Jump to content
sebek

Goat City Brewery

Recommended Posts

Warka #25 Robust Porter 15blg

 

Pilzneński - 5kg

Barwiący 800ebc - 0,345kg

Karmelowy 110ebc - 0,32kg

Carapils - 0,17kg

Black 1500ebc - 0,1kg

łyżeczka kredy

 

Zacieranie:

 

67°C-66°C - 60'

dodanie słodów palonych

73°C - 15'

 

Gotowanie: 100'

Columbus 15,9% - 25g - chmielenie brzeczki przedniej

 

Schłodzone do 17°C i zadane gęstwą Danstar Windsor. Fermentor wsadzony do gara z wodą o temp. 13°C. Po jakiś 2h temp. wody w garze wzrosła do 17°C. Wyszło jakieś 21l.

 

Plan jest taki, żeby na cichą dać wiórki Palo Santo czyli Bursera graveolens.

 

18.01.14

Zeszło do 4blg. Przelane na cichą i przeniesione w 12°C. Palo Santo nie dodałem, bo warka z której pobrałem gęstwe do tego piwa ma gushing i nie wiem czy to z infekcji, czy niedofermentowania.

 

2.02.14

Warka rozlana do butelek z 66g cukru. Wyszło 20,25l.

Edited by sebek

Share this post


Link to post
Share on other sites

Warka #26 Vanilla Porter 16blg

 

Pilzneński - 3,6kg

Płatki jęczmienne błyskawiczne - 0,5kg

Monachijski - 0,5kg

Pszeniczny - 0,5kg

Aroma 50ebc - 0,3kg

Palony jęczmień - 0,3kg

Caraaroma - 0,2kg

Kawowy 500 ebc - 0,2kg

łyżeczka kredy

 

Zacieranie:

 

66°C-69°C - 90'

 

Gotowanie: 100'

Pacifc Jade 14,6% - 35g - chmielenie brzeczki przedniej

 

15' - Laska Wanilli

15' - 0,5kg Dark Muscovado

 

Gęstwa Danstar Windsor zadana w temp. 17°C. Fermentor wsadzony do gara z wodą o temp. 13°C. Wyszło jakieś 21l.

 

19.01.14

Zeszło do 3 blg. Przelane na cichą i przeniesione w 12°C

 

3.02.14

Rozlane do butelek z 70g cukru. Zabutelkowałem 19,25l. Wanilii nie czuć. :(

Edited by sebek

Share this post


Link to post
Share on other sites

Warka 24 Working Class Porter się przegazował. Przy butelkowaniu miał 4blg teraz ok. 3. Dobrze, że dałem mało cukru do refermantacji. Będę popuszczał gaz, zobaczymy co z tego wyjdzie.

Share this post


Link to post
Share on other sites

18.01.14

Warka #25 Robust Porter 15blg zeszła do 4blg. Przelane na cichą i przeniesione w 12°C. Palo Santo nie dodałem, bo warka z której pobrałem gęstwe do tego piwa ma gushing i nie wiem czy to z infekcji, czy niedofermentowania.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Warka #27 Pacific Bitter 10blg

 

Wiedeński - 3kg

Carapils - 0,5kg

Płatki jęczmienne błyskawiczne - 0,5kg

 

Zacieranie:

72°C - 66°C - 70'

69°C - 15'

 

Gotowanie: 70'

Pacific Gem 14,6% - 23g - FWH

Topaz 16,1% szyszka - 30g - 0'

 

Na cichą pójdzie jeszcze 30g Galaxy

 

Wyszło 21l. Drożdże Danstar Bry97 rozsypane po pianie napowietrzonej brzeczki w temp. ok. 16°C. Temp. otoczenia 15-16°C

Strasznie wolny start. 42h

 

7.02.14

Zlane na cichą. Zeszło do 1,5blg.

 

13.02.14

30g Galaxy na cichą.

 

17.02.14

Rozlane z dodatkiem 60g cukru. Wyszło 19l

Edited by sebek

Share this post


Link to post
Share on other sites

Warka #26 Vanilla Porter 16blg rozlana do butelek z 70g cukru. Zabutelkowałem 19,25l. Wanilii nie czuć. :(

Share this post


Link to post
Share on other sites

Warka #28 Black Metal Ale - CDA 16blg

 

Pilzneński - 4kg

Płatki żytnie błyskawiczne - 1,2kg

Monachijski - 0,5kg

CaraRuby 50ebc - 0,4kg

Pszenica Prażona - 0,35kg

łyżeczka kredy

 

Zacieranie:

68°C - 64°C - 75'

72°C - 10' - dodanie prażonej pszenicy

 

Gotowanie: 90'

Apollo 19,2% - 22g - FWH

Citra 12,3% - 15g - 15'

Chinook 12,3% - 15g -15'

Citra 12,3% - 20g - 0'

Chinook 12,3% - 20g - 0'

 

Na cichą pójdzie po 40g Citry i Chinooka

 

Do wiadro poszło 21l. Gęstwa Danstar Bry-97 zadane w temp. ok 18°C. Temp. otoczenia ok. 18°C.

 

24.02.14

Zlane na cichą. Zeszło troche poniżej 4blg.

 

25.02.14

Dorzuciłem po 40g Citry i Chinooka. Cicha w ok. 10°C

 

3.03.14

Zabutelkowane z dodatkiem 65g cukru. Wyszło prawie 19l. FG=3,5blg

Edited by sebek

Share this post


Link to post
Share on other sites

Warka #29 Rye IPA 16blg

 

Pilzneński - 4kg

Żytni - 1kg

płatki żytnie błyskawiczne - 0,8kg

Karmelowy jasny strzegom - 0,35kg

 

 

Zacieranie:

69°C - 66°C - 90'

72°C - 15'

 

Gotowanie 90'

 

Apollo 19,2% - 20g - 80'

Warrior 15,7% - 5g - 80'

Citra 12,3% - 15g - 12'

Galaxy 12,2% - 15g - 12'

Citra 12,3% - 20g - 0'

Galaxy 12,2% - 20g - 0'

 

Uwodnione US-05 zadane w temp. 17°C. Do fermentacji poszło ok. 20l. Podoba mi się ta gęstość brzeczki :)

 

2.03.14

Zeszło do 3blg. Przelane na cichą.

 

5.03.14

Dorzuciłem 30g Galaxy i 40g Citry. Chmielenie na zimno w 10-12°C.

 

10.03.14

Zabutelkowane z dodatkiem 70g cukru. Wyszło prawie 19l.

Edited by sebek

Share this post


Link to post
Share on other sites

Warka #30 American Oatmeal Pale Ale 12blg

 

Pilzneński - 3kg

Wiedeński - 0,5kg

Bursztynowy - 0,25kg

Carapils - 0,1kg

Płatki owsiane - 0,7kg

 

Zacieranie:

67°C - 65°C - 70'

73°C - 15'

 

Gotowanie 90'

 

Warrior 15,7% - 16g - FWH

Chinook 12,3% - 20g - 7'

Chinook 12,3% - 30g - do chłodzenia, wrzucone w 85°C

 

Na cichą pójdzie 50g Citry

 

Uwodnione Danstar Nottingham zadane w temp. ok. 16°C. W fermentorze 20,5l.

 

12.03.14

Zeszło do 2blg. Przelane na cichą z 50g Citry.

 

17.03.14

Zabutelkowane 18l z 85g cukru. FG=2blg.

Edited by sebek

Share this post


Link to post
Share on other sites

15.03.14

Warka #31 Extra Rye Stout 14blg

 

Pilzneński - 2,1kg

Wiedeński - 1kg

Biscuit - 0,36kg

Karmelowy 130ebc - 0,3kg

Pszenica palona - 0,3kg

Palony jęczmień - 0,18kg

Karmelowy 680ebc - 0,14kg

Black - 0,12kg

Płatki żytnie błyskawiczne - 1,6kg

łyżeczka kredy

 

Zacieranie:

69°C - 65°C - 85'

dodanie słodów palonych

72°C - 15'

 

Gotowanie 90'

Warrior 15,7% - 30g - FWH

Smaragd 8% - 25g - 10'

 

Zadane gęstwą Danstar Nottingham (jakieś 300ml) w temp ok. 16°C. Do fermentacji poszło jakieś 24l.

 

25.03.14

Przelane na cichą z dodatkiem 17g płatków dębowych Sherry. Blg=4

 

1.04.14

Zabutelkowane 22l z 70g cukru. FG=4blg

Edited by sebek

Share this post


Link to post
Share on other sites

Warka #32 AIPA Single Hop Summit 15,5blg

 

Pilzneński - 5kg

Karmelowy 40ebc - 0,3kg

Pszeniczny - 0,3kg

Monachijski 16,5ebc - 0,208kg

Carapils - 0,1kg

 

Zacieranie:

68°C - 65°C - 70'

73°C - 15'

 

Gotowanie 90'

Summit 15,5% - 33g - FWH

Summit - 30g - 0'

Summit - 50g - do chłodzenia. Wrzucone w 85°C

 

Uwodnione US-05 zadane w ok. 16°C. Miała być gęstwa Nottinghamów ale zbiłem słoik... W fermentorze ok. 20,5l.

 

29.03.2014

Zeszło do 2,5blg. Przelane na cichą.

 

2.04.14

70g Summit poszło na cichą.

 

5.04.14

Zabutelkowane 17l z 70g cukru. FG ok. 2,5.

Edited by sebek

Share this post


Link to post
Share on other sites

Warka #33 Grodziskie 8blg

 

Pszeniczny wędzony grodziski - 2kg

Pilzneński - 1kg

Pszeniczny wędzony własny (słów wędzony na ciepło, więc trochę się podpiekł) - 0,38kg

 

Zacieranie

62°C - 20'

72°C - 40'

78°C - 10'

 

Gotowanie 70'

60' - Lomik 4% - 30g

30' - Lomik 4% - 20g

15' - łyżeczka mchu

 

Uwodnione S-33 zadane w temp. ok 16°C. W fermentorze jakieś 24l.

 

13.04.14

W nocy fermentacja ruszyła. Temp. wzrosła do 21°C. Fermentor przeniesiony do piwnicy 2 ok 12-13°C.

 

14.04.14

Piana opadła. Fermentor przeniesiony w temp. 20°C

 

22.04.14

Piwo schłodzone do 15°C i dodany roztwór z łyżeczki żelatyny i 200ml gorącej wody.

 

25.04.14

22l rozlane do butelek z 142g cukru. FG: 2,5blg

Edited by sebek

Share this post


Link to post
Share on other sites

Warka #34 American Wheat 11blg

 

Słód pszeniczny - 2,02kg

Pilzneński - 1,2kg

wiedeński - 0,4kg

Karmelowy 40ebc - 0,2kg

Płatki owsiane - 0,5kg

 

Zacieranie:

69°C - 66°C - 65'

73°C - 15'

 

Gotowanie 70'

Warrior 15,7% - 16g - 60'

 

Drożdże uwodnione US-05 zadane w 20°C. Wieczorem fermentor pójdzie do piwnicy w 13°C. Wyszło ok. 20-21l.

 

24.04.14

Zeszło do 2,5blg. Przelane na cichą.

 

28.04.14

Na zimno poszło 40g Summit i 25g Columbusa.

 

3.05.14

Zabutelkowane 18,35l z 100g cukru.

Edited by sebek

Share this post


Link to post
Share on other sites

Warka #35

- CDA 16blg

 

Pilzneński - 4kg

Płatki żytnie błyskawiczne - 1,2kg

Monachijski - 0,53kg

Karmelowy 150 ebc - 0,35kg

Midnight wheat - 0,13kg

Carafa III Special - 0,13kg

łyżeczka kredy

 

Zacieranie:

68°C - 62°C - 70'

73°C - 20'

słody palone dodane 10' przed końcem zacierania

 

Gotowanie 100'

 

Warrior 15,7% - 13g - FWH

Warrior 15,7% - 20g - 60'

łyżeczka mchu - 15'

Chinook 12,3 - 15g - 1'

Simcoe 11,9% - 15g - 1'

Chinook 12,3 - 20g - do chłodzenia w 85°C

Simcoe 11,9% - 20g - do chłodzenia w 85°C

 

Gęstwa US-05 zadana w 21°C. Fermentor przeniesiony w 15°C. W fermentacji 20l. Sporo zostało w osadach, nie chce mi się tego odzyskiwać.

 

10.05.14

Przelane na cichą. BLG: 4

 

13.05.14

Na cichą dorzuciłem 75g Simcoe i 40g Chinook. Fermentor przeniesiony w 14°C.

 

19.05.14

Rozlane z70g cukru. Wyszło 17,2l

Edited by sebek

Share this post


Link to post
Share on other sites

Warka #36 AIPA 15blg

 

Pilzneński - 5,1kg

Monachijski - 0,3kg

Karmelowy 150ebc - 0,25kg

Wiedeński - 0,115kg

Carapils - 0,1kg

Karmelowy 40ebc - 0,1kg

 

Zacieranie:

67°C-64°C - 60'

72°C - 20'

 

Gotowanie 100'

Warrior 15,7% - 30g - FWH

łyżeczka mchu - 15'

Simcoe 11,9% - 20g - 0'

Simcoe 11,9% - 30g - do chłodzenia w 85°C

 

Gęstwa US-05 zadana w 20°C. W fermentorze 19l. Sporo wylałem z osadami. Nie chce mi się tego odzyskiwać. Temp. otoczenia ok. 15°C

 

14.05.14

Przelane na cichą. Zeszło do jakiś 3,5blg.

 

16.05.14

Dorzuciłem 32g Simcoe, 22g Columbusa i 16g Cascade na zimno.

 

21.05.14

Rozlane z 71g cukru. Wyszło 17,3l

Edited by sebek

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...

×
×
  • Create New...