Jump to content
mati87

Jak najmniej goryczkowa IPA

Recommended Posts

Witam Brać piwowarską, jako że nie potrafię jeszcze komponować receptur własnych i korzystam z "gotowców" do zacierania proszę o pomoc w wytworzeniu receptury aromatycznego ale jak najbardziej się da najmniej goryczkowego IPA, o ile coś takiego istnieje. Tak żeby uzyskać około 40 l końcowego.

 

 

mat

Share this post


Link to post
Share on other sites

skorzystaj z Brewtarget; program prosty i daje obraz tego co wyjdzie z użytych składników (w tym także informację o goryczce w piwie)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jak chcesz mniej goryczki, a więcej aromatu to przesuń chmielenie na koniec gotowania ;)

Minimalne chmielenie AIPA to 40 IBU, ale bierz pod uwagę, że odczucie goryczki zmniejsza się z wzrostem gęstości piwa.

Napisz co wymyśliłeś - będziemy pomagać.

Share this post


Link to post
Share on other sites

ten jest naprawdę prosty; masz bazę danych surowców i styli - wrzucasz wszystko do "gara" i patrzysz co wyszło, a reszty się dopytasz mądrzejszych od nas :smilies:

Share this post


Link to post
Share on other sites

jeśli ma być mniej chmielone to nie będzie IPA

możesz zrobić American Pale Ale, minimalne IBU 30, program Brewtarget jest tu bardzo pomocny

 

a najlepiej zobaczyć jakie gotowe zestawy surowców są w sprzedaży i wybrać sobie coś odpowiedniego

Edited by stachu68

Share this post


Link to post
Share on other sites

To nie IPA tylko APA, bardzo smaczna, nie za goryczkowata, dość aromatyczna

 

OG zakładane ok. 13°Blg

FG zakładane ok. 3°Blg

Szacowane IBU 37

Barwa 8 SRM

 

Wielkość warki ok. 21 l

 

Zasyp:

Pale Ale - 5 kg

Crystal 120 EBC - 0,5 kg

 

 

Zacieranie:

60' w 67°C

 

Chmielenie:

Magnum 10g - 60 min

Perle 14g - 30 min

Cascade 28g - 10 min

Cascade 28g - 5 min

chmielenie na zimno - 30 g Cascade ok. 7 dni

Drożdże:

US-05

Share this post


Link to post
Share on other sites

Nie ma sprawy. Jak chcesz kupić tylko dwa chmiele, możesz zastąpić perle, odpowiednią dawka magnum - w zależności od zawartości alfakwasów. Zawsze to dwa chmiele do zakupienia, a nie trzy ;)

Share this post


Link to post
Share on other sites

a ja zaproponuję coś takiego także APA:

 

warka 40 litrów gęstość początkowa ok. 13 końcowa ok. 3,5 przy wadajności ok 70%

 

zasyp:

pilzeński 9kg

Cahahell 1,50

 

chmielenie

marynka 40g przez 60'

marynka 10g 30'

lubelski 40g 15'

 

drożdże us5

 

piwo lekko goryczkowe takie zrobiłem i jak dla mnie OK też nie przepadam za bardzo goryczkowymi

 

zacierałem w 64°C przez 30' potem w 72°C przez kolejne 30, potem wysładzanie w 78° woda o podobnej tem. powinieneś uzyskać dla docelowej warki 40litrów jakieś 5-6 litrów więcej

Edited by korzen16

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ja bym olał całe te imprezę i solidnie nachmielił Sybillą. Powiedzmy 60g rano, 30g po południu, 30g na wyłączenie palnika i może jeszcze potem ze 30g na zimno.

tyle że piwowar jest początkujący :D więcej komplikacji namiesza mu w głowie

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jak chcesz kupić tylko dwa chmiele, możesz zastąpić perle, odpowiednią dawka magnum - w zależności od zawartości alfakwasów.

 

Myślałem o podobnym chmieleniu (magnum + perle + cascade), a jeśli chciałbym tylko jeden niemiecki na goryczkę, to dać tylko magnum czy tylko perle? Perle wyszłoby trochę więcej i teraz pytanie, czy jest sens. Gdzieś mi się obiło o oczy, że magnum daje dość 'chamską' goryczkę... Jakie macie doświadczenia?

 

pozdrawiam.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ani magnum, ani perle nie należą do drogich chmieli.

Chmielenie jak powyżej sprawdza się, uwarzyłem to piwo.

Co do "chamskości" goryczki, nie wypowiem się, bo nie zauważyłem. Takie połączenie na pewno jest dla mnie odpowiednie i używają go browary komercyjne/rzemieślnicze tu przykład.

Share this post


Link to post
Share on other sites

No jeśli to ma być mało goryczkowy ale, to może po prostu bitter? Kolega nie sprecyzował, czy woli aromaty cytrusów , czy aromat korzeny i ziołowy.

 

Bitter

9kg Pale ale

400g crystal (karmelowy 120EBC)

 

Zacieranie 1 godzina w temperaturze 67-68°C

 

Chmielenie

60g Marynka na 60 minut

80g Styrian Goldings na ostatnie 5 minut gotowania.

 

Drożdże do wybory

2 paczki US05 - suche

2 paczki US04 - suche

Wyeast 1469 - płynne

Wyeast Scottish Ale - pynne

Wyeast British Ale II - płynne

BrewLabs Yorkshire (najlepiej 2, ale inne też się nadają)

 

.... i zapewne z kilka WLP też by się nadawało ;)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ewidentnie dominacja cytrusów, ewentualnie może jaka s korzenność może się przebijać. Styrian świetnie pachnie, ale nie wiem jakie aromaty wprowadza, z opisu wychodzi że kwiatowe?. Ten zasyp wychodzi na jakies 28,2l wody tak?I ostatnie pytanie. W jakie blg celować, bo z wiki wynika że od 8-12 może być?

Edited by mati87

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ewidentnie dominacja cytrusów, ewentualnie może jaka s korzenność może się przebijać. Styrian świetnie pachnie, ale nie wiem jakie aromaty wprowadza, z opisu wychodzi że kwiatowe?. Ten zasyp wychodzi na jakies 28,2l wody tak?I ostatnie pytanie. W jakie blg celować, bo z wiki wynika że od 8-12 może być?

 

Jak chcesz cytrusy i mało goryczki, to weź jakiś chmiel amerykański na aromat, tak ze 100g na ostatnie kilka minut (na warke 40L) i dobrze by było dorzućić jeszcze 50g na chmielenie na zimno. Reszta może zostać tak samo, z tym, że wtedy lepsze drożdże byłyby na przykład US05 WLP001 i inne American Ale w nazwie.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...

×
×
  • Create New...