Skocz do zawartości
Raczek

Duży zasyp a garnek lidl

Rekomendowane odpowiedzi

Mam pytanie czy próbował ktoś warzyć piwa typu porter bałtycki czy RIS da sir zrobić w garnku LIDLowskim?

 

Wysyłane z mojego LG-P760 za pomocą Tapatalk 2

 

 

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

No właśnie mnie też interesuje ta kwestia, chcę zrobić portera zasyp wychodzi mi na 20 blg 8,5kg razem z wodą 29 litrów a pojemność mam 26 litrów kociołka to trochę lipa. Więc chyba użyje dużego garnka stalowego do pasteryzacji słoików do tego ma 50 litrów, albo jak się zmieści to dam do garnka w którym chmiele ma 30 litrów. Będzie ciężko ale myślę że tak powinno dać radę. Następnym razem przy porterze zrobię chyba tak jak Anteks radzi, kupie suchy albo płynny ekstrakt do podbicia blg.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

a konkretnie ile kg słodu da się "upchnąć" maksymalnie do 27-29l garnka elektrycznego z mieszalnikiem?

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Dwa zacierania, brzeczka przednia z obydwu na piwo o wysokim ekstrakcie, wysłodziny z obydwu cienkusz na lato (mozna również podbić go ekstraktem).

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Ja spokojnie robię w garnku emaliowanym 29l ok 24 l porteru o ekstrakcie 22 Blg :) Po prostu zacieram na gęsto aby móc więcej wysłodzić.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

W tej chwili nie pamiętam bo zapisków nie mam przy sobie ale wydajność z brewtargeta wychodzi mi ok. 81%

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

W tym garnku zacierałem 7,85kg słodów na portera. Uzyskałem 22Blg ale przy 17ltr.

Wzorowałem się na tej recepturze: http://www.wiki.piwo.org/Porter_Ba%C5%82tycki,_Eugeniusz_G%C4%85ska_%28gniady%29

Największy problem był z podgrzewaniem tego gęstego zacieru, szło lepiej, jak dolewałem wrzątek.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Ja podgrzewam bardzo powoli przy gęstym zasypie i cały czas mieszam wtedy nic mi się nie przypala.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Zacieram w lidlowym kociołku 7.5kg na gęsto (30-40min), potem 5 litrów wędruje do oddzielnego gara na niby dekokt a w kociołku uzupełniam wrzątkiem (można na upartego dosypac trochę pilsa - zatrze się spokojnie w 20-30min). Na koniec obie porcje spotykają się w wiadrze z filtratorem

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

ja trzymam się przelicznika 1kg/3litry wody ale myślę,że spokojnie można zageścić- z ciekawości-jak "najgęściej" zacieracie?

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

wczoraj kociołek 29l 2kW zasypałem 8,5kg zasypu i było ok, myśle że max dla tej pojemności to 9kg. wydajność - wyszło po chmieleniu ok 43litry (2 fermentory) o blg ok 13,5 średnio. wiec chyba nie tak źle. nic się nie przypalało, mieszanie ręczne.

pozdr.

a.s.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się

×