Jump to content
goral89

Wyliczanie goryczki (IBU)

Recommended Posts

Mam pewien problem natury technicznej. Co wpisać w pola nastaw oraz balling w arkuszu do wyliczania IBU.

Korzystam z tego programu już dłuższy czas ale nie wiem czy dobrze.

 

Nastaw - tj tyle ile daje na gaz np. 26 litrów a nie ile mi wyjdzie po gotowaniu ?

Balling - Blg przed czy po gotowaniu ?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mam pewien problem natury technicznej. Co wpisać w pola nastaw oraz balling w arkuszu do wyliczania IBU.

Korzystam z tego programu już dłuższy czas ale nie wiem czy dobrze.

 

Nastaw - tj tyle ile daje na gaz np. 26 litrów a nie ile mi wyjdzie po gotowaniu ?

Balling - Blg przed czy po gotowaniu ?

A co to za arkusz?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Podepnę się pod temat:

może ktoś po chłopsku wyklarować, na czym polega/różni się wyliczanie IBU Rager/Tinseth w tym arkuszu?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Chyba nikt nie wylicza IBU. Z tego co wiem to formula Ragera jest mniej dokladna i wiekszosc piwowarow na swiecie przyjela formule Tinsheta jako bardziej dokladna. Najlepiej jest wiec przyjac jedna i trzymac sie jej w kolejnych warkach w celu porównawczym.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mam pewien problem natury technicznej. Co wpisać w pola nastaw oraz balling w arkuszu do wyliczania IBU.

To IBU dla danej wielkości nastawu, więc wpisujesz to ile przewidujesz że będzie po gotowaniu.

Blg więc automatycznie również.

 

może ktoś po chłopsku wyklarować, na czym polega/różni się wyliczanie IBU Rager/Tinseth w tym arkuszu?

IBU generalnie nie da się wyliczyć - można jedynie zmierzyć. Wszystkie wzory do wyliczeń to większe lub mniejsze przybliżenie. I właśnie metoda Ragera i Tinsetha to są właśnie dwa sposoby takich przybliżeń.

 

Z tego co wiem to formula Ragera jest mniej dokladna i wiekszosc piwowarow na swiecie przyjela formule Tinsheta jako bardziej dokladna. Najlepiej jest wiec przyjac jedna i trzymac sie jej w kolejnych warkach w celu porównawczym.

Ja używam Ragera - może dlatego że pokazuje "optymistycznie". :) Ale masz rację - używać jednej i ma się jakiś punkt odniesienia.

W regule Tisetha nie podoba mi się to że przy wrzuceniu na 0 minut pokazuje 0 IBU - to jest nieprawda. Na pewno jakaś część goryczki przejdzie.

W którymś z programów, (albo stron z recepturami) widziałem wyliczanie IBU na podstawie średniej z kilku różnych metod. Może to jest sposób?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.