Skocz do zawartości

Niezależny browar domowy "Pod Baranem"


Rekomendowane odpowiedzi

Warka 112 Pikantne ciemne.

 

Schłodzone przez noc, napowietrzone przez przelania z wiadra do wiadra, na piane wysypane drożdże US-04. Dzisiejszy pomiar wykazał gęstość 11 blg. Wczorajsza pikantność gdzieś wzięła i znikła :( Będzie kombinowanie na cichej, po skosztowaniu odfermentowanej brzeczki.

 

 

Warka 111 Bitter

 

Fermentacja pełną gębą :)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

5:10 start

 

Warka 113

Porter bałtycki

 

 

zasyp:

8000 g - pilzneński bruntal

3400 g - monachijski

1000 g - caraaroma

600 g - czerwony strzegom

200 g - czekoladowy

 

 

Zacieranie w 38 l wody:

66-63 °C - 40'

72-68 °C - 40'

78°C 15' - wysładzanie do objętości 59 l o gęstości 14 blg.

Teraz co najmniej godzinka warzenia przede mną, nad chmielem jeszcze pomyślę :)

 

Dziś pierwszy raz użyłem słodu podstawowego z bruntala i jestem przekonany na 99% że do strzegomskiego już nie wrócę.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dziś pierwszy raz użyłem słodu podstawowego z bruntala i jestem przekonany na 99% że do strzegomskiego już nie wrócę.

Z tym, że nie bruntala a CM, ale odczucia mamy podobne, cena nie zawsze czyni cuda :D

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Cześć :)

 

Dziś pierwszy raz użyłem słodu podstawowego z bruntala i jestem przekonany na 99% że do strzegomskiego już nie wrócę.

 

Można wiedzieć dlaczego?

 

To moja osobista opinia:

Słodu pilzneńskiego z Strzegomia przerobiłem ponad 100 kg + 25 kg pale ale. W żadnej z zacieranych na tym słodzie warek nie udało mi się uzyskać (prócz ostatniej ale o tym dalej) klarownego filtratu. Przy ostatniej zaparłem się i klarowny filtrat pojawił się po przepuszczeniu i zwróceniu 21 l brzeczki. Dziś klarowny filtrat na słodzie bruntala miałem po mniej niż 3 litrach brzeczki. Żadna z tamtych warek dobrze mi się nie sklarowała na fermentacji, cześć nie sklarowała się nawet w butelkach. O złej jakości słodu pale ale ze Strzegomia i problemach z klarowaniem się warek zwrócił jakiś rok temu też mój przyjaciel z Torunia Seniorroberto.

Jednocześnie chciałem napisać że nie wiem jakiej jakości aktualnie jest słód ze Strzegomia. Moje spostrzeżenia dotyczą partii słodu z przed roku.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Słód ze Strzegomia pilzneński obecnie jest do niczego. Pozostałe są ok. O bruntalu też słyszałam wiele dobrego i po skończeniu obecnego worka planuję się na niego przesiąść :)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Cześć.

 

Warzenie ok 3,5 h po to by odparować brzeczkę, na ostatnia godzinę dodawałem chmiele:

0' - 25 g perle

30' - 25 g perle, 25g hersbrucker

45' - mech irlandzki

60' - 25 g hersbrucker

 

Do chłodzenia w dwóch fermentorach na balkon poszło ok 42 l brzeczki 20,5 blg.

Drożdże dodam jutro rano.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka 114 Jęczmień&Kolendra

 

Zasyp:

5000 g - pilzneński bruntal

200 g - karmelowy jasny litovel

 

Chmiel i dodatki:

25 g perle

30 g kolendra

 

Zacieranie w 26 l wody:

64°C - 20'

72°C - 20'

78°C - 15'

wysałdzanie 12l wody.

 

chmielenie 60':

0' - perle

50' - kolendra

 

zlane do wiadra, wystawione na balkon. Na dziś dość, jutro posprzatam.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Cześć.

 

Dziś z rana zaszczepiłem obie warki drożdżami:

113 - 300 ml gęstwy w34/70

114 - saszetka T58 rozsypana na pianę

 

 

Warki 111, 112 powoli kończą fermentację, piana już opadła, zatrzasnąłem w wiadrach dekle, w niedziele lub poniedziałek zlewam na cichą.

Edytowane przez bielok
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka #115

 

Warki dla Kaski (czyli imbirowe i kawowe)

 

Zasyp:

7400 g - pale ale strzegom

2000 g - pilzneński bruntal

600 g - karmelowy czerwony strzegom

100 g - palony żywiecki

100 g - czekoladowy

oba ciemne słody ekstrahowane w zimnej wodzie nie zostały dodane na etapie zacierania.

 

dodatki:

kawa, imbir

 

Chmiele:

Perle - 50 g chmielenie homeopatyczne

 

Zacieranie w 35 l wody

69-64°C - 90'

78°C - 15' wysładzanie na 2 raty do objętości ok 62 l o gęstości 10 blg

 

Podzielenie brzeczki na dwie cześć, do obu wsypane po 25 g chmielu

 

Kawowe:

Chmielenie 60'

perle 25 g - 0'

kawa 250 g - 55'

 

 

Imbirowe:

Chmielenie 60'

perle 25 g - 60'

imbir świeży, tarty 120 g - 45'

 

 

Gorąca brzeczka przelana do wiader, wystawiona na balkon do schłodzenia.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Cześć.

Warki 111, 112, 114 przelane na cichą fermentację. Wszystkie stanęły w okolicach 3 blg.Warka 112 wcale nie jest pikantna muszę coś z tym zrobić.

Warka 115 zadana gęstwą z warki 112 czyli S-04.

Edytowane przez bielok
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Cześć :)

Bielok o co chodzi z niezależnością Twojego browaru? Masz własne surowce? ;)

jestem niezależny od konkursów piwowarskich, kursów sensorycznych, warzę to co lubię, pije to co lubię, pspd .... mam w ... znaczy nie jestem członkiem :lol:

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.