Jump to content
Sign in to follow this  
Oskaliber

Mauribrew Ale Y514

Recommended Posts

Mauribrew Ale Y514

Selected Pure Active Dry Brewing Yeast

 

Strain: Y514 – English Ale

Origin: Australia AB Mauri Culture Collection - Sydney.

Type: Saccharomyces cerevisiae Top Fermenting Ale Brewing Yeast

Temperature range: Thanks to its high temperature tolerance Mauribrew Ale can ferment from 20°C up to 32°C. Desirable flavour characters result with this strain at 22°C.

Application: Mauribrew Ale 514 is suitable for all top fermented beers: English or Belgian Ales, Strong Ale, Koelsh, Porter or Stout. Its subtle yeasty flavours contribute to the aromatic complexity of the beer.

Inoculation rate: 50-80g/hl

Rate of fermentation: A rapid fermenter at warm ambient temperatures, resulting in a typical fermentation time between 3 and 7 days.

Degree of Attenuation: This strain rapidly attenuates fermentable sugars with typical wort falling from a gravity of 1.040-1.045 resulting in a beer of less than 1.008.

Alcohol tolerance: This ale yeast is renowned for its tolerance in commercial beer styles with up to 9.5% alcohol.

Yeast head formation: Though a top fermenter, this yeast produces nominal yeast head through stages of maximum gravity loss.

Final clarity: Good settling properties below 10°C. Ideally settles at 4-5°C.

 

 

Szczep: Y514 – English Ale

Pochodzenie: Australia AB Mauri Culture Collection - Sydney.

Typ: Saccharomyces cerevisiae Drożdże ale'owe górnej fermentacji

Zakres temperatur: Dzięki wysokiej tolerancji na temperaturę Mauribrew Ale mogą fermentować w temperaturze od 20°C do 32°C. Pożądane smaki dla tego szczepu występują w 22°C.

Aplikacja: Mauribrew Ale 514 są odpowiednie dla wszystkich piw górnej fermentacji: angielskie i belgijskie ale, strong ale, koelsh, porter czy stout. Ich subtelne smaki drożdżowe przyczyniają się do złożoności aromatycznej piwa.

Dawkowanie: 50-80g/hl.

Tempo fermentacji: Szybka fermentacja przy ciepłych temperaturach pokojowych, skutkuje typowym czasem fermentacji między 3 a 7 dniami.

Stopień odfermentowania: Ten szczep szybko rozkłada cukry fermentowalne dając spadek gęstości typowej brzeczki z 1.040-1.045 (10.4-11.2°Blg) do poniżej 1.008 (2.0°Blg).

Tolerancja na alkohol: Te drożdże są znane ze swojej tolerancji na alkohol dochodzącej do 9.5% w komercyjnych stylach piwnych.

Formacja czapy drożdżowej: Mimo górnej fermentacji te drożdże produkują minimalną czapę podczas etapów maksymalnego spadku gęstości.

Końcowa klarowność: Dobrze osadzające się poniżej 10°C. Idealne osadzanie w temperaturze 4-5°C.

 

Source/Źródło: http://www.maurivin....REW ALE TDS.pdf

Edited by Oskaliber

Share this post


Link to post
Share on other sites

Fermentowałem na nich 2 piwka, 16,5 i 18°blg, nie miały problemu ze startem, fermentacja spokojna a odfermentowanie nie głębokie - odpowiednio 3,5 i 5 blg.

Share this post


Link to post
Share on other sites

robiłem Dr Rudi Ale na nich, bardzo fajny osad drozdzowy na dole, na gorze fredzelki wyłowione sitkiem, zapach mało drozdzowy, brzeczka dosyc klarowna jak na burzliwa przystalo.

zaraz wystawiam na strych żeby posiedziało w 5* do wyklarowania.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Moje PA zeszło z 12 do niecałych 3,5°Blg przy temp. ok 19°C. Fajne to że bardzo niska piana na burzliwej (można solidnie wypełniać fermentor) i jak na próbkę w tej temp. dość mało estrów.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Odfermentowały raczej płytko (z 10 do 4), przy fermentacji w temperaturze na pewno ponad 20°C profil zaskakująco neutralny, lekko estrowy ale nie nachalnie. Osiadanie średnie, ale słabo się zbijają na dnie i łatwo podnoszą.

 

Chętnie bym się dowiedział jak wypadają w mocniej chmielonych piwach, również na zimno.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Muszę bardzo pochwalić te drożdże. Wzięliśmy je na próbę do NZ IPA ze względu na temperaturę fermentacji - nie mieliśmy możliwości obniżenia temperatury fermentacji za bardzo, a S-04'ki pojechałby z estrami po bandzie przy 22*. Mała piana przy burzliwej, bardzo ładny zbity osad, mocno sflokulowały - po cichej piwo zlaliśmy bardzo klarowne. Jako, że 22* to dla nich w sumie dolna granica, piwo wyszło bardzo czyste i mało estrowe, co nas fajnie zaskoczyło. Na pewno powtórzymy eksperymenty z tymi drożdżami :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Fermentuję właśnie na tych drożdżach pierwszy raz(drożdże suche saszetka-uwodnione). Warka 28 litrów, 12BLG. Temperatura zadania drożdży 22°C temp.fermentacji 20-22°C. Fermentacja burzliwa ustała po 2 dniach. Nie sprawdzałem jeszcze ile jest w tym momencie BLG. Nie ma mnie teraz w domu. Ale mam pytanie. Czy jeśli odfermentowało np. do 6 lu 7 BLG to czy można zadać drożdże innego szczepu aby głębiej odfermentowało - mam gęstwę 3 dniową Safale US-05.  Czy ktoś robił takie eksperymenty? 

Share this post


Link to post
Share on other sites
Fermentacja burzliwa ustała po 2 dniach.

Skąd wiesz, skoro:

 

Nie sprawdzałem jeszcze ile jest w tym momencie BLG

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

To oznacza tylko tyle, że zakończył się najbardziej burzliwy etap fermentacji. Nie musi to oznaczać jej końca.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...