Jump to content
Sign in to follow this  
chomiczon

Safbrew T-58 i 20Blg

Recommended Posts

Hejka.

 

Pierwszy raz warzyłem piwo o tak wysokim Blg. Zacieranie 64°C - 40min i 72°C - 30min.

Podczas chmielenia dodałem 0,5kg cukru kandyzowanego.

 

Jestem ciekawy jak mocno są w stanie odfermentować drożdze T-58 z początkowego 20Blg.

Temperatura fementacji około 21-22°C

Share this post


Link to post
Share on other sites

http://www.fermentis...2/02/SFBT58.pdf

http://www.piwo.org/...s-safbrew-t-58/

 

Obstawiam, że poniżej 3 nie zejdą, ale to tylko zgadnięcie. Finalne odfermentowanie zależy od wielu czynników, zrób FFT.

Edited by crosis

Share this post


Link to post
Share on other sites

Czytałem opracowania z obydwu linków. Ciekawi mnie jednak praktyka :)

 

Dodam, że drożdze suche uwadniałem nie robiąc wcześniej startera.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Wg moich doświadczeń z tymi drożdżami i takim Blg, to powinny zejść do 5-6.

3?? Jak nie zobacze, to nie uwierze...

Share this post


Link to post
Share on other sites

Rehydratyzowane, czy zadałeś gęstwe, starter?

Ciekaw jestem, czy będziesz mieć po fermentacji wyczuwalny alkohol. Sam mam z tym problem i szukam odpowiedzi jak sobie z nim poradzić :D

Pozdro!

Share this post


Link to post
Share on other sites

u mnie FES z 17 Blg na tych drożdżach zjechał do 7 przy zlewaniu na cichą. Po 2 tygodniach zabutelkowałem ale nie zeszło niżej.

barley wine z 26 Blg zeszło na 9,5. po 2 tygodniach cichej doszło do 8.

inny stout z 12 zszedł do 5.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.