Skocz do zawartości
chomiczon

Safbrew T-58 i 20Blg

Rekomendowane odpowiedzi

Hejka.

 

Pierwszy raz warzyłem piwo o tak wysokim Blg. Zacieranie 64°C - 40min i 72°C - 30min.

Podczas chmielenia dodałem 0,5kg cukru kandyzowanego.

 

Jestem ciekawy jak mocno są w stanie odfermentować drożdze T-58 z początkowego 20Blg.

Temperatura fementacji około 21-22°C

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

http://www.fermentis...2/02/SFBT58.pdf

http://www.piwo.org/...s-safbrew-t-58/

 

Obstawiam, że poniżej 3 nie zejdą, ale to tylko zgadnięcie. Finalne odfermentowanie zależy od wielu czynników, zrób FFT.

Edytowane przez crosis

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Czytałem opracowania z obydwu linków. Ciekawi mnie jednak praktyka :)

 

Dodam, że drożdze suche uwadniałem nie robiąc wcześniej startera.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Wg moich doświadczeń z tymi drożdżami i takim Blg, to powinny zejść do 5-6.

3?? Jak nie zobacze, to nie uwierze...

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Rehydratyzowane, czy zadałeś gęstwe, starter?

Ciekaw jestem, czy będziesz mieć po fermentacji wyczuwalny alkohol. Sam mam z tym problem i szukam odpowiedzi jak sobie z nim poradzić :D

Pozdro!

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

u mnie FES z 17 Blg na tych drożdżach zjechał do 7 przy zlewaniu na cichą. Po 2 tygodniach zabutelkowałem ale nie zeszło niżej.

barley wine z 26 Blg zeszło na 9,5. po 2 tygodniach cichej doszło do 8.

inny stout z 12 zszedł do 5.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się

×