Skocz do zawartości

Niezależny browar domowy "Pod Baranem"


Rekomendowane odpowiedzi

Cześć :)

 

Grzesiu wydaje mi się, że użyłeś drożdży US-05 a nie US-04. Chyba, że to S-04.

 

Oczywiście masz rację, edytowałem i punktowałem za uwagę :)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Cześć :)

Na pewno masz niezależne drożdże: Kilka dni temu W45/70, teraz US-04 :)

Na pewno mam niezależny mózg. Na opakowaniu pisze jedno, pamiętam drugie a pisze trzecie :)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...
  • 1 rok później...

Warka #116 Witbier 

 

Kronikarskiemu obowiązkowi uszło kilka warek, ale postanowiłem numerować po kolei

 

Zacieranie:

4000 g - słód pilzneński

1200 g - pszenica

2000 g - kasza manny

500 g - płatki owsiane

 

Chmiel i dodatki:

30 g - EKG

27g - sazz

11 g - kolendra

50 g - skórki bez albedo z pomarańczy i cytryny

 

Drożdże - brewferm blanche

 

 

15 l  wody zostało podgrzane do 70°C  i zostały wsypane wsypane surowce niesłodowane celem skleikowania, przerwa trwała 20'. Po tym czasie dolano 15 l wody temperaturę ustalono na 55°C dodając słód pilzneński:

55°C - 20'

66-62°C - 90'

78°C  -15' przerwy na ułożenie złoża i wysładzanie na dwie raty. Do drugiej raty użyto 20 l wody. Osiągnięto ok 40 l brzeczki. Chmielenie 60':

0' - EKG

45' - sazz

55'- kolendra i skórki

 

po 60' whirpool po 15' zlanie brzeczki do wiadra, wyszło 30 l 13 blg. Transport brzeczki do domu w pojemniku 60l i w nim fermentacja. Był problem z naturalnym schłodzeniem brzeczki, musiałem się wspomóc wanna. Woda z kranu ma 21°C wiec z wielkim trudem udało się schłodzić do 25°C. Dodana gęstwa brewferm blanche i 1,5l niegazowanej wody oaza. W tej chwili fermentacja trwa 11h, temperatura brzeczki 28°C. Zobaczymy co z tego wyniknie :)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka #117 Skośnooki II

 

Zasyp:

4000 g - pilzneński

2000 g - ryż

 

Chmiele:

20 g - galena

20 g - nugget

25 g - citra

 

Inne: termamyl 2 ml

 

Wczoraj wieczorem zacierałem ryż 1h w 10 l wody z 2 ml termamylu.

Dziś rano dolałem 14 l wody i sypnąłem słody:

54°C - 20'

62-64°C - 90'

72°C - 20'

78°C - 15' i spuszczenie brzeczki przedniej i wysładzanie 14 l wody na druga ratę.

 

Chmielenie 70':

10' - nugget

40' - galena

po wyłączeniu palnika citra, whirpool i dekantacja po 15' do wiadra.Wyszło 25l 15 blg. Na razie chłodzi się na balkonie w wiadrze, wieczorem pomyślę o drożdżach.

 

 

edyta:

us05 sypnięte na pianę z napowietrzania :)

Edytowane przez bielok
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka #118 Ciemność widzę (porter angielski)

 

Warka zacierana w większości na urwanym filmie, składniki zasypu znalazłem na lodówce:

4000 g - pilzneński

2000 g - mąka żytnia

240 g - karmelowy jasny litovel

100 g - czekoladowy pszeniczny

 

Zacieranie to taka maleńka zagadka. Kojarzę że przy wygrzewie tem. zaszła do 82°C, oraz jestem pewien że raz filtracja utknęła.

 

Rano miałem w każdym razie wszystko wysłodzone :)

 

Chmielenie 70'

10' - chllanger 25g

40' - fuggles 15g

70' - fuggles 25g

 

Wyszło 25 l 13 blg.

Edytowane przez bielok
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Cześć.

Warka #116 zabutelkowana, żadnego szaleństwa, za mało cytrusów za mało kolendry. #117 i #118 przelane na cicha, odfermentowały do 3 i 4 blg. O ile #118 została w wiadrze z zatrzaśniętym deklem to #117 jeszcze z rurka bo mam przeczucie ze będzie jeszcze dofermentowywać.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 1 rok później...

Warka #120

 

Porter angielski

Słody:

 

5000 g - pilzneński

600 g - aroma

600 g - czekoladowy jasny

150 g - czekoladowy pszeniczny

 

Chmiel:

30 g - fuggles

 

Drożdże

Danstar Nottigham

 

Podczas śrutowania padła wkrętarka, wiec zasyp był pomniejszony o 0,6 kg wymieszanych już ze sobą słodów.

 

Zacieranie na bryta w 20l wody

65-67 °C - 75'

78°C - 15'

Wysładzanie 15l wody

 

chmielenie 60'

15g w 30'

15g w 60' po wyłączeniu palnika.

Zlane do wiadra i wystawione do wystygnięcia na balkon. Drożdże dodane dziś po uwodnieniu.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

warka #121

 

Porter angielski

 

Słody

5000 g - pilzneński (w tym 0,6 kg mieszanki słodów z wczoraj)

260 g - czekoladowy pszeniczny

400 g - aroma

420 g - czekoladowy jasny

 

Chmiele:

60 g - fuggles

 

Zacieranie jak wczoraj na bryta w 25 l wody 75'. Wysładzanie 12 l wody.

 

chmielenie 60'

30 g w 30'

30 g po wyłączeniu palnika.

 

Rozlane na dwa wiadra po 14 l każde wiadro zaszczepione drożdżami Gozdawa Porter&Kwass

Edytowane przez bielok
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 1 rok później...

 

Warka #122

 

Zasyp:
4500 - Pilzneński
5600 - Pale ale
1130 - kamelowy 150
dwie garstki czekoladowego

Chmiele:
EKG, Fuggles, Marynka, Saaz

Drożdże:
S-04, w-34/70 x2

Miały wyjść dwa wiadra jedenastki, ale coś źle policzyłem i jest inaczej :) wyszło się z wprawy niestety i w liczeniu i w warzeniu :)

Zacieranie na bryta w 35l wody biedronkowej:
68-65°C - 70'
78°C - 15'
Wysładzanie 40 l w trybie ciągłym. Po odebraniu 56 l brzeczki, podział na dwa gary do chmielenia które trwało sporo więcej jak 60' w przypadku ejla, gdyż w tym przedłużonym czasie chłodził się lager. Coś tak mi się kojarzy ze się przeciągało z pól godziny, ale skupialiśmy się głównie na oglądaniu meczu Rekord Bielsko - Barcelona :

Bitter:
60' - 20 g EKG
30' - 20 g EKG
15' - 30 g Fuggles


Lager:
60' - 10g marynka
30' - 10g marynka
15' - 10g saaz
po wyłączeniu palnika - 30g saaz


Otrzymałem 25 l 13 blg lagera, i 22 l ejla chyba 15 blg. A miały wyjść piwa startowe 11 blg. Do ejla dolałem dwie butelki wody mineralnej aby mieć 25 l, zadałem jedną saszetką S-04,  do lagera poszły dwie saszetki W34/70.


 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

#123 EIPA

 

Słody:

3500 - pilzneński

4380g - pale ale

880g - karmelowy 150

 

Chmiele:

63g - Challenger (2013)

40g - ekg

 

Drożdże S-04, gęstwa 200 ml, pierwsze pokolenie.

 

Zacieranie na bryta w 30 l wody o temperaturze 67-69°C przez 70 min. Podniesienie temperatury do 78°C, przelanie do kadzi filtracyjnej, 15' na ułożenie złoża i wysładzanie ciągle do uzyskania 40 l brzeczki. 

 

Chmielenie 60':

60' - challenger 63g

30' - EKG 20g

po wyłączeniu palnika 20g EKG.

 

Po schłodzeniu wyszło ok 28 l brzeczki o ekstrakcie 16blg,  dodane drożdże,okazało się że brzeczka ma 12°C, ale to dopiero zmierzyłem jak dojechałem do domu. Drożdże maja zimny start :) Mam nadzieję że nie zasną :).

 

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

#122 Bitter, przelany na cichą jakoś trzy dni temu, odfermentował do 3 blg.

#123 ruszyła elegancko, w ciągu doby temperatura piwa podniosła się z 12,4°C do 15,7 można zerknąć na wykres:

https://thingspeak.com/channels/636871

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

#122 Lager przelany na cichą, odefermentował do 3 blg, postoi z tydzień albo i dwa i w butelki :)

 

#124 Porter angielski  - przepis zajumany od Jarka Zgody:

 

 

Słody:

4810 - pale ale

730 - karmelowy 150

730 - brown

i miał być jakiś palony 220g ale mi się zapomniało :)

 

Chmiele: challanger 2013 60 g

Drożdże  - pierwsze pokolenie s04 200 ml

 

 

Zacieranie w 25 l wody jakieś 80 minut w przedziale temperatury 69-66°C, podniesienie temperatury do 78, przelanie młóta do kadzi filtracyjnej, 15" postoju i  filtracja i wysładzanie do ....... eeeeeee....... skleroza, chyba koło 35l :)

 

Chmielenie na 3 raty 60/20/2 min po 20g

Mam dość poważny problem z chmieleniem, chmielę w garze 100l na zewnątrz taboret gazowy 7kW nie daje rady mocno zagotować brzeczki. Dziś temperatura którą udało mi się uzyskać do 98,4°C i to nie jest intensywny ruch brzeczki, muszę coś z tym zrobić. Albo mocniejszy palnik, albo wspomaganie grzałką elektryczną, trzeba to przemyśleć.

 

Dziś zerknąłem jak mi idzie chłodzenie za pomocą mojej chłodnicy z rurki karbowanej, od 98°C do 17°C zeszło mi 16'. Wody nie jestem w stanie policzyć ile tej wody bo chłodzę wodą z mauzera 1000l w obiegu zamkniętym.

 

Po chłodzeniu dodane drożdże, warka na czas podróży rozlana do wiadra i dwóch petów 5 l, w sumie było tego 27l 13 blg, w domku wszystko zlane do wiadra wrzucony termometr i niech się dzieje wole nieba.

 

 

 

 

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.