copytko 3 Posted January 25, 2013 (edited) Ostatnio mam trochę wolnego czasu i stwierdziłem, że pobawię się tak często zachwalanymi programami. Przeczytałem oba wątki dedykowane tym programom, ale nie widziałem żeby ktoś poruszał kwestię niezgodności między nimi - ja zauważyłem ich już kilka. 1. Style BJCP różnią się Głównie jeśli chodzi o kolor piwa lub zawartość alkoholu. W Brewtargecie w recepturach często te wartości są modyfikowane i nie odpowiadają tak na prawdę normom BJCP. Jako przykład posłuży Koelsch, w którym kolory w SRM i w przeliczeniu na EBC różnią się od BeerSmithowych. 2. Obliczenia też się różnią Trzymając się już Koelscha - z BeerSmitha do Brewtargeta przeniosłem recepturę o nazwie Lloyd's Krispy Kolsch. Pozmieniałem parametry wszystkich używanych słodów, chmieli i innych, by odpowiadały tym z BeerSmitha, a także przeniosłem profil sprzętu do gotowania. Wyniki obliczeń wszystkich możliwych parametrów są różne, nawet pomimo ustawionych tych samych schematów działania (IBU według Tinsetha). Dodatkowo, Brewtarget ma także problemy z poprawnym importowaniem chmielu - mnoży wszystkie dawki przez 5, co trzeba ręcznie naprawiać. Jeśli ktoś ma problem z odczytaniem danych na powyższym obrazku - poniżej zestawienie tabelaryczne. Wiem, że wartości policzone przez obie aplikacje powinno się traktować tylko poglądowo, ale dziwi mnie aż taka rozbieżność wyników goryczki i zawartości alkoholu. Co o tym myślicie? Który z programów bardziej "koloryzuje"? Edited January 25, 2013 by copytko Quote Share this post Link to post Share on other sites
marbelka 23 Posted January 25, 2013 (edited) Goryczkę masz w obu programach ustawioną wg tego samego schematu? formuły sprawdź -czy są takie same Edited January 25, 2013 by marbelka Quote Share this post Link to post Share on other sites
copytko 3 Posted January 25, 2013 Tak jak już wcześniej pisałem, goryczka liczona jest w obu programach według Tinsetha. Quote Share this post Link to post Share on other sites
marbelka 23 Posted January 25, 2013 (edited) przepraszam-nie zauważyłem Mam oba programy ,częściej korzystam z brewtarget-a z formułą ragera Edited January 25, 2013 by marbelka Quote Share this post Link to post Share on other sites
Afghan 27 1 Items Posted January 25, 2013 Zawartość alkoholu może się różnić, zależy jak w programie jest wprowadzony procent odfermentowania danych drożdży. Ten parametr możemy zmieniać. Quote Share this post Link to post Share on other sites
admiro 68 1 Items Posted January 25, 2013 Wiem, że wartości policzone przez obie aplikacje powinno się traktować tylko poglądowo, ale dziwi mnie aż taka rozbieżność wyników goryczki i zawartości alkoholu. Co o tym myślicie? Który z programów bardziej "koloryzuje"? Ustaw sobie w BT język polski, natomiast i tak oba wyniki musisz traktować poglądowo. Nie skalibrujesz areometru w/g wyliczeń FG żadnego z tych programów Jeżeli chodzi o import/export formatu BeerXML to spróbuj odwrotnie BT - BS, wtedy możesz stwierdzić, że BS też źle importuje . Quote Share this post Link to post Share on other sites
marbelka 23 Posted January 26, 2013 Jakich formuł używacie dla goryczki i koloru? Quote Share this post Link to post Share on other sites
wyvern 34 1 Items Posted January 26, 2013 tinseth/morey w BT. Na degustacjach ludzie mówili, że BT zawyża IBU, mi się też tak wydaje. W jednym piwie wyliczył mi 102 IBU a organoleptycznie jest może z 80. A wg Twoich screenów BS podaje większą wartość Quote Share this post Link to post Share on other sites
copytko 3 Posted January 26, 2013 (edited) admiro, wolę angielski interface, niż, często nietrafne, polskie tłumaczenie. Odfermentowanie drożdży mam w obu programach ustawione na takie samo. Spróbuję dzisiaj zrobić transfer z Brewtargeta do Beersmitha i zdam relację. marbelka, używam takich samych formuł jak wyvern. wyvern, spróbuję policzyć goryczkę ręcznie dla receptury w pierwszym poście i porównamy wyniki. Zauważyłem też, że Brewtarget strasznie wariuje po wybraniu opcji zacierania i zmienia parametry gotowego piwa. EDIT: Ręcznie obliczona goryczka wynosi 18 IBU według Tinsetha. Ma się to nijak do wyników w obu programach. Edited January 26, 2013 by copytko Quote Share this post Link to post Share on other sites