chomiczon 3 Posted January 27, 2013 Hejka. Pierwszy raz warzyłem piwo o tak wysokim Blg. Zacieranie 64°C - 40min i 72°C - 30min. Podczas chmielenia dodałem 0,5kg cukru kandyzowanego. Jestem ciekawy jak mocno są w stanie odfermentować drożdze T-58 z początkowego 20Blg. Temperatura fementacji około 21-22°C Quote Share this post Link to post Share on other sites
crosis 313 1 Items Posted January 27, 2013 (edited) http://www.fermentis...2/02/SFBT58.pdf http://www.piwo.org/...s-safbrew-t-58/ Obstawiam, że poniżej 3 nie zejdą, ale to tylko zgadnięcie. Finalne odfermentowanie zależy od wielu czynników, zrób FFT. Edited January 27, 2013 by crosis Quote Share this post Link to post Share on other sites
chomiczon 3 Posted January 27, 2013 Czytałem opracowania z obydwu linków. Ciekawi mnie jednak praktyka Dodam, że drożdze suche uwadniałem nie robiąc wcześniej startera. Quote Share this post Link to post Share on other sites
H.M. 4 1 Items Posted January 27, 2013 Wg moich doświadczeń z tymi drożdżami i takim Blg, to powinny zejść do 5-6. 3?? Jak nie zobacze, to nie uwierze... Quote Share this post Link to post Share on other sites
marbelka 23 Posted January 27, 2013 Raz tylko używałem T-58 - robiłem na nich witbiera z 12,5 zeszły mi do 1,5 Quote Share this post Link to post Share on other sites
chomiczon 3 Posted January 27, 2013 Jak już przefermentuje to dam info do ilu zeszło Quote Share this post Link to post Share on other sites
underoak 4 Posted January 27, 2013 Rehydratyzowane, czy zadałeś gęstwe, starter? Ciekaw jestem, czy będziesz mieć po fermentacji wyczuwalny alkohol. Sam mam z tym problem i szukam odpowiedzi jak sobie z nim poradzić Pozdro! Quote Share this post Link to post Share on other sites
crosis 313 1 Items Posted January 27, 2013 Daj piwu dojrzeć Quote Share this post Link to post Share on other sites
astrobus 3 Posted January 27, 2013 u mnie FES z 17 Blg na tych drożdżach zjechał do 7 przy zlewaniu na cichą. Po 2 tygodniach zabutelkowałem ale nie zeszło niżej. barley wine z 26 Blg zeszło na 9,5. po 2 tygodniach cichej doszło do 8. inny stout z 12 zszedł do 5. Quote Share this post Link to post Share on other sites