Jump to content
lolo

Browar Domowy Bear East

Recommended Posts

witam,

Ze względu na to, że to już moja 9 warka postanowiłem prowadzić zapiski. Wszelakie uwagi i wskazówki mile widziane ;)

pozdrawiam!

 

a więc, warka #9 Pełniejszy witbier 14blg -20L

 

skład:

 

Słód Heidelberg 2,5 kg

Słód Pszeniczny 0,63 kg

Pszenica 1,25 kg

Chmiel Lubelski 30 g

Chmiel Citra 22 g

Chmiel Saaz 12 g

Chmiel Palisade 12 g

Kolendra 16 g

Curacao 20g

Płatki owsiane (nie wymagające wcześniejszego kleikowania) 0,25 kg

Suszone skórki pomarańczy i mandarynki

Świeże starte skórki pomarańczy

 

Zacieranie:

 

W 13 L wody o temp. 54°C wsypałem słody+płatki owsiane+pszenica - 20 min.

63°C - 60 min.

72°C - 25 min.

Negatywna próba jodowa.

78°C - 10 min.

 

Wysładzanie szło bardzo sprawnie, 15 L o temp. 78°C

 

Gotowanie:

 

60 min.

 

Chmielenie:

 

Lubelski 30 g - 60 min.

Citra 10 g - 60 min.

---

Citra 4 g - 10 min.

Saaz 4 g - 10 min.

Palisade 4 g - 10 min.

Curacao 20g - 10 min.

Kolendra 16 g - 10 min.

Suszone skórki pomarańczy + mandarynki -10 min. (skórki: pomarańcza z 1 szt. mandarynka z 2 szt.)

---

Citra 4g - 5 min.

Saaz 4g - 5min.

Palisade 4g - 5 min.

Świeże skórki z 2 szt pomarańczy.

----

Citra 4g - wyłączone palniki

Saaz 4g - wyłączone palniki

Palisade 4g - wyłączone palniki

 

Schłodzona brzeczka do 22°C, zadane drożdże s-33, Fermentacja w 21°C-22°C do 14 dni.

Bez fermentacji cichej. Liczę na od fermentowanie s-33 do 3,5 blg.

Refermentacja 8g/1L glukozy

 

planowana następna warka - Altbier

Edited by lolo

Share this post


Link to post
Share on other sites

Płatki owsiane (nie wymagające wcześniejszego kleikowania)

 

A tych płatków to ile dałeś?

Share this post


Link to post
Share on other sites

przy takim zacieraniu odfermentowanie będziesz miał najprawdopodobniej głębsze niż te 3.5 Plato . Ciekawi mnie efekt uzyskany przy połączeniu świeżej skórki z ta zasuszona.

Share this post


Link to post
Share on other sites

przy takim zacieraniu odfermentowanie będziesz miał najprawdopodobniej głębsze niż te 3.5 Plato . Ciekawi mnie efekt uzyskany przy połączeniu świeżej skórki z ta zasuszona.

mnie również, oczywiście podzielę się później wrażeniami z kosztowania ;)

 

dużo tego chmielu jak na wita, będzie imperialny

na to liczyłem :D

Share this post


Link to post
Share on other sites

#9 Pełniejszy witbier 14blg

blg 3,5

zabutelkowany z 150g glukozy / 20L

smak i zapach obiecujący :D

Edited by lolo

Share this post


Link to post
Share on other sites

warka #10 Altbier 12°Blg -20L

 

skład:

 

 

Słód Monachijski 2,6kg

Słód Wiedeński 1,4kg

Słód Barwiący 30g

Chmiel Perle 55g

Chmiel H.Hersbrucker 20g

 

 

Zacieranie:

 

zasyp - 56°C

54°C - 20 min.

60 - 62°C - 30 min.

66 - 68°C - 30 min.

70 - 73 - 15 min.

Negatywna próba jodowa.

78°C - 10 min.

 

Wysładzanie: 15 L o temp. 78°C

 

Gotowanie:

 

60 min.

 

Chmielenie:

 

Perle 55 g - 60 min.

H.Hersbrucker 10 g - 15 min.

H.Hersbrucker 10 g - 10 min.

Mech irlandzki 5g - 15 min.

 

 

Schłodzona brzeczka do 22°C, zadane drożdże s-33, Fermentacja w 18-20°C do 10 dni.

Fermentacja cicha 7 dni. Liczę na od fermentowanie s-33 do 3,5 blg.

Refermentacja 6g/1L glukozy

 

planowana następna warka - Imperial India Pale Ale

Share this post


Link to post
Share on other sites

warka #10 Altbier 12°Blg -20L

przelania na cichą; blg 4

Share this post


Link to post
Share on other sites

warka #11 Imperial India Pale Ale 17,5°Blg -20L

 

skład:

 

 

Słód Golden Promise Pale Ale 5,6 kg

Słód Crystal 200 0,31kg

Chmiel Phoenix

Chmiel Fuggles

Chmiel Citra

Chmiel Cascade

Chmiel Palisade

 

 

Zacieranie jednotemepraturowe 15L:

 

zasyp - 72°C

66 - 68°C - 70 min.

Negatywna próba jodowa.

78°C - 10 min.

 

Wysładzanie: 15 L o temp. 78°C

Filtracja wolniejsza niż zwykle, ale całkiem sprawna.

 

Gotowanie:

 

60 min.

 

Chmielenie:

 

Phoenix 44 g - 60 min.

Citra 10 g - 45 min.

Cascade 10g - 45min.

Fuggles 30g - 30 min.

Palisade 20g - 15 min.

Mech irlandzki 5g - 15 min.

Fuggles 26g - 10 min.

Cascade 10g - 10 min

Citra 18g - 10 min.

Palisade 6g - 10min.

 

 

 

 

Schłodzona brzeczka do 22°C, zadane drożdże us-05, Fermentacja w 18-20°C 7-10 dni.

Fermentacja cicha 7 dni.

Refermentacja 6g/1L glukozy

Share this post


Link to post
Share on other sites

warka #10 Altbier 12°Blg ]

blg końcowe 3,5

zabutelkowane z 120g glukozy. Wyszło 40 buteleczek. Smak i zapach zielonego piwa fantastyczny.

 

warka #11 Imperial India Pale Ale 17,5°Blg

Przelana na cichą z blg 3.

Smak i zapach również fantastyczny ;)

Takiej ilości rozmnożonych drożdży jeszcze nie miałem :D

Share this post


Link to post
Share on other sites

warka #11 Imperial India Pale Ale 17,5°Blg

blg końcowe 2,5, refermentacja z użyciem 120 gram glukozy, wyszło 40 buteleczek.

Share this post


Link to post
Share on other sites

warka #12 American India Pale Ale 16°Blg -20L

 

skład:

 

 

Słód Pale Ale 4,8 kg

Słód Crystal 150 0,4 kg

Słód aroma 0,2 kg

Chmiel Bravo

Chmiel Galaxy

Chmiel Citra

Chmiel Cascade

Chmiel Simcoe

 

 

Zacieranie jednotemepraturowe 16L:

 

zasyp - 72°C

66 - 68°C - 90 min.

Negatywna próba jodowa.

78°C - 5 min.

 

Wysładzanie: 15 L o temp. 78°C

 

 

Gotowanie:

 

60 min.

 

Chmielenie:

 

Phoenix35 g - 60 min.

Simcoe 10 g - 60 min.

Cascade 15g - 15min.

Simcoe 10g - 15 min.

Galaxy 25g - 10 min.

Mech irlandzki 5g - 10 min.

Cascade 25g - 5 min.

Citra 20g - 5 min

Simcoe 10g - 5 min.

Galaxy 25g - 3min.

Cascade 10g -3 min.

Citra 10g - 3 min.

Simcoe 5g - 3 min.

 

 

 

Schłodzona brzeczka do 22°C, zadane drożdże us-05, Fermentacja w 18-20°C 7-10 dni.

Fermentacja cicha 7 dni. Chmielenie na zimno: Galaxy 15g, Cascade 10g, Citra 10g, Simcoe 10g

Edited by lolo

Share this post


Link to post
Share on other sites

Dobrze policzyłem: 200 gram w gar i 45 g na zimno do 20 litrów? Ja tam mięczak jestem, w ogóle się nie nadaję...

Share this post


Link to post
Share on other sites

ano dobrze podliczyłeś :P

w IIPA było w garze ponad 160g i wyszło b.d. piwko, a w AIPA jest więcej chmielu w garze ale większość aromat.

Zbyt dużo?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Do swojej IPA dopiero się przymierzam, ale zawsze mi się wydawało, że w AIPA jest jednak trochę mniej chmielu niż w IIPA. Ciekaw jestem. Wymyśliłem sobie, że jak przyjdą słody to najpierw pokombinuję przy FAH ale z chmieleniem takim bardziej amerykańskim i potem będę przesuwał się w kierunku AIPA i IIPA. Myślę, że Twoje doświadczenie będze bardzo cenne. Czy istnieje może w jakimś ministerstwie Departament Badania Ludzkich Możliwości?

Share this post


Link to post
Share on other sites

powiem tak, jak mojej żonie smakuje IIPA to jest już dobrze i na pewno nie przechmielone :D

Dostała kiedyś ode mnie atak chmielu pinty to nie mogła wypić :) zupełnie jej nie odpowiadało. (dla mnie genialne piwko)

Gdy zaniosłem IIPA do znajomych to również im smakowało i to bardzo. Mam nadzieję, że będzie podobnie z AIPA.

Share this post


Link to post
Share on other sites

warka #12 American India Pale Ale 16°Blg przelana na cichą. blg 3,5. Smak i goryczka super, brak mocnego aromatu. Chmielenie na zimno: Galaxy 15g, Cascade 10g, Citra 10g, Simcoe 10g. Po takiej dawce chmielu na zimno mam nadzieję, że będę miał efekt który zakładałem od początku.

 

 

Poniżej fotka IIPA :

 

IIPA

Share this post


Link to post
Share on other sites

warka #12 American India Pale Ale 16°Blg

zlana w 40 buteleczek z 6g glukozy na 1L piwa. Smak i zapach fantastyczny. blg końcowe 2,5

Share this post


Link to post
Share on other sites

warka #13 Altbier#2 13°Blg -20L

 

skład:

 

 

Słód Monachijski 3,25kg

Słód Wiedeński 1,75kg

Słód Barwiący 30g

Chmiel Perle 65g

Chmiel H.Hersbrucker 25g

 

 

Zacieranie:

 

61 - 63°C - 40 min.

70 - 72°C - 30 min.

Negatywna próba jodowa.

78°C - 10 min.

 

Wysładzanie: 15 L o temp. 78°C

 

Gotowanie:

 

60 min.

 

Chmielenie:

 

Perle 65 g - 60 min.

H.Hersbrucker 15 g - 15 min.

H.Hersbrucker 10 g - 10 min.

 

 

 

Schłodzona brzeczka do 22°C, zadane drożdże s-33, Fermentacja w 18-20°C do 10 dni.

Fermentacja cicha 7 dni. Drożdże s-33

Edited by lolo

Share this post


Link to post
Share on other sites

warka #13 Altbier#2 13°Blg

 

zlane do 40 butelek. blg końcowe 2. refermentacja 6g glukozy/1L

Share this post


Link to post
Share on other sites

warka #14 AIPA 17,5* blg

 

skład:

 

Słód pale ale Weyermann® 5kg

Słód karmelowy jasny Carahell® Weyermann 0,5 kg

Słód karmelowy jasny Carapils® Weyermann 0,5 kg

Słód melanoidynowy Weyermann® 0,5 kg

Chmiel Simcoe 50 g

Chmiel Citra 50 g

Chmiel Cascade 80 g

Chmiel Amarillo 25 g

 

 

Zacieranie:

 

zasyp: 15 L wody o temp. 56°C. Chmielenie zasypu: Cascade 30g

54°C - 10 min.

66-68°C - 60 min.

72°C - 20 min.

Negatywna próba jodowa.

78°C - 10 min.

 

Wysładzanie: 15 L o temp. 78°C

 

Gotowanie:

 

60 min.

 

Chmielenie:

 

Simcoe 25g - 60 min.

Citra 5g - 60 min

Amarillo 15g - 60 min.

Cascade 15g - 15 min.

Citra 10g - 15 min.

Amarillo 10g - 0 min.

Cascade 5g - 0 min.

Citra 5g - 0 min.

 

Chmielenie na zimno:

Simcoe 25g

Citra 25g

Cascade 25g

 

Schłodzona brzeczka do 22°C, zadane drożdże us-05, Fermentacja w 18°C-20°C 7 dni.

Fermentacja cicha 7 dni.

Refermentacja 6g/1L glukozy

 

Zrobiłem dwie warki AIPA, różnią się tym, że zasyp jednej warki dodatkowo chmieliłem.

Edited by lolo

Share this post


Link to post
Share on other sites

warka #14 AIPA 17,5* blg

 

zlana na cichą z wynikiem 4 blg. Liczę na odfermentowanie do 3-3,5

 

Chmielenie na zimno:

Simcoe 25g

Citra 25g

Cascade 25g

7 dni

Share this post


Link to post
Share on other sites

warka #14 AIPA 17,5* blg

 

blg końcowe 3,5; wyszło 39 buteleczek, refermentacja 6g/L

 

 

 

warka #15 Altbier 12°Blg -20L

 

skład:

 

 

Słód Monachijski 2,6kg

Słód Wiedeński 1,4kg

Słód Barwiący 30g

Chmiel Perle 50g

Chmiel H.Hersbrucker 20g

 

 

Zacieranie:

 

zasyp - 56°C

54°C - 20 min.

60 - 62°C - 30 min.

66 - 68°C - 30 min.

70 - 73 - 15 min.

Negatywna próba jodowa.

78°C - 10 min.

 

Wysładzanie: 15 L o temp. 78°C

 

Gotowanie:

 

60 min.

 

Chmielenie:

 

Perle 50 g - 60 min.

H.Hersbrucker 20 g - 15 min.

Mech irlandzki 5g - 15 min.

 

 

Schłodzona brzeczka do 22°C, zadane drożdże s-33, Fermentacja w 18-20°C do 10 dni.

Fermentacja cicha 7 dni.

 

 

planowana następna warka - Red Irish i IIPA

Share this post


Link to post
Share on other sites

Po dłuższej przerwie spowodowanej nadmiarem pracy wracam w zimowej przerwie do warzenia :)

 

Planowane warki:

 

pils - gotowy zestaw

Red Irish - własna receptura

American amber ale - gotowy zestaw z modyfikacjami

Wiedeński lager - własna receptura

 

Na pierwszy strzał idzie pils, a że wcześniej nie miałem okazji warzyć dolniaka to czas zacząć. Temeperatura idealna 9-11°C.

 

 

słody

pilzneński 3,5 kg

monachijski 0,5

 

warka 20 l - 12 blg

 

chmiele

lubelski

marynka

 

zacieranie

 

zasyp temp. 46°C i podgrzać do 52 - 10 min

64°C 30 min

72°C 30 min

78°C 10 min i filtracja

 

chmielenie

 

marynka 20g od początku gotowania

marynka 20 g 30 min przed końcem gotowania

lubelski 30 g 20 min przed końcem gotowania

 

fermentacja burzliwa 14 dni w temp. 9-11°C / drożdże 34/70

cicha 14 dni w temp 9-11°C

 

butelkowanie 6g/l glukozy

 

refermentacja w 15°C przez 10 dni

 

lagerowanie 2-5°C 14 dni

 

leżakowanie 9-11°C min 4 tygodnie

Edited by lolo

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.