Jump to content
Raczek

Duży zasyp a garnek lidl

Recommended Posts

Mam pytanie czy próbował ktoś warzyć piwa typu porter bałtycki czy RIS da sir zrobić w garnku LIDLowskim?

 

Wysyłane z mojego LG-P760 za pomocą Tapatalk 2

 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

No właśnie mnie też interesuje ta kwestia, chcę zrobić portera zasyp wychodzi mi na 20 blg 8,5kg razem z wodą 29 litrów a pojemność mam 26 litrów kociołka to trochę lipa. Więc chyba użyje dużego garnka stalowego do pasteryzacji słoików do tego ma 50 litrów, albo jak się zmieści to dam do garnka w którym chmiele ma 30 litrów. Będzie ciężko ale myślę że tak powinno dać radę. Następnym razem przy porterze zrobię chyba tak jak Anteks radzi, kupie suchy albo płynny ekstrakt do podbicia blg.

Share this post


Link to post
Share on other sites

a konkretnie ile kg słodu da się "upchnąć" maksymalnie do 27-29l garnka elektrycznego z mieszalnikiem?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Dwa zacierania, brzeczka przednia z obydwu na piwo o wysokim ekstrakcie, wysłodziny z obydwu cienkusz na lato (mozna również podbić go ekstraktem).

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ja spokojnie robię w garnku emaliowanym 29l ok 24 l porteru o ekstrakcie 22 Blg :) Po prostu zacieram na gęsto aby móc więcej wysłodzić.

Share this post


Link to post
Share on other sites

W tej chwili nie pamiętam bo zapisków nie mam przy sobie ale wydajność z brewtargeta wychodzi mi ok. 81%

Share this post


Link to post
Share on other sites

W tym garnku zacierałem 7,85kg słodów na portera. Uzyskałem 22Blg ale przy 17ltr.

Wzorowałem się na tej recepturze: http://www.wiki.piwo.org/Porter_Ba%C5%82tycki,_Eugeniusz_G%C4%85ska_%28gniady%29

Największy problem był z podgrzewaniem tego gęstego zacieru, szło lepiej, jak dolewałem wrzątek.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ja podgrzewam bardzo powoli przy gęstym zasypie i cały czas mieszam wtedy nic mi się nie przypala.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Zacieram w lidlowym kociołku 7.5kg na gęsto (30-40min), potem 5 litrów wędruje do oddzielnego gara na niby dekokt a w kociołku uzupełniam wrzątkiem (można na upartego dosypac trochę pilsa - zatrze się spokojnie w 20-30min). Na koniec obie porcje spotykają się w wiadrze z filtratorem

Share this post


Link to post
Share on other sites

wczoraj kociołek 29l 2kW zasypałem 8,5kg zasypu i było ok, myśle że max dla tej pojemności to 9kg. wydajność - wyszło po chmieleniu ok 43litry (2 fermentory) o blg ok 13,5 średnio. wiec chyba nie tak źle. nic się nie przypalało, mieszanie ręczne.

pozdr.

a.s.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.