Jump to content
Jurek

Co uwarzyć?

Recommended Posts

Witam :)

Dostałem od znajomego w spadku trochę słodów i prosiłbym o pomoc co można by z tego zrobić; (pewnie parę warek :)

 

pilzneński - 10 kg

wiedeński - 5 kg

monachijski I - 3 kg

monachijski II - 2 kg

pszeniczny - 1 kg

Bohemian pilsner - 4 kg

Carahell - 2 kg

Zakwaszający - 1 kg

Caramunish I - 1 kg

Caramber - 1 kg

Carared - 1 kg

 

chmiele

Tradition, Saaz, Marynka, Lubelski, po 100g

CAscadem Simcoe, Palisade, Citra, po 30g

jeszcze suszone skórki pomarańczowe, kolendrę, imbir, laktozę 70dkg

 

Drożdże suche tylko 2 saszetki Safage US-05 i Saflager w34/70, ale mogę dokupić inne w razie potrzeby.

Edited by dori
poprawiłam orografa w tytule :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Cześć.

Jeśli możesz popraw błąd ortograficzny w tytule tematu.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Masz dużo surowca z którego na oko z 3 warki jak nic zrobisz. Może napisz jakie piwa lubisz, albo co zamierzałeś warzyć, to coś się fajnego na pewno stworzy.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Witam

 

Może coś takiego z książki " Domowe warzenie piwa

 

 

Czeski pilzner

 

słód pilzneński - 4.7 kg

carahell - 0.5 kg

 

saaz

 

55g/90 min

20g/30 min

 

zacieranie

 

50/30 min

64/30 min

72/30 min

 

czas gotowania 90 min

 

 

Drożdże Saflager w34/70

Share this post


Link to post
Share on other sites

Masz drożdże zarówno górnej jak i dolnej fermentacji, a

na jakie piwo masz ochotę? :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Cześć.

Jeśli możesz popraw błąd ortograficzny w tytule tematu.

 

Jest mi wstyd. Dziękuję Dori za poprawienie.

Edited by Jurek

Share this post


Link to post
Share on other sites

Masz dużo surowca z którego na oko z 3 warki jak nic zrobisz. Może napisz jakie piwa lubisz, albo co zamierzałeś warzyć, to coś się fajnego na pewno stworzy.

 

W sumie mi to obojętne, bo pije każde dobre piwo :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Pierwsza sprawa - temperatura w pomieszczeniu, w którym będzie przebiegać fermentacja:

9-12°C drożdże Saflager w34/70

15-20°C drożdże Safale US-05

 

Druga sprawa - ile możesz jednorazowo litrów piwa uwarzyć w swoim kotle warzelnym i zmieścić w fermentorze (około 70% objętości, reszta to miejsce na pianę)

 

Do powyższych parametrów szukaj receptury, większość jest obliczona na 20 litrów piwa. Z posiadanych surowców masz duże pole manewru

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.