Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Witam!

Po dłuższej chwili od pierwszej warki czas zacząć prowadzić zapiski. Myśle ,że mogą one się komuś przydać, a co najważniejsze sam będę miał do nich dostęp. Zapiski zacznę od roku 2012 (od warki nr.4). Wcześniejsze trzy warki to Pszeniczne, Grodziskie i Pilsner wszytko z zestawów Browamatora, zacierane jeszcze w 2011 na pożyczonym sprzęcie. Niestety notatki się nie zachowały. W 2012 skompletowałem swój sprzęt, więc browar KRopka rozpoczął oficjalnie działalność. Pierwsze dwa piwa i etykiety.

post-5353-0-98355100-1359234890_thumb.jpg

post-5353-0-33806400-1359234919_thumb.jpg

Edytowane przez elroy

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Warka nr. 4

 

Styl: Weizen / Pszeniczne

12,5°Blg, 5 %,

 

Skład:

- słód pszeniczny Weyermann® 2,5 kg,

- słód pilzneñski Weyermann® 1,6 kg,

- słód Carahell®, 0,2 kg,

- chmiel Spalt Select, granulat 30 g,

- drożdże Safbrew WB-06

- kranówka

 

Zacieranie:

- 15 litrów wody 47°C

- 44°C - 15 minut

- 53°C - 10 minut

- 63°C - 30 minut

- 72°C - 15 minut

- 78°C - wysładzanie

 

Chmielenie:

- 80 minut

- 1 dawka (10g) po 10 minutach

- 2 dawka (10 g) po 50 minutach

- 3 dawka (10 g) po 75 minutach

 

Fermentacja:

- początkowe 12,5°Blg

- fermentacja burzliwa 7 dni około 19°C

- fermentacja cicha 7 dni około 19°C

- końcowe 3°Blg

 

Rozlew:

- glukoza 168 gram na 19 litrów.

- 38 butelek 0,5 litra.

post-5353-0-46457800-1359238164_thumb.jpg

post-5353-0-41912400-1359397363_thumb.jpg

post-5353-0-05068300-1359397382_thumb.jpg

post-5353-0-28977900-1359413191_thumb.jpg

post-5353-0-00924500-1359413226_thumb.jpg

Edytowane przez goral89

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Warka nr. 5

 

Styl: American India Pale Ale / Amerykańskie Indyjskie Jasne Ale / ew. Czerwone

17,5°Blg, Alc. 7,5 %, IBU około 60

 

Skład:

 

- słód pilzneński 4,2 kg

- słód wiedeński 1 kg

- słód monachijski typ II 0,6 kg

- słód Caramunich typ I 0,2 kg

- chmiel Sorachi Ace zbiór 2011 (14,3%Aa) 100 g

- drożdże Danstar Notthingam

- kranówka

 

Zacieranie:

 

- stosunek słodów od wody 3l. / 1kg.

- 52°C - 10 minut

- 68-63°C - 80 minut

- 75°C - wysładzanie do obj. 22 litrów

 

Chmielenie:

- 60 minut

- 1 dawka na początku 30 gram

- 2 dawka 40 minuta 25 gram

- 3 dawka 55 minuta 20 gram

- chmielenie na zimno 25 gram 14 dni

 

Fermentacja:

- początkowe 17,5°Blg

- fermentacja burzliwa 8 dni

- fermentacja cicha 14 dni

- końcowe 3,5°Blg

 

Rozlew:

- 110 gram glukozy na 20 litrów

- 40 butelek 0,5 litra

post-5353-0-49575400-1359412683_thumb.jpg

post-5353-0-30796600-1359412715_thumb.jpg

Edytowane przez goral89

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Warka nr. 6

 

Styl: Extra Special/Strong Bitter (Ekstra mocne gorzkie)

12,5 °Blg, 45 IBU, 5,2 %

 

Skład:

 

- słód pilzneński 2,5 kg

- słód monachijski 1,3 kg

- słód karmelowy jasny 0,2 kg

- chmiel Marynka 7% Aa, granulat, 35 g

- chmiel Lubelski 3,8% Aa, granulat, 40 g

- chmiel Sorchi Ace 14,3% Aa, granulat 25 g

- kranówa

- drożdże Danstar Notthingam

 

Zacieranie:

 

- stosunek słodów od wody 3l. / 1kg.

- 52°C - 10 minut

- 68-63°C - 80 minut

- 76°C - wysładzanie do obj. 22 litrów

 

Chmielenie:

 

- 60 minut

- 1 dawka na początek 35 gram Marynki

- 2 dawka 40 minuta 25 gram Sorachi Ace

- 3 dawka 50 minuta 40 gram Lubelski

 

Fermentacja:

- początkowe 12,5 °Blg

- fermentacja burzliwa 7 dni temp. ok 19-20°C

- fermentacja cicha 14 dni temp. ok. 18-20°C

- końcowe 3 °Blg

 

Rozlew:

 

- 75 gram glukozy na 20 litrów

- 39 butelek 0,5 l oraz 1 butelka 0,33 l

post-5353-0-94784500-1359409374_thumb.jpg

Edytowane przez goral89

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Warka nr. 7

 

Styl: Grodziskie/ Gratzer

7,5 °Blg, 2,5 %

 

Skład:

 

- słód pszeniczny jasny Weyermann 1 kg

- słód wędzony Weyermann 1,5 kg

- chmiel Lubelski 50 g granulat

- drożdże Safbrew S-33

- kranówka

 

Zacieranie:

Zacieranie:

 

- 5 litry wody podgrzane do 40°C

- 37°C - 30 minut

- + 2 litry wody 50°C - 30 minut

- + 3 litry wody 70°C - 30 minut

- + 2 litry wody 75°C - 30 minut

- wysładzanie do obj. 22 litrów

 

Chmielenie:

 

- 90 minut

- 1 dawka na początek 30 gram Lubelskiego

- 2 dawka 20 minuta 20 gram Lubelskiego

 

Fermentacja:

 

- początkowe 7,5 °Blg

- fermentacja burzliwa 7 dni

- końcowe 2,5 °Blg

 

 

Rozlew:

 

- 145 gram glukozy na 19 litrów

- 37 butelek 0,5 litra

post-5353-0-10996300-1359397497_thumb.jpg

Edytowane przez goral89

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Od tej warki zaczyna się moja przygoda z własnymi recepturami. Wszytko tworzone wstępnie w BS2. Słody także śrutowane osobiście.

 

Warka nr. 8

 

Styl: India Pale Ale / Indyjskie Jasne Ale

 

 

Skład:

 

- słód Pale Ale 5,5-7,5 EBC (Strzegom) 6 kg

- słód Crystal 150 EBC (Castle Malting) 0,5 kg

- gips piwowarski 3 gramy

- chmiel Admiral (2012), 53 gramy

- chmiel East Kent Goldings (2011), 51 gram

- chmiel Pilgrim (2009) 25 gram

- drożdże Danstar Notthingam

- mech irlandzki 1 łyżeczka

- kranówka

 

Zacieranie:

- 19,5 litra wody podgrzane do temp 71°C

- 67-65°C 65 minut

- 75°C i wysładzanie do objętości 26 litrów

- 14,43°Blg ( 1,059 SG)

 

Chmielenie:

- 60 minut

- 1 dawka 28 gram Admiral 15,3%Aa na początek gotowania

- 2 dawka 25 gram Admiral 15,3%Aa oraz 25 gram Pilgrim ok.5%Aa po 30 minutach

- 3 dawka 26 gram EKG 4,06%Aa w 55 minucie

- chmielenie na zimno 25 gram EKG 4,06%Aa 15 dni

 

Fermentacja:

- początkowe 15,50°Blg ( 1,064 SG )

- drożdże Danstar Notthingam zadane do 23 litrów

- fermentacja burzliwa 7 dni - zeszło do 4°Blg

- cicha ok. 18 dni

- temperatura w zakresie 18-20°C, jeden dzień cichej w ok. 14°C

- końcowe 3°Blg

 

Rozlew:

- 110 gram glukozy na 20 litrów,

- 42 butelki 0,5l. 1 butelka 0,33 l.

 

 

Uwagi:

- 09.01.2013 r. - burzliwa do 17.01.2013 r. - cicha do 04.02.2013 r.

- założenia były mniej więcej takie same tylko ilość 25 litrów.

- wyszło 15,5°Blg, ( 1,064 SG ) 74,1 IBU (Tinseth),

- chmielenie pierwszy raz bez użycia pończoch, chłodzenie brzeczki w garze w wannie, a nie w fermentatorze.

- na cichą chmiele wrzucone bez żadnej osłony. Utylizacja %Aa Pilgrima obliczona w BS2.

post-5353-0-35161000-1359398031_thumb.jpg

post-5353-0-49549200-1359398050_thumb.jpg

post-5353-0-68191400-1359398069_thumb.jpg

IBU wyliczenie.pdf

post-5353-0-24056300-1359413010_thumb.jpg

post-5353-0-15726400-1363034973_thumb.jpg

Edytowane przez goral89

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Warka nr. 9

 

Styl: Imperial/Double India Pale Ale / Imperialne Indyjskie Jasne Ale

 

 

 

Skład:

- słód Pale Ale 5,5-75 EBC (Strzegom) 7,75 kg

- słód Aromatic 100 EBC (Castle malting) 0,5 kg

- słód Crystal 150 EBC ( Castle malting ) 0,5 kg

- cukier 0,5 kg (dodane do gotowania )

- chmiel Citra 12,7%Aa (2012)

- chmiel Warrior 16,7%Aa (2011)

- chmiel Williamette 5,8%Aa (2011)

- chmiel Summit 15,5%Aa (2011)

- chmiel Cascade 5%Aa (2011)

- kranówka

- mech irlandzki łyżeczka

- drożdże Danstar Notthingam

 

Zacieranie:

- 24 litra wody na 8,75 kg słodów, max. w garnku 33 l.

- podgrzane do 70°C

- zacieranie 64,4-66°C 70 minut

- 75,5°C - 10 minut

- wysładzanie do 26 litra-

- bardzo słaba wydajność 17,5°Blg przed gotowaniem

- dodanie 0,5 kg cukru do gotowania

 

Chmielenie:

- w celu zwiększenia ekstraktu 30 minut gotowania potem, dodatek 0,5 kg cukru

- czas chmielenia 60 minut

- 1 dawka na początek 50 gram Warriora, 50 gram Cascade

- 2 dawka w 30 minucie 50 gram Summita

- 3 dawka w 50 minucie 25 gram Citry, 30 gram Williamette

- 14 dni chmielenie na zimno 20 gram Williamette, 25 gram Citry

 

Fermentacja:

- początkowe 20,5°Blg, 22,5 litra

- fermentacja burzliwa 8 dni temp. 19°C-20°C, zeszło do 4,5 °Blg

- fermentacja cicha 12 dni, zeszło do 3,5°Blg

 

Rozlew:

- 110 gram glukozy na 21 litrów

- 15 butelek 0,5 l, 31 butelek 0,4 l, 2 butelki 0,33 l.

 

 

Uwagi:

19.01.2013r - burzliwa do 27.01.2013, cicha do 06.02

Założenia 23 litry, 21°Blg (1.088 SG ), 9,3 alk. ok. 120 IBU, Kolor 28,4 EBC

Wyszło: 22,5 litra, 20,51°Blg (1,086 SG), 159 IBU Tinseth powiedzmy a'la Hardcore IPA z Brew Doga.

Jest różnica między starym ,a nowym arkuszem do wyliczania goryczki różnica ok. 20 IBU ( nie wiem dlaczego ).

Chmielenie znów bez osłony następnym razem wracam do pończoch. Na zimno także w osłonie.

post-5353-0-61220900-1359397698_thumb.jpg

post-5353-0-09411400-1359397759_thumb.jpg

post-5353-0-03472800-1359397827_thumb.jpg

post-5353-0-80849200-1359397872_thumb.jpg

post-5353-0-87948400-1359397900_thumb.jpg

Ibu wyliczenie. 9.pdf

Edytowane przez goral89

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Warka nr. 10

 

Styl: Smoked Brown Porter / Wędzony Porter Brytyjski 13,4°Blg

 

 

 

Skład:

 

- słód Pale Ale 5,5-75 EBC (Strzegom) 3 kg

- słód Wędzony 4-8 EBC ( Bestmaltz ) 1 kg

- słód Whisky 2,5-3,7 EBC ( Castle malting ) 0,5 kg

- słód Chocolate 900 EBC (Castle malting) 0,25 kg

- słód Kawowy 250 EBC ( Castle malting ) 0,25 kg

- słód Carafa Special typ III 1300-1500 EBC ( Weyermann ) 0,1 kg

- chmiel Fuggles 5,98% Aa (2011) - 50 gram

- chmiel Challenger 6,6% Aa (2011) - 50 gram

- kranówka

- drożdże Safale S-04 11,5 g

 

Zacieranie:

 

- 15,5 litra wody na 5.1 kg słodów

- podgrzane do 71°C

- około 5 minut trwało ustalenie temperatury na 67°C

- 65,5-67°C - 70 minut

- podgrzanie do 75°C - 5 min

- wysładzanie początkowo wyszło, 10 litrów 20°blg, 8 litrów wody i 17,5°Blg, do 26 litrów 11,7 blg

 

Chmielenie:

 

- 26 litrów o gęstości 11,7°Blg

- 35 g Challenger - 0 min

- 15 g Challenger i 25 g Fuggles - 30 min

- 25 g Fuggles - 55min

 

Fermentacja:

- 23 litry o gęstości 13,4 Blg czyli wydajność w BS2 na poziomie 84 %

- po 3 dniach od fermentacji 4°Blg

- 14 dni cichej temperatura cały czas w zakresie 18-21°C

- zeszło do 3°Blg

 

Rozlew:

 

- 21 butelek 0,5 l. - 37g/10,5l tj. 70g na 20 l

- 17 butelek 0,5 l.i 5 butelek 0,4 l 48g/10,5 l 90 g na 20 l

 

Uwagi:

Wyszła bardzo dobra wydajność, co przełożyło się na późniejsze problemy z filtracją (kilka minut opóźnienia).

Założenia były podobne tj. 12,8°Blg, kolor 60 EBC, IBU około 45 ( 13,4°Blg kolor OK, 42,5 IBU ). Chmielenie w pończochach. 16.02.2013r - data warzenia

smoked.pdf

Edytowane przez goral89

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Warka nr. 11

 

Robust Porter/ Krzepki brązowy Porter

 

Skład:

 

- słód Pale Ale 5,5 EBC (Strzegom) - 4,5 kg

- słód Aromatic 100 EBC (Castle Malting)- 0,5 kg

- słód Crystal 150 EBC (Castle Malting) - 0,5 kg

- słód Czekoladowy 900 EBC (Castle Malting) - 0,35 kg

- słód Kawowy 250 EBC (Castle Malting) - 0,25 kg

- płatki jęczmienne (Thomas Fawcet ) - 0,25 kg

- chmiel Challenger 8,4%Aa (2012) - 60 g

- chmiel Soverign 4,7%Aa (2011) - 40 g

- chmiel Fuggles 4,98%Aa (2011) - 25 g

- kranówka

- drożdże Safale s-04

 

Zacieranie:

 

- słody do wody w 72°C - zeszło w 5 min do 65°C - 5 min podgrzane do 69°C

- 18,5 l / 6,35 kg ( płatki skleikowane w 2,5 l )

- 70 min - 68-69,5°C

- 5 min - 75°C

- wysładzanie do 26 litrów / 1,059 SG tem. wody 74-76°C

 

Chmielenie:

 

- 30 g Challenger i 25 g Sovereign - 60 min

- 20 g Challenger - 30 min

- 10 g Challenger - 10 min

- 25 g Fuggles i 15 g Sovereign - 5 min

- teoretyczne IBU 51,2 Tinseth

- wyszło 23 litry 1,064 SG tj. 15,6°Blg

 

Fermentracja:

- 7 dni w temp. 18-22°C

- zeszło do 5,5°Blg

- 10 dni cichej zeszło do 5°Blg

 

Rozlew:

 

- 105 g glukozy na 21 l - wyszło 41 butelek 0,5 l

 

Uwagi:

Warka z dnia 05.03.2013 r - na cichą poszło 12.03.2013 r. - rozlwew 22.03.2013r

Edytowane przez goral89

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Warka 12 i 12,5

 

Styl: Dry Stout / Wytrawny Stout 12,2°Blg

 

Oyster Dry Stout / Wytrawny Stout Ostrygowy 13°Blg

 

 

Skład:

 

- słód Pale Ale 5,5 EBC (Strzegom) - 3,9 kg

- słód Pilzneński 2,5 - 5 EBC (Strzegom) - 1,5 kg

- palone ziarno jęczmienia 1200-1400 EBC (Castle Malting) 0,4 kg

- słód Czekoladowy 900 EBC ( Castle Malting ) - 0,35 kg

- słód Kawowy 250 EBC ( Castle Malting ) - 0,5 kg

- płatki jęczmienne 0,25 kg (Thomas Fawcett )

- tuzin ostryg rozm. 2 (kraj pochodzenia Holandia - Zeelandia)

- kranówka

- drożdże Safale s-04

- chmiel Challenger 8,4%Aa (2012) - 45 g

- chmiel Soverign 4,7%Aa (2011) - 60 g

- chmiel Fuggles 4,98%Aa (2011) - 25 g

- drożdże s-04

 

Zacieranie:

 

- z racji braku czasu na dwie osobne warki zacieranie wspólne 6,65 kg/19,5 l wody

- płatki jęczmienne skleikowane w 1,5l wody

- woda 74°C - ustaliła się na 66°C

- zacieranie w 65-67°C 70 min ( także palone )

- 75°C - 5 min

 

- wysładzanie do 13l ostrygowy ( 5l - 21°Blg - do 28 l 11°Blg )

- wysładzanie do 28l zwykły ( 7l - 21°Blg - do 13°l 11,5°blg )

 

Chmielenie ( Dry Stout )

 

 

- Challenger 35 g - 60 min

- Sovereign 25g - 30 min

- Soverign 10g i Fuggles 20g - 5 min

- wyszłó 25l - 12,2°Blg

 

Chmielenie ( Oyster Dry Stout )

 

- Challenger 10 g ( tuzin ostryg muszle i mięso ok. 1,5 kg ) - 60 min

- Sovereign 20 g - 30 min

- Fuggles 5 g - 5 min

- woda z ostryg ok 100ml - 0 min

- wyszło ok. 12l - 13°Blg

 

Fermentacja:

 

- drożdże zrehydrowane w 0,5l odlanej brzeczki ok . 1 h i zadane w ilosci 1/3 ostrygowy na 2/3 zwykły

- burzliwa ok. 13 dni temp. 19-21,5°C

- dry stout ok . 1,012 Sg (1l barwnika z słodu black wlanego ), do Oyster 0,5 l

 

Rozlew:

 

- Oba zeszły do 3°Blg

- Oyster Stout 55 gram glukozy na 12,5 l - 10 butelek 0,5l 17 0,4l 1 0,33l

- Dry Stout 100 gram na 24 litry - 46 butelek 0,5l i 2 0,33 l

 

Uwagi:

- warzono 08.03.2013r

post-5353-0-56292000-1363035085_thumb.jpg

Drystout.pdf

OysterStoutIbu.pdf

Edytowane przez goral89

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Warka nr 12 i 12.5 stoja pod znakiem zapytanie. W piątek miały pojsc na cichą, lecz niestety wylądowałem w szpitalu i nie mam zielonego pojęcia co sie w nich wyprawia. Czy ktos butelkowal dry stouta po 14 dniowej burzliwej? Zastanawiam sie jak to wplynie na piwo? Na szczescie sa smartfony wiec od 5 dni przegladam forum od deski do deski i musze przyznac ze jestem w szoku ile jest tutaj wiedzy.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Warka nr. 13

 

Witbier / Belgijskie białe cytrynowe

 

Skład:

 

- słód pilzneński ( Strzegom ) 2 kg

- pszenica niesłodowana 2,5 kg

- płatki owsiane 0.25 kg

- chmiel Mt. Hood 4.3%Aa 40 g

- drożdże Brewferm Blanche

- kranówka

- kolendra indyjska 20 g

- skórka cytrynowa 20 g ( suszona )

 

Zacieranie:

 

- pszenica i płatki owsiane skleikowane w 6 l wody przez 40 min temp. 80-90

- 52 - 30 min

62 - 40 min

- 72 - 40 min

- mash-out 75 C

 

Wysładzanie

 

- do 26 litrów ok 10 blg na raz

- dosc cięzko szlo

 

Chmielenie:

- 60 minut 40 gram Mt. Hood

- goryczka ok 18 IBU

- 10 minut skórki cytryny i kolendra całość

- wyszło 23 litry 11.2 Blg

 

Fermentacja:

 

- drożdże zrehydrowane i zadane na drugi dzień w temp. 22C

- fermentacja w temp 21 C

- burzliwa ok . 9 dni

 

Rozlew:

- 145 g glukozy na 22 l piwa wyszło 42 0,5 1 0,4 i 1 0,33

Edytowane przez goral89

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...