Jump to content
dobrzanek

Browar 36m²

Recommended Posts

Dzień dobry wszystkim!

 

Skromnie zacznę- pierwsza warka za mną.

Kölsch z zacieraniem, zestaw z CP.

Data poczęcia: 25.01.2013

 

Obecnie siedzi w fermentatorze na burzliwej :-)

 

Już wiem, że to strasznie wciągająca pasja!

Przymierzam się pomału do kolejnej warki.

 

Mam nadzieje, że WODA KOLOŃSKA by BROWAR IBU będzie pijalna ;-)

 

pozdrawiam i życzę Wszystkim Piwowarom udanych warek w roku 2013

Edited by dobrzanek

Share this post


Link to post
Share on other sites

2# Pan psze! [hefe-weizen zestaw z cp]

 

zasyp:

 

1,9 kg pilzneńskiego

2,1 kg pszenicznego

chmiel lubelski 15 g granulat

drożdże weiss- y1433

Edited by dobrzanek

Share this post


Link to post
Share on other sites

3# A Pan z Grodziska? [grodziskie z cp 18.03.2013]

 

zasyp:

pszeniczny 1,3 kg

wędzony 0,7 kg

pilzneński 0,5 kg

 

chmiel lubelski, granulat, 50 gr

drożdże safale s-04

 

zacieranie

67C- 90 '

 

chmielenie

35 g 45'

15 g 15'

 

 

 

blg 8

 

wyszło 20 litrów

Edited by dobrzanek

Share this post


Link to post
Share on other sites

4# Buszujący w zbożu [zestaw 6 zbóż]

 

zasyp:

 

wiedeński 2,25 kg

pszeniczny 1,25 kg

pszenica samopszy 0,25 kg

owsiany 0,25

orkiszowy 0,25

żytni 0,25

 

chmiele

 

marynka i lubelski, po 15 g

 

drożdże

 

safbrew t58

 

zacieranie:

 

44C 20'

55C 10'

64C 25'

73C 35'

78C 5'

 

 

wyszło 23 L,12BLG

Edited by dobrzanek

Share this post


Link to post
Share on other sites

Buszujący w zbożu został zabutelkowany 21.04.2013, 170 g cukru, blg 3

 

 

 

próby już się odbyły wyszło bardzo pijalne, musi się jeszcze trochę poukładać ale już jest bardzo fajne :-)

Share this post


Link to post
Share on other sites

5# Pani psze !(ale ciemno to widzę) [dunkelweizen]

 

zasyp:

 

pszeniczny 2,4 kg

monachijski 1,5 kg

karmelowy jasny 0,25 kg

karmelowy ciemny 0,1 kg

 

chmiel lubelski, granulat, 25 g

drożdże mauribrew weiss y1433

 

zacieranie :

42C- 20'

62C- 25'

72C- 45'

76C- 5'

 

po wysładzaniu 27 L, 11 blg

Share this post


Link to post
Share on other sites

BLG 4

 

pierwsze dwa dni ostra fermentacja, piana miała piękną czapę, trochę uciekła na zewnątrz. teraz tylko leciutko na powierzchni pęcherzyki. póki, co zapowiada się bardzo dobrze :D

Share this post


Link to post
Share on other sites

6# Bursztynek [american amber ale] 12BLG

 

zasyp:

pale ale 3,2 kg

bursztynowy 0,5 kg

karmelowy jasny 0,2 kg

karmelowy czerwony 0,25 kg

 

chmiel szyszka:

dr rudi 50 g

drożdże ;

safale us-05

 

zacieranie:

67C- 70'

78C- 5'

chmielenie :

60'- 10 g

30- 10 g

10' -10 g

 

reszta chmielu pójdzie do chmielenia na zimno

 

uwagi: można było jeszcze wysłodzić

 

wyszło 19,5 l, 12 blg

Share this post


Link to post
Share on other sites

7# Molly Mallone [ irish red ale] (15.07)

 

zasyp:

monachijski 2, 2 kg

pilzneński 1,7 kg

karmelowy jasny 0,15 kg

karmelowy ciemny 0, 15 kg

 

chmiel granulat:

marynka 20g

lubelski 15g

 

drożdże :

safale s-04

 

zacieranie :

63C 20'

73C 45'

78C 5'

chmielenie :

marynka 60'

lubelski 30'

 

wyszło 22 litry, 11,5 blg

Share this post


Link to post
Share on other sites

7 # Hot Dark Milk 18 blg 17.08.2013 [ spółka z Pietrusem] II miejsce podczas mikołajkowego konkursu w Krakowie, kategoria świąteczne ale

 

5kg Pale

1kg Monachijski

0,25kg Czekoladowy

0,15kg Czekoladowy pszeniczny

0,5kg Laktoza

 

Zacieranie:

64°C - 30 min, 72°C - 30 min, 78°C - filtracja.

 

Chmielenie granulat:

10g Simcoe - 60 min

15g Amarillo - 30 min

dodatki:

0,5kg Laktoza - 10 min

20g El Dorado, 5g mech, 40g Chili (1/3 Habanero red, 2/3 Cyklon) - 5 min

 

Wyszło 24l, 18blg.

Zadane starterem S-04 rozruszanym na mieszadle.

Edited by dobrzanek

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.