Skocz do zawartości
Krzys

Słód śrutowany

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Mam za sobą troszkę doświaddzeń z puszkami. Chciałbym spróbować zrobić piwo z zacieraniem, w związku z czym mam pytanie: jaka jest "trwałośc" śrutowanego słodu? W sklepach z art. piwnymi piszą, że słód śrutują bezpośrednio przed wysyłką. Rozumiem z tego że świeżo ześrutowany słód jest lepszy. Chciałem zrobić zakupy na więcej niż jedną warkę. Niestety z powodu braku czasu (stąd do tej pory tylko puszki) może się okazać, że pomiędzy kolejnymi warkami może upłynąć miesiąc albo dłużej. Czy ześrutowany śłód zachowa swoje właściwości i będzie sie nadawał do użytku?

Pozdrawiam wszystkich i z góry dziękuję za podpowiedzi

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Wydawało mi się, że opcja szukaj działa. Temat był wałkowany kilkukrotnie. W skrócie - jak szczelnie zamkniesz to i za rok bez problemu uwarzysz super piwko

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Zamknij szczelnie, odstaw w zimne i nie przejmuj się. Dopóki nie zalęgną się owady albo pleśń, to efekty związane ze starzeniem się będą niezauważalne przez wiele miesięcy.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Ja robiłem ze słodu ześrutowanego z zestawu BA po 12 miesiącach i było ok. po prostu zapomniałem o tym zestawie....

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Nie przejmuj się, ja warzyłem po Świętach piwo z resztek słodów które leżały u mnie od marca - efekt - prwadopodobnie najsmaczniejszy "bezstylowiec" jaki udało mi sie uwarzyć :)

(krew mnie zalewa, bo nie zapisałem sobie proporcji :( )

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

10 dni temu warzyłem ze słodu który przeleżał w zimnej piwnicy ponad 2 Lata.

Był zamknięty w szczelnym fermentorze. Piwo zapowiada się całkiem dobre.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

JA warzyłem ze słodu 2 - 3 letniego nie śrutowanego i piwo wychodziło dobre ale nie bardzo dobre więc wywaliłem 30 kg słodu.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

JA warzyłem ze słodu 2 - 3 letniego nie śrutowanego i piwo wychodziło dobre ale nie bardzo dobre więc wywaliłem 30 kg słodu.

To nie powód by wyrzucać tyle dobra :P

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Dałem teściowi dla ptaków i rybek :D

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

DAŁEM :lol: ale zwierzyna pragnie też tego dobra :)

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Uwielbiam dzisiaj pił łyka mojej AIPY 108 IBU i powiedział, że następnym razem chce tylko to :lol:

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się

×