnienia i filtracja może się zatrzymać

 

Pokaż jaki masz filtrator, może jego zdjęcie coś rozjaśni. A tak w ogóle to robisz mash-out (wygrzew) ?

Edytowane przez WiHuRa

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Witaj,

A to zdjęcie z galerii to podczas wysładzania ?

http://www.piwo.org/...e__tab__images#

Tak dokładnie tak wygląda filtracja.

Jeśli chodzi o zatykanie filtracji:

- załóż wężyk na kranik, min z 50cm

 

Tym razem robiłem z wężykiem, skoro to ważne będę tak robił cały czas.

- podnieś wyżej wiadro, słup cieczy i wysokość zrobią odpowiednie ciśnienie.

 

Co do układanie się młóta i wysładzania:

- przejdź na wysładzanie na raty (bardziej czasochłonne ale mniej podatne na błędy)

- lub też po dolewaniu wody mieszaj górną wartwę młóta tak aby woda szukała co chwilę innej drogi - oczywiście na tyle delikatnie żeby nie zruszyć dolnej cześci złoża filtracyjnego

Też nad tym myślałem.

- być może filtrat leci zbyt szybko, stąd woda szybko spływa bokami, zmiejsz przepływ ale wcześniej załóż wspomnainy wyżej wężyk, być może zbyt wolny przepływ na samym kraniku nie będzie miał odpowiedniego ciśnienia i filtracja może się zatrzymać

Czytałem ostatnio jakieś (chyba) stare posty Codera albo Hasintusa i zwracali na to uwagę, będę tak robił.

Pokaż jaki masz filtrator, może jego zdjęcie coś rozjaśni. A tak w ogóle to robisz mash-out (wygrzew) ?

Zdjęcie jutro wrzucę, mash-outa robię zawsze, bo wydaje mi się to niejako obowiązkowe przy każdym zacieraniu.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Poza piwami typu: pszeniczne, żytnie oraz z dużym udziałem ziarna niesłodowanego, filtracja powinna iść jak po maśle. Szybkość filtracji powinna być na poziomie około 1l na 1 min. Kolejną sprawą jest jeszcze jak drobno śrutujesz ziarno, być może zbyt drobno.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Dodałem do galerii mojego browaru zdjęcia filtratora, w wolnej chwili zerknij i wypowiedz się, będę wdzięczny.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Dziś na kuchni jeden z moich ulubionych styli Hefe-Weizen bier.

Zasyp:

58% - 3,5 kg - Pszeniczny

33% - 2 kg - Pilzneński

8% - 0,5 kg - Monachijski Typ II

 

Zacieranie:

Ferulikowa - 2 godziny (tylko słód pszeniczny)

Maltozowa - 40 min

Dekstrynująca - 20 min

Mash out

 

Narazie jestem na etapie drugiej przerwy.

Zastanawiam się nad chmieleniemmam do dyspozycji Hallera 16g i Brewers Gold, a chcę uzyskać wyraźną, acz nienachalną goryczkę. Zobaczę jak pójdzie wysładzanie.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Haha, potrzeba matką wynalazków ;) Dodałem je ażeby filtrator nie leżał na dnie, nic innego pod ręką nie miałem.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Wydaje mi się, że wyczytałem gdzieś o tym, aby filtrator nie znajdował się przy ściankach oraz na dnie kadzi filtracyjnej. Uniemożliwia to ściekanie wody po ściankach i zasysanie brzeczki ze wszystkich stron młóta.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Wiosenne wietrzenie magazynów. Z uwagi na to, że robię przerwę w warzeniu prawdopodobnie na lato wrzuciłem do gara co miałem i wyjdzie... Belgian Speciality Ale, albo coś koło tego :)

Zasyp:

54% - 5 kg - Srzegom Monachijski Typ II

32% - 2,9 kg - Strzegom Pilzneński

5% - 0,5 kg - Strzegom Karmelowy 300

3% - 0,3 kg - Strzegom Pszeniczny

5% - 0,5 kg - Płatki owsiane

 

Zacieranie:

Dekstrynująca 45 min

Maltozowa 15 min

Mashout 15 min

Jak na złość podczas zacierania popsuł się termometr elektroniczny, także z duszą na ramieniu używałem starego analogowego.

 

Chmielenie:

50g - Marynka, 60 min,

40g - Lubelski, 30 min,

40g - Fuggles, 30 min,

40g - Lubelski, 15 min,

40g - Fuggles, 15 min,

po 20g Lubelski i Fuggles dry hop

 

Drożdże:

Safbrew S-33

 

Ekstrakt 19* BLG, około 27 litrów.

 

Liczę na mocne, wytrawne i goryczkowe uderzenie belgijskich smaków ;)

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Rozpoczynam po dłuuu(...)uugiej przerwie zimowy sezon warzelniczy. Dziś na warzelni American Pale Ale.

Zasyp:

Pale Ale 5kg

Pszeniczny 0,7kg

Carared 0,5kg

Cararoma 0,2kg

Gips Piwowarski

 

Chmiele:

Chinook - 10g - 60 min

Pacifica - 20g - 15 min

Cascade - 15 g - 15 min

Pacifica - 30g - dry hop

Cascade - 20g - dry hop

 

Drożdże:

Safale us-05

 

Ekstrakt docelowy 13 Blg. Mam nadzieje, że nie wypadłem z wprawy :)

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Dziś w browarze Dark IPA.

Zasyp:

Pale Ale 5 kg

Pszeniczny 500 g

Caraamber 500 g

Caraaroma 300 g

Czekoladowy - ekstrahowany na zimno dla koloru.

Gips Piwowarski

 

Chmiele:

Chinook 10g - 60 min

Citra 10 g - 20 min

Cascade 10 g - 20 min

Mosaic 10 g - 20 min

Chinook 10g - 5 min

Citra 20 g - 5 min

Cascade 20 g - 5 min

Mosaic 20 g - 5 min

Citra, Cascade, Mosaic jeszcze na dryhop.

 

Irish moss.

 

Zacieranie:

40 min 62* C

20 min 72* C

10min 78* C

 

Póki co warzenie, pszeszacowałem nieco wysładzanie i wyszło mi 20,5 litra 12 blg... Muszę wygotować do 16, szukam inforamcji ile wody muszę mniej więcej wygotować, aby to osiągnąć.

Edytowane przez TeDy_beer

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Dostatnio w garze, dziś już w fermentorze Hefe-Weizen.

Zasyp:

Słód pszeniczny 2,5 kg

Słód pilzeński 2,2 kg

 

Chmiel:

Chinook 10g 40 min

 

Zacieranie:

40 min 62* C

20 min 72* C

 

Drożdże:

Fermentis S-33 - ot taki eksperyment

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Dziś natomiast w garze Witbier.

Zasyp:

Kasza manna 2,5 kg

Słód pilzneński 2,1 kg

Słód melanoidynowy 0,25 kg

Słód pszeniczny 0,25kg

 

Chmiele:

Sybilla (6,5% AK) - 15g - 60 min

Fuggles (5,2% AK) - 15g - 25min

 

Inne:

Skórka sł. pom., Skórka Curacao, Nasiona Kolendry - 10g - 15min

Kardamon - 5g - 15min

 

Zasieranie:

50 min 62* C

10 min 72* C

15 min mashout

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Uzupełniam braki :)

Do tej pory uwarzone i zabutelkowane warki:

Northern English Brown Ale

Zasyp:

Pale ale 3kg

Wiedeński 1 kg

Pilsner 0,6 kg

Pszeniczny 0,5 kg

Caramunich III 0,5 kg

Melanoidynowy 0,25 kg

 

Chmiele:

Sybilla 30g 60 min

Sybilla 10g 25 min

Sybilla 10g 15 min

+++++++++++++++++++++++++++++++++++

Belgian Blond

Zasyp:

Pilsner 5 kg

Pszeniczny 1,5 kg

Carabelge 0,5 kg

 

Cukier biały 0,7 kg

 

Chmiele:

Magnum 18g 60 min

Magnum 7g 25 min

+++++++++++++++++++++++++++++++++++

Kolejno parametry piw:

Styl / Ekstrakt / Alkohol / IBU

Northern English Brown / 13 / 5 / 23

Cascadian Dark Ale / 17 / 6,5 / 50

Belgian Witbier / 12 / 4,3 / 16

American Pale Ale / 12,5 / 4,7 / 34

Belgian Blonde / 17,5 / 6,5 / 27

Hefe-Weizen 13 / 5 / 12

Edytowane przez TeDy_beer

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Wczoraj na kuchni jeszcze powarzył się Hefe-Weizen w... nieco imperialnej wersji ;)

Zasyp:

Pszeniczny 3kg

Pilzneński 2 kg

 

Chmiele:

Magnum: 10g 60 min / 10g 30 min / 4g 15 min

 

Zacieranie:

40* połowa pszenicy - 2 godziny, w tym na ostatnie 25 min druga połowa

50* całość - 10 min

62* - 60 min

72* - 20 min

78* - 20 min

 

Drożdże: s-33, ostatni weizen wyszedł przyzwoity, a że została mi połowa paczki to starter i sru!

 

Wyszło około 20 litrów 15 BLG, biorą pod uwagę chmielenie zostawiam jak jest i ciekaw jestem efektu.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

W sumie wyszło 23 litry. Piwo odfermentowało do 3,5 szkoda, ale myślę, że więcej z tych drożdży wycisnąć się nie da. Ot taki weizen boczek.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Wczoraj w garze na szybko pszenica, coby dopełnić zapasy na lato.

2kg Weyermann pszeniczny

2kg Bruntal pilzneński klepiskowy

 

WArzenie:

Ferulikowa 60 min połowa pszenicy

36* caly zasyp

Odebrane połowy rzadkiej części zacieru i pozostawienie w garze gętej części.

70* 20 min

100* 40 min

Dodanie rzedkiej części

62* 60 min

72* 15 min

78* 10 min

 

Chmielenie:

Hallertau tradition 5.4 aa 25 g 60 min

Hallertau tradition 5.4 aa 15 g 30 min

 

Warkę podzieliłem na połowe i do jednej z nich sypnę na zimno 10 g hellertau na parę dni przed rozlewem.

 

Fermentacja wb-06, postaram się jakoś to chłodzić, ale będzie ciężko.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Wczoraj na kuchi kolejna pszenica. Przysnąłem w nocy przy warzeniu i wyszła nieco na mocna :)

Pilzneński 1

Wiedeński 1

Pszeniczny 2,7

Carapils 0,5

Monach II 0,2

 

Zacieranie:

44* 2 godziny - 2 kg pszenicy

70* 15 min + 100* 40 min - odwrotna dekokcja (1/2 gęstego zacieru, całośc zasypu)

67* 50 min

72* 15 min

78* 15 min

 

Chmielenie

60 min Sybilla 15g

25 min Sybilla 20g

 

~22 Litry 14,5* BLG

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Dziś natomiast English IPA w garze.

Pale ale 5

wheat 0,5

Carared 0,5

Biscut 0,2

Caramel 150 0,2

Caramel 30 0,2

Monach II 0,2

 

Zacieranie:

67* 80 min.

 

Chmielenie

60 min Northern Brewer 25g

30 min Target 10g

30 min EKG 25g

5 min Target 10g

5 min EKG 25g

 

Mech irlandzki + gips piwowarski

Drożdże s-04

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Jutro w garze Barleywine z okazji wolnego dnia :) i sprawdzenie moich piwowarskich umiejętności zdobytych do tej pory.

PAle ale 5 kg

Wiedeński 1kg

Pszeniczny 1 kg

Monach II 0,6 kg

Caramel 30 0,5 kg

Caraaroma 0,5 kg

Caramunich 0,5 kg

 

Cukier trzcinowy - jeszcze nie wiem bo nie wiem o ile podiesie blg, ale chciałbym dorzucić ~2°Blg

 

Zastanawiam się jeszcze nad chmieleniem.

 

Docelowe blg 24-26 °Blg

 

Drożdże: Mauribrew Ale 514

Na cichą: płatki dębowe.

 

Ma być słodowo, bogato acz nie za słodko.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Jutro w garze Barleywine z okazji wolnego dnia :) i sprawdzenie moich piwowarskich umiejętności zdobytych do tej pory.

PAle ale 5 kg

Wiedeński 1kg

Pszeniczny 1 kg

Monach II 0,6 kg

Caramel 30 0,5 kg

Caraaroma 0,5 kg

Caramunich 0,5 kg

 

Po mojemu to będzie bardziej niż słodki ulepek, wywal wiedeński, wywal monacha, wywal karmele i zostaw z 0,2kg caraaroma i daj z 0,2-0,3 kg bisciut lub abbey. Oczywiście dowal pilzneńskiego aby Ci ekstraktu nie brakowało. Nachmiel na około 80 IBU i będzie super. Co do płatków to jeśli zrobisz jak Ci radzę, to nie będą potrzebne :) A drożdże mam nadzieję masz rozruszane, bo inaczej to przy Twoim zasypie i suchelcach (nawet 2 paczki) to byś miał ulepek, że tylko do sosów byś to wykorzystał :)

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Uwierz mu bo piłem jego Barleywine.

 

tylko do sosów byś to wykorzystał

chyba, sosów do deserków? ;)

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się

×