Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Witam!

Po dłuższej chwili od pierwszej warki czas zacząć prowadzić zapiski. Myśle ,że mogą one się komuś przydać, a co najważniejsze sam będę miał do nich dostęp. Zapiski zacznę od roku 2012 (od warki nr.4). Wcześniejsze trzy warki to Pszeniczne, Grodziskie i Pilsner wszytko z zestawów Browamatora, zacierane jeszcze w 2011 na pożyczonym sprzęcie. Niestety notatki się nie zachowały. W 2012 skompletowałem swój sprzęt, więc browar KRopka rozpoczął oficjalnie działalność. Pierwsze dwa piwa i etykiety.

post-5353-0-98355100-1359234890_thumb.jpg

post-5353-0-33806400-1359234919_thumb.jpg

Edytowane przez elroy

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Warka nr. 4

 

Styl: Weizen / Pszeniczne

12,5°Blg, 5 %,

 

Skład:

- słód pszeniczny Weyermann® 2,5 kg,

- słód pilzneñski Weyermann® 1,6 kg,

- słód Carahell®, 0,2 kg,

- chmiel Spalt Select, granulat 30 g,

- drożdże Safbrew WB-06

- kranówka

 

Zacieranie:

- 15 litrów wody 47°C

- 44°C - 15 minut

- 53°C - 10 minut

- 63°C - 30 minut

- 72°C - 15 minut

- 78°C - wysładzanie

 

Chmielenie:

- 80 minut

- 1 dawka (10g) po 10 minutach

- 2 dawka (10 g) po 50 minutach

- 3 dawka (10 g) po 75 minutach

 

Fermentacja:

- początkowe 12,5°Blg

- fermentacja burzliwa 7 dni około 19°C

- fermentacja cicha 7 dni około 19°C

- końcowe 3°Blg

 

Rozlew:

- glukoza 168 gram na 19 litrów.

- 38 butelek 0,5 litra.

post-5353-0-46457800-1359238164_thumb.jpg

post-5353-0-41912400-1359397363_thumb.jpg

post-5353-0-05068300-1359397382_thumb.jpg

post-5353-0-28977900-1359413191_thumb.jpg

post-5353-0-00924500-1359413226_thumb.jpg

Edytowane przez goral89

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Warka nr. 5

 

Styl: American India Pale Ale / Amerykańskie Indyjskie Jasne Ale / ew. Czerwone

17,5°Blg, Alc. 7,5 %, IBU około 60

 

Skład:

 

- słód pilzneński 4,2 kg

- słód wiedeński 1 kg

- słód monachijski typ II 0,6 kg

- słód Caramunich typ I 0,2 kg

- chmiel Sorachi Ace zbiór 2011 (14,3%Aa) 100 g

- drożdże Danstar Notthingam

- kranówka

 

Zacieranie:

 

- stosunek słodów od wody 3l. / 1kg.

- 52°C - 10 minut

- 68-63°C - 80 minut

- 75°C - wysładzanie do obj. 22 litrów

 

Chmielenie:

- 60 minut

- 1 dawka na początku 30 gram

- 2 dawka 40 minuta 25 gram

- 3 dawka 55 minuta 20 gram

- chmielenie na zimno 25 gram 14 dni

 

Fermentacja:

- początkowe 17,5°Blg

- fermentacja burzliwa 8 dni

- fermentacja cicha 14 dni

- końcowe 3,5°Blg

 

Rozlew:

- 110 gram glukozy na 20 litrów

- 40 butelek 0,5 litra

post-5353-0-49575400-1359412683_thumb.jpg

post-5353-0-30796600-1359412715_thumb.jpg

Edytowane przez goral89

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Warka nr. 6

 

Styl: Extra Special/Strong Bitter (Ekstra mocne gorzkie)

12,5 °Blg, 45 IBU, 5,2 %

 

Skład:

 

- słód pilzneński 2,5 kg

- słód monachijski 1,3 kg

- słód karmelowy jasny 0,2 kg

- chmiel Marynka 7% Aa, granulat, 35 g

- chmiel Lubelski 3,8% Aa, granulat, 40 g

- chmiel Sorchi Ace 14,3% Aa, granulat 25 g

- kranówa

- drożdże Danstar Notthingam

 

Zacieranie:

 

- stosunek słodów od wody 3l. / 1kg.

- 52°C - 10 minut

- 68-63°C - 80 minut

- 76°C - wysładzanie do obj. 22 litrów

 

Chmielenie:

 

- 60 minut

- 1 dawka na początek 35 gram Marynki

- 2 dawka 40 minuta 25 gram Sorachi Ace

- 3 dawka 50 minuta 40 gram Lubelski

 

Fermentacja:

- początkowe 12,5 °Blg

- fermentacja burzliwa 7 dni temp. ok 19-20°C

- fermentacja cicha 14 dni temp. ok. 18-20°C

- końcowe 3 °Blg

 

Rozlew:

 

- 75 gram glukozy na 20 litrów

- 39 butelek 0,5 l oraz 1 butelka 0,33 l

post-5353-0-94784500-1359409374_thumb.jpg

Edytowane przez goral89

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Warka nr. 7

 

Styl: Grodziskie/ Gratzer

7,5 °Blg, 2,5 %

 

Skład:

 

- słód pszeniczny jasny Weyermann 1 kg

- słód wędzony Weyermann 1,5 kg

- chmiel Lubelski 50 g granulat

- drożdże Safbrew S-33

- kranówka

 

Zacieranie:

Zacieranie:

 

- 5 litry wody podgrzane do 40°C

- 37°C - 30 minut

- + 2 litry wody 50°C - 30 minut

- + 3 litry wody 70°C - 30 minut

- + 2 litry wody 75°C - 30 minut

- wysładzanie do obj. 22 litrów

 

Chmielenie:

 

- 90 minut

- 1 dawka na początek 30 gram Lubelskiego

- 2 dawka 20 minuta 20 gram Lubelskiego

 

Fermentacja:

 

- początkowe 7,5 °Blg

- fermentacja burzliwa 7 dni

- końcowe 2,5 °Blg

 

 

Rozlew:

 

- 145 gram glukozy na 19 litrów

- 37 butelek 0,5 litra

post-5353-0-10996300-1359397497_thumb.jpg

Edytowane przez goral89

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Od tej warki zaczyna się moja przygoda z własnymi recepturami. Wszytko tworzone wstępnie w BS2. Słody także śrutowane osobiście.

 

Warka nr. 8

 

Styl: India Pale Ale / Indyjskie Jasne Ale

 

 

Skład:

 

- słód Pale Ale 5,5-7,5 EBC (Strzegom) 6 kg

- słód Crystal 150 EBC (Castle Malting) 0,5 kg

- gips piwowarski 3 gramy

- chmiel Admiral (2012), 53 gramy

- chmiel East Kent Goldings (2011), 51 gram

- chmiel Pilgrim (2009) 25 gram

- drożdże Danstar Notthingam

- mech irlandzki 1 łyżeczka

- kranówka

 

Zacieranie:

- 19,5 litra wody podgrzane do temp 71°C

- 67-65°C 65 minut

- 75°C i wysładzanie do objętości 26 litrów

- 14,43°Blg ( 1,059 SG)

 

Chmielenie:

- 60 minut

- 1 dawka 28 gram Admiral 15,3%Aa na początek gotowania

- 2 dawka 25 gram Admiral 15,3%Aa oraz 25 gram Pilgrim ok.5%Aa po 30 minutach

- 3 dawka 26 gram EKG 4,06%Aa w 55 minucie

- chmielenie na zimno 25 gram EKG 4,06%Aa 15 dni

 

Fermentacja:

- początkowe 15,50°Blg ( 1,064 SG )

- drożdże Danstar Notthingam zadane do 23 litrów

- fermentacja burzliwa 7 dni - zeszło do 4°Blg

- cicha ok. 18 dni

- temperatura w zakresie 18-20°C, jeden dzień cichej w ok. 14°C

- końcowe 3°Blg

 

Rozlew:

- 110 gram glukozy na 20 litrów,

- 42 butelki 0,5l. 1 butelka 0,33 l.

 

 

Uwagi:

- 09.01.2013 r. - burzliwa do 17.01.2013 r. - cicha do 04.02.2013 r.

- założenia były mniej więcej takie same tylko ilość 25 litrów.

- wyszło 15,5°Blg, ( 1,064 SG ) 74,1 IBU (Tinseth),

- chmielenie pierwszy raz bez użycia pończoch, chłodzenie brzeczki w garze w wannie, a nie w fermentatorze.

- na cichą chmiele wrzucone bez żadnej osłony. Utylizacja %Aa Pilgrima obliczona w BS2.

post-5353-0-35161000-1359398031_thumb.jpg

post-5353-0-49549200-1359398050_thumb.jpg

post-5353-0-68191400-1359398069_thumb.jpg

IBU wyliczenie.pdf

post-5353-0-24056300-1359413010_thumb.jpg

post-5353-0-15726400-1363034973_thumb.jpg

Edytowane przez goral89

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Warka nr. 9

 

Styl: Imperial/Double India Pale Ale / Imperialne Indyjskie Jasne Ale

 

 

 

Skład:

- słód Pale Ale 5,5-75 EBC (Strzegom) 7,75 kg

- słód Aromatic 100 EBC (Castle malting) 0,5 kg

- słód Crystal 150 EBC ( Castle malting ) 0,5 kg

- cukier 0,5 kg (dodane do gotowania )

- chmiel Citra 12,7%Aa (2012)

- chmiel Warrior 16,7%Aa (2011)

- chmiel Williamette 5,8%Aa (2011)

- chmiel Summit 15,5%Aa (2011)

- chmiel Cascade 5%Aa (2011)

- kranówka

- mech irlandzki łyżeczka

- drożdże Danstar Notthingam

 

Zacieranie:

- 24 litra wody na 8,75 kg słodów, max. w garnku 33 l.

- podgrzane do 70°C

- zacieranie 64,4-66°C 70 minut

- 75,5°C - 10 minut

- wysładzanie do 26 litra-

- bardzo słaba wydajność 17,5°Blg przed gotowaniem

- dodanie 0,5 kg cukru do gotowania

 

Chmielenie:

- w celu zwiększenia ekstraktu 30 minut gotowania potem, dodatek 0,5 kg cukru

- czas chmielenia 60 minut

- 1 dawka na początek 50 gram Warriora, 50 gram Cascade

- 2 dawka w 30 minucie 50 gram Summita

- 3 dawka w 50 minucie 25 gram Citry, 30 gram Williamette

- 14 dni chmielenie na zimno 20 gram Williamette, 25 gram Citry

 

Fermentacja:

- początkowe 20,5°Blg, 22,5 litra

- fermentacja burzliwa 8 dni temp. 19°C-20°C, zeszło do 4,5 °Blg

- fermentacja cicha 12 dni, zeszło do 3,5°Blg

 

Rozlew:

- 110 gram glukozy na 21 litrów

- 15 butelek 0,5 l, 31 butelek 0,4 l, 2 butelki 0,33 l.

 

 

Uwagi:

19.01.2013r - burzliwa do 27.01.2013, cicha do 06.02

Założenia 23 litry, 21°Blg (1.088 SG ), 9,3 alk. ok. 120 IBU, Kolor 28,4 EBC

Wyszło: 22,5 litra, 20,51°Blg (1,086 SG), 159 IBU Tinseth powiedzmy a'la Hardcore IPA z Brew Doga.

Jest różnica między starym ,a nowym arkuszem do wyliczania goryczki różnica ok. 20 IBU ( nie wiem dlaczego ).

Chmielenie znów bez osłony następnym razem wracam do pończoch. Na zimno także w osłonie.

post-5353-0-61220900-1359397698_thumb.jpg

post-5353-0-09411400-1359397759_thumb.jpg

post-5353-0-03472800-1359397827_thumb.jpg

post-5353-0-80849200-1359397872_thumb.jpg

post-5353-0-87948400-1359397900_thumb.jpg

Ibu wyliczenie. 9.pdf

Edytowane przez goral89

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Warka nr. 10

 

Styl: Smoked Brown Porter / Wędzony Porter Brytyjski 13,4°Blg

 

 

 

Skład:

 

- słód Pale Ale 5,5-75 EBC (Strzegom) 3 kg

- słód Wędzony 4-8 EBC ( Bestmaltz ) 1 kg

- słód Whisky 2,5-3,7 EBC ( Castle malting ) 0,5 kg

- słód Chocolate 900 EBC (Castle malting) 0,25 kg

- słód Kawowy 250 EBC ( Castle malting ) 0,25 kg

- słód Carafa Special typ III 1300-1500 EBC ( Weyermann ) 0,1 kg

- chmiel Fuggles 5,98% Aa (2011) - 50 gram

- chmiel Challenger 6,6% Aa (2011) - 50 gram

- kranówka

- drożdże Safale S-04 11,5 g

 

Zacieranie:

 

- 15,5 litra wody na 5.1 kg słodów

- podgrzane do 71°C

- około 5 minut trwało ustalenie temperatury na 67°C

- 65,5-67°C - 70 minut

- podgrzanie do 75°C - 5 min

- wysładzanie początkowo wyszło, 10 litrów 20°blg, 8 litrów wody i 17,5°Blg, do 26 litrów 11,7 blg

 

Chmielenie:

 

- 26 litrów o gęstości 11,7°Blg

- 35 g Challenger - 0 min

- 15 g Challenger i 25 g Fuggles - 30 min

- 25 g Fuggles - 55min

 

Fermentacja:

- 23 litry o gęstości 13,4 Blg czyli wydajność w BS2 na poziomie 84 %

- po 3 dniach od fermentacji 4°Blg

- 14 dni cichej temperatura cały czas w zakresie 18-21°C

- zeszło do 3°Blg

 

Rozlew:

 

- 21 butelek 0,5 l. - 37g/10,5l tj. 70g na 20 l

- 17 butelek 0,5 l.i 5 butelek 0,4 l 48g/10,5 l 90 g na 20 l

 

Uwagi:

Wyszła bardzo dobra wydajność, co przełożyło się na późniejsze problemy z filtracją (kilka minut opóźnienia).

Założenia były podobne tj. 12,8°Blg, kolor 60 EBC, IBU około 45 ( 13,4°Blg kolor OK, 42,5 IBU ). Chmielenie w pończochach. 16.02.2013r - data warzenia

smoked.pdf

Edytowane przez goral89

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Warka nr. 11

 

Robust Porter/ Krzepki brązowy Porter

 

Skład:

 

- słód Pale Ale 5,5 EBC (Strzegom) - 4,5 kg

- słód Aromatic 100 EBC (Castle Malting)- 0,5 kg

- słód Crystal 150 EBC (Castle Malting) - 0,5 kg

- słód Czekoladowy 900 EBC (Castle Malting) - 0,35 kg

- słód Kawowy 250 EBC (Castle Malting) - 0,25 kg

- płatki jęczmienne (Thomas Fawcet ) - 0,25 kg

- chmiel Challenger 8,4%Aa (2012) - 60 g

- chmiel Soverign 4,7%Aa (2011) - 40 g

- chmiel Fuggles 4,98%Aa (2011) - 25 g

- kranówka

- drożdże Safale s-04

 

Zacieranie:

 

- słody do wody w 72°C - zeszło w 5 min do 65°C - 5 min podgrzane do 69°C

- 18,5 l / 6,35 kg ( płatki skleikowane w 2,5 l )

- 70 min - 68-69,5°C

- 5 min - 75°C

- wysładzanie do 26 litrów / 1,059 SG tem. wody 74-76°C

 

Chmielenie:

 

- 30 g Challenger i 25 g Sovereign - 60 min

- 20 g Challenger - 30 min

- 10 g Challenger - 10 min

- 25 g Fuggles i 15 g Sovereign - 5 min

- teoretyczne IBU 51,2 Tinseth

- wyszło 23 litry 1,064 SG tj. 15,6°Blg

 

Fermentracja:

- 7 dni w temp. 18-22°C

- zeszło do 5,5°Blg

- 10 dni cichej zeszło do 5°Blg

 

Rozlew:

 

- 105 g glukozy na 21 l - wyszło 41 butelek 0,5 l

 

Uwagi:

Warka z dnia 05.03.2013 r - na cichą poszło 12.03.2013 r. - rozlwew 22.03.2013r

Edytowane przez goral89

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Warka 12 i 12,5

 

Styl: Dry Stout / Wytrawny Stout 12,2°Blg

 

Oyster Dry Stout / Wytrawny Stout Ostrygowy 13°Blg

 

 

Skład:

 

- słód Pale Ale 5,5 EBC (Strzegom) - 3,9 kg

- słód Pilzneński 2,5 - 5 EBC (Strzegom) - 1,5 kg

- palone ziarno jęczmienia 1200-1400 EBC (Castle Malting) 0,4 kg

- słód Czekoladowy 900 EBC ( Castle Malting ) - 0,35 kg

- słód Kawowy 250 EBC ( Castle Malting ) - 0,5 kg

- płatki jęczmienne 0,25 kg (Thomas Fawcett )

- tuzin ostryg rozm. 2 (kraj pochodzenia Holandia - Zeelandia)

- kranówka

- drożdże Safale s-04

- chmiel Challenger 8,4%Aa (2012) - 45 g

- chmiel Soverign 4,7%Aa (2011) - 60 g

- chmiel Fuggles 4,98%Aa (2011) - 25 g

- drożdże s-04

 

Zacieranie:

 

- z racji braku czasu na dwie osobne warki zacieranie wspólne 6,65 kg/19,5 l wody

- płatki jęczmienne skleikowane w 1,5l wody

- woda 74°C - ustaliła się na 66°C

- zacieranie w 65-67°C 70 min ( także palone )

- 75°C - 5 min

 

- wysładzanie do 13l ostrygowy ( 5l - 21°Blg - do 28 l 11°Blg )

- wysładzanie do 28l zwykły ( 7l - 21°Blg - do 13°l 11,5°blg )

 

Chmielenie ( Dry Stout )

 

 

- Challenger 35 g - 60 min

- Sovereign 25g - 30 min

- Soverign 10g i Fuggles 20g - 5 min

- wyszłó 25l - 12,2°Blg

 

Chmielenie ( Oyster Dry Stout )

 

- Challenger 10 g ( tuzin ostryg muszle i mięso ok. 1,5 kg ) - 60 min

- Sovereign 20 g - 30 min

- Fuggles 5 g - 5 min

- woda z ostryg ok 100ml - 0 min

- wyszło ok. 12l - 13°Blg

 

Fermentacja:

 

- drożdże zrehydrowane w 0,5l odlanej brzeczki ok . 1 h i zadane w ilosci 1/3 ostrygowy na 2/3 zwykły

- burzliwa ok. 13 dni temp. 19-21,5°C

- dry stout ok . 1,012 Sg (1l barwnika z słodu black wlanego ), do Oyster 0,5 l

 

Rozlew:

 

- Oba zeszły do 3°Blg

- Oyster Stout 55 gram glukozy na 12,5 l - 10 butelek 0,5l 17 0,4l 1 0,33l

- Dry Stout 100 gram na 24 litry - 46 butelek 0,5l i 2 0,33 l

 

Uwagi:

- warzono 08.03.2013r

post-5353-0-56292000-1363035085_thumb.jpg

Drystout.pdf

OysterStoutIbu.pdf

Edytowane przez goral89

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Warka nr 12 i 12.5 stoja pod znakiem zapytanie. W piątek miały pojsc na cichą, lecz niestety wylądowałem w szpitalu i nie mam zielonego pojęcia co sie w nich wyprawia. Czy ktos butelkowal dry stouta po 14 dniowej burzliwej? Zastanawiam sie jak to wplynie na piwo? Na szczescie sa smartfony wiec od 5 dni przegladam forum od deski do deski i musze przyznac ze jestem w szoku ile jest tutaj wiedzy.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Warka nr. 13

 

Witbier / Belgijskie białe cytrynowe

 

Skład:

 

- słód pilzneński ( Strzegom ) 2 kg

- pszenica niesłodowana 2,5 kg

- płatki owsiane 0.25 kg

- chmiel Mt. Hood 4.3%Aa 40 g

- drożdże Brewferm Blanche

- kranówka

- kolendra indyjska 20 g

- skórka cytrynowa 20 g ( suszona )

 

Zacieranie:

 

- pszenica i płatki owsiane skleikowane w 6 l wody przez 40 min temp. 80-90

- 52 - 30 min

62 - 40 min

- 72 - 40 min

- mash-out 75 C

 

Wysładzanie

 

- do 26 litrów ok 10 blg na raz

- dosc cięzko szlo

 

Chmielenie:

- 60 minut 40 gram Mt. Hood

- goryczka ok 18 IBU

- 10 minut skórki cytryny i kolendra całość

- wyszło 23 litry 11.2 Blg

 

Fermentacja:

 

- drożdże zrehydrowane i zadane na drugi dzień w temp. 22C

- fermentacja w temp 21 C

- burzliwa ok . 9 dni

 

Rozlew:

- 145 g glukozy na 22 l piwa wyszło 42 0,5 1 0,4 i 1 0,33

Edytowane przez goral89

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się

×