Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Dzień dobry wszystkim!

 

Skromnie zacznę- pierwsza warka za mną.

Kölsch z zacieraniem, zestaw z CP.

Data poczęcia: 25.01.2013

 

Obecnie siedzi w fermentatorze na burzliwej :-)

 

Już wiem, że to strasznie wciągająca pasja!

Przymierzam się pomału do kolejnej warki.

 

Mam nadzieje, że WODA KOLOŃSKA by BROWAR IBU będzie pijalna ;-)

 

pozdrawiam i życzę Wszystkim Piwowarom udanych warek w roku 2013

Edytowane przez dobrzanek

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

2# Pan psze! [hefe-weizen zestaw z cp]

 

zasyp:

 

1,9 kg pilzneńskiego

2,1 kg pszenicznego

chmiel lubelski 15 g granulat

drożdże weiss- y1433

Edytowane przez dobrzanek

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

3# A Pan z Grodziska? [grodziskie z cp 18.03.2013]

 

zasyp:

pszeniczny 1,3 kg

wędzony 0,7 kg

pilzneński 0,5 kg

 

chmiel lubelski, granulat, 50 gr

drożdże safale s-04

 

zacieranie

67C- 90 '

 

chmielenie

35 g 45'

15 g 15'

 

 

 

blg 8

 

wyszło 20 litrów

Edytowane przez dobrzanek

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

4# Buszujący w zbożu [zestaw 6 zbóż]

 

zasyp:

 

wiedeński 2,25 kg

pszeniczny 1,25 kg

pszenica samopszy 0,25 kg

owsiany 0,25

orkiszowy 0,25

żytni 0,25

 

chmiele

 

marynka i lubelski, po 15 g

 

drożdże

 

safbrew t58

 

zacieranie:

 

44C 20'

55C 10'

64C 25'

73C 35'

78C 5'

 

 

wyszło 23 L,12BLG

Edytowane przez dobrzanek

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Buszujący w zbożu został zabutelkowany 21.04.2013, 170 g cukru, blg 3

 

 

 

próby już się odbyły wyszło bardzo pijalne, musi się jeszcze trochę poukładać ale już jest bardzo fajne :-)

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

5# Pani psze !(ale ciemno to widzę) [dunkelweizen]

 

zasyp:

 

pszeniczny 2,4 kg

monachijski 1,5 kg

karmelowy jasny 0,25 kg

karmelowy ciemny 0,1 kg

 

chmiel lubelski, granulat, 25 g

drożdże mauribrew weiss y1433

 

zacieranie :

42C- 20'

62C- 25'

72C- 45'

76C- 5'

 

po wysładzaniu 27 L, 11 blg

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

BLG 4

 

pierwsze dwa dni ostra fermentacja, piana miała piękną czapę, trochę uciekła na zewnątrz. teraz tylko leciutko na powierzchni pęcherzyki. póki, co zapowiada się bardzo dobrze :D

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

6# Bursztynek [american amber ale] 12BLG

 

zasyp:

pale ale 3,2 kg

bursztynowy 0,5 kg

karmelowy jasny 0,2 kg

karmelowy czerwony 0,25 kg

 

chmiel szyszka:

dr rudi 50 g

drożdże ;

safale us-05

 

zacieranie:

67C- 70'

78C- 5'

chmielenie :

60'- 10 g

30- 10 g

10' -10 g

 

reszta chmielu pójdzie do chmielenia na zimno

 

uwagi: można było jeszcze wysłodzić

 

wyszło 19,5 l, 12 blg

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

7# Molly Mallone [ irish red ale] (15.07)

 

zasyp:

monachijski 2, 2 kg

pilzneński 1,7 kg

karmelowy jasny 0,15 kg

karmelowy ciemny 0, 15 kg

 

chmiel granulat:

marynka 20g

lubelski 15g

 

drożdże :

safale s-04

 

zacieranie :

63C 20'

73C 45'

78C 5'

chmielenie :

marynka 60'

lubelski 30'

 

wyszło 22 litry, 11,5 blg

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

7 # Hot Dark Milk 18 blg 17.08.2013 [ spółka z Pietrusem] II miejsce podczas mikołajkowego konkursu w Krakowie, kategoria świąteczne ale

 

5kg Pale

1kg Monachijski

0,25kg Czekoladowy

0,15kg Czekoladowy pszeniczny

0,5kg Laktoza

 

Zacieranie:

64°C - 30 min, 72°C - 30 min, 78°C - filtracja.

 

Chmielenie granulat:

10g Simcoe - 60 min

15g Amarillo - 30 min

dodatki:

0,5kg Laktoza - 10 min

20g El Dorado, 5g mech, 40g Chili (1/3 Habanero red, 2/3 Cyklon) - 5 min

 

Wyszło 24l, 18blg.

Zadane starterem S-04 rozruszanym na mieszadle.

Edytowane przez dobrzanek

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...