Skocz do zawartości
Faszysta Rasista Homofob

Słody Soufflett i duży przełom

Rekomendowane odpowiedzi

Od kilku warek używam pilzneńskiego i za każdym razem mam nienaturalnie duży przełom (ogromne grudy zamiast kłaczków). Nie byłoby to problemem, tylko że przy okazji tworzy się piana, która wychodzi z garnka. Garnek mam podłączony do szybu wentylacyjnego rurą flex i dzisiaj ta piania wyszła aż do szybu i stopiła kilka elementów plastikowych po drodze. Przy okazji ze 2 litry brzeczki znalazły się poza garnkiem.

Też tak macie przy tych słodach? Wcześniej używałem słodów głównie ze Strzegomia i nic takiego się nie zdarzało.

Edytowane przez jake

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Nie bardzo jest jak w kociołku z Lidla.

Te grudy miały konsystencję gumy do żucia. Pierwszy raz się z takim czymś spotkałem.

Edytowane przez jake

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Ja raz miałem taka sytułację jak robiłem brzeczkę na startery (fakt na innym poznańskim słodzie) ale obwiniam za to filtracje którą wykonałem na sitku i brzeczka była całkowicie mętna jak zacząłem gotować to się mega kluski porobiły i szło je cedzakiem zbierać.

Więc pytanie może nie do końca czysto przefiltrowałeś??

Edytowane przez Przemczysław

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...