Jump to content
Skorpion

pierwsza warka

Recommended Posts

Powiedzmy, że jestem już gotowy do uwarzenia mojego pierwszego piwa. Oczekiwany efekt to jasny Lager. Chciałbym otrzymać 20 L brzeczki nastawnej. Mam jednak kilka wątpliwości.

 

1.Ktoś powiedział mi, że mogę używać wody z kranu jeśli herbatka wychodzi mi dobra. Herbatka wychodzi taka sobie, ale od jakiegoś czasu używamy dzbanka filtrującego i herbatka jest super. Czy mogę użyć wody przepuszczonej przez taki filter?

2.Powinienem zacząć od większej czy mniejszej ilości wody niż 20 L? Planowałem zacząć od 18 L, a resztę uzyskać z wysładzania.

3.Planowałem pierwszy zacier zrobić w 100% na słodzie pileńskim, ale może dobrym pomysłem byłoby dodanie słodu monachijskiego jasnego, albo wiedeńskiego?

4.Drożdży użyję dolnej fermentacji, pytanie czy użyć suchych, czy ktoś ma inny pomysł?

5.I ostatnie. Cały czas zastanawiam się jakiego i w jakich proporcjach użyć chmielu? Ktoś coś podpowie?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Moja propozycja - kup gotowy zestaw surowców. Wraz z nim otrzymasz (nie wiem czy wszędzie?) skróconą instrukcję warzenia. W twoim wypadku najpierw trzeba zaznajomić się z techniką warzenia (co pokazuje np dobór ilości wody), a dopiero później na własnych recepturach.

 

No i lager - masz warunki do jego fermentacji, czy po prostu smakuje ci ten styl?

Share this post


Link to post
Share on other sites

1) Chyba nie będziesz przepuszczać 30-litrów przez ten dzbaneczek. Jak nie użyjesz kranówy, to się nie przekonasz czy dobra.

2) Możesz spróbować zacierać w 15-litrach, wysładzać w 15 litrach - razem 30 litrów.

3) I tak i tak będzie dobry

4) W34/70

5) No to już zależy od Twoich oczekiwań, czy chcesz mocniejszą goryczkę, czy słabszą. Możesz użyć np. marynki, lubelskiego, saaz i wielu innych.

Przeczytaj wiki i może faktycznie przemyśł opcję gotowego zestawu.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Tak się składa że mam podobny dzbanek i o ile pamiętam tam jest 1,25 pojemności zakładając że potrzebujesz ~ 30l musiał byś filtrować 24 razy.

30l wody źródlanej z Biedronki to koszt ok 6-8 zł

Share this post


Link to post
Share on other sites

Wiem, że najlepiej byłoby kupić brekita, czy jak to tam się nazywa, i zacząć od tego, ale to chyba strata czasu. Człowiek uczy się na błędach, a im trudniej tym chyba szybciej.

 

Wybrałem lagera bo najbardziej lubię i mam warunki do tego.

 

Jakoś nie widzę na wiki tematu o chmielu, jego rodzajach i ich wpływie na smak piwa.

 

Nikt nie odpowiedział mi na pytanie drugie o dobór ilości wody. Ale z tego co piszecie domyślam się, że powinienem nastawić ok 30 L. Pytanie to padło ponieważ oglądałem jakiś filmik na youtube i tam gościu otrzymał 20 L brzeczki nastawnej, zaczynając od 14 L, a resztę uzyskał z wysładzania.

 

Link do tego filmiku:

[media]

[/media] Edited by Skorpion

Share this post


Link to post
Share on other sites

bo tak się robi :) 3,5:1 (woda:słód)

ale można i gęściej zacierać

Edited by lolo

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ja przy pierwszej warce (20 litrowej) użyłem 15 litrów wody do zacierania, później 3x5 litrów wody do wysładzania. Po chmieleniu (ok. 60min gotowania) uzyskałem blisko 20 litrów brzeczki nastawnej. Myślę, że mógłbyś skorzystać z takich samych proporcji. Co do chmielenia to tu masz poniekąd wolną rękę. Dużo zależy od tego w jakim to ma być stylu piwko, bo jasny lager to zbyt szeroko pojęte określenie. Może to być amerykański lager, czeski pilss i mnóstwo innych gatunków.

Edited by Gąska

Share this post


Link to post
Share on other sites

Super, na prawdę dużo mi pomogliście :) Ale czy ktoś jeszcze mógłby wrzucić jakiś link do opisu rodzajów chmielu? Bo chciałbym poczytać, ale jakoś nie mogę tego znaleźć :/

 

Ok, już mam :D

Edited by Skorpion

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mieszkasz w Grodzisku Wlk. a takie pytania zadajesz? Wstyd ;) . Żart. Jednak miejsce zamieszkania masz niczego sobie (patrz moja sygnatura). Oczywiście zestaw Grodziskiego kupić powinieneś :) . To najlepsza droga do nauki warzenia. Masz tam pełną instrukcję, krok po kroku, niczego wymyślać nie musisz.

Edited by Jacenty

Share this post


Link to post
Share on other sites

Skoro temat zszedł na Grodziskie, to muszę się włączyć.

Nigdy nie piłem. Chciałem kupić A'la Grodziskie, ale nie mogę dostać. Nie mam pojęcia jak smakuje, ale legendą z tego co czytam obrosło i to niemałą.

Z tego co widzę, jest całkiem spory zasyp słodu wędzonego. A ja wędzonych piw... może nie tyle, co nie lubię, ale nie przepadam. Rauchbock mi nie za bardzo smakował, połowa kufla to ciekawość, reszta to już nawet lekka męka.

Czy Grodziskie ma podobną nutę wędzoną, czy mocniejszą, czy słabszą? Jak to wygląda? Bo delikatna wędzonka jest ok, ale jak patrzę na receptury Grodziskiego, to tej wędzonki tam sporo...

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jakoś nie widzę na wiki tematu o chmielu, jego rodzajach i ich wpływie na smak piwa.

 

http://www.wiki.piwo.org/Charakterystyka_polskich_odmian_chmielu

 

Chłopie, albo robisz nas w "konia" że czytasz "wiki" albo masz problemy ze wzrokiem.

Przepraszam wszystkich ale takie coś mnie wzrusza.

Share this post


Link to post
Share on other sites

A kolega olgierd to nas w konia robi, że posty czyta, bo jakby czytał to troszkę wyżej zauważyłby, że już znalazłem :)

 

Natomiast kolego Jacenty, niegodzien jestem aby uwarzyć to legendarne piwo. Jestem za młody i nigdy nie piłem oryginału. Kiedyś Zbiniu Drzymała zamówił gdzieś w jakimś zagranicznym browarze kilkaset butelek według starej grodziskiej receptury i sprzedawane było to piwo przy okazji chyba jakiejś rocznicy miejscowej Dyskobolii. Miałem wtedy okazję skosztować, ale ojciec mówił, że to już nie jest to piwo. A ostatnio zaczęły krążyć pogłoski o tym, że niby maja uruchomić nasz browar na nowo, ale ile w tym prawdy, tego chyba nie wie nikt :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Piwa wędzone często smakują za którymś razem ,także nie ma co się zrażać po 1-wszej degustacji;) ze mną tak było i wiem ze się to sprawdza;)

Grodziskie z tego co wiem ,nie jest to piwo wybitnie wędzone ,aczkolwiek nuty wędzoności powinny być wyczuwalne lecz nienachalne

Share this post


Link to post
Share on other sites

A ostatnio zaczęły krążyć pogłoski o tym, że niby maja uruchomić nasz browar na nowo, ale ile w tym prawdy, tego chyba nie wie nikt :)

No browar został kupiony. Nawet w umowie jest data kiedy piwo ma sie pojawić na rynku.

Mieszkać w Gordzisku i nie pojawić sie na giełdzie aby skosztować to i wiele innych to grzech! ;)

Share this post


Link to post
Share on other sites

A ostatnio zaczęły krążyć pogłoski o tym, że niby maja uruchomić nasz browar na nowo, ale ile w tym prawdy, tego chyba nie wie nikt :)

W sierpniu ubiegłego roku browar Fortuna kupił Grodziski browar za 134 316 zł.

Share this post


Link to post
Share on other sites

A ostatnio zaczęły krążyć pogłoski o tym, że niby maja uruchomić nasz browar na nowo, ale ile w tym prawdy, tego chyba nie wie nikt :)

W sierpniu ubiegłego roku browar Fortuna kupił Grodziski browar za 134 316 zł.

 

Taniocha.

Share this post


Link to post
Share on other sites

 

Piwa wędzone często smakują za którymś razem ,także nie ma co się zrażać po 1-wszej degustacji;) ze mną tak było i wiem ze się to sprawdza;)

Będę miał na uwadze ;) Bo na razie mój Grodziski nie przypadł mi do gustu :D Jak nie wypije będzie wędzone na barszcz biały jak znalazł :D nawielkanoc.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Witam podępnę się pod temat ;) Ostatnio też zrobiłem piwko z kita i w sobote zabutelkowałem. Mam pytanie jak szybko Wam się takie piwa nagazowują, żeby można je spróbować, bo strasznie mnie korci, żeby zasmakować, ale szkoda by było otwierać jak jeszcze nie będzie w miare dobre ;) dziękuje za odpowiedzi i pozdrawiam

Share this post


Link to post
Share on other sites

Piwo gazuje się przeciętnie w dwa tygodnie (czasem nawet w tydzień), ale do spróbowania nadaje się dopiero po minimum miesiącu. Im piwo o wyższym ekstrakcie, tym później. Co to była za warka? Jakie parametry?

Share this post


Link to post
Share on other sites

W moich po tygodniu już było prawidłowo nagazowane, ale generalnie, to wszystko zależy od ilości surowca i kondycji drożdży.

No, a jeżeli za szybko zabutelkowałeś, to nie tylko szybko się nagazuje, ale i przegazuje :)

Oby nie, pozdrawiam :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Australian bitter z bruntalem jasnym butelkowane po 10 dniach burzliwej, nie wiem o co chodzi w pytaniu o parametry? Jeśli blg to 12 początkowe, butelkowane przy 2. Wiem, że po miesiącu najlepiej do spożycia, tylko bardzo mnie interesuje z racji tego, że to pierwsza moja warka, czy wszystko przebiega dobrze, stąd moje pytanie :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.