Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Witam!

W końcu nadszedł czas, żeby podzielić się ze swoimi tajnymi zapispakami i zgromadzić je w jednym miejscu.. ;)

 

 

Warka #1 - 20.09.2012

przez jednego z forumowiczów określone jako Cream Ale.

 

Słody:

słód pilzneński - 60% - 2,5kg

słód pszeniczny - 17% - 0,7kg

 

Składniki niesłodowe:

ryż - 24% - 1kg

 

Chmiele:

Marynka - 20g

Cascade - 20g

 

Drożdże:

S-05

 

Ryż najpierw skleikowany. Zacierane przez 60min w 65-66C.

Chmielenie:

Marynka - 20g - 60min

Cascade - 20g - 10min

 

EBC ~3

IBU 23

 

Wyszło 23l o gęstości 11Blg. Temperatura fermentacji ~20C.

Po 10 dniach zeszło do 2,5 i zostało zlane na cichą.

 

Celem tej warki było osiągnięcie czegoś na wzór piw z południa Europy takich jak Estrella czy San Miguel.

Piwo, które z tego wyszło smakowało, ale następnym razem dałbym mniej ryżu, gdzieś o połowę..

Edytowane przez gagarin

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Warka #2 13.01.2013

 

Słody:

słód pilzneński - 86% - 4,8kg

słód karmelowy Carahell - 9% - 0,5kg

słód Abbey - 5% - 0,3kg

 

Chmiele:

Marynka 25g

Lubelski 25g

Fuggles 25g

Cascade 15g

 

Drożdże:

S-05

 

Zacieranie: Chmielenie:

67C - 40min Marynka - 25g - 60min

72C - 20min Lubelski - 15g, Fuggles - 15g - 30min

78C - 5min Lubelski - 10g, Fuggles - 10g, Cascade - 15g - 15min

 

EBC ~13

IBU 45

 

Wyszło z tego 23l o gęstości 14-14,5Blg. Fermentowane w 15-16C.

Po 10 dniach zeszło do ok. 4Blg i zostało zlane na cichą.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Warka #2 zabutelkowana 03.02.2013 wraz ze 130g cukru.. po dwóch tygodniach nagazowanie znikome, jednak przy "agresywnym" nalewaniu tworzy się 1cm piana.. spodziewałem się, że chmiel będzie bardziej czuć.. dominuje smak od słodów specjalnych..

 

 

 

#3 - Śliwkowe - 10l 15.02.2013

 

jako, że mój magazyn nie był już jakiś czas uzupełniany nastąpila niejako powtórka z rozrywki :P

 

Słody:

słód pilzneński - 95% - 2kg

słód karmelowy Carahell - 2,5% - 0,05kg

słód Abbey - 2,5% - 0,05kg

 

Chmiele:

Marynka 10g

Fuggles 10g

 

Drożdże:

S-05

 

Zacieranie:

67C - 30min

72C - 30min

78C - 5min

 

Chmielenie:

Marynka - 60min

Fuggles - 10min

 

IBU 29

 

Wyszło 10,5l brzeczki o 10,5Blg.. Fermentowane w temp. ~16C.

W planach jest dodanie po kilku dniach burzliwej (najprawdopodobniej jutro) 870g powideł śliwkowych, co wg moich obliczeń powinno zwiększyć gęstość do 15Blg..

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

gęstość warki #3 wyniosła 4Blg.. zgodnie z planem dorzuciłem 870g powideł.. miejmy nadzieję, że nic się nie przypląta..

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

dziś śliwkowe ale zostało zabutelkowawne z 57g cukru.. piwo nie było jakoś kwaskowate, więc zrezygnowałem ze słodzika.. ostatecznie wyszło 18x0,5l..

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

#4 - Wędzony Stout - 25.03.2013

 

od dawna takie piwo za mną chodziło.. jednak dopiero premiera i degustacja Smoky Joe zmobilizowała mnie do warzenia.. z ciekawości zdecydowałem się na single hopa..

 

Słody (20l):

Pale ale - 58% - 2,7kg

Whisky - 32% - 1,5kg

Pszeniczny czekoladowy - 6% - 0,3kg

 

Jęczmień palony - 3% - 0,15kg

 

Chmiele:

Marynka 50g

 

Drożdże:

US-05

 

Zacieranie:

55C - 10min

67C - 40min

72C - 20min

78C - 10min

 

Chmielenie:

Marynka - 20g - 60min

Marynka - 30g - 10min

 

Wg Brewtarget:

30 IBU

60 EBC

 

Wyszło 21,5l 12 Blg..

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

#5 A.R.I.P.A (?) 11.04.2013

 

Słody (20l):

Pale ale - 51% - 3kg

Żytni - 25% - 1,5kg

Pszeniczny - 17% - 1kg

Carahell - 5% - 0,3kg

Pszeniczny czekoladowy - 2% - 0,1kg

 

Chmiele:

Marynka 25g

Fuggles 20g

Chinook 20g

Mosaic 20g

 

Drożdże:

US-05

 

Zacieranie:

 

słód żytni:

35C - 15min

 

całość:

67C - 30min

72C - 30min

78C - 10min

 

Chmielenie:

Marynka - 25g - 60min

Fuggles - 20g - 20min

Chinook - 20g - 20min

Mosaic - 20g - 20min

 

Wg Brewtarget:

65 IBU

27 EBC

 

Wyszło 24l 13Blg

Edytowane przez gagarin

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Belgian Pale Ale zeszło gdzieś w 2 tygodnie z 12,5 do 3Blg i zostało dziś zabutelkowane z 125g sacharozy..

 

#6 Cream Ale v.2 - 18.04.2013

 

Słody (20l):

Pale ale - 64% - 2,7kg

 

Składniki niesłodowe:

Płatki pszeniczne - 24% - 1kg

Ryż - 12% - 0,5kg

 

Chmiele:

Chinook 25g

Cascade 30g

 

Drożdże:

US-05

 

Zacieranie:

67C - 60min

 

Chmielenie:

Chinook 25g - 60min

Cascade 30g - 10min

 

Wg Brewtarget:

50 IBU

8 EBC

 

Wyszło 22,5l 10Blg

Edytowane przez gagarin

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

#7 Witbier 30.04.2013

 

Słody :

pilzneński - 58% - 3,5kg

pszeniczny - 5% - 0,3kg

Carahell - 3% - 0,2kg

 

Składniki niesłodowe:

Płatki pszeniczne - 33% - 2kg

 

Chmiele:

Marynka 20g

Mosaic 15g

 

Drożdże:

S-33

 

Zacieranie:

72C - 80min

78C - 10min

 

Chmielenie:

Marynka 20 - 60min

Mosaic 15g - 5min

 

Kolendra 10g - 5min

Skórka gorzkiej pomarańczy 20g - 5min

 

Wg Brewtarget:

25 IBU

9 EBC

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się

×