Jump to content
Sign in to follow this  
marny_popis

Coopers Pale Ale fermentacja

Recommended Posts

Na początku chciałbym przywitać wszystkich domowych piwowarów i zaznaczyć że jest to mój pierwszy wpis także bez nerwów. Niedawno zabrałem się za robienie tego wspaniałego trunku w domu także jestem kompletnie zielony. Zrobiłem do tej pory dwa coopersy Lager i Stout które teraz nabierają smaku w butelkach. W niedzielę 13.01 na stawiłem Australian Pale Ale na suchym ekstrakcie słodowym i moje pytanie jest skierowane do bardziej doświadczonych piwowarów jak długo powinno stać na fermentacji burzliwej, od 3 dni spadło do 5 BLG i ani drgnie i nie wiem co robić czy zlewać do butelek (cicha odpada bo nie mam możliwości) czy jeszcze poczekać ale czy nic się piwku nie stanie, temperatura pomieszczenia 20-21 st. Poprzednie 2 warki robiłem na glukozie i po tygodniu było już bo burzliwej i pięknie spadło do 1 BLG i poszło do butelek a teraz zagwózdka, z góry dzięki za porady.

Edited by marny_popis

Share this post


Link to post
Share on other sites

Wstrzymaj się na razie z tym butelkowaniem. 3 dni fermentacji to za krótko. Poczekaj przynajmniej do weekendu i wtedy zmierz jeszcze raz.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Dzięki za odpowiedź ale to nie jest 3 dni fermentacji bo jak napisałem fermentacja jest od 20 stycznia czyli 1,5 tygodnia a od 3 dni nie spada BLG, osiągnęło 5 i stoi.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Wiki mam już w miarę przerobione ale dzięki, zastanawiam się tylko jak długo może tak stać ta warka na burzliwej i czy nic sie z nia nie stanie (np czy sie nie zepsuje) nadmieniam że nie zaglądam pod wieko i nie otwieram, zastanawiam się co zrobić jeśli BLG pozostanie na poziomie 5, przy poprzednich 2 warkach nie było tego problemu, może dlatego że były na glukozie a tu dałem suchy ekstrakt, dzięki za pomoc i sugestie:)

Share this post


Link to post
Share on other sites

poruszaj mocno wiadrem, niech drożdże się wymieszają z piwem i przenieś do cieplejszego miejsca jak kolega wyżej radzi do weekendu.

Share this post


Link to post
Share on other sites

O piwko się nie martw może stać w fermentatorze jeszcze dłużej, pod warunkiem, że zachowałeś odpowiednia czystość. Z doświadczenia dodam, że bujanie wiadrem jak radzi kolega lolo pomaga i od tego możesz zacząć.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Z doświadczenia dodam, że bujanie wiadrem jak radzi kolega lolo pomaga i od tego możesz zacząć.

najlepiej na jakiejś piłce sposób łatwy, skuteczny i mało wyczerpujący

Share this post


Link to post
Share on other sites

Wielkie dzięki za podpowiedzi, dzisiaj po pracy będę działał, odnosnie zachowania czystości to myslę że wszystko jest ok do pomiaru upuszczałem z kranika i brzeczka w smaku całkiem fajna, żadnych kwaśnych posmaków także chyba wszystko ok, napiszę o postępach może komuś się kiedys przyda.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Wiki mam już w miarę przerobione ale dzięki, zastanawiam się tylko jak długo może tak stać ta warka na burzliwej i czy nic sie z nia nie stanie (np czy sie nie zepsuje)

 

spokojnie może postań moja stoi od 04,01,2012 w tym samym wiaderku pierwsze dni była bardzo aktywna rurka fermentacyjna potem sie uspokoiło i cisza pewnie jest fermentacja cicha . Wiaderko stoi w 21st C i dzisiaj otwieram i sprawdzę blg i jak będzie ok to chyba przelewam chociaż chciałbym poczekać na drugie wiaderko z kranikiem do lepszej pracy przy butelkowaniu ale jakoś z w BA z kompletowaniem paczki sie nie spieszą

Edited by mckolek

Share this post


Link to post
Share on other sites

W takim razie moje także jeszcze postoi i zobaczymy co z tego wyjdzie, chyba też kupie drugie wiaderko do przelewania na cichą chociaż cały czas się zastanawiam czy będzie znacząca różnica niż odrazu przelewane do butelek. Mój ostatni coopers stout po 5 dniach wykazał 1 BLg a po 7 poszedł w butelki a tutaj długo to trwa no ale nic cierpliwość podobno jest cnotą:)

Share this post


Link to post
Share on other sites

pierwsze dni była bardzo aktywna rurka fermentacyjna potem sie uspokoiło i cisza czyli jest fermentacja cicha .

To nie jest fermentacja cicha i aktywna lub nieaktywna rurka nie jest wyznacznikiem fermentacji. Edited by lolo

Share this post


Link to post
Share on other sites

ale jakoś z w BA z kompletowaniem paczki sie nie spieszą

 

W BA grypa rozłożyła pakowaczy, ja na wysyłkę czekałem ponad tydzień - ale potrafią się zachować, w przesyłce znalazłem worek z kapslami i miłą karteczką z przeprosinami za opóźnienie;D

Share this post


Link to post
Share on other sites

Zacznij od tego, że: brak cichej nie znaczy skrócenia czasu fermentacji. To znaczy tylko, że tak samo długo fermentujesz w tym samym pojemniku.

 

Było o tym wiele razy, może trzeba to jakoś przypiąć...

 

Pomieszaj, przenieś do czystego, zapomnij o piwie, poczekaj aż mienie 14 dni od startu i wtedy mierz.

Share this post


Link to post
Share on other sites

To nie jest fermentacja cicha i aktywna lub nieaktywna rurka nie jest wyznacznikiem fermentacji.

 

ja nic nie pisałem o fermentacji aktywnej i o momentach zmiany rodzaju fermentacji tylko o zachowaniu rurki i czasie fermentacji

 

Nie twierdzę że fermentacja cicha zaczęła się jak przestało bulgać ale na pewno burzliwa nie trwała 19 dni dlatego że była jednym fermentorze i fermentacja cicha chyba nie rozpoczyna się dokładnie w chwili przelania brzeczki do drugiego wiaderka bo może trwać w tym samym . czy może racji nie mam?

Edited by mckolek

Share this post


Link to post
Share on other sites

ja nic nie pisałem o fermentacji aktywnej i o momentach zmiany rodzaju fermentacji tylko o zachowaniu rurki i czasie fermentacji

 

ja też nic nie pisałem o aktywnej fermentacji.

bardzo aktywna rurka fermentacyjna potem sie uspokoiło i cisza pewnie jest fermentacja cicha .

Nie twierdzę że fermentacja cicha zaczęła się jak przestało bulgać ale na pewno burzliwa

Share this post


Link to post
Share on other sites

Suchy ekstrakt słodowy Sladek 1kg nastaw na 23 litry, wczoraj zrobiłem manewr z wymieszaniem na piłce i poszło w cieplejsze miejsce zobaczymy co z tego wyjdzie

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...