Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

EDIT 24.11.2013

Dziś nazwa browaru została oficjalnie zmieniona na Goat City Brewery. Nazwa nawiązuje do dwóch rzeczy. Pierwsza - moja rodzinne miasto - Poznań, którego symbolem są dwa koziołki, druga to jedna z lepszych black/thrashowych kapel, pochodząca z poznania Bloodthirst od której zapożyczyłem logo browaru - "Dwa Wkurwione Kozły" :)

 

Goat City Brewery

 

 

 

 

 

 

Jako, że trzecia warka za mną (nie licząć 2 puszek) postanowiłem opisywać moje piwne poczynania oraz plany tutaj. Póki co kompromisowo wywalczyłem pozwolenie na jedną warkę miesięcznie, więc często wpisów dodawać nie będę. Wszelakie komantarze, porady i inne takie jak najbardziej wskazane! :)

 

 

 

Warka #1 Smash Golden Ale 12 blg

17l

 

4 kg Słód Wiedeński Bestmalz

60 g Chinook

Drożdże US-05

 

Zacieranie miało być jednotemperaturowe, ostatecznie temperatura wahała się między 65 C a 67 C. Wysładzanie wodą 78 C do uzyskania ok 22 l brzeczki.

 

Chmielenie:

20 g - 60 min

20 g - 20 min

20 g - 5 min

 

Fermentacja:

burzliwa 7 dni

cicha 7 dni

 

Do fermentacji ostatecznie poszło 18l. Zabutelkowałem 17l, reszta gdzieś w osadach została ;)

 

Do refermentacji poszło 110 g glukozy + 2 łyżeczki cukru. Na tym etapie popełniłem błąd. Przelałem piwo na gorący syrop. Później miałem spore problemy z nagazowaniem. Ostatecznie piwko wyszło bardzo fajne i pijalne, choć bez obfitej piany. Fajny, delikatny cytrusowy aromat i mocna goryczka.

Edytowane przez sebek

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Warka #2 AIPA 16 blg

 

bardzo mała wydajność

 

 

4 kg Pale Ale Strzegom

1 kg Wiedeński Bestmalz

0,5 kg Carahell Weyermann

0,1 kg Karmelowy jasny Optima

 

Zacieranie:

60 min - 67 C - 68 C

10 min - 76 C

 

Chmielenie:

Galena 20 g - 60 min

Simcoe 15 g - 60 min

Chinook 17 g - 30 min

Cascade 20 g - 10 min

Cascade 20 g - 2 min

 

Cascade 8 g - 7 dni na zimno

Chinook 17 g - 7 dni na zimno

Simcoe 36 g - 7 dni na zimno

 

Drożdże US-05

 

odfermentowało do 4 blg

 

Do fermentacji poszło jakieś 17 l, po cichej zostało 14,5 l. Te 2,5 l gdzieś mi w osadach zostało....

Refermentacja: Cukier 6g/l

 

Piwo wyszło bardzo dobre, przynajmniej jak na moje możliwości sensoryczne. W aromacie dużo cytrusów + głęboka zostająca na podniebieniu goryczka. Pomimo 16 blg piwo bardzo pijalne. Piwowarstwo to taka fajna sprawa! :D

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Warka #3 Irish Red Ale 10 blg

 

3,5 kg Pale Ale Strzegom

0,45 kg Karmelowy jasny Optima

62 g Palony jęczmień Strzegom (dodany na ostatnie 10 min zacierania)

 

Zacieranie:

 

30min - 62 C

30min - 72 C

 

Chmielenie:

 

Pilgrim 12g - 60 min

Pilgrim 20g - 20 min

Lubelski 10g - 5 min (szyszka)

 

Do fermentacji poszło 23l + US-04. Od wczoraj pięknie fermentuje :)

Edytowane przez sebek

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Irish red zeszło do 3 blg i przelałem na cichą.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Trochę za duże straty masz po kolejnych etapach fermentacji. Ja zazwyczaj jeśli daję na burzliwą powiedzmy 21l to butelkuję ok 20l więc tracę ok litra ale z 17l do 14,5 to trochę za dużo ale dojdziesz do wprawy

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Dużo zostało w chmielu po cichej. Jest coraz lepiej, IRA po przelaniu na cichą mam 22l z 23l więc pewnie z 20 - 21l zabutelkuje :)

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Warka nr 3 IRA poszła do butelek z 110g cukru. Wyszło 38 butelek po 0,5 l i 3 próbki po 0,25 l. Chyba mam coś nie tak z miarką na fermentatorze :/

Moja Greta zaczęła ucinać szyjki, straciłem 3 butelki :( Prawie bez problemu kapsluje tylko butelki z wysokim kołnierzem. Z niskim kolnierzem musiałem radzic sobie przez szmatkę. Macie jakiś sposób na to? Jakieś osłonki, albo może trochę ją zeszlifować?

Edytowane przez sebek

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

No niestety. To pewnie przez to, że kapslowałem dużo butelek z wykoim kołnierzem. Temat własnie czytałem. Na dniach spróbuje wyklepać te blaszki...

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Najwięcej po Pincie, AleBrowar, jakichś Corneliusach i Łomżach itp, wszystkie chyba to ten sam typ. Sporo też było butelek 0,33 po oranżadkach i 0,33 po Killkeny. Nie licze pojedyńczuch sztuk typ jak Schlenkerla.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Dziś popełniłem mały eksperyment, mianowicie:

 

Warka #4 Smoked Oatmeal Stout (SOS) 14 blg

 

Wędzony Bestmalz 3,97 kg

Płatki owsiane 600 g

Palony jęczmień 380 g

Karmelowy jasny Optima 200 g

Płatki jęczmienne 150 g

 

Zacieranie:

 

Miało być 70 min w 67 C, ale nie wyszło i temperatura wahała się między 65 a 67. Na ostatnie 10 min dodałem palony jęczmień, następnie na 10 min podgrzałem do 76 C i do filtracji. Filtracja szła wyjątkowo opornie, chyba przez te płatki...

 

Chmielenie:

Admiral 15,3% - 20 g - 60 min

First Gold 8% - 25 g - 25 min

 

Otrzymałem brzeczke 15 blg, dodałem wody i zrobiło się 24l 14 blg.

Zadane drożdżami S-04 w temp 20 C.

 

Zobaczymy co z tego wyjdzie:)

 

 

Po zakończonej pracy postanowiłem nagrodzić się próbka ostatniej warki IRA. Zabutelkowałem ją 5 dni temu, więc nie spodziewałem się fajerwerków, ale to co posmakowałem trochę mnie zaniepokoiło. Piwo ma jakiś taki stęchły/ziemisty aromat. Czuć go podczas wąchania jak i retronosowo po przełknięciu. Mam nadzieje, że to nie infekcja.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Warka #4 SOS bez przelewania na cichą zeszła do 3blg. Zakapslowałem 40 butelek 0,5l i jedną próbkę 0,25l z dodatkiem 126g cukru (syrop 1l). Jedna butelka zbita przy kapslowaniu.

Edytowane przez sebek

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Warka #5 Wheat India Pale Ale 15 blg

 

Pale Ale Strzegom 2,45 kg

Pszeniczny Strzegom 2,5 kg

Pilzneński Optima 0,5 kg

Płatki pszenne 0,4 kg

 

Zacieranie:

60 min - 67-68°C

10 min 76°C

 

Chmielenie:

Nugget 31g - 60 min

Galena 29g - 60 min

Cascade szyszka 25g - 15 min

Cascade granulat 49g - 4 min

 

drożdże US-05 w temp. 21°C

Do fermentacji poszło ok 21l

 

Na Cichą planuje sypnąć jeszcze 100g szyszki Cascade.

 

W nagrodę za to, że tak szybko się uwinąłem (zacząłem o 7:20 a o 16:00 miałem już wszystko posprzątane) spożywam teraz Liberty Ale i planuje uwarzyć coś podobnego:)

Edytowane przez sebek

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Warka #5 WIPA zeszła do 4blg i 4.03 przelałem na cichą. 6.03 dorzuciłem 100g Cascade w szyszcze.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

11.03.13 Warka #5 zabutelkowana z dodatkiem 110g cukru. Wyszło 31 butelek 0,5l i 2 próbki 0,25 l. Jakieś 2 - 3 litry straciłem w chmielu po cichej.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Warka #6 Premium Bitter 11 blg

 

Pilzneński Optima 3,25 kg

Pszeniczny Strzegom 0,5 kg

Płatki jęczmienne 0,25 kg

Karmelowy Optima 0,1 kg

 

Zacieranie:

70 min 66-67 °C

10 min 76 °C

 

Chmielenie:

Chmielenie brzeczki przedniej - Cascade z chmielenia na zimno z warki #5 - ok. połowy z tego co zebrałem (do warki #5 wrzuciłem 100g)

Willamette 25g - 15 min

Willamette 25g - 0 min

 

Na cichą dodam jeszcze 25g Willamette

 

Drożdże S-04 zadane w temp 20°C

 

Do fermentacji poszło ok 22l

 

24.03.13 zeszło do 3 blg i przelałem na cichą z dodatkiem 25g Willamette. Do piwa dodałem wywar z 6g Admirala 15,3% ponieważ przez eksperyment z używanym Cascade piwo wyszło niedochmielone. Mam nadzieje, że to coś pomoże.

 

1.04.13 Po cichej zeszło do 2 blg. Zabutelkowałem 38 butelek 0,5l i 2 butelki 0,25l z dodatkiem 105g cukru. Piwo w smaku i aromacie niezbyt ciekawe, ale poczekamy, zobaczymy. No i kolor troche za jasny.

Edytowane przez sebek

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Warka #7 American Amber Ale 13,5 blg

 

Optima Pilzneński - 3,3kg

Monachijski - 1kg

Optima Karmelowy jasny 110EBC - 350g

Optima Karmelowy ciemny 680EBC - 50g

Płatki pszenne błyskawiczne - 400g

 

Nugget 12,8% 15g - 60 min

Cascade 7,9% szyszka 25g - 20min

Cascade 7,9% szyszka 25g - 5 min

Owoce jałowca 2g - 5 min

Cascade 7,9% szyszka 25g - dry hopping

 

Drożdże US-05

 

Właśnie się zaciera. Planuje uzyskać ok 23l brzeczki 13 blg.

 

60min - 67 C

10min - 76 C

 

Uzyskałem jakieś 22l 13,5 blg. Na ostatnie 5 min gotowania dodałem jakieś 2g rozkruszonych ziaren jałowca, zobaczymy czy coś to da. Drożdże zadane w temp ok. 22 C

 

3.04.13 zeszło do 2,5blg i przelałem na cichą z dodatkiem 25g szyszki cascade. Jałowca nie czuć.

Edytowane przez sebek

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

06.04.2013

Warka #8 Imperial India Pale Ale 18 blg

 

Optima pilzneński - 7,2kg

Optima karmelowy jasny - 250g

Optima Karmelowy ciemny - 70g

 

Zacieranie:

60min - 65-66°C

10min - 76°C

 

Pierwszy raz zacierałem taką ilość słodu, bałem się, że nie zmieści mi się w garze więc zacierałem tylko w 17l wody. Spokojnie mogłem wlać 20l.

 

Chmielenie:

Admiral - 25g - 60 min

Nugget - 20g - 35 min

Galena - 25g - 35 min

Citra - 25g - 5 min

Simcoe - 25g - 5 min

Cascade - 25g - 5 min

 

łyżeczka mchu irlandzkiego - 10 min

 

Na chmielenie na zimno planuje:

Citra - 30g

Simcoe - 25g

Cascade - 25g

Nugget - 25g

 

Drożdże Danstar Nottingham zadane w temp ok. 20°C. Do fermentacji poszło ok 20 l

 

13.04.2013

Piwo zeszło do 4blg i zostało zlane na cichą z dodatkiem chmielu:

21g Simcoe

26g Nugget

28g Cascade

25g Citra

 

20.04.2013

Przelane do butelek z syropem 1l + 110g cukru. Wyszło raptem 48 butelek 0,33 i jedna 0,66. Piwo strasznie mętne...

Edytowane przez sebek

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

07.04.2013

Warka #9 Smoked Dry Stout 10 blg

 

Słód pilzneński Optima - 1,8kg

Słód wędzony Bestmalz - 1kg

Płatki jęczmienne błyskawiczne - 700g

Płatki pszenne błyskawiczne - 100g

Palony jęczmień Weyermann - 350g

Słód barwiący 800EBC Optima - 150g

 

Zacieranie:

Wszystko wrzucone na 60 min w 65-66°C

10 min - 76°C

 

Chmielenie:

Target - 26g - 60min

 

Wyszło niecałe 19l 12 blg, więc dolałem wody do ok. 22l 10 blg.

 

Drożdże Danstar Nottingham zadane w temp. ok. 21°C

W przyszłym tugodniu spóbuje zrobić na tej gęstwie Robust Portera 14 blg.

 

15.04

Przelałem na cichą. Odfermentowało tylko do 3blg. Może na cichej jeszcze coś odfermentuje.

 

22.04

Rozlane do butelek z syropem 1l 120g cukru. 40 butelek 0,5 i 2 próbki 0,25.

Edytowane przez sebek

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

10.04.2013

Warka #7 zabutelkowana z dodatkiem 0,5l syropu z 120g cukru. Wyszło 38 butelek 0,5l, 2 butelki 0,25l i 1 butelka 0,4l. Wyszło chyba trochę za jasne jak na Amber Ale.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

14.04.13

Warka #10 First Gold Bitter 10blg

 

Słód pilzneński - 4 kg

Słód karmelowy ciemny - 100g

Płatki jęczmienne - 200g

 

Zacieranie:

60 min - 67C - 65C

10 min - 76C

 

Chmielenie:

Target 25g - 60min

First Gold 15g - 25min

First Gold 25g - 2min

 

Mech irlandzki 4g - 10 min

 

Na cichą pójdzie jeszcze 35g First Gold

 

Drożdże: Danstar Windsor

 

21.04.2013

Zeszło do 3 blg. Przelane na cichą z 35g First Gold.

Po kilku dniach cichej zaczęło bulgać i pojawiła się piana jak na burzliwej.

 

5.05.2013

Po cichej zeszło do 2blg. Zabutelkowane z dodatkiem 1l syropu 110 g cukru. Wyszło 41 butelek 0,5 i 2 x 0,25

Edytowane przez sebek

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Warka #11 Sybilla Bitter 13,5 blg

 

Słód Pilzneński Optima - 4,5 kg

Karmelowy Jasny Optima - 155 g

Karmelowy Ciemny - 13 g

Płatki jęczmienne błyskawiczne - 110 g

Gips - 4g

 

Zacieranie:

60 min - 67 - 66 °C

10 min - 76 °C

 

Chmielenie:

Admiral 15 g - 60 min

Sybilla 20 g - 30 min

Sybilla 30 g - 0 min

 

Mech 4g - 15 min

 

Drożdże:

Danstar Windsor zadane w temp ok 20°C

 

Do fermentacji poszło ok 21l wg skali na fermentorze Ale Piwo.

 

11.05

Zeszło do 4blg, przelane na cichą i przeniesione do piwnicy w 15-16°C. Pod koniec burzliwej temp. wzrosła do 25°C mam nadzieje, że nie będzie to miało aż takiego wpływu na smak.

 

19.05

Zabutelkowane z 112g cukru. Wyszło 39 butelek.

Edytowane przez sebek

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

02.05.13

Warka #12 Troll Witbier 12 blg

 

Słód Pilzneński - 1,8 kg

Słód Pszeniczny - 1 kg

Płatki pszenne błyskawiczne - 1,1 kg

Płatki owsiane błyskawiczne - 0,5 kg

Otręby pszenne - 0,15 kg

 

Płatków nie kleikowałem. Zacieranie wg. receptury Piotra Kowalskiego:

 

30 min - 50 °C

80 min - 66 °C

15 min - 72 °C - dodanie otrębów

10 min - 78 °C

 

Gotowanie: 70 min

 

Chmielenie + przyprawy:

 

60 min - Galena 11g

10 min - Kolendra 10g, Curacao 10g, Skórka słodkiej pomarańczy 8g

0 min - Kolendra 10g, Curacao 10g, Skórka słodkiej pomarańczy 8g, Citra 10g

 

Drożdże: S-33 zadane w temp ok. 20 °C.

 

Wyszło jakieś 22l brzeczki.

 

11.05

Zeszło do 4blg, przelane na cichą i przeniesione do piwnicy 15-16°C. Ta sama sytuacja co z warką #11.

 

25.05

Zabutelkowane z 133g cukru. Wyszło ok. 19,5l

 

Troll Witbier - etykieta

Edytowane przez sebek

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Warka #13 Sweet Stout 13,5 blg

 

Słód pilzneński - 3,5kg

Karmelowy ciemny 680ebc - 350g

Słód barwiący 800ebc - 250g

Jęczmień palony - 100g

płatki owsiane błyskawiczne - 400g

 

płaska łyżeczka kredy

Laktoza - 400g

 

zacieranie:

60min - 67-66°C

10min - 76°C

 

Zapomniałem wrzucić płatków na początku zacierania, więc wrzuciłem je przy 76°C

 

Chmielenie:

Nugget 7g - 60min

Galena 7g - 60min

Willamette 10g - 15min

Laktoza 400g - 15min

łyżeczka mchu irlandzkiego - 15min

 

drożdże S-04 22l brzeczki

 

31.05.2013

Piwo zabutelkowane, zeszło trochę powyżej 5blg. 112g cukru. Wyszło prawie 20l. Na cichą nie przelewałem. Temperatura fermentacji za wysoka - nuty rozpuszczalnikowe.

Edytowane przez sebek

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się

×