Jump to content
crosis

Chmiele z Nowej Zelandii - kto sprawdzał?

Recommended Posts

Jak zwykle zaszalałem i stałem się szczęśliwym posiadaczem 3 nowo-zelandzkich chmieli:

- Dr. Rudi

- Pacific Jade

- Pacifica

 

O ile o dwóch ostatnich coś tam można znaleźć, to pierwszy to dla mnie terra incognita.

 

Standardowe pytanie więc: stosował ktoś? Jakieś wrażenia? Pił ktoś piwo z tymi chmielami?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Czytałem. Z zachodnimi opiniami zawsze mam taki problem, że ciężko mi znaleźć punkt odniesienia. Język nie jest problemem, bardziej chodzi mi o wyskalowanie odpowiedzi ;)

Share this post


Link to post
Share on other sites

aromat trawy cytrynowej i igieł sosnowych.

opis zachęcający :)

http://matutubeer.com/ourbeers.html

używają Super Alpha czyli tego pierwszego,

ale im zazdroszczę, browarek na wyspie, mogę sobie tylko wyobrazić jak smakuje piwko

z takiego miejsca.

W niedzielę koleżanka wylatuje do Nowej Zelandii, muszę dokładniej wypytać się gdzie,

ale i tak przecież nic nie przywiezie, chyba nie można :(

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ja uwarzyłem IPA na chmielach Nowozelandzkich (Dr Rudi, Kohatu i Pacific Jade), z tym że dopiero wczoraj zabutelkowałem to piwko także jeszcze nic konkretnie powiedzieć nie mogę. Na pewno te chmiele dają bardzo cytrynowy/tropikalny aromat. Wydaje mi się, że ładnie przykryły część goryczki, którą daje Zeus. Moim zdaniem warto ;) Jak tylko się nagazuje to pewnie jedną butelkę otworzę, wtedy będę mógł powiedzieć coś więcej ;)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Uwarzyłem barley wine na nowozelandzkich chmielach.

Łagodna goryczka i cytrusowe, żywiczne aromaty.

 

Warzyłem tez saisona z chmielem Nelson Sauvin i nie dawałem pomarańczy a wspaniale daje cytrusami.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Nooo :-) zawsze warto zapytać. W niedzielę mnie niestety nie będzie, także niestety nie spróbuje. Ale dzięki za propozycje:-)

Share this post


Link to post
Share on other sites

W niedzielę mnie niestety nie będzie, także niestety nie spróbuje

Wszystko w niedzielę nie pójdzie, możemy się wymienić zawsze :)

 

 

Edit - cytat zamiast edycji mi sie kliknął:/

Edited by wyvern

Share this post


Link to post
Share on other sites

A ja jestem srednio zadowolony. Zrobilem IPA nawet zalozylem tu watek Capitan Cook's IPA ale nie bardzo cieszyl sie powodzeniem.

Chmielilem: Nelsonem, Mouteka, Kohatu i Green bulet. Efekt jest hmmmm. Niby nie jest zle ale niezbyt mi odpowiada taka nuta zapachowa. Choc goryczka jest bardzo przyjemna taka gładka bez nieprzyjemnych posmakow to jednak zapach przywodzi na mysl owce na nowozelandzkich klifach.

Ja tam wole jednak albo typowo po angielsku: Fuggle/EKG

albo ewentualnie american style: Citra/cascade

Share this post


Link to post
Share on other sites

Może nie doczytałem, ale jak się NZ mają do stricte amerykańskich i czy przypominają brytyjskie w jakimś stopniu, czy raczej jest to jednak odrębna odmiana i różnice?

Share this post


Link to post
Share on other sites

To ani amerykańskie gdzie sporo w odmianach nut trawiastych, sosnowych, /pisze tu o skomasowanym uzyciu np. w AIPA/ wiadomo sa też cytrusy w sensie cytryn i pomarańczy i greipfrutów,

Anglia to dla mnie bardziej kwiatowe, ziołowe nuty i delikatne cytrusy.

NZ to w skrócie jakbyś pomieszanie jednego z drugim, jak sok mutiwitaminowy, często pojawiające się mango. Nie tak nachalne jak amerykańskie ale dużo bardziej wyraziste niż angielskie.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Żywica kojarzy mi się z liqueur de sapin, więc to ewidentnie nie, ale to mango, w którym stwierdziłeś najbardziej, to może być bardzo ciekawe?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mówię o AIPA, często tez do witbierów stosowałem w chmieleniu na zimno, zwykle używam mieszanek mouteka, nelson, kohatu,

Fajne efekty w belgach daje pacyfic gem on daje nuty owoców jeżynowe, jagodowe. W połączeniu z porzeczkowym angielskim Bramling cross, niezły koktajl wychodzi :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Bardzo byłem zadowolony z motueki ale to bliski kuzyn saaza tak jak lubelski ;) Teraz piję aipe na nelsonie i strasznie mulitiwitaminowy jest w moim odczuciu.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Wlasnie spelnilem dwa a moze trzy kufelki z resztek owej IPy na nowozelandzim chmielu próbujac rozpoznac co mi nie odpowiada w zapachu. Udalo mi sie tylko troche wylac na klawiature (straszna ze mnie łajza...) nie wiem to chyba brak wyaznego charakteru w tym zapachu. A to z koleji moze byc skutkiem tego ze chmielilem wszystkimi chmielami jednoczesnie. Po trochu na goryczke, na aromat i na zimno. W ten sposób nic się nie wybija.

Share this post


Link to post
Share on other sites

 

Warzyłem tez saisona z chmielem Nelson Sauvin i nie dawałem pomarańczy a wspaniale daje cytrusami.

 

Hmmm Nelson i cytrusy? Miałem z piwami z tym chmielem do czynienia kilkukrotnie i moim zdaniem zapach jest fenomenalny, ale raczej bym go nie okreslił jako cytrusowy, raczej jak owoce egzotyczne i białe wino.

Share this post


Link to post
Share on other sites

raczej bym go nie okreslił jako cytrusowy, raczej jak owoce egzotyczne i białe wino.

i troche sosny.

 

jakiś agrest również...a sosny napewno raczej nie

Edited by Szuwar71

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mam coś na kształt stouta uwarzone z dodatkiem Pacific Jade, Dr. Rudi i Kohatu; warka nr 5 z tego tematu - http://browar.biz/forum/showthread.php?t=101035

 

Nie mnie porównywać jego odmienność w stosunku do chmieli amerykańskich, ale jeśli ktoś ma ochotę spróbować, to z chęcią wymienię się za butelczynę innego, domowego piwka :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Szukam jakiegoś w miarę sprawdzonego schematu chmielenia NZIPA. Jakich chmieli warto użyć, na ile min, które na cichą?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...

×
×
  • Create New...