goral89 6 1 Items Posted January 19, 2013 (edited) Witam właśnie robię taką recepture: Docelowo: 23l 1,088 SG 21 Blg. Słody 7,75 kg. Pale ale - Strzegom 0,5 kg. Aromatic 100 EBC 0,5 kg Crystal 150 EBC 8,75kg/ 24l wody - więcej nie weszło by do garnka 33l. Zacieranie: 70 min. - 64-65 stopni....(rozumiem na wytrawnie) 10 min. - 76 stopni Chmielenie ok 120 IBU - m.in. Citra, Cascade, Summit, Williamette, Warrior ! Fermentacja standardowo 19 Stopni - drożdże Danstar Nothingam i może gęstwa jakby nie dały rady z 21 blg. 2-3 tyg. cichej plus chmielenie na zimno. Piwo docelowo tworzone na Festiwal Birofila! Proszę o ocenę ? Edited January 19, 2013 by goral89 Quote Share this post Link to post Share on other sites
Undeath 1199 1 Items Posted January 19, 2013 Choć na takie blg to ja bym na twoim miejscu zrobił chociaż dla drożdży starter, wtedy lepiej ci ruszą do pracy i zadaj tej gęstwy około 300 ml. No i jak to AIPA jest no to ja bym coś na zimno po chmielił, jakąś citrę albo coś innego. Quote Share this post Link to post Share on other sites
goral89 6 1 Items Posted January 19, 2013 Citra i Williamette w ilości po 25 g. lecą na zimno. Właśnie jak zrobić starter? Quote Share this post Link to post Share on other sites
Undeath 1199 1 Items Posted January 19, 2013 Wpisz w wyszukiwarkę "starter drożdżowy" ( to chyba łatwe) i poczytaj. Ja znalazłem takie coś: http://www.piwo.org/topic/4048-starter-drozdzowy/page__hl__starter http://www.piwo.org/topic/1987-jak-zrobic-starter-z-drozdzy-opis-ze-zdjeciami/ A jakby tego było mało to wikipedia też działała jak ostatnio wchodziłem i jest tam cały artykuł o starterach : http://www.wiki.piwo.org/index.php/Przygotowanie_starter%C3%B3w_dro%C5%BCd%C5%BCowych 1 goral89 reacted to this Quote Share this post Link to post Share on other sites
bzium1986 41 1 Items Posted January 20, 2013 Drożdże na mocniejsze piwa [chyba] najwydajniej jest przygotować poprzez uwarzenie jakiegoś lekkiego (10-12blq) jasnego piwa. Mocno natleniasz brzeczkę, zadajesz drożdże z paczki, po tygodniu zlewasz i masz gęstwę gotową na cięższe wyzwania. Z drugiej strony - Danstary dość dobrze znoszą ciężkie warunki i nie trzeba ich mocno hartować przed 21blq Zasyp i procedura wygląda na ok. Wydajność 60% wygląda na przyzwoitą. Możesz jeszcze zajrzeć poniżej, żeby się więcej dowiedzieć o stylu: https://www.homebrewersassociation.org/attachments/0000/6351/doubleIPA.pdf Quote Share this post Link to post Share on other sites
goral89 6 1 Items Posted January 20, 2013 Dobrze nazwałem sobie to piwo "masakra". Gar był zapełniony na max.(33 litrowa nierdzewka). Wydajność bardzo spadła, gdy normalnie mam o 80 ustawione w Beersmiths'ie. Tutaj wyszlo ok. 70%. Wyszło 18 Blg - więc mocno gotowałem pół godziny zanim dodałem chmiele. Podratowałem ekstrakt 0,5 kg cukru - i wyszło 20,5 Blg (22 litry). Mam jedną wątpliwość w programie do wyliczania IBU trzeba wpisać Blg, zawsze wpisuję docelowe - czy słusznie ? Tutaj było 21 więc później skorygowałem na 20,5. W sumie to samo pytanie tyczy się ilości nastawu który trzeba wpisać czy tyle ile dałem do gotowania czy docelowa ilość brzeczki ? Quote Share this post Link to post Share on other sites