Skocz do zawartości
Marcin_P

Przypalony ekstrakt słodowy - czy coś z tego będzie?

Rekomendowane odpowiedzi

Witam Szanowne Grono

 

Jestem mocno poczatkujacy jesli chodzi o robienie piwa. Dopiero zaczalem zabawe z BrewKitami i juz na poczatku zaczely sie schody.

 

Przy dodawaniu do gorącej wody słody niechmielonego (zamiast cukru) moment zagapienia spowodowal przypalenie sie owego slodu na dnie garnka.

Piwo mimo wszystko nastawilem. Drozdze ruszyly.

 

Pytanie dla znawcow.... czy cos z tego bedzie? :) Czy tez bedzie sie nadawalo jedynie do wylania w trawnik? :)

Duzo tego sie nie przyjaralo ale pewnie wystarczajaco zeby popsuc smak.

 

Piwo 'English Bitter', słód jasny Biowin w syropie jakby to mialo miec jakies znaczenie ;)

Edytowane przez elroy
sprecyzowałem tytuł.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Wyluzuj. Najwyżej osiągniesz tzw. kettle caramelisation. Poza tym moment nie wystarczy. Musiałbyś przetrzymać ten ekstrakt dłuższy czas, na bardzo mocnym ogniu, bez mieszania. Koniec końców dla bittera to wszystko w normie. Piwo będzie stylowe.

Pzdr

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Jeżeli się mało przypaliło to nie będzie miało znaczenia dla smaku, gorzej jakbyś przypalone gotował jeszcze z 15-20 minut. Mi już z dwa razy zacier się przyjarał porządnie a w piwie nie było najmniejszej oznaki przypalenia! Więc jeżeli będzie w porządku w smaku to nie wylewaj, bo "wylać zawsze zdążysz" :) Nawet jak coś będzie czuć to do bitterów niektórzy dodają palonego jęczmienia do smaku więc nawet od stylu nie będzie odbiegać :)

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Tez tak myslalem ze bedzie najwyzej bardziej 'wytrawne' w smaku, ale wolalem sie upewnic.

Dam znac jak wyszlo ;) Jeszcze jakis konkurs wygram :smilies:;)

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się

×