Skocz do zawartości
lolo

Browar Domowy Bear East

Rekomendowane odpowiedzi

witam,

Ze względu na to, że to już moja 9 warka postanowiłem prowadzić zapiski. Wszelakie uwagi i wskazówki mile widziane ;)

pozdrawiam!

 

a więc, warka #9 Pełniejszy witbier 14blg -20L

 

skład:

 

Słód Heidelberg 2,5 kg

Słód Pszeniczny 0,63 kg

Pszenica 1,25 kg

Chmiel Lubelski 30 g

Chmiel Citra 22 g

Chmiel Saaz 12 g

Chmiel Palisade 12 g

Kolendra 16 g

Curacao 20g

Płatki owsiane (nie wymagające wcześniejszego kleikowania) 0,25 kg

Suszone skórki pomarańczy i mandarynki

Świeże starte skórki pomarańczy

 

Zacieranie:

 

W 13 L wody o temp. 54°C wsypałem słody+płatki owsiane+pszenica - 20 min.

63°C - 60 min.

72°C - 25 min.

Negatywna próba jodowa.

78°C - 10 min.

 

Wysładzanie szło bardzo sprawnie, 15 L o temp. 78°C

 

Gotowanie:

 

60 min.

 

Chmielenie:

 

Lubelski 30 g - 60 min.

Citra 10 g - 60 min.

---

Citra 4 g - 10 min.

Saaz 4 g - 10 min.

Palisade 4 g - 10 min.

Curacao 20g - 10 min.

Kolendra 16 g - 10 min.

Suszone skórki pomarańczy + mandarynki -10 min. (skórki: pomarańcza z 1 szt. mandarynka z 2 szt.)

---

Citra 4g - 5 min.

Saaz 4g - 5min.

Palisade 4g - 5 min.

Świeże skórki z 2 szt pomarańczy.

----

Citra 4g - wyłączone palniki

Saaz 4g - wyłączone palniki

Palisade 4g - wyłączone palniki

 

Schłodzona brzeczka do 22°C, zadane drożdże s-33, Fermentacja w 21°C-22°C do 14 dni.

Bez fermentacji cichej. Liczę na od fermentowanie s-33 do 3,5 blg.

Refermentacja 8g/1L glukozy

 

planowana następna warka - Altbier

Edytowane przez lolo

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

przy takim zacieraniu odfermentowanie będziesz miał najprawdopodobniej głębsze niż te 3.5 Plato . Ciekawi mnie efekt uzyskany przy połączeniu świeżej skórki z ta zasuszona.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

przy takim zacieraniu odfermentowanie będziesz miał najprawdopodobniej głębsze niż te 3.5 Plato . Ciekawi mnie efekt uzyskany przy połączeniu świeżej skórki z ta zasuszona.

mnie również, oczywiście podzielę się później wrażeniami z kosztowania ;)

 

dużo tego chmielu jak na wita, będzie imperialny

na to liczyłem :D

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

#9 Pełniejszy witbier 14blg

blg 3,5

zabutelkowany z 150g glukozy / 20L

smak i zapach obiecujący :D

Edytowane przez lolo

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

warka #10 Altbier 12°Blg -20L

 

skład:

 

 

Słód Monachijski 2,6kg

Słód Wiedeński 1,4kg

Słód Barwiący 30g

Chmiel Perle 55g

Chmiel H.Hersbrucker 20g

 

 

Zacieranie:

 

zasyp - 56°C

54°C - 20 min.

60 - 62°C - 30 min.

66 - 68°C - 30 min.

70 - 73 - 15 min.

Negatywna próba jodowa.

78°C - 10 min.

 

Wysładzanie: 15 L o temp. 78°C

 

Gotowanie:

 

60 min.

 

Chmielenie:

 

Perle 55 g - 60 min.

H.Hersbrucker 10 g - 15 min.

H.Hersbrucker 10 g - 10 min.

Mech irlandzki 5g - 15 min.

 

 

Schłodzona brzeczka do 22°C, zadane drożdże s-33, Fermentacja w 18-20°C do 10 dni.

Fermentacja cicha 7 dni. Liczę na od fermentowanie s-33 do 3,5 blg.

Refermentacja 6g/1L glukozy

 

planowana następna warka - Imperial India Pale Ale

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

warka #10 Altbier 12°Blg -20L

przelania na cichą; blg 4

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

warka #11 Imperial India Pale Ale 17,5°Blg -20L

 

skład:

 

 

Słód Golden Promise Pale Ale 5,6 kg

Słód Crystal 200 0,31kg

Chmiel Phoenix

Chmiel Fuggles

Chmiel Citra

Chmiel Cascade

Chmiel Palisade

 

 

Zacieranie jednotemepraturowe 15L:

 

zasyp - 72°C

66 - 68°C - 70 min.

Negatywna próba jodowa.

78°C - 10 min.

 

Wysładzanie: 15 L o temp. 78°C

Filtracja wolniejsza niż zwykle, ale całkiem sprawna.

 

Gotowanie:

 

60 min.

 

Chmielenie:

 

Phoenix 44 g - 60 min.

Citra 10 g - 45 min.

Cascade 10g - 45min.

Fuggles 30g - 30 min.

Palisade 20g - 15 min.

Mech irlandzki 5g - 15 min.

Fuggles 26g - 10 min.

Cascade 10g - 10 min

Citra 18g - 10 min.

Palisade 6g - 10min.

 

 

 

 

Schłodzona brzeczka do 22°C, zadane drożdże us-05, Fermentacja w 18-20°C 7-10 dni.

Fermentacja cicha 7 dni.

Refermentacja 6g/1L glukozy

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

warka #10 Altbier 12°Blg ]

blg końcowe 3,5

zabutelkowane z 120g glukozy. Wyszło 40 buteleczek. Smak i zapach zielonego piwa fantastyczny.

 

warka #11 Imperial India Pale Ale 17,5°Blg

Przelana na cichą z blg 3.

Smak i zapach również fantastyczny ;)

Takiej ilości rozmnożonych drożdży jeszcze nie miałem :D

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

warka #11 Imperial India Pale Ale 17,5°Blg

blg końcowe 2,5, refermentacja z użyciem 120 gram glukozy, wyszło 40 buteleczek.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

warka #12 American India Pale Ale 16°Blg -20L

 

skład:

 

 

Słód Pale Ale 4,8 kg

Słód Crystal 150 0,4 kg

Słód aroma 0,2 kg

Chmiel Bravo

Chmiel Galaxy

Chmiel Citra

Chmiel Cascade

Chmiel Simcoe

 

 

Zacieranie jednotemepraturowe 16L:

 

zasyp - 72°C

66 - 68°C - 90 min.

Negatywna próba jodowa.

78°C - 5 min.

 

Wysładzanie: 15 L o temp. 78°C

 

 

Gotowanie:

 

60 min.

 

Chmielenie:

 

Phoenix35 g - 60 min.

Simcoe 10 g - 60 min.

Cascade 15g - 15min.

Simcoe 10g - 15 min.

Galaxy 25g - 10 min.

Mech irlandzki 5g - 10 min.

Cascade 25g - 5 min.

Citra 20g - 5 min

Simcoe 10g - 5 min.

Galaxy 25g - 3min.

Cascade 10g -3 min.

Citra 10g - 3 min.

Simcoe 5g - 3 min.

 

 

 

Schłodzona brzeczka do 22°C, zadane drożdże us-05, Fermentacja w 18-20°C 7-10 dni.

Fermentacja cicha 7 dni. Chmielenie na zimno: Galaxy 15g, Cascade 10g, Citra 10g, Simcoe 10g

Edytowane przez lolo

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Dobrze policzyłem: 200 gram w gar i 45 g na zimno do 20 litrów? Ja tam mięczak jestem, w ogóle się nie nadaję...

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

ano dobrze podliczyłeś :P

w IIPA było w garze ponad 160g i wyszło b.d. piwko, a w AIPA jest więcej chmielu w garze ale większość aromat.

Zbyt dużo?

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Do swojej IPA dopiero się przymierzam, ale zawsze mi się wydawało, że w AIPA jest jednak trochę mniej chmielu niż w IIPA. Ciekaw jestem. Wymyśliłem sobie, że jak przyjdą słody to najpierw pokombinuję przy FAH ale z chmieleniem takim bardziej amerykańskim i potem będę przesuwał się w kierunku AIPA i IIPA. Myślę, że Twoje doświadczenie będze bardzo cenne. Czy istnieje może w jakimś ministerstwie Departament Badania Ludzkich Możliwości?

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

powiem tak, jak mojej żonie smakuje IIPA to jest już dobrze i na pewno nie przechmielone :D

Dostała kiedyś ode mnie atak chmielu pinty to nie mogła wypić :) zupełnie jej nie odpowiadało. (dla mnie genialne piwko)

Gdy zaniosłem IIPA do znajomych to również im smakowało i to bardzo. Mam nadzieję, że będzie podobnie z AIPA.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

warka #12 American India Pale Ale 16°Blg przelana na cichą. blg 3,5. Smak i goryczka super, brak mocnego aromatu. Chmielenie na zimno: Galaxy 15g, Cascade 10g, Citra 10g, Simcoe 10g. Po takiej dawce chmielu na zimno mam nadzieję, że będę miał efekt który zakładałem od początku.

 

 

Poniżej fotka IIPA :

 

IIPA

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

warka #12 American India Pale Ale 16°Blg

zlana w 40 buteleczek z 6g glukozy na 1L piwa. Smak i zapach fantastyczny. blg końcowe 2,5

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

warka #13 Altbier#2 13°Blg -20L

 

skład:

 

 

Słód Monachijski 3,25kg

Słód Wiedeński 1,75kg

Słód Barwiący 30g

Chmiel Perle 65g

Chmiel H.Hersbrucker 25g

 

 

Zacieranie:

 

61 - 63°C - 40 min.

70 - 72°C - 30 min.

Negatywna próba jodowa.

78°C - 10 min.

 

Wysładzanie: 15 L o temp. 78°C

 

Gotowanie:

 

60 min.

 

Chmielenie:

 

Perle 65 g - 60 min.

H.Hersbrucker 15 g - 15 min.

H.Hersbrucker 10 g - 10 min.

 

 

 

Schłodzona brzeczka do 22°C, zadane drożdże s-33, Fermentacja w 18-20°C do 10 dni.

Fermentacja cicha 7 dni. Drożdże s-33

Edytowane przez lolo

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

warka #13 Altbier#2 13°Blg

 

zlane do 40 butelek. blg końcowe 2. refermentacja 6g glukozy/1L

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

warka #14 AIPA 17,5* blg

 

skład:

 

Słód pale ale Weyermann® 5kg

Słód karmelowy jasny Carahell® Weyermann 0,5 kg

Słód karmelowy jasny Carapils® Weyermann 0,5 kg

Słód melanoidynowy Weyermann® 0,5 kg

Chmiel Simcoe 50 g

Chmiel Citra 50 g

Chmiel Cascade 80 g

Chmiel Amarillo 25 g

 

 

Zacieranie:

 

zasyp: 15 L wody o temp. 56°C. Chmielenie zasypu: Cascade 30g

54°C - 10 min.

66-68°C - 60 min.

72°C - 20 min.

Negatywna próba jodowa.

78°C - 10 min.

 

Wysładzanie: 15 L o temp. 78°C

 

Gotowanie:

 

60 min.

 

Chmielenie:

 

Simcoe 25g - 60 min.

Citra 5g - 60 min

Amarillo 15g - 60 min.

Cascade 15g - 15 min.

Citra 10g - 15 min.

Amarillo 10g - 0 min.

Cascade 5g - 0 min.

Citra 5g - 0 min.

 

Chmielenie na zimno:

Simcoe 25g

Citra 25g

Cascade 25g

 

Schłodzona brzeczka do 22°C, zadane drożdże us-05, Fermentacja w 18°C-20°C 7 dni.

Fermentacja cicha 7 dni.

Refermentacja 6g/1L glukozy

 

Zrobiłem dwie warki AIPA, różnią się tym, że zasyp jednej warki dodatkowo chmieliłem.

Edytowane przez lolo

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

warka #14 AIPA 17,5* blg

 

zlana na cichą z wynikiem 4 blg. Liczę na odfermentowanie do 3-3,5

 

Chmielenie na zimno:

Simcoe 25g

Citra 25g

Cascade 25g

7 dni

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

warka #14 AIPA 17,5* blg

 

blg końcowe 3,5; wyszło 39 buteleczek, refermentacja 6g/L

 

 

 

warka #15 Altbier 12°Blg -20L

 

skład:

 

 

Słód Monachijski 2,6kg

Słód Wiedeński 1,4kg

Słód Barwiący 30g

Chmiel Perle 50g

Chmiel H.Hersbrucker 20g

 

 

Zacieranie:

 

zasyp - 56°C

54°C - 20 min.

60 - 62°C - 30 min.

66 - 68°C - 30 min.

70 - 73 - 15 min.

Negatywna próba jodowa.

78°C - 10 min.

 

Wysładzanie: 15 L o temp. 78°C

 

Gotowanie:

 

60 min.

 

Chmielenie:

 

Perle 50 g - 60 min.

H.Hersbrucker 20 g - 15 min.

Mech irlandzki 5g - 15 min.

 

 

Schłodzona brzeczka do 22°C, zadane drożdże s-33, Fermentacja w 18-20°C do 10 dni.

Fermentacja cicha 7 dni.

 

 

planowana następna warka - Red Irish i IIPA

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Po dłuższej przerwie spowodowanej nadmiarem pracy wracam w zimowej przerwie do warzenia :)

 

Planowane warki:

 

pils - gotowy zestaw

Red Irish - własna receptura

American amber ale - gotowy zestaw z modyfikacjami

Wiedeński lager - własna receptura

 

Na pierwszy strzał idzie pils, a że wcześniej nie miałem okazji warzyć dolniaka to czas zacząć. Temeperatura idealna 9-11°C.

 

 

słody

pilzneński 3,5 kg

monachijski 0,5

 

warka 20 l - 12 blg

 

chmiele

lubelski

marynka

 

zacieranie

 

zasyp temp. 46°C i podgrzać do 52 - 10 min

64°C 30 min

72°C 30 min

78°C 10 min i filtracja

 

chmielenie

 

marynka 20g od początku gotowania

marynka 20 g 30 min przed końcem gotowania

lubelski 30 g 20 min przed końcem gotowania

 

fermentacja burzliwa 14 dni w temp. 9-11°C / drożdże 34/70

cicha 14 dni w temp 9-11°C

 

butelkowanie 6g/l glukozy

 

refermentacja w 15°C przez 10 dni

 

lagerowanie 2-5°C 14 dni

 

leżakowanie 9-11°C min 4 tygodnie

Edytowane przez lolo

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...