goral89 6 1 Items Posted January 26, 2013 Mam pewien problem natury technicznej. Co wpisać w pola nastaw oraz balling w arkuszu do wyliczania IBU. Korzystam z tego programu już dłuższy czas ale nie wiem czy dobrze. Nastaw - tj tyle ile daje na gaz np. 26 litrów a nie ile mi wyjdzie po gotowaniu ? Balling - Blg przed czy po gotowaniu ? Quote Share this post Link to post Share on other sites
anteks 732 1 Items Posted January 27, 2013 Mam pewien problem natury technicznej. Co wpisać w pola nastaw oraz balling w arkuszu do wyliczania IBU. Korzystam z tego programu już dłuższy czas ale nie wiem czy dobrze. Nastaw - tj tyle ile daje na gaz np. 26 litrów a nie ile mi wyjdzie po gotowaniu ? Balling - Blg przed czy po gotowaniu ? A co to za arkusz? Quote Share this post Link to post Share on other sites
goral89 6 1 Items Posted January 27, 2013 Ten z plikow dostepnych na forum. Quote Share this post Link to post Share on other sites
Bączek 39 1 Items Posted January 27, 2013 Podepnę się pod temat: może ktoś po chłopsku wyklarować, na czym polega/różni się wyliczanie IBU Rager/Tinseth w tym arkuszu? Quote Share this post Link to post Share on other sites
goral89 6 1 Items Posted January 27, 2013 Chyba nikt nie wylicza IBU. Z tego co wiem to formula Ragera jest mniej dokladna i wiekszosc piwowarow na swiecie przyjela formule Tinsheta jako bardziej dokladna. Najlepiej jest wiec przyjac jedna i trzymac sie jej w kolejnych warkach w celu porównawczym. Quote Share this post Link to post Share on other sites
Stasiek 112 1 Items Posted January 28, 2013 Mam pewien problem natury technicznej. Co wpisać w pola nastaw oraz balling w arkuszu do wyliczania IBU. To IBU dla danej wielkości nastawu, więc wpisujesz to ile przewidujesz że będzie po gotowaniu. Blg więc automatycznie również. może ktoś po chłopsku wyklarować, na czym polega/różni się wyliczanie IBU Rager/Tinseth w tym arkuszu? IBU generalnie nie da się wyliczyć - można jedynie zmierzyć. Wszystkie wzory do wyliczeń to większe lub mniejsze przybliżenie. I właśnie metoda Ragera i Tinsetha to są właśnie dwa sposoby takich przybliżeń. Z tego co wiem to formula Ragera jest mniej dokladna i wiekszosc piwowarow na swiecie przyjela formule Tinsheta jako bardziej dokladna. Najlepiej jest wiec przyjac jedna i trzymac sie jej w kolejnych warkach w celu porównawczym. Ja używam Ragera - może dlatego że pokazuje "optymistycznie". Ale masz rację - używać jednej i ma się jakiś punkt odniesienia. W regule Tisetha nie podoba mi się to że przy wrzuceniu na 0 minut pokazuje 0 IBU - to jest nieprawda. Na pewno jakaś część goryczki przejdzie. W którymś z programów, (albo stron z recepturami) widziałem wyliczanie IBU na podstawie średniej z kilku różnych metod. Może to jest sposób? 1 goral89 reacted to this Quote Share this post Link to post Share on other sites