Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Dzień dobry wszystkim!

 

Skromnie zacznę- pierwsza warka za mną.

Kölsch z zacieraniem, zestaw z CP.

Data poczęcia: 25.01.2013

 

Obecnie siedzi w fermentatorze na burzliwej :-)

 

Już wiem, że to strasznie wciągająca pasja!

Przymierzam się pomału do kolejnej warki.

 

Mam nadzieje, że WODA KOLOŃSKA by BROWAR IBU będzie pijalna ;-)

 

pozdrawiam i życzę Wszystkim Piwowarom udanych warek w roku 2013

Edytowane przez dobrzanek

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Woda kolońska przelana na cichą, 5blg

Edytowane przez dobrzanek

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

2# Pan psze! [hefe-weizen zestaw z cp]

 

zasyp:

 

1,9 kg pilzneńskiego

2,1 kg pszenicznego

chmiel lubelski 15 g granulat

drożdże weiss- y1433

Edytowane przez dobrzanek

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Zacieranie (15 l wody) :

- 45°C - 15 min

- 63°C - 45 min

- 72°C - 40 min trwa teraz :-)

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

3# A Pan z Grodziska? [grodziskie z cp 18.03.2013]

 

zasyp:

pszeniczny 1,3 kg

wędzony 0,7 kg

pilzneński 0,5 kg

 

chmiel lubelski, granulat, 50 gr

drożdże safale s-04

 

zacieranie

67C- 90 '

 

chmielenie

35 g 45'

15 g 15'

 

 

 

blg 8

 

wyszło 20 litrów

Edytowane przez dobrzanek

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

4# Buszujący w zbożu [zestaw 6 zbóż]

 

zasyp:

 

wiedeński 2,25 kg

pszeniczny 1,25 kg

pszenica samopszy 0,25 kg

owsiany 0,25

orkiszowy 0,25

żytni 0,25

 

chmiele

 

marynka i lubelski, po 15 g

 

drożdże

 

safbrew t58

 

zacieranie:

 

44C 20'

55C 10'

64C 25'

73C 35'

78C 5'

 

 

wyszło 23 L,12BLG

Edytowane przez dobrzanek

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Buszujący w zbożu został zabutelkowany 21.04.2013, 170 g cukru, blg 3

 

 

 

próby już się odbyły wyszło bardzo pijalne, musi się jeszcze trochę poukładać ale już jest bardzo fajne :-)

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

5# Pani psze !(ale ciemno to widzę) [dunkelweizen]

 

zasyp:

 

pszeniczny 2,4 kg

monachijski 1,5 kg

karmelowy jasny 0,25 kg

karmelowy ciemny 0,1 kg

 

chmiel lubelski, granulat, 25 g

drożdże mauribrew weiss y1433

 

zacieranie :

42C- 20'

62C- 25'

72C- 45'

76C- 5'

 

po wysładzaniu 27 L, 11 blg

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

BLG 4

 

pierwsze dwa dni ostra fermentacja, piana miała piękną czapę, trochę uciekła na zewnątrz. teraz tylko leciutko na powierzchni pęcherzyki. póki, co zapowiada się bardzo dobrze :D

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

6# Bursztynek [american amber ale] 12BLG

 

zasyp:

pale ale 3,2 kg

bursztynowy 0,5 kg

karmelowy jasny 0,2 kg

karmelowy czerwony 0,25 kg

 

chmiel szyszka:

dr rudi 50 g

drożdże ;

safale us-05

 

zacieranie:

67C- 70'

78C- 5'

chmielenie :

60'- 10 g

30- 10 g

10' -10 g

 

reszta chmielu pójdzie do chmielenia na zimno

 

uwagi: można było jeszcze wysłodzić

 

wyszło 19,5 l, 12 blg

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

7# Molly Mallone [ irish red ale] (15.07)

 

zasyp:

monachijski 2, 2 kg

pilzneński 1,7 kg

karmelowy jasny 0,15 kg

karmelowy ciemny 0, 15 kg

 

chmiel granulat:

marynka 20g

lubelski 15g

 

drożdże :

safale s-04

 

zacieranie :

63C 20'

73C 45'

78C 5'

chmielenie :

marynka 60'

lubelski 30'

 

wyszło 22 litry, 11,5 blg

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

7 # Hot Dark Milk 18 blg 17.08.2013 [ spółka z Pietrusem] II miejsce podczas mikołajkowego konkursu w Krakowie, kategoria świąteczne ale

 

5kg Pale

1kg Monachijski

0,25kg Czekoladowy

0,15kg Czekoladowy pszeniczny

0,5kg Laktoza

 

Zacieranie:

64°C - 30 min, 72°C - 30 min, 78°C - filtracja.

 

Chmielenie granulat:

10g Simcoe - 60 min

15g Amarillo - 30 min

dodatki:

0,5kg Laktoza - 10 min

20g El Dorado, 5g mech, 40g Chili (1/3 Habanero red, 2/3 Cyklon) - 5 min

 

Wyszło 24l, 18blg.

Zadane starterem S-04 rozruszanym na mieszadle.

Edytowane przez dobrzanek

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się

×