Skocz do zawartości

Piwo do bardzo długiego leżakowania


pero

Rekomendowane odpowiedzi

Ale np. Eiswein czy QmP Riesling to nie w kij dmuchał, mimo wszystko.
To są świetne gatunki win, ale przeznaczone do spożycia w ciągu 2 lat od butelkowania (jeśli butelkuje je winnica na etykiecie jest Gutsabfullung). A choćby Acolon, to najczęściej są aromatyzowane sproszkowanym ekstraktem dębiny, co jest powszechnie znane i akceptowane. Tyle wiem. Pogadajmy zatem o piwie :beer:

 

Karczmarz nie siej zamentu, poczytaj najpierw zanim coś takiego napiszesz.

Choćby tutaj http://pl.wikipedia.org/wiki/Riesling

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

W takim razie wybór padł na porter bałtycki (ok 22 BLG).

Tylko takie pytanie odnośnie butelkowania, bo różnie na wiki w recepturach to jest opisane.

Czy przy tak dużym BLG trzeba dodać tę "łyżkę gęstwy" do refermentacji czy nie jest to konieczne?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jak masz wątpliwości co do żywotności drożdży w piwie i końcówki fermentacji (np fermentacja pod koniec bardzo się dłużyła i stanęła trochę wyżej np. 1 blg niż przewidywałeś) to dodanie świeżych drożdży jest zalecane.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Karczmarz nie siej zamentu, poczytaj najpierw zanim coś takiego napiszesz.

Ha! Ciekawe czy te stuletnie riesling'i są do dostania? Tuhttp://www.ewino.org.pl/riesling-kastelberg-grand-cru-2008-p-736.html jest co prawda młodzian, ale ciekawie o nim piszą

W ustach dominuje wrażenie równowagi, które pogłębia się z każdym rokiem dojrzewania tego niezwykłego wina
Edytowane przez Bogi
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

chciałbym poznać argumenty kolegi karczmarza, bo może są jakieś nowe doniesienie, o którym nie wiem?

@Bogi, karczmarz napisał większość win, a nie wszystkie. Tak tak większość produkcji światowej nadaje się do picia do roku o daty produkji. Potem tylko traci. ok 30% idzie na destylację bo się nie sprzedaję, jest nadprodukcja. Ok 5% są winami wielkimi i nadają się do dłuższego leżakowania.

Co to znaczy, tak by połączyć to z piwem. Piwo i wino musi być niemal doskonałe, bez wad i zakażeń by dało się tak długo leżakować. Z ekstraktem alkoholem, kwasem czy chmielem odpowiedniej ilości. To nie takie proste. Jak ktoś mysli, że wstawi dowolne wino czy piwo na 10 lat i stanie się ono ambrozją to niestety się rozczaruje.

Edytowane przez kilis
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dlatego właśnie podałem przykłady tych, które nas nie rozczarują, a prym wiodą tutaj tokaje aszu-pod warunkiem, że będą z doskonałego rocznika.

 

Tutaj ten cytat ze Sroczyńskiego.

post-5299-0-34084300-1358419704_thumb.jpg

Edytowane przez Bogi
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.