Skocz do zawartości

Safbrew T-58 i 20Blg


chomiczon

Rekomendowane odpowiedzi

Hejka.

 

Pierwszy raz warzyłem piwo o tak wysokim Blg. Zacieranie 64°C - 40min i 72°C - 30min.

Podczas chmielenia dodałem 0,5kg cukru kandyzowanego.

 

Jestem ciekawy jak mocno są w stanie odfermentować drożdze T-58 z początkowego 20Blg.

Temperatura fementacji około 21-22°C

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

http://www.fermentis...2/02/SFBT58.pdf

http://www.piwo.org/...s-safbrew-t-58/

 

Obstawiam, że poniżej 3 nie zejdą, ale to tylko zgadnięcie. Finalne odfermentowanie zależy od wielu czynników, zrób FFT.

Edytowane przez crosis
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

u mnie FES z 17 Blg na tych drożdżach zjechał do 7 przy zlewaniu na cichą. Po 2 tygodniach zabutelkowałem ale nie zeszło niżej.

barley wine z 26 Blg zeszło na 9,5. po 2 tygodniach cichej doszło do 8.

inny stout z 12 zszedł do 5.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.