lolo 13 Posted January 22, 2013 (edited) witam, Ze względu na to, że to już moja 9 warka postanowiłem prowadzić zapiski. Wszelakie uwagi i wskazówki mile widziane pozdrawiam! a więc, warka #9 Pełniejszy witbier 14blg -20L skład: Słód Heidelberg 2,5 kg Słód Pszeniczny 0,63 kg Pszenica 1,25 kg Chmiel Lubelski 30 g Chmiel Citra 22 g Chmiel Saaz 12 g Chmiel Palisade 12 g Kolendra 16 g Curacao 20g Płatki owsiane (nie wymagające wcześniejszego kleikowania) 0,25 kg Suszone skórki pomarańczy i mandarynki Świeże starte skórki pomarańczy Zacieranie: W 13 L wody o temp. 54°C wsypałem słody+płatki owsiane+pszenica - 20 min. 63°C - 60 min. 72°C - 25 min. Negatywna próba jodowa. 78°C - 10 min. Wysładzanie szło bardzo sprawnie, 15 L o temp. 78°C Gotowanie: 60 min. Chmielenie: Lubelski 30 g - 60 min. Citra 10 g - 60 min. --- Citra 4 g - 10 min. Saaz 4 g - 10 min. Palisade 4 g - 10 min. Curacao 20g - 10 min. Kolendra 16 g - 10 min. Suszone skórki pomarańczy + mandarynki -10 min. (skórki: pomarańcza z 1 szt. mandarynka z 2 szt.) --- Citra 4g - 5 min. Saaz 4g - 5min. Palisade 4g - 5 min. Świeże skórki z 2 szt pomarańczy. ---- Citra 4g - wyłączone palniki Saaz 4g - wyłączone palniki Palisade 4g - wyłączone palniki Schłodzona brzeczka do 22°C, zadane drożdże s-33, Fermentacja w 21°C-22°C do 14 dni. Bez fermentacji cichej. Liczę na od fermentowanie s-33 do 3,5 blg. Refermentacja 8g/1L glukozy planowana następna warka - Altbier Edited January 22, 2013 by lolo Quote Share this post Link to post Share on other sites
vojtol 36 1 Items Posted January 22, 2013 Płatki owsiane (nie wymagające wcześniejszego kleikowania) A tych płatków to ile dałeś? Quote Share this post Link to post Share on other sites
PawelG 5 Posted January 25, 2013 przy takim zacieraniu odfermentowanie będziesz miał najprawdopodobniej głębsze niż te 3.5 Plato . Ciekawi mnie efekt uzyskany przy połączeniu świeżej skórki z ta zasuszona. Quote Share this post Link to post Share on other sites
Rolnik 2 Posted January 25, 2013 dużo tego chmielu jak na wita, będzie imperialny Quote Share this post Link to post Share on other sites
lolo 13 Posted January 26, 2013 przy takim zacieraniu odfermentowanie będziesz miał najprawdopodobniej głębsze niż te 3.5 Plato . Ciekawi mnie efekt uzyskany przy połączeniu świeżej skórki z ta zasuszona. mnie również, oczywiście podzielę się później wrażeniami z kosztowania dużo tego chmielu jak na wita, będzie imperialny na to liczyłem Quote Share this post Link to post Share on other sites
lolo 13 Posted February 4, 2013 (edited) #9 Pełniejszy witbier 14blg blg 3,5 zabutelkowany z 150g glukozy / 20L smak i zapach obiecujący Edited February 4, 2013 by lolo Quote Share this post Link to post Share on other sites
lolo 13 Posted February 4, 2013 warka #10 Altbier 12°Blg -20L skład: Słód Monachijski 2,6kg Słód Wiedeński 1,4kg Słód Barwiący 30g Chmiel Perle 55g Chmiel H.Hersbrucker 20g Zacieranie: zasyp - 56°C 54°C - 20 min. 60 - 62°C - 30 min. 66 - 68°C - 30 min. 70 - 73 - 15 min. Negatywna próba jodowa. 78°C - 10 min. Wysładzanie: 15 L o temp. 78°C Gotowanie: 60 min. Chmielenie: Perle 55 g - 60 min. H.Hersbrucker 10 g - 15 min. H.Hersbrucker 10 g - 10 min. Mech irlandzki 5g - 15 min. Schłodzona brzeczka do 22°C, zadane drożdże s-33, Fermentacja w 18-20°C do 10 dni. Fermentacja cicha 7 dni. Liczę na od fermentowanie s-33 do 3,5 blg. Refermentacja 6g/1L glukozy planowana następna warka - Imperial India Pale Ale Quote Share this post Link to post Share on other sites
lolo 13 Posted February 11, 2013 warka #10 Altbier 12°Blg -20L przelania na cichą; blg 4 Quote Share this post Link to post Share on other sites
lolo 13 Posted February 11, 2013 warka #11 Imperial India Pale Ale 17,5°Blg -20L skład: Słód Golden Promise Pale Ale 5,6 kg Słód Crystal 200 0,31kg Chmiel Phoenix Chmiel Fuggles Chmiel Citra Chmiel Cascade Chmiel Palisade Zacieranie jednotemepraturowe 15L: zasyp - 72°C 66 - 68°C - 70 min. Negatywna próba jodowa. 78°C - 10 min. Wysładzanie: 15 L o temp. 78°C Filtracja wolniejsza niż zwykle, ale całkiem sprawna. Gotowanie: 60 min. Chmielenie: Phoenix 44 g - 60 min. Citra 10 g - 45 min. Cascade 10g - 45min. Fuggles 30g - 30 min. Palisade 20g - 15 min. Mech irlandzki 5g - 15 min. Fuggles 26g - 10 min. Cascade 10g - 10 min Citra 18g - 10 min. Palisade 6g - 10min. Schłodzona brzeczka do 22°C, zadane drożdże us-05, Fermentacja w 18-20°C 7-10 dni. Fermentacja cicha 7 dni. Refermentacja 6g/1L glukozy Quote Share this post Link to post Share on other sites
lolo 13 Posted February 18, 2013 warka #10 Altbier 12°Blg ] blg końcowe 3,5 zabutelkowane z 120g glukozy. Wyszło 40 buteleczek. Smak i zapach zielonego piwa fantastyczny. warka #11 Imperial India Pale Ale 17,5°Blg Przelana na cichą z blg 3. Smak i zapach również fantastyczny Takiej ilości rozmnożonych drożdży jeszcze nie miałem Quote Share this post Link to post Share on other sites
lolo 13 Posted February 26, 2013 warka #11 Imperial India Pale Ale 17,5°Blg blg końcowe 2,5, refermentacja z użyciem 120 gram glukozy, wyszło 40 buteleczek. Quote Share this post Link to post Share on other sites
lolo 13 Posted March 15, 2013 (edited) warka #12 American India Pale Ale 16°Blg -20L skład: Słód Pale Ale 4,8 kg Słód Crystal 150 0,4 kg Słód aroma 0,2 kg Chmiel Bravo Chmiel Galaxy Chmiel Citra Chmiel Cascade Chmiel Simcoe Zacieranie jednotemepraturowe 16L: zasyp - 72°C 66 - 68°C - 90 min. Negatywna próba jodowa. 78°C - 5 min. Wysładzanie: 15 L o temp. 78°C Gotowanie: 60 min. Chmielenie: Phoenix35 g - 60 min. Simcoe 10 g - 60 min. Cascade 15g - 15min. Simcoe 10g - 15 min. Galaxy 25g - 10 min. Mech irlandzki 5g - 10 min. Cascade 25g - 5 min. Citra 20g - 5 min Simcoe 10g - 5 min. Galaxy 25g - 3min. Cascade 10g -3 min. Citra 10g - 3 min. Simcoe 5g - 3 min. Schłodzona brzeczka do 22°C, zadane drożdże us-05, Fermentacja w 18-20°C 7-10 dni. Fermentacja cicha 7 dni. Chmielenie na zimno: Galaxy 15g, Cascade 10g, Citra 10g, Simcoe 10g Edited March 21, 2013 by lolo Quote Share this post Link to post Share on other sites
zbynieks 31 Posted March 19, 2013 Dobrze policzyłem: 200 gram w gar i 45 g na zimno do 20 litrów? Ja tam mięczak jestem, w ogóle się nie nadaję... Quote Share this post Link to post Share on other sites
lolo 13 Posted March 19, 2013 ano dobrze podliczyłeś w IIPA było w garze ponad 160g i wyszło b.d. piwko, a w AIPA jest więcej chmielu w garze ale większość aromat. Zbyt dużo? Quote Share this post Link to post Share on other sites
zbynieks 31 Posted March 19, 2013 Do swojej IPA dopiero się przymierzam, ale zawsze mi się wydawało, że w AIPA jest jednak trochę mniej chmielu niż w IIPA. Ciekaw jestem. Wymyśliłem sobie, że jak przyjdą słody to najpierw pokombinuję przy FAH ale z chmieleniem takim bardziej amerykańskim i potem będę przesuwał się w kierunku AIPA i IIPA. Myślę, że Twoje doświadczenie będze bardzo cenne. Czy istnieje może w jakimś ministerstwie Departament Badania Ludzkich Możliwości? Quote Share this post Link to post Share on other sites
lolo 13 Posted March 20, 2013 powiem tak, jak mojej żonie smakuje IIPA to jest już dobrze i na pewno nie przechmielone Dostała kiedyś ode mnie atak chmielu pinty to nie mogła wypić zupełnie jej nie odpowiadało. (dla mnie genialne piwko) Gdy zaniosłem IIPA do znajomych to również im smakowało i to bardzo. Mam nadzieję, że będzie podobnie z AIPA. Quote Share this post Link to post Share on other sites
lolo 13 Posted March 25, 2013 warka #12 American India Pale Ale 16°Blg przelana na cichą. blg 3,5. Smak i goryczka super, brak mocnego aromatu. Chmielenie na zimno: Galaxy 15g, Cascade 10g, Citra 10g, Simcoe 10g. Po takiej dawce chmielu na zimno mam nadzieję, że będę miał efekt który zakładałem od początku. Poniżej fotka IIPA : Quote Share this post Link to post Share on other sites
lolo 13 Posted April 3, 2013 warka #12 American India Pale Ale 16°Blg zlana w 40 buteleczek z 6g glukozy na 1L piwa. Smak i zapach fantastyczny. blg końcowe 2,5 Quote Share this post Link to post Share on other sites
lolo 13 Posted April 8, 2013 (edited) warka #13 Altbier#2 13°Blg -20L skład: Słód Monachijski 3,25kg Słód Wiedeński 1,75kg Słód Barwiący 30g Chmiel Perle 65g Chmiel H.Hersbrucker 25g Zacieranie: 61 - 63°C - 40 min. 70 - 72°C - 30 min. Negatywna próba jodowa. 78°C - 10 min. Wysładzanie: 15 L o temp. 78°C Gotowanie: 60 min. Chmielenie: Perle 65 g - 60 min. H.Hersbrucker 15 g - 15 min. H.Hersbrucker 10 g - 10 min. Schłodzona brzeczka do 22°C, zadane drożdże s-33, Fermentacja w 18-20°C do 10 dni. Fermentacja cicha 7 dni. Drożdże s-33 Edited April 8, 2013 by lolo Quote Share this post Link to post Share on other sites
lolo 13 Posted April 23, 2013 warka #13 Altbier#2 13°Blg zlane do 40 butelek. blg końcowe 2. refermentacja 6g glukozy/1L Quote Share this post Link to post Share on other sites
lolo 13 Posted June 24, 2013 (edited) warka #14 AIPA 17,5* blg skład: Słód pale ale Weyermann® 5kg Słód karmelowy jasny Carahell® Weyermann 0,5 kg Słód karmelowy jasny Carapils® Weyermann 0,5 kg Słód melanoidynowy Weyermann® 0,5 kg Chmiel Simcoe 50 g Chmiel Citra 50 g Chmiel Cascade 80 g Chmiel Amarillo 25 g Zacieranie: zasyp: 15 L wody o temp. 56°C. Chmielenie zasypu: Cascade 30g 54°C - 10 min. 66-68°C - 60 min. 72°C - 20 min. Negatywna próba jodowa. 78°C - 10 min. Wysładzanie: 15 L o temp. 78°C Gotowanie: 60 min. Chmielenie: Simcoe 25g - 60 min. Citra 5g - 60 min Amarillo 15g - 60 min. Cascade 15g - 15 min. Citra 10g - 15 min. Amarillo 10g - 0 min. Cascade 5g - 0 min. Citra 5g - 0 min. Chmielenie na zimno: Simcoe 25g Citra 25g Cascade 25g Schłodzona brzeczka do 22°C, zadane drożdże us-05, Fermentacja w 18°C-20°C 7 dni. Fermentacja cicha 7 dni. Refermentacja 6g/1L glukozy Zrobiłem dwie warki AIPA, różnią się tym, że zasyp jednej warki dodatkowo chmieliłem. Edited June 24, 2013 by lolo Quote Share this post Link to post Share on other sites
lolo 13 Posted July 5, 2013 warka #14 AIPA 17,5* blg zlana na cichą z wynikiem 4 blg. Liczę na odfermentowanie do 3-3,5 Chmielenie na zimno: Simcoe 25g Citra 25g Cascade 25g 7 dni Quote Share this post Link to post Share on other sites
lolo 13 Posted July 16, 2013 warka #14 AIPA 17,5* blg blg końcowe 3,5; wyszło 39 buteleczek, refermentacja 6g/L warka #15 Altbier 12°Blg -20L skład: Słód Monachijski 2,6kg Słód Wiedeński 1,4kg Słód Barwiący 30g Chmiel Perle 50g Chmiel H.Hersbrucker 20g Zacieranie: zasyp - 56°C 54°C - 20 min. 60 - 62°C - 30 min. 66 - 68°C - 30 min. 70 - 73 - 15 min. Negatywna próba jodowa. 78°C - 10 min. Wysładzanie: 15 L o temp. 78°C Gotowanie: 60 min. Chmielenie: Perle 50 g - 60 min. H.Hersbrucker 20 g - 15 min. Mech irlandzki 5g - 15 min. Schłodzona brzeczka do 22°C, zadane drożdże s-33, Fermentacja w 18-20°C do 10 dni. Fermentacja cicha 7 dni. planowana następna warka - Red Irish i IIPA Quote Share this post Link to post Share on other sites
lolo 13 Posted December 4, 2013 (edited) Po dłuższej przerwie spowodowanej nadmiarem pracy wracam w zimowej przerwie do warzenia Planowane warki: pils - gotowy zestaw Red Irish - własna receptura American amber ale - gotowy zestaw z modyfikacjami Wiedeński lager - własna receptura Na pierwszy strzał idzie pils, a że wcześniej nie miałem okazji warzyć dolniaka to czas zacząć. Temeperatura idealna 9-11°C. słody pilzneński 3,5 kg monachijski 0,5 warka 20 l - 12 blg chmiele lubelski marynka zacieranie zasyp temp. 46°C i podgrzać do 52 - 10 min 64°C 30 min 72°C 30 min 78°C 10 min i filtracja chmielenie marynka 20g od początku gotowania marynka 20 g 30 min przed końcem gotowania lubelski 30 g 20 min przed końcem gotowania fermentacja burzliwa 14 dni w temp. 9-11°C / drożdże 34/70 cicha 14 dni w temp 9-11°C butelkowanie 6g/l glukozy refermentacja w 15°C przez 10 dni lagerowanie 2-5°C 14 dni leżakowanie 9-11°C min 4 tygodnie Edited December 7, 2013 by lolo Quote Share this post Link to post Share on other sites