Jump to content
Sign in to follow this  
bogdan62

Żywotność drożdży

Recommended Posts

Od sierpnia 2008r jadę na tych samych drożdżach tj.Wyeast 3724 Belgian Saison Ale, przy pierwszych warkach robionych z ich udziałem wykazywałem dużą staranność wykonując wszystkie czynności związane z odzyskiem i propagacjią drożdży. Z czasem przestało mi na nich zależeć, moja staranność znacznie zmalała, doszło do tego, iż gęstwe zbierałem do nieodkażonego słoika, lub zapomniałem schować słoik z gęstwą do lodówki (stał tydzień w temp. pokojowej) - nic im nie zaszkodziło. Obecnie mam nastawione ostatnie 2 warki z udziałem tych drożdży, ale tylko dlatego, że inne szczepy w lodówce kończą okres przydatności. Tu nasuwa się pytanie, czy wymieniony szczep wykazuje się zwiększoną żywotnością i odpornością na niekorzystne warunki, czy było to dziełem przypadku. Jakie są doświadczenia forumowiczów z żywotnością i odpornością różnych szczepów drożdży?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Moim zdaniem i jedno i drugie,tzn. miałeś bardzo żywotną gęstwe, duża ilość komórek trafiając do nie odkażonego słoika "pokonywała",wypierała inne drobnoustroje. No i przypadkiem miałeś czyste łyżki i słoik.

Może zaszła też jakaś drobna mutacja,po tak długim użytkowaniu drożdży IMO jest to prawdopodobne.

Share this post


Link to post
Share on other sites

To pozytywna wiadomość która potwierdza moje przypuszczenia. Na stronie Wyeast są scharakteryzowane jako szybko i energicznie rozpoczynające fermentację. Dobrze fermentują w wysokim przedziale temperatur 21 do 35 stopni C. Tolerują alkohol do 12%. To co miałoby im zaszkodzić?

Myślę, że to może być dobra opcja na warzenie późną wiosną czy nawet latem.

Edited by Hasintus

Share this post


Link to post
Share on other sites

Rozpoczynałem warzenie z w/w drożdżami w sierpniu, bo nie przeszkadza im podwyższona temperatura. Poruszyłem temat żywotności drożdży, gdyż nieraz mając do wyboru kilka szczepów drożdży o podobnej charakterystyce dobrze byłoby wybrać te, które z byle powodu nie padną.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.