Skocz do zawartości
puszka

Czeska "dziesiątka"

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Planuje na dniach zacierać czeską dziesiątke. Tak na upały do ochłodzenia się.

 

Zaplanowałem skład:

 

pilzneński 3kg

monachijski 0,2kg

carapilis 0,2kg

cara gold 0,2kg

 

Co o tym myślicie zważywszy na to że mam srednie wybicie i ma tego wyjść około 20-23l??

Jak zacierać??

 

Co do chmielenia myśle o żateckim i magnum.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Na samym pilzneńskim też wyjdzie dobre.

 

 

Tak ale chciałbym uzyskać ciemniejszy kolorek i większą głebie smaku.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Ja proponuję monacha 0,5kg i carapilsa 0,4kg. Dekokcja praktycznie obowiązkowa. Reszta bez zmian, a jak Ci wyjdzie za mocne, to dodaj mineralki przed zadaniem drożdży by mieć "dyszkę". Chmiele w porządku, ale nie żałuj Saaza. Zacieranie zacznij od 67 st. 10 min i zwiększaj 1 st. na 5min. aż dojdziesz do 72 st. i aż do negatywnej próby. Ja do swojej dodałem jeszcze troszkę jęczmienia dla piany, moja dyszka była w top 3 moich piw w sezonie 2012 ;)

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Co do składu to jeszcze myśle wiem że pójde w dekokcję. Robiłem ją tylko raz w życiu więc pora na drugi. Oczywiście jak wyjdzie za mocne doleje wody aby uzyskać równą dyszke.

 

Tylko jak chmielić ile dać żateckiego (granulat 4,3 %) a ile magnum (szyszka 13%) ??

 

Prawde mówiąc to największe doświadczenie mam z Marynką i Lubelskim. Inne chmiele znajdowały się tylko w gotowych zestawach lub konkretnych przepisach.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

50 gramów "rano", 20 gramów "po południu".

 

 

Mam nadzieje że dobrze zrozumiałem :)

 

Czy nie bedzie za duzo 50g goryczkowego o takiej zawartości alfakwasów??

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Jest kilka kalkulatorów sprawdź w widełkach stylu :) Chyba ok 38 IBU jest maksem:) pokombinuj z czasem, pamiętając że im poźniej dodany zostawi mniej goryczy wiecej aromatu. Zapisz wszystko w notatniku piwowara a następnym razem skoryguj wiecęj/mniej na gorycz/aromat na tym chyba polega piwowarstwo... ;) Powodzenia:D

Edytowane przez Przemczysław

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Wetnę się w temat:

Dysponuje żeteckim (30 g) i Halletaure Tradition (70 g).

Proszę serdecznie o propozycje jak mogę nachmielić tutaj opisywane piwo?

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Ja w końcu dałem po 30g żateckiego i magnum.

 

Nie mam pojecia o co wam chodzi z tym dniem i nocą :)

Edytowane przez puszka

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Ja to rozumiem jako:

rano -chmielenie na goryczkę

popołudniu - smak

wieczór - aromat.

 

pershi musisz otworzyć nowy temat "grypsera piwowarska" ;)

Edytowane przez Z_bychu

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Pomyślę nad tym ;)

 

Ponawiam moje zapytanie:

Wetnę się w temat:

Dysponuje żeteckim (30 g) i Halletaure Tradition (70 g).

Proszę serdecznie o propozycje jak mogę nachmielić tutaj opisywane piwo?

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Ja proponuję tak :

 

50 g - Tradition - 60 min

35 g - Hallertau - 30 min

30 g - Żatecki - 1 min

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Plan na czwartek, a ponieważ zaraz znikne z sieci na jakis czas chciałbym dopytać/ zaprezentować.

Jakieś uwagi, korekty? Jestem po dwóch wątkach z podpisu i wpisach na blogu Dori.

 

Mało czeska, ale dziesiątka ;)

 

Zasyp:

7 kg pilzneńskiego Optima + 25 l wody (czy jest sens jak gdzieś wyczytałem: pół na pół kranowa i demineralizowana?)

 

Zacieranie:

55°C max 10 minut po których dolewam 7,5l wrzątku

63°C ok 20 minut odbieram ok.10 l dekoktu zawracam (czyli łącznie circa 40 minut)

72°C po około 30 minutach włączam cyrkulację żeby dojść do 76°C

 

Wysładzanie do objętości 50 l

 

Warzenie 90 minut:

45 g Marynki na 60 minut

60 g Lubelskiego na 20 minut

2 łyżeczki mchu irlandzkiego na 15 minut

70 g Lubelskiego na 5 minut

Chłodnica zanurzeniowa.

 

Uzupełnienie wodą mineralną do 10BLG

 

Jedno wiadro rozsypane Saflager W-34/70 drugie wlane Wyeast 2633 (albo wlany starter 1 l)

 

Planowane circa 40 litrów lekkiego, bardzo aromatycznego piwa plus gęstwa do kolejnych dolniaków.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Lekkiej desitce sprzyja dekokcja. Nie potrzeba tu różnych słodów. Zasyp prosty głównie pilzneński 90%, reszta carpils lub monach. Piwo nie ma byś słodkie, a słodowe. Resztę dopełniają czeskie chmiele, premiant, sladek - goryczka/smak, aromat - saaz. Chmielenie max 38IBU przy 10,5 plato, drożdże polecam Wyeast Czech pils dają mocno słodowe piwa, więc chmielenie w górnej granicy.

Saaz sypać na koniec 0 min, wyłączenie palnika w sporej ilości 60-100g/20l piwa.

Edytowane przez vettis

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

 

 

Lekkiej desitce sprzyja dekokcja.

Owszem lecz czy nie można dekokcji zastąpić słodem parzonym? 

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
Lekkiej desitce sprzyja dekokcja.
Owszem lecz czy nie można dekokcji zastąpić słodem parzonym?

Złota łopata

Prawie 2,5 roku mija i pytasz w wątku o recepturze o rzecz wspomnianą mimochodem a opisaną dokładniej w innych wątkach poświęconych głównie/ wyłącznie dekokcji i/lub słodowi parzonemu/ melanoidynowemu.

A!

Edytowane przez zasada

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

 

 

rzecz wspomnianą mimochodem a opisaną dokładniej w innych wątkach

Jeszcze nie trafiłem na ten wątek, dzięki za linka :)

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się

×