Krzys 2 Posted January 24, 2013 Witam wszystkich piwowarów. Potrzebuję rady ( niestety dość pilnej). Temat pewnie był przerabiany na forum, ale mam mało czasu na podjęcie decyzji, a tak na szybko nie mogę znaleźć. Jeśli więc ktoś wykaże się wyrozumiałością i coś podpowie to będę wdzięczny . Przymierzam się do pierwszego zacierania (do tej pory puchy). Sprzęt skompletowany, surowce nabyte, tylko wygospodarować czas - a to będzie najtrudniejsze. Do zacierania i chmielenia zamierzam użyć 30 litrowego aluminiowego gara. Przypadkiem natrafiłem na elektryczny gar z nierdzewki z termostatem. Grzałka 2200W. Jest używany i do małego remontu, ale za niedużą kasę. Myślałem że doprowadzę go do stanu używalności, zamontuję do niego filtrator z oplotu i będę w przyszłości używał do zacierania i filtracji. Nie wiem tylko czy jego wielkość będzie odpowiednia (ma 21 litrów pojemności). Moja wiedza na ten temat jest tylko teoretyczna i kombinuję w ten sposób: standardowa warka ok 4 kg słodów plus ze 12 litrów wody, więc powinno spokojnie się zmieścić. Proszę podpowiedzcie jak jest w praktyce. Czy 21 litrów pojemności wystarczy, czy szukać większego? Quote Share this post Link to post Share on other sites
elroy 730 1 Items Posted January 24, 2013 21l to mało do komfortowego zacierania różnych stylów piw. Ale zmieść jak możesz zdjęcia, jak cena okazyjna to może coś się da z tym zrobić. Quote Share this post Link to post Share on other sites
klisz 41 1 Items Posted January 24, 2013 Do zacierania 21 w zupełności wystarczy. Quote Share this post Link to post Share on other sites
Krzys 2 Posted January 24, 2013 21l to mało do komfortowego zacierania różnych stylów piw. Ale zmieść jak możesz zdjęcia, jak cena okazyjna to może coś się da z tym zrobić. Ze zdjęciami w tej chwili to problem bo gar został w bagażniku auta coby nie drażnić małżonki . Kosztować ma 30 zł, ale może podeprę sprawę o browarek to coś utarguję. Brakuje w nim włącznika i pokrywki, ale chyba coś dopasuję Quote Share this post Link to post Share on other sites
yapko 19 1 Items Posted January 24, 2013 (edited) 21 litrow wystarczy do zacierania warek 20-25L piw 12-15 blg albo do 30 L piw lekkich (9.5-10.5) blg, czyli 5kg zasypu. Myślę że jak cena okazyjna to na początek wystarczy, później zrobisz z tego kadź na gorącą wodę gdyby okazał się za mały na zacierny albo odsprzedasz. Edit: za 30 zl to sam garnek 20L z nierdzewki bez sprawnej grzałki warto kupić. Edited January 24, 2013 by yapko Quote Share this post Link to post Share on other sites
Krzys 2 Posted January 24, 2013 Dzięki za pomoc. Biorę to cudo. Quote Share this post Link to post Share on other sites
AG1929 5 1 Items Posted January 25, 2013 Dzięki za pomoc. Biorę to cudo. Do zacierania wystarczy, a do chmielenia użyjesz 30 aluminiowej... Quote Share this post Link to post Share on other sites
korzen16 272 Posted February 4, 2013 Podepnę się pod temat gara zaciernego. Czy ktoś z was używa z powodzeniem garnka emaliowego na płycie elektrycznej/ceramicznej/indukcyjnej? Nie mam w domu żadnej emalii do testu (posiadam płytę ceramiczną), a przyszedł czas na warki 20litrowe i nie wiem czy taki garnek się do tego nadaje. A uprzedzając wszelki linki do opisów producentów, to raczej jestem typem z zasadą ograniczonego zaufania w to, co piszą producenci. Stąd moje pytanie do praktyków Quote Share this post Link to post Share on other sites
Stasiek 112 1 Items Posted February 4, 2013 Czy ktoś z was używa z powodzeniem garnka emaliowego na płycie elektrycznej/ceramicznej/indukcyjnej? Ja używałem. Jeśli tylko ma płaskie dno (a z tym naprawdę bywa różnie w tych większych garnkach) to nie będzie problemu. Był już taki temat: http://www.piwo.org/...jna-a-warzenie/ Quote Share this post Link to post Share on other sites
korzen16 272 Posted February 4, 2013 Jeśli tylko ma płaskie dno No właśnie; nowy to może i ma ale jak po czasie. Dno warstwowe zostaje raczej płaskie, ale nie jestem pewny jak spisze się taki garnek po czasie - czy nadal będzie "płaskodenny"? Quote Share this post Link to post Share on other sites
gonzo5 8 1 Items Posted February 6, 2013 Myślę że to interesujący sprzęt: http://allegro.pl/show_item.php?item=2998741203 Quote Share this post Link to post Share on other sites
korzen16 272 Posted February 6, 2013 było już na ciekawe aukcje allegro: http://www.piwo.org/...700#entry188997 Quote Share this post Link to post Share on other sites