Jurek 0 Posted January 25, 2013 (edited) Witam Dostałem od znajomego w spadku trochę słodów i prosiłbym o pomoc co można by z tego zrobić; (pewnie parę warek pilzneński - 10 kg wiedeński - 5 kg monachijski I - 3 kg monachijski II - 2 kg pszeniczny - 1 kg Bohemian pilsner - 4 kg Carahell - 2 kg Zakwaszający - 1 kg Caramunish I - 1 kg Caramber - 1 kg Carared - 1 kg chmiele Tradition, Saaz, Marynka, Lubelski, po 100g CAscadem Simcoe, Palisade, Citra, po 30g jeszcze suszone skórki pomarańczowe, kolendrę, imbir, laktozę 70dkg Drożdże suche tylko 2 saszetki Safage US-05 i Saflager w34/70, ale mogę dokupić inne w razie potrzeby. Edited January 25, 2013 by dori poprawiłam orografa w tytule :) Quote Share this post Link to post Share on other sites
bielok 171 Posted January 25, 2013 Cześć. Jeśli możesz popraw błąd ortograficzny w tytule tematu. Quote Share this post Link to post Share on other sites
elroy 731 1 Items Posted January 25, 2013 Masz dużo surowca z którego na oko z 3 warki jak nic zrobisz. Może napisz jakie piwa lubisz, albo co zamierzałeś warzyć, to coś się fajnego na pewno stworzy. Quote Share this post Link to post Share on other sites
piter 22 Posted January 25, 2013 Witam Może coś takiego z książki " Domowe warzenie piwa Czeski pilzner słód pilzneński - 4.7 kg carahell - 0.5 kg saaz 55g/90 min 20g/30 min zacieranie 50/30 min 64/30 min 72/30 min czas gotowania 90 min Drożdże Saflager w34/70 Quote Share this post Link to post Share on other sites
lopusy 21 Posted January 25, 2013 Masz drożdże zarówno górnej jak i dolnej fermentacji, a na jakie piwo masz ochotę? Quote Share this post Link to post Share on other sites
Swiaderny 77 1 Items Posted January 25, 2013 (edited) A ja proponuję uwarzyć: W 34/70 -> lekki German_Pilsner/Bohemian_Pilsener + chmielenie na zimno Saazem , lekki Vienna_Lager i mocniejsze Marcowe US-05-> coś na modłę amerykańskiego IPA Edited January 25, 2013 by Swiaderny Quote Share this post Link to post Share on other sites
Jurek 0 Posted January 26, 2013 (edited) Cześć. Jeśli możesz popraw błąd ortograficzny w tytule tematu. Jest mi wstyd. Dziękuję Dori za poprawienie. Edited January 26, 2013 by Jurek Quote Share this post Link to post Share on other sites
Jurek 0 Posted January 26, 2013 Masz dużo surowca z którego na oko z 3 warki jak nic zrobisz. Może napisz jakie piwa lubisz, albo co zamierzałeś warzyć, to coś się fajnego na pewno stworzy. W sumie mi to obojętne, bo pije każde dobre piwo Quote Share this post Link to post Share on other sites
stachu68 17 1 Items Posted January 26, 2013 Pierwsza sprawa - temperatura w pomieszczeniu, w którym będzie przebiegać fermentacja: 9-12°C drożdże Saflager w34/70 15-20°C drożdże Safale US-05 Druga sprawa - ile możesz jednorazowo litrów piwa uwarzyć w swoim kotle warzelnym i zmieścić w fermentorze (około 70% objętości, reszta to miejsce na pianę) Do powyższych parametrów szukaj receptury, większość jest obliczona na 20 litrów piwa. Z posiadanych surowców masz duże pole manewru Quote Share this post Link to post Share on other sites