Skocz do zawartości

Masakra - DIPA


goral89

Rekomendowane odpowiedzi

Witam właśnie robię taką recepture:

Docelowo: 23l 1,088 SG 21 Blg.

 

Słody

7,75 kg. Pale ale - Strzegom

0,5 kg. Aromatic 100 EBC

0,5 kg Crystal 150 EBC

 

8,75kg/ 24l wody - więcej nie weszło by do garnka 33l.

 

Zacieranie:

70 min. - 64-65 stopni....(rozumiem na wytrawnie)

10 min. - 76 stopni

 

Chmielenie ok 120 IBU - m.in. Citra, Cascade, Summit, Williamette, Warrior !

 

Fermentacja standardowo 19 Stopni - drożdże Danstar Nothingam i może gęstwa jakby nie dały rady z 21 blg.

2-3 tyg. cichej plus chmielenie na zimno.

 

 

Piwo docelowo tworzone na Festiwal Birofila! Proszę o ocenę ?

Edytowane przez goral89
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

2306118-beata-tyszkiewicz-643-482.jpg

 

Choć na takie blg to ja bym na twoim miejscu zrobił chociaż dla drożdży starter, wtedy lepiej ci ruszą do pracy i zadaj tej gęstwy około 300 ml. No i jak to AIPA jest no to ja bym coś na zimno po chmielił, jakąś citrę albo coś innego.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Wpisz w wyszukiwarkę "starter drożdżowy" ( to chyba łatwe) i poczytaj. Ja znalazłem takie coś:

http://www.piwo.org/topic/4048-starter-drozdzowy/page__hl__starter

http://www.piwo.org/topic/1987-jak-zrobic-starter-z-drozdzy-opis-ze-zdjeciami/

 

A jakby tego było mało to wikipedia też działała jak ostatnio wchodziłem i jest tam cały artykuł o starterach :) :

http://www.wiki.piwo.org/index.php/Przygotowanie_starter%C3%B3w_dro%C5%BCd%C5%BCowych

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Drożdże na mocniejsze piwa [chyba] najwydajniej jest przygotować poprzez uwarzenie jakiegoś lekkiego (10-12blq) jasnego piwa. Mocno natleniasz brzeczkę, zadajesz drożdże z paczki, po tygodniu zlewasz i masz gęstwę gotową na cięższe wyzwania.

Z drugiej strony - Danstary dość dobrze znoszą ciężkie warunki i nie trzeba ich mocno hartować przed 21blq :)

 

Zasyp i procedura wygląda na ok. Wydajność 60% wygląda na przyzwoitą. Możesz jeszcze zajrzeć poniżej, żeby się więcej dowiedzieć o stylu:

https://www.homebrewersassociation.org/attachments/0000/6351/doubleIPA.pdf

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dobrze nazwałem sobie to piwo "masakra". Gar był zapełniony na max.(33 litrowa nierdzewka). Wydajność bardzo spadła, gdy normalnie mam o 80 ustawione w Beersmiths'ie. Tutaj wyszlo ok. 70%. Wyszło 18 Blg - więc mocno gotowałem pół godziny zanim dodałem chmiele. Podratowałem ekstrakt 0,5 kg cukru - i wyszło 20,5 Blg (22 litry). Mam jedną wątpliwość w programie do wyliczania IBU trzeba wpisać Blg, zawsze wpisuję docelowe - czy słusznie ? Tutaj było 21 więc później skorygowałem na 20,5. W sumie to samo pytanie tyczy się ilości nastawu który trzeba wpisać czy tyle ile dałem do gotowania czy docelowa ilość brzeczki ?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.