Skocz do zawartości

Żywotność drożdży


bogdan62

Rekomendowane odpowiedzi

Od sierpnia 2008r jadę na tych samych drożdżach tj.Wyeast 3724 Belgian Saison Ale, przy pierwszych warkach robionych z ich udziałem wykazywałem dużą staranność wykonując wszystkie czynności związane z odzyskiem i propagacjią drożdży. Z czasem przestało mi na nich zależeć, moja staranność znacznie zmalała, doszło do tego, iż gęstwe zbierałem do nieodkażonego słoika, lub zapomniałem schować słoik z gęstwą do lodówki (stał tydzień w temp. pokojowej) - nic im nie zaszkodziło. Obecnie mam nastawione ostatnie 2 warki z udziałem tych drożdży, ale tylko dlatego, że inne szczepy w lodówce kończą okres przydatności. Tu nasuwa się pytanie, czy wymieniony szczep wykazuje się zwiększoną żywotnością i odpornością na niekorzystne warunki, czy było to dziełem przypadku. Jakie są doświadczenia forumowiczów z żywotnością i odpornością różnych szczepów drożdży?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Moim zdaniem i jedno i drugie,tzn. miałeś bardzo żywotną gęstwe, duża ilość komórek trafiając do nie odkażonego słoika "pokonywała",wypierała inne drobnoustroje. No i przypadkiem miałeś czyste łyżki i słoik.

Może zaszła też jakaś drobna mutacja,po tak długim użytkowaniu drożdży IMO jest to prawdopodobne.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

To pozytywna wiadomość która potwierdza moje przypuszczenia. Na stronie Wyeast są scharakteryzowane jako szybko i energicznie rozpoczynające fermentację. Dobrze fermentują w wysokim przedziale temperatur 21 do 35 stopni C. Tolerują alkohol do 12%. To co miałoby im zaszkodzić?

Myślę, że to może być dobra opcja na warzenie późną wiosną czy nawet latem.

Edytowane przez Hasintus
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Rozpoczynałem warzenie z w/w drożdżami w sierpniu, bo nie przeszkadza im podwyższona temperatura. Poruszyłem temat żywotności drożdży, gdyż nieraz mając do wyboru kilka szczepów drożdży o podobnej charakterystyce dobrze byłoby wybrać te, które z byle powodu nie padną.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.