Jump to content
Sign in to follow this  
Oskaliber

Mauribrew Lager Y497

Recommended Posts

Mauribrew Lager Y497

Selected Pure Active Dry Brewing Yeast

 

Strain: Y497

Origin: Australia AB Mauri Culture Collection - Sydney.

Type: Saccharomyces cerevisiae Bottom Fermenting Lager Brewing Yeast

Rate of fermentation: When temperatures are maintained above 12-14°C the fermentation of normal worts is complete within 5-6 days. The strain has low oxygen requirements through fermentation.

Application: Mauribrew Lager 497 is suitable for brewing Light Lager or Pilsener. It can be also used at higher temperature to make Californian Ale type of beer.

Inoculation rate: 80-110g/hl. Increase inoculation rate below 12°C, up to 250g/hl at 10°C.

Temperature range: Desirable flavour characters result with this strain through the 10-15°C temperature range. At higher temperature (20°C) Mauribrew Lager 497 enhances raw materials' aromas (malt, spices, hop) more than other strains.

Lagering: Final gravity loss may be achieved through lagering down to 10°C.

Degree of Attenuation: Sweet wort OG 1.040-1.045 is fermented normally to low final gravity.

Final clarity: This general brewing strain has very good natural settling properties and results in a green beer of good clarity and compacted yeast deposit.

 

 

Szczep: Y497

Pochodzenie: Australia AB Mauri Culture Collection - Sydney.

Typ: Saccharomyces cerevisiae Drożdże lagerowe dolnej fermentacji

Tempo fermentacji: Gdy temperatury są utrzymane powyżej 12-14°C fermentacja normalnej brzeczki jest zakończona w ciągu 5-6 dni. Ten szczep ma niskie zapotrzebowanie na tlen podczas fermentacji.

Aplikacja: Mauribrew Lager 497 są odpowiednie do warzenia piw w stylu Light Lager lub Pilsener. Mogą być także użyte w cieplejszych temperaturach do produkcji piw w stylu Californian Ale.

Dawkowanie: 80-110g/hl. Zwiększaj dawkowanie poniżej 12°C, do 250g/hl przy 10°C.

Zakres temperatur: Pożądane smaki dla tego szczepu występują w zakresie temperatur 10-15°C. Przy wyższej temperaturze (20°C) Mauribrew Lager 497 wzmacniają aromaty surowców (słodu, przypraw, chmielu) bardziej niż inne szczepy.

Lagerowanie: Gęstość końcowa może zostać osiągnięta przez lagerowanie do 10°C.(?)

Stopień odfermentowania: Brzeczka o gęstości początkowej 1.040-1.045 (10.4-11.2°Blg) jest fermentowana zwykle do niskiej gęstości końcowej.

Końcowa klarowność: Ten szczep ma bardzo dobre właściwości do osadzania się skutkujące dobrą klarownością młodego piwa i zbitą warstwą drożdżową.

 

Source/Źródło: http://www.maurivin.com/upload/MAURIBREW%20LAGER%20TDS.pdf

Share this post


Link to post
Share on other sites

Końcowa klarowność: Ten szczep ma bardzo dobre właściwości do osadzania się skutkujące dobrą klarownością młodego piwa i zbitą warstwą drożdżową.

 

Potwierdzam, osad jest na tyle zbity że praktycznie można pić prosto z butelki bez przelewania a i tak drożdżaki zostaną na swoim miejscu ;]

Drożdżom na pewno przed zadaniem nie zaszkodzi starter i przed zakupem trzeba się zastanowić solidnie nad drugim opakowaniem bo saszetka jest na 11 litrów piwa. więc do standardowej warki trzeba 2 saszetki.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Podzieli się ktoś jeszcze wrażeniami? Zwłaszcza interesuje mnie profil smakowy i stopień odfermentowania. Mam zamiar na nich zrobić czeskiego pilsa i koźlaczka. Jeśli będą miały taki potencjał jak te do pszenicy to było by bardzo miło.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jakieś 3-4 lata temu robiłem na nich lagera. Zero problemów ze startem. Przy zadaniu jednej saszetki bezpośrednio do fermentatora lag wynosił około 18-24h. Fermentowały w temperaturze wysokiej, bo w około 14-15 stopniach (piwnica). Podczas fermentacji produkowały sporo aromatów siarkowych. Drożdże przejadły z początkowej brzeczki 12blg do ok. 2blg. Lager wyszedł bez żadnych dziwnych posmaków. Piwo klarowne, osad ładnie zbity na dnie butelek. Potwierdzam, że można by było pić piwo bezpośrednio z butelki.

Co do innych gatunków piwa na tych drożdżach, to nie mam z nimi doświadczenia.

Bardzo przyjemny szczep. Nie jest wykluczone, że jeszcze w przyszłości będę wracać do kangurów.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Robiłem na nich do tej pory dwa lagery (dwunastki, po dwadzieścia kilka litrów i jednej saszetce) i mam dobre doświadczenia z nimi - przy pierwszym piwie nie robiłem startera, tylko uwodniłem je i zadałem do brzeczki, przez co fermentacja startowała ładnych parę dni i były potem lekkie estry w piwie, ale dały radę, więc twarde z nich skurczybyki. Za drugim razem zrobiłem starter jak należy i fermentowały szybciutko, dając bardzo czysty, gładki smak, raczej dobrze odfermentowały, ale wytrawność była umiarkowana, a w aromacie prawie nie było ich czuć, chociaż miały przyjemny, taki czeski, rześki smak.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.