Jump to content
goral89

Masakra - DIPA

Recommended Posts

Witam właśnie robię taką recepture:

Docelowo: 23l 1,088 SG 21 Blg.

 

Słody

7,75 kg. Pale ale - Strzegom

0,5 kg. Aromatic 100 EBC

0,5 kg Crystal 150 EBC

 

8,75kg/ 24l wody - więcej nie weszło by do garnka 33l.

 

Zacieranie:

70 min. - 64-65 stopni....(rozumiem na wytrawnie)

10 min. - 76 stopni

 

Chmielenie ok 120 IBU - m.in. Citra, Cascade, Summit, Williamette, Warrior !

 

Fermentacja standardowo 19 Stopni - drożdże Danstar Nothingam i może gęstwa jakby nie dały rady z 21 blg.

2-3 tyg. cichej plus chmielenie na zimno.

 

 

Piwo docelowo tworzone na Festiwal Birofila! Proszę o ocenę ?

Edited by goral89

Share this post


Link to post
Share on other sites

2306118-beata-tyszkiewicz-643-482.jpg

 

Choć na takie blg to ja bym na twoim miejscu zrobił chociaż dla drożdży starter, wtedy lepiej ci ruszą do pracy i zadaj tej gęstwy około 300 ml. No i jak to AIPA jest no to ja bym coś na zimno po chmielił, jakąś citrę albo coś innego.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Wpisz w wyszukiwarkę "starter drożdżowy" ( to chyba łatwe) i poczytaj. Ja znalazłem takie coś:

http://www.piwo.org/topic/4048-starter-drozdzowy/page__hl__starter

http://www.piwo.org/topic/1987-jak-zrobic-starter-z-drozdzy-opis-ze-zdjeciami/

 

A jakby tego było mało to wikipedia też działała jak ostatnio wchodziłem i jest tam cały artykuł o starterach :) :

http://www.wiki.piwo.org/index.php/Przygotowanie_starter%C3%B3w_dro%C5%BCd%C5%BCowych

Share this post


Link to post
Share on other sites

Drożdże na mocniejsze piwa [chyba] najwydajniej jest przygotować poprzez uwarzenie jakiegoś lekkiego (10-12blq) jasnego piwa. Mocno natleniasz brzeczkę, zadajesz drożdże z paczki, po tygodniu zlewasz i masz gęstwę gotową na cięższe wyzwania.

Z drugiej strony - Danstary dość dobrze znoszą ciężkie warunki i nie trzeba ich mocno hartować przed 21blq :)

 

Zasyp i procedura wygląda na ok. Wydajność 60% wygląda na przyzwoitą. Możesz jeszcze zajrzeć poniżej, żeby się więcej dowiedzieć o stylu:

https://www.homebrewersassociation.org/attachments/0000/6351/doubleIPA.pdf

Share this post


Link to post
Share on other sites

Dobrze nazwałem sobie to piwo "masakra". Gar był zapełniony na max.(33 litrowa nierdzewka). Wydajność bardzo spadła, gdy normalnie mam o 80 ustawione w Beersmiths'ie. Tutaj wyszlo ok. 70%. Wyszło 18 Blg - więc mocno gotowałem pół godziny zanim dodałem chmiele. Podratowałem ekstrakt 0,5 kg cukru - i wyszło 20,5 Blg (22 litry). Mam jedną wątpliwość w programie do wyliczania IBU trzeba wpisać Blg, zawsze wpisuję docelowe - czy słusznie ? Tutaj było 21 więc później skorygowałem na 20,5. W sumie to samo pytanie tyczy się ilości nastawu który trzeba wpisać czy tyle ile dałem do gotowania czy docelowa ilość brzeczki ?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...

×
×
  • Create New...