Jump to content
marbelka

pierwsza pszenica

Recommended Posts

Okocim

oj kolego :D zakup sobie w sklepie z piwami rzemieślniczymi.

ciężko u mnie na "wsi" o dobre piwko, a to miał być zakup kontrolowany ;) coby zobaczyć jak wogóle smakuje pszenica no i nie smakowała :(.

Jak będę w "wielkim mieście" poszukam czegoś o czym pisali Koledzy powyżej i będzie próba nr 2. Wezmę Książęce i Paulanera

Share this post


Link to post
Share on other sites

Z takich najszerzej dostępnych to chyba tylko Paulaner (Książęce pszeniczne to hybryda, więc niedobry wzorzec dla piwa pszenicznego), poza tym tutaj piszą, że u Was w Jeleniej Górze jest: Focus Mall in Jelenia Góra is a modern entertainment and retail gallery. The center boasts more than 40,000 sqm in total and will have 17,500 sqm of retail space. The complex houses 87: stores, restaurants, café and multiplex-cinema. The retail space has been rented so far by: Alma, CCC, Grycan, Rossmann, Apart, Quazi, Pretty Girl, City Sport, Apteka Pod Różą, Deichmann and Promod. A w Almie to znajdziesz piw pszenicznych bez liku, jeśli nie wszystkie.

 

Polecam też Obołoń, a zwłaszcze Białe Czernigowskie.

Share this post


Link to post
Share on other sites

W Jeleniej zawsze mam przesiadkę kiedy wracam w niziny i najczęściej w oczekiwaniu na pociąg pędzę do sklepu po piwo :) Wiem jak tam trafić, ale co to za ulica to nie wiem. Jakiś deptak spacerowy. Na środku stoi cerkiew chyba o ile dobrze pamiętam. Obok zaraz jakiś większy sklep (chata polska?) z dużym wyborem piwa.

Share this post


Link to post
Share on other sites

a ja polecę Ci Viva La Wita! ;)

miej litość ja na zaścianku mieszkam :smilies: więc zostanie jak wyżej

No bez przesady. Wujek gugiel zeznaje, że macie w J.G. dwa Lidle. W Lidlu dostaniesz Paulanera po 3,99 i to za butelkę 0,5l a nie jak gdzie indziej 0,4.

Edit: co ja mówię dwa, trzy są!

Edited by JacekKocurek

Share this post


Link to post
Share on other sites

W Jeleniej zawsze mam przesiadkę kiedy wracam w niziny i najczęściej w oczekiwaniu na pociąg pędzę do sklepu po piwo :) Wiem jak tam trafić, ale co to za ulica to nie wiem. Jakiś deptak spacerowy. Na środku stoi cerkiew chyba o ile dobrze pamiętam. Obok zaraz jakiś większy sklep (chata polska?) z dużym wyborem piwa.

i tam właśnie zajrzę to sklep także ze zdrową żywnością dzięki :beer:

a tak apropos to przy samej cerkwi po lewej stronie idąc w kierunku ratusza jest taki mały sklepik z różnymi eksperymentami więc tam też zajrzę (mają tam jakieś nalewki wina zdrowa żywność i to co trendy teraz jest) zobaczę może coś chmielonego

Share this post


Link to post
Share on other sites

a ja polecę Ci Viva La Wita! ;)

miej litość ja na zaścianku mieszkam :smilies: więc zostanie jak wyżej

No bez przesady. Wujek gugiel zeznaje, że macie w J.G. dwa Lidle. W Lidlu dostaniesz Paulanera po 3,99 i to za butelkę 0,5l a nie jak gdzie indziej 0,4.

Edit: co ja mówię dwa, trzy są!

 

 

 

Jak będę w "wielkim mieście" poszukam czegoś o czym pisali Koledzy powyżej i będzie próba nr 2. Wezmę Książęce i Paulanera

 

na tym właśnie stanęło

 

ps to wielkie miasto to właśnie Jelenia, a ja mieszkam w Karpaczu na czarnym szklaku na śnieżkę wysokość 700m npm ( do szczytu jakieś 7-8km)

Edited by korzen16

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ten okocim pszeniczny to najgorsza pszenica jaką miałem w ustach,książęce złote pszeniczne dużo lepsze,Nie czekaj z próbowaniem -rób swoje,moje jest dopiero 12 dni w butelkach a już spiłem trochę-po tygodniu zacząłem próbować-dla mnie bomba!

Share this post


Link to post
Share on other sites

Pszeniczniaka zabutelkowałem 4 dni temu. Miało wyjść 7g glukozy na litr a wyszło 7,8g/l Co mnie zdziwiło to piwo jest już bardzo dobrze nagazowane po tych 4 dniach. Osad z refermentacji dosyć obfity. Czy aby nie za szybko? boje się że jeszcze mi zaczną eksplodować butelki ;)

Share this post


Link to post
Share on other sites

i tam właśnie zajrzę to sklep także ze zdrową żywnością dzięki

a tak apropos to przy samej cerkwi po lewej stronie idąc w kierunku ratusza jest taki mały sklepik z różnymi eksperymentami więc tam też zajrzę (mają tam jakieś nalewki wina zdrowa żywność i to co trendy teraz jest) zobaczę może coś chmielonego

W Jeleniej jest też fajny sklepik w Maciejowej vis-a-vis biedronki. Jak chcesz spróbować domowego to mam w tym momencie Weizenbocka i może bym wygrzebał jakieś ostatki Hefeweizena.

Edited by sirvantes

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jak chcesz spróbować domowego to mam w tym momencie Weizenbocka i może bym wygrzebał jakieś ostatki Hefeweizena

 

takich rzeczy nie odmawiam, wychodząc z założenia: dają to bierz bija to s.... uciekaj :smilies: Oczywiście chętnie przygarnę

biedronkę kojarzę sklepiku nie; jak będę jechał w kierunku to chętnie zajrzę

Share this post


Link to post
Share on other sites

Żeby nie zaczynać nowego tematu;

 

Warzyłem hefeweizena z BA ze słodów, z 10blg po tygodniu zeszło do 1,5 na burzliwej, cichej nie było. 2tyg zabutelkowane leżakowało w temp 18-20°C z użyciem 170g glukozy. Niestety dzisiaj po degustacji jestem troszkę zawiedziony - piwko jest jakby rozwodnione. Natomiast zauważyłem, że na dnie butelki jest osad, którym jak się zamiesza, to piwo nabiera troszkę bardziej intensywnego smaku, ale też jest bez rewelacji - to mój pierwszy wyrób - nie spodziewałem się rewelacji, ale też nie takiej kichy. Jakieś pomysły?? :(

Share this post


Link to post
Share on other sites

Dużo się jeszcze nauczyć a jeszcze więcej czytać :lol:

A żeby nie zabrzmiało to zbyt arogancko, to dodam, że zacząć powinieneś od zaznajomienia się ze stylami, żebyś wiedział czego należy oczekiwać.

Share this post


Link to post
Share on other sites

A czemu Blg tylko 10? Z tego zestawu, o ile dobrze kojarzę, to powinno wyjść 12-13 Blg. Ale poczekaj jeszcze, wbrew powszechnym opiniom weizeny też trochę się poprawiają z czasem.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ale poczekaj jeszcze, wbrew powszechnym opiniom weizeny też trochę się poprawiają z czasem.

Nie zaliczam się do tych wbrew, a wręcz przeciwnie. Tylko z czasem gorzej będzie.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Nie zaliczam się do tych wbrew, a wręcz przeciwnie. Tylko z czasem gorzej będzie.

To prawda. pszenice najlepsze są 2-3 tygodnie po butelkowaniu.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Dużo się jeszcze nauczyć a jeszcze więcej czytać :lol:

Dzięki, konstruktywne porady zawsze przydatne... ;)

 

A czemu Blg tylko 10? Z tego zestawu, o ile dobrze kojarzę, to powinno wyjść 12-13 Blg. Ale poczekaj jeszcze, wbrew powszechnym opiniom weizeny też trochę się poprawiają z czasem.

 

10 bo za dużo wody użyłem do wysładzania imo, ale w trakcie chmielenia ten nadmiar odparowałem, a później już nie mierzyłem gęstości - nie wiąże jednak tego ze smakiem piwa, aczkolwiek może powinienem?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Bo jak 10, to wodniste z tego będzie - więcej wody a mniej piwa :)

Zrobiłem kiedyś pszeniczkę, którą nawet ciężko sklasyfikować można było, bo miała zaledwie 7 Blg, a i tak była bardzo dobra.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...

×
×
  • Create New...